Majka nahraniti svoje dijete napolitankama i čipsom i keksom. Ne vjerujem šta čitam.
A nahraniti dijete hranom, ako nije sisa ili bočica ili eto ta kukurica što sam ju spomenula, je jako nespretno i nehigijenski u parku.
Majka nahraniti svoje dijete napolitankama i čipsom i keksom. Ne vjerujem šta čitam.
A nahraniti dijete hranom, ako nije sisa ili bočica ili eto ta kukurica što sam ju spomenula, je jako nespretno i nehigijenski u parku.
Nitko ne želi zabraniti roditeljima da HRANE djecu. Ali bih ja sankcionirala trpanje djeteta junkom. Jučer sam se sjetila ove teme: na semaforu stoje mama (cca 120 kg i tridesetak godina) i sin (cca 55 kg, oko sedam godina). Natrpati dijete toliko da kao prvoškolac bude opako pretio bih kaznila i stavila bih tu obitelj pod nadzor, a dijete liječila od pretilosti. Očito su prehrambene navike obitelji učinile svoje. Što slijedi tom djetetu? Ateroskleroza s 20, infarkt miokarna s 30? Ne znamo, ali sretno i zdravo sigurno neće biti.
I onda bi zbog tolerancije trebali reći da ta mama ne radi ništa loše djetetu??? Pa ubija ga! Da, to je loše i tu nestaje sva moja tolerancija.
Znaci ovako...
Nemajka si ako:
1) dajes djetetu smokice,keksice,sokice, jer to znaci da ne gledas na prehranu da ne maris za to
2) ako ne brises za djetetom A,sprave u parku, jer je mozda dijete B alergicno na nesto sta je dijete A prija toga jelo (o kikirikiju je bila rijec)
3) ako nosis hranu djetetu u parku ili na plazu
4) ako dijete vodis na plazu od 11-4 sati
5) ako dijete ima kila viska a pogotovu ako ga ima i majka, onda se dijete treba cak i oduzeti
..samo par primjera sta mi je ostalo u glavi, izvinjavam se ako sam nesto zaboravila..necu vam morati reci da slobodno dodate nesto,ako sam zaboravila, jer cete to sigurno uciniti
ovako..
1) postoje mame koje davaju svome dijetetu smokice,keksice i sokice...te mame znaju svome dijetu reci NE i pred drugim roditeljima, jer im nije problem NE BITI dio tog drustva i nije ih briga sta drugi misle. Te mame NE nose slatkise i smokije po parkovima samo zato sto im je neugodno jer „drugi ponesu svaki put pa da i ti pocastis“. Te mame imaju svoje principe i ne pokleknu samo zato sto i drugi roditelji tako rade kme kme..
2) Ako je tako treba se i brisati za djetetom koji „šnjufa“ i desinficirati spravu jer neko vodi u parkic svoje dijete koje ima malu gripicu pa se moje razboli jer eto dijete A je kihnulo u ruku i dira tobogan i njegova mama ne obrise za njime, pa dijete B za njim dira i kasnije se isto razboli...REALNO: drage mame trcite i brisite za dijetetom ako se bojite. I
moj je alergicar..i meni je zao te dijece a i nas mama, jer uvijek moramo paziti i imati neki strah sasobom..ali ocekivati da i druga mama koja me ne poznaje brise okolo jer sta ako je neko dijete...sta ako sta ako.....to mi zvuci smijesno. Nazalost „nosimo taj kriz“...sutimo trcimo i pazimo i to je to. Dovoljno mi je moje dijete da se brinem i pazim, kamoli 30 tudjih, nek ih pazi njihova mama.
3&4) ja ne zivim na moru nazalost, kad uzmem tjedan ili deset dana odmora i idem na more onda sam cijeli dan tamo! Pobrinem se za svoje dijete da pije vodu, da ruca, da spava da je u hladu da ga sunce ne uhvati i sve pet. pripremim se da sam ja mirne glave kako cu i sta cu i ok je...kupim sebi i muzu hrpu slanaca jer to ovdije nema a meni je predobro i jedva cekam gricnuti jedan..i nakon toga odma coksicu...na godisnjem sam..jedem gdje hocu,uzivam, na plazi sam..kada mi dijete bude dovoljno veliko dat cu i njemu koju cokoladicu..sta..iznimka..kada se vratimo kuci sve opet ide u svoj red..tako je i
meni bilo kad sam bila mala..i dan danas se sjecam kako sam cijeli dan bila u vodi, rucala sladoled na plazi, jela slance, dobila i koju cokoladicu vise..znala sam godisnji je i nesto je posebno..a kad se vratim kuci opet sve ide u svoj red..i znate sta?! Ziva i zdrava i nadam se tako bar jos iducih 100 godina...Puno ljudi idu na godisnji na more i eto gust im je bas kiflu pojesti na plazi onako mokri i umorni iz vode. Ko to treba braniti?! hahah Mame koje ne vole da se jede na plazi jer njihovo dijete to vidi pa hoce i ono?! ma daj hahah...nemoram vam govoriti da smo 24 sata mame i da nemamo godisnji od tog „Ne“...nazalost
5) ovo je toliko bezobrazno da sam u soku! I kao neko je bolji sto je mrsav???!!Ja godinama PATIM od toga da
sam mrsava..od
malena...totalno sam zdrava ali takav mi je metabolizam, nemogu se udebljati i nemogu vise jesti nego sto jedem, oduvijek sam bila takva. Meni su zene koje su punije malo, predivne. Meni je svaka zena lijepa, svaka zraci necim lijepim! Mozda je ta osoba debela sto je bolesna? Mozda je ceka kuci malo dijete i puno je se udebljala u trudnoci? Mozda je zena jednostavno takva. Mozda je dijete njeno u fazi gdje je se razbucilo pa izraste za cas i sve nestane.... osoba koja je napisala taj komentar necu ni spominjati jer necu ulaziti u raspravu..neko ko kaze da se nekome dijete mora oduzeti...nek fino kaze od A-Z kako on odgaja dijete pa da vidimo dali neko mozda misli da se toj osobi mora oduzeti dijete?!..a da i trebamo znati i kilazu,boju kose i visinu..da vidimo jel dobro izgleda da bude dobra
mama. I postoje osobe koje imaju viska kila i zdravi su!!
To je kao ono...treba se oduzeti dijete svakome tko je protiv cijepljenja?!....Vjerujem da svaka mama svaki dan cini ono najbolje sta moze za svoke dijete i ne misli zlo. Svaka mama voli svoje dijete kao i vi svoje ! Kao
majka reci da se nekoj majki treba uzeti dijete jer je mama debela i dijete ima viska kila je grozno! Neke mame su mrsave i davaju zdravi hranu djetetu ali djetetu nikad nije dosta i jede i jede i treba mi i takvo je. Citala sam na forumu da postoje mame koje se i stime bore. Dali i njima se treba uzeti dijete?!
Hvala bogu pa mi mame znamo sebi medusobno biti najgori neprijatelji i zapravo najmanja podrska.
S postovanjem!
Pod nadzor staviti i oduzeti je meni isto..jer neko nekoga treba prijaviti..Message: bad mom
Eto, od teme kikica u parku među prijateljima djecom, dosli smo do pretilosti, kifla na plaži i socijalne službe. Eto da spomenemo i čovjeka kojeg se uvijek sjetim na ovakvim temama... Jokica..
A moglo je biti i drugačije...
I pozivam sve zainteresirane da se presele na more na selo... Em je zrak zdraviji, em imaš kupanja do mile volje, em kvadrati jeftiniji za kupiti..
Je baš tak,a opet sve je išlo u kupus
Nemaju svi kuće na par metara od mora ali sva sreća da se može naći i hlada na našim plažama pa dete bude u hladu po najvećem suncu,a ne da baš tada mora po najvećoj žegi ići pješke ili još gore u skuhanom autu do oaze spavanja
I koja je svrha opet jokića u ovoj temi?
Treba samo dete naučiti reći ne,pa ne bi on to svaki dete učil
Ma, pegla nam treba. To su teme. Zato Jokić.
Auuu, newmom, želim da ti rečitosti nikad ne manjka...
Casa, ja sam već na selu, samo još da me potopi Panonsko more i super...
Onda sam i ja nemajka jer moje djete jede smokić i štapiće. Pokušala sam ju hraniti zdravom i raznovrsnom hranom. Neće. Ona ne jede ništa. Boca i gotovo. S godinu i 9 mj. Pa sam sretna jako ako pojede 2 štapića slana. I što sad....
Išli smo prije tjedan dana u šetnju pa mjestu u 3 popodne jer se u 1 probudila i iduća 2 sata je plakalai cmizdrila ispred ulaznih vrata. Pa sam u 3 više luda popustila i otišla s njom u park. Koji ne da nije prebrisan antibakterijskim i sličnim sredstvima nego je pun smeća. I što sam trebala, ne ići u jedini parkić u selu jer nije čist. Nekad stvarno neki ljudi pretjeruju u svojim idealima i puritizmu, čudo jedno.
Bez ljutnje, VeraM, mislim da si ti trenutno najviše van teme. Niko nije komentarisao čistoću parka, nego potencijalne alergene iz hrane.
Ok. Pročitala sam samo zadnju stranu. Ali sam se nadovezala na post od
newmom. Tako da sam njega komentirala. Ali nastavite vi, ja ću dalje samo čitat.
Newmom, ne znam o kakvim alergijama pricas, ali bojim se da nemas iskustva ni sa cim iz spektra alergija na hranu, s obzirom na ovo sto si napisala. Ili ne razumijes rizik. Istina, vecina djece s alergijama ne umire, ali svaki, ama bas svaki susret s alergenom je potencijalno smrtonosan.
Zasto se u parkovima ne bi jelo na mjestima za jelo? Kod nas je tesko naci park bez barem jednog stola za piknik.
I onda ljudi poput nas, uzasnih paranoicara, obrisu te stolove i klupe maramicama i izvuku silikonske podloske pa pojedu sto su vec donijeli od kuce. U nekim slucajevima sjedimo u autu ili na tlu jer su klupe previse zaprljane ostacima hrane, najcesce peanut buttera ili neceg mlijecnog, cemu ne prilazimo.
Kae jer ovo nije Amerika. Ovdje se jede gdje tko zeli i to je nama drago. Ne nosimo pistolje uokolo i to nam je drago. Voljeli bismo kao Amerikanci imat para i moći ali nismo za to spremni ni ne dat kuvertu doktoru ni radit 12 sati dnevno ni ne jest u parku. Zašto ne bi je jer ne bi...
Jokica se uvijek treba spomenuti čisto pegle radi.
Koliko nasih parkova uopce ima stolove? To sam primjecivala u starijim parkicima tu u svom okruzenju (opet kazem, nije zagreb), sad kako ih obnavljaju bude samo klupica,nista stolova
Treba imati mjeru u skladu sa sobom i sa svijetom. Moje dvoje starijih je razvilo dobre prehrambene navike. Najmlađa trpa u sebe slatko. Ovo dvoje starijih bi povratilo da na rođendanu pojedu ono što ona pojede.
Srećom se puno kreće i to nam daje prostora da joj pomalo pokušamo pomoći da zavoli različite okuse.
Mislim da je tom probemu, koji je postao vidljiv zadnjih pola godine, kumovala alergija od našeg srednjeg djeteta.
Ne znam cemu takva generalizacija. Bezveze.
Ja radim 6 sati na dan, ne nosim pistolj, para valjda imam dovoljno, nemam neke posebne (magicne) moci. Kuverte ne dajem ni tu ni tamo, ni opcenito. Osim ako moram pismo poslat'.
Dok sam koristila hrvatske parkove, valjda su svi imali klupe sa stolovima.
Kaae ja vrlo dobro razumijem rizik, ALI ne ocekivam da se tudje mame brinu o mome djetetu. Znaci JA pazim, JA brisem sprave prije nego sto ih koristi, JA nosim podloge i brisem klupe, JA nosim jelo...razumijes sta mislim?!
Netko je napisao da bih se trebala obrisati sprava u parku nakon sto dijete mozda jede kikiriki, pa dira sprave a drugo je alergicno...ja mislim da NE MORA...mora mama od alergicara brisati sprave prije koriscenja ako je tolika velika opasnost.
To kako ti nama objasnjavas kako izgledaju klupe u parkicima u americi, ja bih onda radje isla kuci jesti ili na travu sjela ,ma i na podu ili samo na klupici nekoj ili tako kako si rekla u auto itd....ili nasla neki park gdje nemoram generalno ribati klupe da sjednem a kamoli da jedem
ova je tema zašla u apsurdistan za mene
nemam iskustva s parkovskim jedačima pa mi nije baš ni jasno kako je moguće jesti na toboganu i ljuljački
Pa gdje pise da ja ocekujem da se netko brine za moje dijete, osim mene (i onih koje placam za taj posao)? Vecina parkova je javno dobro i, ako nista drugo, kulturno je da svatko pospremi za sobom. Na stranu s alergijama, zapravo je odvratno ako po javnom dobru netko prljavim rukama, zamuljanim peanut butterom dira tobogan ili premazuje ljuljacku pilecim batkom. Jednako kao sto je odvratno kad netko upotrijebi javni WC pa ostavi u njemu jedno lijepo govance i rabljeni ulozak. Ono sto stvarno ocekujem od tebe, kao drugi korisnik javnog dobra, je da pospremis za sobom i svojim djetetom. Ja cu se i dalje brinuti za sebe i svoju djecu, to te ne mora muciti.
Klupe u Americi, tu gdje sam ja, izgledaju odlicno. Vrlo rijetko zbog nereda moramo sjediti negdje drugdje.
Kako dođe do alergijske reakcije od diranja površine zamazane hranom? Moram priznati da nisam za to nikad čula.
Eto Hrvatska je barem u prednosti po tiome što se kod nas slabo jede peanut butter, pileći batci doduše češće, ali rijetko sam vidjela da netko batkom premazuje ljuljačku.
Nije u parku :D, ako samo dodirnem usnama sirov lešnik usne mi nateknu (a deci su ruke u ustima vrlo često tako da razumem Kaae), a dok sečem sirov peršun u poslednjih godinu dana zacrvene mi se ruke tamo gde ga dodirujem. Kikiriki mi za sada ne smeta na tom nivou, ali shvatam da nekome može da smeta u toj meri.
Pa i ja dobijem reakciju na koži od raznih stvari, ali to nije isto što i alergijska reakcija na hranu. Nejasno mi je kako od dodira dođe do alergijske reakcije na hranu.
Pa dodirujes kozom alergen, a koza je najveci organ koji imamo. Alergija je reakcija imunoloskog sustava, a valjda je jasno da ne moras alergen pojesti da bi na njega reagirao - neke udisemo, neke dodirujemo, a neke i jedemo.
Moji su dodirom dosli "samo" do urtikarije po raznim dijelovima tijela i naticanja usnice, tako da mi imamo srece. Mali prijatelj iz vrtica je bio na hitnoj preko nekoliko puta, a samo je jedno, zapravo, pojeo alergen. Sve ostale situacije su ukljucivale drugo dijete ili neki predmet koji je bio u doticaju s kravljim mlijekom.
Istina, u HR se rijetko jede peanut butter, ali smoki iskace na svakom koraku. Mojoj kceri bi bilo svejedno koja od te dvije hrane se nalazi na ljuljacci ili toboganu. Smetalo bi joj i 95% proizvoda iz bilo koje pekare, svi Kras proizvodi, kolaci i sladoledi iz slasticarne ili neke skrinje, a cak i mrkva. Relativno sam sigurna da kravlje mlijeko/proizvode stvarno mora pojesti (odnosno barem staviti u usta) da bi odreagirala, no svejedno joj ne dozvoljavamo da ih dira. Na svoje druge alergene reagira drugacije.
OK, žao mi je ako je tako, naravno da znam da postoje i kožne reakcije na alergene, ali nisam znala da su tako opasne, niti sam ikad čila da je netko od dodira alergena imao takvu reakciju da je završio na Hitnoj.
Čitava MM-ova obitelj je inače puna alergičara, tkao da znam priličan broj djece alergične na hranu, ali nisam primijetila da paze na dodir alergena.
Da objasnim ovaj odlazak na hitnu -- dodir putem koze izaziva histaminsku reakciju (ako postoji odredjeni imunoglobulin E u tijelu) i nastaju plikovi. U velikom dijelu slucajeva, plikovi su lokalni i kod nekih se povuku sami od sebe, kod drugih je potrebno uzeti antihistamin. Kod trecih se javljaju i na drugim mjestima na tijelu i mogu izazvati dodatne reakcije koje onda mogu, a i ne moraju, kulminirati anafilaksom.
Dok se nisam susrela s alergijom u neposrednoj obitelji i prosla sito i reseto alergologa, vjerovala sam da je anafilaksa krajnje gusenje, ono, zadnji trzaji. Ali nije. Preporuke za koristenje EpiPen i ostalih injektora kod alergicara su skroz drugacije i obuhvacaju raznorazne kombinacije naizgled bezazlenih simptoma, s obzirom da nikad ne znas sto ce se sljedece dogoditi.
Kako onda stvari funkcioniraju u vrtiću, ili na primjer na dječjim rođendanima? U školi?
Pa eto, ja isto nikad ne boh povezala plikove na koži sa anafilaktičkim šokom, i ja i MM na primjer vrlo često dobijemo alergijske reakcije na koži u obliku plikova, od raznih trava i biljaka npr, a MM i od branja šumskih plodova.
U školi jede stvari koje su mu na popisu da smije jest,toga je malo ali može biti raznovrsno.
Recimo moj doručkuje doma,a njegovi posle prvog sata doručkuju u školi,on tad ima ili voće ili povrće koje nosi od kuće,ručak se posebno za njega kuha
Na rođendanima isto tako nosi svoje i jede svoje
Inače kad je veliki bio četri godine imali je u vrtiću jednog dečka koji je bio dosta veliki alergičan,tad nisam imala iskustvo u svezi toga,ali mali je bio dobar i poslušan
Ako se hoće može se.
Inače jedna mama je tražila kod mojeg klinca da se u školu ne nose stvari s kikirikijem
Meni je alergolog rekao da je jedini opasni nutritivni alergen kikiriki. E sad, to je bilo davno. Naime, i moje dijete je alergicar. Između ostalog i na kikiriki. S tim da mi to uopće nismo skužili nego je pokazalo testiranje.
Kikirikija ima u puno proizvoda a i na gomili njih piše da ima, jer se proizvođači ograđuju.
Inhalatorni alergeni su povezani s nutritivnim. Tak da mislim da se uz brezu i lijesku vežu jabuka, breskva i kaj ja znam kaj još. Mojoj se ti manifestira kao svrbež nepca
jelena, jasno mi je kako alergičari jedu u školi i vrtiću. Pitam za ovu situaciju sa snažnom alergijskom reakcijom koja nastane od dodira alergene hrane.
Moji su prestali jesti doma jer se čuvaju za gricke u parku.![]()
Mima, skraćen mogući scenario: dobiješ urtikariju po koži. Urtikarija se ne smiruje, nego širi po telu. Zahvati oko 80% kože, znači celih 80% kože ti je crveno i otečeno. U tom delu su krvni sudovi rašireni, krv i telesna tečnost je u tom ogromnom otoku kože, što znači da su mozak i srce u deficitu. Krvni pritisak pada, uz prateće simptome. Pošto je puuuno krvi i limfe u koži, oni lako šire alergene dalje i dublje u telo, a otok sa kože može ići do sluzokoža usta i grla, sve dok otok ne blokira normalno disanje.
Znači, sve je u tome, da li je urtikarija lokalizovana i da li se sama od sebe povlači. Kod tebe se povuče-odlično, i kod mene je za sada tako, samo jednom sam imala ozbiljniju generalizovanu reakciju, dobila samo inekcije steroida.
Kod nekih se ne povlači, nego širi, bez obzira što se udaljiš od alergena, opereš ih sa kože itd. Ne znam u detalje zašto kod jednih ovako, kod drugih onako. I ne znam zašto nekad ovako, a nekad onako kod iste osobe. Zavisi od milion raznih faktora.
Ali verujem da je frustrirajuće ako svaki put kad ideš u parkić moraš da računaš da će ti se dete možda jače ili slabije osuti, i da će to samo proći -ili neće.
Pa čuj, ako je zaista tako, a rekla bih da se srećom radi o izuzetno rijetkoj pojavi, onda moraš računati da će se dijete osuti ako ideš bilo gdje, a ne samo u parkić.
Znači ama baš svuda gdje ima hrane i ljudi postoji mogućnost da će dijete dodirnuti površinu koja je kontaminirana nekim alergenom. Znači u vrtiću, u školi gdje djeca nipošto nisu pod nadzorom dok jedu, u restoranu.
Zato, kao što već rekoh, srećom se to očito ne događa baš često.
Pa naravno da moraš računati svugde.
Sa druge strane, u restoranima, vrtićima i školama (a i parkovima u Americi, ako sam dobro shvatila Kaae), postoje česme, a obično i sapun.
Najobičnija kultura nakon jela, da se operu musave ruke i usta (i da se jede na jednom mestu bez mazanja hrane svuda), je dovoljna da se eliminiše 90% alergena sa mesta gde ni ne bi trebalo da ih bude. Tako da u teoriji, uopšte ne bi trebalo računati da će alergena biti.
Ali mi puristi, uskratili bismo deci uživanje da brišu ruke o šta hoće, sram nas bilo...
na temu - mogla bih je preimenovati u "Susjedi i slatkiši - muke po flopici"
dakle, jučer sam s malom od 6 god. imala ozbiljan razgovor
nekidan sjedimo na dvorištu s tim istim susjedima, što se dogodi vrlo rijetko, baš kad imam vremena i živaca, i mama ta stalno nutka oije dijete, jer njeno dijete neprekidno žica jelo
i onda kao moja pravi društvo njenoj
i lijepo objasnim da ne može jesti slatkiše jer će uskoro večera i da ionako idemo
i odu one u kuću, ona im unutra ipak napravi kakao, ajde dobro, nije sad neki toliki bed, kakao i inače pije
ali nakon toga, izlaze van i veli mama, ma lako za to što mama kaže, mi uvijek nešto papamo, je li tako?
mislim se, e dobro, ma ne dobro nego odlično
ekipa je sva ne prekomjerne težine, nego su na granici pretilosti
i to sam bez problema objasnila svom djetetu - da je to loše, da je to bolest i da su takvi jer stalno jedu i loše jedu
i bez problema sam joj rekla da NE SMIJE kod njih jesti
i kad je počnu nutkati da aže da ne smije, mama joj je tako rekla
i ako navaljuju da isti tren mora doći kući
a bude li to nedovoljno, bez beda ću zabraniti da ide k njima
uopće nemam dvojbi
Posljednje uređivanje od flopica : 06.05.2018. at 11:18
Pa da, ali Kaae je samo rekla da bi ona jako volela da teorija bude više praksa, a manje teorija.
Nevezano za alergije, ni meni nije super to što moram da računam da ću se na bilo kom javnom mestu zamazati ostacima tuđe hrane. Niti mi je super kad mi dete sedne na razmuljani smoki na toboganu (ali kod nas su bivale po spravama puno odvratnije stvari, tako da sam bila srećna kad skidam samo smoki sa odeće...)
Flopica, sad zamisli kad taj drugi nije susjed nego baka. A dijete pod nadzorom endokrinologa (izmedju ostalog i zbog tezine, koja srecom jos uvijek nije alarmantna ali bi lako izmakla kontroli). Ali samo jedan sladoled... samo malo cipsa... pa samo puding, to je mlijecno... itd itd. Nismo mogli na zelenu granu, pa smo reducirali odlaske baki. Nikakva uvjeravanja ni razgovori nisu pomogli.
Ovakva je i naša baka.
Sad čuva sestrinu malu, dete sa godinu dana imalo 10,5kg. Za 6 meseci babine hrane, dete došlo do 13,5kg. I buknuo joj AD na koži, koga ima od rođenja u blagom obliku.
"Ali kad dete voli, i sama traži, vidi kako uživa da jede, šta će joj biti, pa ne preterujem ja..."
Vidi se da me tema izuzetno nervira.
Da, vjerujem da i sama zbog posla znaš da takvi ljudi ne vjeruju da rade išta loše. I bolje od drugih znaš kakva im terapija slijedi u kasnijoj životnoj dobi. Na teret države liječimo kasnije loše prehrambene navike, ali pacijenti ne mijenjaju ništa u prehrani čak ni kad im se dijagnosticiraju ozbiljne bolesti. Zato ih je potrebno prevenirati u dječjoj životnoj dobi, ali iz napisanog u nekim postovima vidim da je gotovo pa militantno od zdravstvenih radnika kad to "traže" od pacijenata. Uključujući i skidanje prekomjernih kilograma prije operacija i ugradnja endoproteza npr. iako je postoperativni tijek daleko kompliciraniji ako pacijent ne surađuje u tom pogledu. I vrlo militantno bih naplatila pacijentima njihovo liječenje ako nisu u stanju ništa napraviti da u njemu sudjeluju.
Niti sam za to da mame antibakterijskim sprejevima čiste za svojom djecom sprave u parku, niti sam protiv junka kao oblika "izleta" u svijetu prehrane, ali kad to postane "normalna" hrana koju svakodnevno dijete uzima onda razmišljam dugoročno. I za početak bih rado na omote takve hrane stavila one odvratne fotke o kojima sam već pisala. Pa neka budu u istoj kategoriji s cigaretama. Uključila bih tu i boce s alkoholnim pićima. Država nam je presiromašna, a zdravlje prevrijedno da bi se liječile posljedice "samo jednog keksa" (jer nikad nije samo jedan).
Pulinka, i mene tema, kao i tebe, jako nervira jer posljedice svega toga gledam već dugi niz godina u radu s bolesnima i onima koji misle da to (još) nisu. Ponekad treba pogledati maaaaaalo dalje od vlastitog ručnika na plaži i tjedan dana godišnjeg odmora vlastite obitelji.