-
Moje iskustvo je da ukoliko odskačete od nekog zadanog pravila (ovdje je zadnji datum rođenja do kojeg su obveznici) niti jedan član stručne službe neće reći odrješito da ili ne - ukoliko nema većih odstupanja. Odluka se prebacuje na roditelje, stručna služba se ograđuje i štiti od moguće pogreške, te na kraju i osude u slučaju loših rezultata.
Kod ovih rasprava oko ranijeg upisa (radi se uglavnom o danima, nikada o cijeloj godini), uvijek pomislim kako to da su, kao što seni iznosi primjer u Austriji, tamo djeca spremna za školu i s 6a godina i 2 dana, mali Englezi kreću već s 4... Netko će reći da su program i način rada drugačiji, to je djelomično istina, ali i opet se radi o polasku u instituciju koja nosi obveze pisanja zadaća, redovitog dolaska, spremanja i sl.
Ima i primjera zemalja u kojima djecu kreću i kasnije. Nemam iskustvo i ne znam. Možda je drugačije organiziran predškolski rad.
Uglavnom, svatko od nas će to gleadti iz svoje perspektive i uzimati sebi primjere koji mu najviše odgovaraju.
Važan je i stav roditelja prema školi. Oni koji imaju pozitivan stav, prenijet će ga na dijete i sve će biti lakše.
Razumijem da neki imaju negativan stav prema školi - najviše zbog osobnog iskustva, ili zbog realnih problema koje nažalost prate razvoj njihove djece - i žao mi je zbog toga. No, takve situacije s djecom su ipak rjeđe i posvećuje im se veća pažnja.
Osobno vidim na nekoliko primjera djeca koj su dobila odgodu zbog npr. emocionalne nezrelosti (ne mislim zbog realnih zdravstvenih problema) ni do petog ni do osmog razreda nisu nešto posebno napredovala. Uvijek kaskaju, tako da mislim da im godina dana odgode nije donijela ništa posebno dobroga, naprotiv najstariji su u razredu pa ta nezrelost dolazi još više do izražaja (posebno uz moje je to godina i pol razlike). Iako ja mislim da u nekim slučajevima nije neka posebna nezrelost u pitanju nego jednostavno karakter djeteta, uz to se nadoda negativan stav roditelja o školi, prezaštitnički stav roditelja i sl. (I da su djecu dali redovno u školu i tada bi spremali njihove školske torbe, tražili zadaće od drugih roditelja i sl.).
I da, malo u šali dodajem za djecu koja krenu prijevremeno: ja ne razmišljam o djetetovim godinama do mirovine jer je to stvarni predaleko i tko zna hoće li biti te dobne granice, ali i ako mu bude u školi loše i padne razred neće biti u zaostatku s godinama.
Yin, upiši dijete. U školi je lijepo. Nova iskustva i novi svjetovi mogu samo donijeti dobro djetetu. Bit će boljih i lošijih dana, ali takvih bi bilo i da se upiše i sa 7 i s 8 ... Vaš stav pozitivan stav će također doprinijeti da sve bude u redu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma