Da, treba regulirati vlagu u stanu. Nije dobro ako je vlage premalo, ali ni previše. Kritičan trenutak je početak sezone grijanja. Sve naučiš metodom pokušaja i pogrešaka. Kod nas doma su zakon one upute za kontrolu okoliša - letak nam skoro svaki put uvale na Srebrnjaku.
Što se terapije tiče, ne bih ti htjela prosipati pamet, ali ne uvodi se trajna terapija kad djetetu bude loše. Mi se toga pridržavamo kao pijan plota. Terapija se uvodi s datumom. Kod mog sina je to početak školske godine. Trajna terapija se uzima kroz cijelu godinu s pauzom (kod nas je to kroz ljetne praznike - tri mjeseca bez terapije). Može se zakasniti koji tjedan s početkom terapije ako je baš super vrijeme u rujnu, ali ako ne počneš s terapijom PRIJE pojave simptoma, treba puno veća količina lijeka da riješiš stvar. To je moje iskustvo. Ako se počne daviti, trajna terapija ostaje (eventualno se u dogovoru s liječnikom poveća doza) a dodaje se ventolin, da raširi sitne dišne puteve.
Evo, prepisujem kako mom sinu piše u nalazu:
Qvar 50mikrograma, redovno od počeka škg do ljeta 2x1udah (ujutro i navečer)
Ventolin Diskus po potrebi 1-4 udaha dnevno u slučaju otežanog disanja
Fiziološka otopina u nos, obilno
Eliminacija grinja iz stana
Prije je na toj listi bio još i Aerius i Avamys, ali sad su mu nalazi super, pa toga nema.
Ne znam kako je kod vas jer moj sin nikada nije dobivao tablete, njegovo se stanje uvijek moglo riješiti inhalacijskim lijekovima, pa možda to nije isto.
Isto, razumijem da ti je dojadilo plaćati nadoplate, ali ja bih ipak bila oprezna kod uzimanja generičkih lijekova. Ako nešto djetetu odgovara, onda se toga i pridržavaš, jer "isto" nije uvijek i identično i male razlike mogu puno značiti. Ali to je samo moje mišljenje. Meni obiteljska liječnica nije htjela samostalno mijenjati lijek bez konzultacija sa specijalistom, čak i ako je to bila ista aktivna tvar. Lani je otišla u mirovinu pa imamo novu, ali nju nisam tako nešto ni pitala jer nam nije trebalo.