Pokazuje rezultate 1 do 50 od 181

Tema: Mozak zna da treba, a tijelo mu ne dozvoli,... :)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se na ovaj stav "pusti ga neka ne uči i piše, pa kada počne dobivati loše ocjene, sam će se pokrenuti" uvijek nameće pitanje - a što ako njega baš briga za dobre ocjene? Ako mu uopće nije stalo do dobrih ocjena i znanja i ako je sasvim zadovoljan dvojkama i trojkama?

Imaju li oni u tim godinama uopće razinu svijesti na kojoj shvaćaju koliko je važno za budućnost dobro učiti i dobivati dobre ocjene i hoće li im, kada krenu u samostalan život, biti žao što nisu na vrijeme skupljali potrebna znanja i diplome?

Je li to odgovornost roditelja ili djece, treba li roditelj na vrijeme spriječiti takvu životnu pogrešku svojom intervencijom ili baš sve treba prepustiti djetetovoj odgovornosti?
    Ne znam tko je to rekao, možda sam propustila neki post.

Mislim da se pisalo da djetetu treba dozvoliti da samo organizira svoje vrijeme dok su ocjene pristojne. Naravno da nečeš pustiti da dobije 10 jedinica, ali mislim da ako dobije dvije dvojke zaredom jer se loše organiziralo, onda imaš veći argument za pomoći mu dogovoriti druačiji raspored obveza. Nego reći: nema veze šta imaš sve petice, svejedno moraš učiti kada i kako ti ja kažem.

Razina svijesti i odgovornosti i veze ocjena-budućnost, nažalost mislim da im je apstraktno i ne shvaćaju. Treba to banalizirati: kod mene je ovako 1-3 ocjene su loše, 4-5 su dobre. Ako dobiješ 1-3 idemo vidjeti zašto i šta se dogodilo. Onda ću te pitati kako si se organizirala, koliko si učila, šta nisi znala...Ako dobiješ 4-5 dobiješ pusu i bravo.
    I ovo o presvlačenju - iskreno, mislim da roditelji oko toga jednostavno trebaju sjašiti s djeteta, ako moja cura od 12g je OK u trapericama cijeli dan, pa zašto bi ja pobogu jahala po tome da mora obući trenirku?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    I ovo o presvlačenju - iskreno, mislim da roditelji oko toga jednostavno trebaju sjašiti s djeteta, ako moja cura od 12g je OK u trapericama cijeli dan, pa zašto bi ja pobogu jahala po tome da mora obući trenirku?
    Da se malo pojasnim - mislim da treba "birati bitke". Ako ću prigovarati oko presvlačenja u trenirku i oko dvojke iz matematike, umanjiti ću si autoritet. Biti ću ona koja prigovara oko svake sitnice, pa ću time i banalizirati prigovaranje oko važnijih stvari. Ako se djetetu oko svega prigovara i nameću i takve odluke, nije onda u stanju razaznati šta je u stvari stvarno bitno. A meni nikako nije ista razina važnosti uspjeh u školi i roba za po kući.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se pisalo da djetetu treba dozvoliti da samo organizira svoje vrijeme dok su ocjene pristojne. Naravno da nečeš pustiti da dobije 10 jedinica, ali mislim da ako dobije dvije dvojke zaredom jer se loše organiziralo, onda imaš veći argument za pomoći mu dogovoriti druačiji raspored obveza. Nego reći: nema veze šta imaš sve petice, svejedno moraš učiti kada i kako ti ja kažem.
    slažem se.
    inače, meni uopće nije strašno da odličan učenik dobije i koju lošu ocjenu ako će se nakon toga poraditi na uzorku i onome što je dovelo do loše ocjene. da li loša organizacija, kampanjstvo, nerad, odgađanje obaveza do krajnjih granica... sve su to dobre lekcije. jednako dobre kao i 5.0, po meni.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se.
    inače, meni uopće nije strašno da odličan učenik dobije i koju lošu ocjenu ako će se nakon toga poraditi na uzorku i onome što je dovelo do loše ocjene. da li loša organizacija, kampanjstvo, nerad, odgađanje obaveza do krajnjih granica... sve su to dobre lekcije. jednako dobre kao i 5.0, po meni.

Upravo tako. To je onda dobar argument za promjenu nečega što ne štima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •