Evo da se i ovdje javim jer sam malo izgubljena. Curica mi ima 2,7g. Slabije je govorila i naravno, krenula sam istraživati i krenula sam na obradu u Suvag. Prošli smo psihologa i po njima je sve ok, kontrola za godinu dana. Logopedica u Suvagu mi je na redu u 2. mjesecu. Naručena sam i na ERF, ali tek kad bude imala oko 3 godine.

U međuvremenu sam otišla privatno u jednu udrugu na procjenu jer sam sumnjala na smetnje u socijalnoj komunikaciji. Procjena je pokazala baš smetnje u socijalnoj komunikaciji. Uglavnom, imamo pokaznu gestu, ali ne radi baš provjere i kontakt očima je slabiji. Ona priča dosta riječi, ponekad i dvije zaredom, ali slabo s komunikacijskom namjerom. I često ponavlja fraze iz crtića (koje smo sada ukinuli). Po Reynellovom testu kasnimo -0.8SD (što to znači, 8 mjeseci?), ali prema PPVT-III testu imamo receptivni rječnik u skladu s dobi.

Malo sam izgubljena što se tiče terapije. Krenula sam u tu udrugu na procjenu i na terapije, ali mi se čini da je ta terapija dosta agresivna pa je cura dosta frustrirana (čini mi se da se radi o ABBA pristupu).
Dobila sam sada termin u Ružičastom oblaku za savjetovanje jer su oni prebukirani, pokazati će mi kako raditi floortime.
Ono što me također zabrinjava je zapravo postavljanje dijagnoze. Vidim da se neki roditelji muče s upisom u školu jer im dijete ima neku dijagnozu, pa čak i s upisom u redovni vrtić.
Sumnjam da je naša dijagnoza neka teška. Moje dijete se ne razlikuje baš puno od svojih vršnjaka. Ali ako dobijem neku dijagnozu, bojim se tih etiketa i zaobilaženja od strane redovnih institucija i vrtića. Peterlin, kako je to izgledalo kod vas?
Mislim, nadam se da će se stanje popraviti i da sa 7 godina više neće biti tih odstupanja.