Imam donekle vezano pitanje. Ako sad odem s md-om do biljeznka ovjerit da smo u izvanbracnoj zajednici, jel moze on sam ic prijavit malisu na mup kad se rodi?
Imam donekle vezano pitanje. Ako sad odem s md-om do biljeznka ovjerit da smo u izvanbracnoj zajednici, jel moze on sam ic prijavit malisu na mup kad se rodi?
Moze se zaliti centru za socijalnu skrb, ali prvo mora priznati dijete izjavom ( obiteljski zakon).
majka ne mora nista, podrazumjeva se da jezena koja je rodila ( to ) dijete - majka.
Na mup ce ici kasnije, kad izjavi da je tata. Nece mu trebati punomoc, jer je nakon izjave, isto vazan kao i ti. Da li ste potvrdili ili ne vanbracnu zajednicu, to apsolutno nije bitno.
Isto kao kod androgena. U rodilistu ces dati ime djetetu, izaci ce s tim imenom i tvojim prezimenom, rubrika oca prazno.
U roku od 30 dana idete u Maticni ured, on daje izjavu da je tata, ti to potvrdis, dogovorite se za prezime, to se sve upisuje u Rodni list i tata dalje normalno, ide u mup, na zdravstveno, u firmu, u grad (moraju se i novci dobiti) a ako bude srece i HDZ da 1000 eura, onda i po te novce.
Ne treba mu punomoc, on je tata i ima ista prava kao i mama. Jedino je sve puno jednostavnije kada su mama i tata u sluzbenom braku, no tko ne zeli brak, malo, samo malo, vise vremena gubi na papire.