Citiraj prpa prvotno napisa Vidi poruku
Evo ja sam prošla tim putem, a prije neki dan sam i drugu curku upisivala u skolu...dakle ni prije 3 godine ni sada ne treba JMBG, već samo OIB. Kod nas se prvo starta s obradom kod doktorice školske medicine, a onda slijedi poziv u školu.Školu obavljamo tek u svibnju. Uglavnom kod školske medicine ide procedura težina, visna, neka osnovna pitanja. Ja sam napomenula da je posvojena, jer nisam imala sve odgovore na pitanja. U jednom trenutku doktorica sama obavlja razgovor s djetetom. Prisluškivala vani, pitala ju ima li brata, sestru, nek pokaže lijevo, desno, par riječi trebala pročitati i to je otprilike to. u školi je slična procedura...više ih zanima statistika, tipa gdje ti i suprug radite, ima li kakvih poteškoća, želite li posebni turnus (recimo želiš li da ide u turnus s nekim, pa oni povedu računa da udovolje želji), hoće li ići na vjeronauk i sl. Dok oni obavljaju razgovor s vama, djecu odvedu u neku učionicu (oko desetak djece) i onda valjda crtaju ili štoveć Uglavnom sam postupak obrade je po meni smiješan, jer nitko od tih silnih srtručnjaka i polustručnjaka nije skužio da moje dijete pola riječi hrvatskog jezika ne razumije. Mi smo imali sreću da naša učiteljica živi u našoj ulici, ja sam njoj objasnila situaciju od S i imala je puno razumijevanja za S poteškoće i još uvijek joj dosta pomaže. A i rekla mi je da je i u ranijoj generaciji imala posvojeno dijete, tako da zna kako postupati kad recimo uče o obitelji, obiteljskim stablima i sl. Moja S je sama već u prvim mjesecima otprilike objasnila razredu na svoj način, kako je ona prije živjela drugdje, a onda su mama i tata došli po nju :D

Eto odužila sam, ali nadam se da sam ti malo pomogla
Hvala ti!
Radila sam i u OS pa znam postupak, iako ovo da djeca idu skupno u neki razred pa tamo zajedno nesto rade..e to jos nisam cula Mi smo imali individualan razgovor sa svakim buducim prvasicem, za svako dijete bilo je predvidjeno oko pola sata. Steta sto ti razgovori i testiranja za upis u 1.raz. nisu standardizirani na nivou, barem svakog grada, ako ne i drzave. Ovako, svaka skola ima neki svoj sistem. Ah!
Uglavnom, veliki je to dan za nasu djecicu i kao sto si spomenula, nama ce isto pravi izazov biti samo poznavanje hrvatskog jezika. Nasa ga djeca naravno govore, no zbog okolnosti u kojima su zivjela na pocecima svojih zivota rjecnik im je vrlo siromasan i na svakodnevnoj razini uvijek se nadje dosta stvari koje ne razumiju (a nama se cine banalne). Vjerujem da ce to s vremenom biti samo bolje. Dajemo sve od sebe.