Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
Hm, treba li se svakako uvažiti zahtjev roditelja?!

Treba ako želimo izbjeći roditelja koji će sljedećih 8 godina biti u otporu i za sve što se bude događalo s djetetom a nema pozitivan predznak kriviti pogrešnu odluku povjerenstva.

Roditelji su po definiciji subjektivni (kakav je to roditelj uopće koji nije subjektivan a kod nas je evidentan trend (pre)zaštićivanja djece.

Imam ove godine zahtjev roditelja za odgodom djeteta koje je postiglo rezultate unutar iznad 90 centila (unutar 10% najboljih) , koristim standardizirani test za procjenu.
Roditeljski razlozi proizlaze iz njihovih nekih OSOBNIH strahova i bojim se da nemaju previše veze s djetetom.

Osobno nemam ništa protiv da traže odgodu, ali argumentirati razloge zašto odgoda moram ja a ne oni.....
Ne znam za druge roditelje i drugu djecu, no kod nas bi odgoda svakako koristila djetetu. I on je na testiranju kognitivnih sposobnosti imao natprosjecni rezultat, ali emocionalno nikako nije bio spreman, sto se kasnije itekako vidjelo i potvrdila je njegova uciteljica. Suprug i ja nismo bili "u otporu", nego smo zamolili uciteljicu i pedagoginju da mu pomognu oko njegovog niskog samopouzdanja, bojazljivosti i osjetljivosti. I pomogle su, uciteljica redovito u razredu, a pedagoginja bi ga povremeno uzimala u svoj ured i razgovarala s njim, uvjeravala ga da on to moze itd.
Nije se radilo o tome da je mali radio probleme na nastavi ili da je imao poteskoca s koncentracijom, nego naprosto nije bio spreman i taj skolski pocetak mu je u emocionalnom smislu bio bas tezak. A nije trebalo biti tako i mogao je i bez tog stresa. Inace je medju najmladjima u razredu, rodjen je blizu vremenske granice polaska u skolu.
Jbg, nekad i upisna komisija moze pogrijesiti, nije li tako?