Evo iz glave (ne da mi se sad tražiti linkove po internetu) jer sam dugo živjela s tim problemom, a i moj E. je kao dijete bio slabokrvan:
Slanutak, tj. hummus (u kojem imaš slanutak + maslinovo ulje + limunov sok + češnjak)
Sve ostale mahunarke (grah, leća, grašak...)
Hajdinska kaša, prosena kaša
Čaj od koprive
Zeleno lisnato povrće
Od korjenastog povrća cikla, ribana sirova, s limunovim sokom
Agrumi, šipak-nar, svježa paprika (radi unosa C vitamina bez kojeg nema dobre apsorpcije željeza, koliko god ga uzimala)
Banane isto imaju solidan udio željeza. Ne znam za kiwi - da li je on na listi zbog C vitamina ili željeza, ali sjećam se da sam to davala svom mlađem sinu.
Ako ne jedeš meso, razmisli da se prebaciš na ribu. Teško ćeš nadomjestiti željezo bez namirnica koje nisu isključivo biljnog porijekla.
Ima još caka - namirnice koje poboljšavaju, ali i koje otežavaju unos željeza. Ne znam napamet, ali iz glave - krumpir i rajčica se preporučuju, a kava i čaj se ne preporučuju. Uz obrok piti nezaslađenu limunadu ili onaj bućkuriš od đumbira i limuna.
* * *
Ako imaš bilo kakav kronični upalni proces u organizmu, to zna jako jaaako rušiti razinu željeza u organizmu (moj E. je bio anemičan sve dok nije dobio trajnu terapiju za alergijsku astmu, a moja mama koja ima reumatoidni artritis isto se godinama bori s pratećom anemijom) tako da možda postoji i neki drugi razlog, ne samo prehrana.
Sretno, kako god bilo. Idi si napraviti biljni čaj od koprive ili đumbira.