Evo ja sam prošla tim putem, a prije neki dan sam i drugu curku upisivala u skolu...dakle ni prije 3 godine ni sada ne treba JMBG, već samo OIB. Kod nas se prvo starta s obradom kod doktorice školske medicine, a onda slijedi poziv u školu.Školu obavljamo tek u svibnju. Uglavnom kod školske medicine ide procedura težina, visna, neka osnovna pitanja. Ja sam napomenula da je posvojena, jer nisam imala sve odgovore na pitanja. U jednom trenutku doktorica sama obavlja razgovor s djetetom. Prisluškivala vani, pitala ju ima li brata, sestru, nek pokaže lijevo, desno, par riječi trebala pročitati i to je otprilike to. u školi je slična procedura...više ih zanima statistika, tipa gdje ti i suprug radite, ima li kakvih poteškoća, želite li posebni turnus (recimo želiš li da ide u turnus s nekim, pa oni povedu računa da udovolje želji), hoće li ići na vjeronauk i sl. Dok oni obavljaju razgovor s vama, djecu odvedu u neku učionicu (oko desetak djece) i onda valjda crtaju ili štoveć Uglavnom sam postupak obrade je po meni smiješan, jer nitko od tih silnih srtručnjaka i polustručnjaka nije skužio da moje dijete pola riječi hrvatskog jezika ne razumije. Mi smo imali sreću da naša učiteljica živi u našoj ulici, ja sam njoj objasnila situaciju od S i imala je puno razumijevanja za S poteškoće i još uvijek joj dosta pomaže. A i rekla mi je da je i u ranijoj generaciji imala posvojeno dijete, tako da zna kako postupati kad recimo uče o obitelji, obiteljskim stablima i sl. Moja S je sama već u prvim mjesecima otprilike objasnila razredu na svoj način, kako je ona prije živjela drugdje, a onda su mama i tata došli po nju :D
Eto odužila sam, ali nadam se da sam ti malo pomogla