Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
Meni se na ovaj stav "pusti ga neka ne uči i piše, pa kada počne dobivati loše ocjene, sam će se pokrenuti" uvijek nameće pitanje - a što ako njega baš briga za dobre ocjene? Ako mu uopće nije stalo do dobrih ocjena i znanja i ako je sasvim zadovoljan dvojkama i trojkama?

Imaju li oni u tim godinama uopće razinu svijesti na kojoj shvaćaju koliko je važno za budućnost dobro učiti i dobivati dobre ocjene i hoće li im, kada krenu u samostalan život, biti žao što nisu na vrijeme skupljali potrebna znanja i diplome?

Je li to odgovornost roditelja ili djece, treba li roditelj na vrijeme spriječiti takvu životnu pogrešku svojom intervencijom ili baš sve treba prepustiti djetetovoj odgovornosti?
Ne znam tko je to rekao, možda sam propustila neki post.

Mislim da se pisalo da djetetu treba dozvoliti da samo organizira svoje vrijeme dok su ocjene pristojne. Naravno da nečeš pustiti da dobije 10 jedinica, ali mislim da ako dobije dvije dvojke zaredom jer se loše organiziralo, onda imaš veći argument za pomoći mu dogovoriti druačiji raspored obveza. Nego reći: nema veze šta imaš sve petice, svejedno moraš učiti kada i kako ti ja kažem.

Razina svijesti i odgovornosti i veze ocjena-budućnost, nažalost mislim da im je apstraktno i ne shvaćaju. Treba to banalizirati: kod mene je ovako 1-3 ocjene su loše, 4-5 su dobre. Ako dobiješ 1-3 idemo vidjeti zašto i šta se dogodilo. Onda ću te pitati kako si se organizirala, koliko si učila, šta nisi znala...Ako dobiješ 4-5 dobiješ pusu i bravo.
I ovo o presvlačenju - iskreno, mislim da roditelji oko toga jednostavno trebaju sjašiti s djeteta, ako moja cura od 12g je OK u trapericama cijeli dan, pa zašto bi ja pobogu jahala po tome da mora obući trenirku?