Results 1 to 19 of 19

Thread: Ogrebotina

  1. #1
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default Ogrebotina

    Ilitiga from the scratch...

    U zadnje vrijeme doma češće radim jednostavnu gustu juhu od krumpira s još jednom vrstom povrća. Kako se sve radi od osnovnih svježih namirnica, krenulo je kao "from the scratch". Ima potencijala za izradu kašice pa zato stavljam ovdje. Količina je za 3 osobe.

    Potrebno:
    1 krumpir ~30dag
    bilo kakav komad povrća ~ 50dag ... brokula, koraba, tikvice...
    opcionalno prstohvat suhog povrća za juhu ili začinska sol
    začini po izboru
    masnoća po izboru
    sol
    šalica vode
    sjeckani peršin za ukrašavanje

    Postupak:
    Krumpir se očisti i nareže na kockice oko 1cm, baci se u lonac na vruću masnoću i povremeno se miješa jer se lijepi za dno. Spreman je za dalji postupak kad se barem djelomično zapeče. Ideja je termički uništiti solanin, a to se pečenjem postiže bolje nego kuhanjem.
    Kad je krumpir postao djelomično zlatne boje doda se narezano povrće, začinsko povrće, sol i šalica vode. Poklopljeno se kuha već koliko povrću treba, recimo 10 minuta nakon što zakuha.
    Kad je skuhano štapnim mikserom se usitni u kremu, u koju se na kraju doda usitnjeno lišće peršina.

    Brza varijanta: krumpir se frkne u fritezu dok se povrće paralelno kuha u loncu, na kraju se prženi krumpirići dodaju prije usitnjavanja.

    Meni i mojima je to jako fino, bez obzira na jednostavnost. Zapravo baš zbog jednostavnosti. Probali smo razne varijante i sve su super.

    Napomena: birati bijeli krumpir.

  2. #2
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    pa koje ugodno iznenađenje!


    radim slično, potvrđujemo da je fino. jedino ne pečem baš toliko da pozlati, mrvu ranije zalijem vodom.

  3. #3
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,817

    Default

    Je li to restani krumpir?

  4. #4
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    pa koje ugodno iznenađenje!


    .
    ovo sam i ja pomislila

  5. #5
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je li to restani krumpir?
    Nije. "Dinstanje" krumpira je samo uvod za dalje. Krumpir ide prvi jer traži žešću obradu da se uništi solanin, a ideja je ne raskuhati povrće.

  6. #6
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Razmišljam kakve to ima veze s ogrebotinama
    Slično radim i ja samo bez krumpira,nakon stavim još mrkve i luka

  7. #7
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ogrebotina bolje zvuči nego napoj, iako je i to bio jedan od radnih naziva

  8. #8
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Vidim da si danas napisao postova za cijeli tjedan

  9. #9
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Ugledam nick i polomim se otvoriti temu
    Ovaj recept vrlo često kuham, ali mijenjam povrće u zavisnosti što je dostupno. Mrkva mi najbolje paše, naročito mlada. No, ne miksam, više volimo komadiće povrća.

    Ps. noga mi je slomljena, ali ipak ne zbog otvaranja teme

  10. #10
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Vidim da si danas napisao postova za cijeli tjedan
    Obzirom na prosjek - za semestar.

  11. #11

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Jel bi išla kombinacija sa šparogama (vrtnim)?

  12. #12
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Naravno ako i obično radiš juhu od šparoga

  13. #13

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Radim, radim.
    Obično juhu od šparoga zgušnjavam sa zobenima samima ili i s nešto chia sjemenki....

  14. #14
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Onda nastavi tak

  15. #15

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Jelena, strašna si!
    Evo ipak sam isprobala ovaj Davorov recept sa malo promijenjenim omjerom povrća doduše.

    Odokativno 100-150 grama krumpira + 400 -450 grama vrtnih šparoga. Odlično je, za prste polizati! Svima su krumpirići zamamno mirišali.
    No čini mi se ipak da je Davorova verzija recepta primjerenija nekom drugom godišnjem dobu; to je zapravo prava krepka zimska juha.

  16. #16
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Funkcionira u svako doba, osobito na živčani želudac. Trik je da se kod miksanja masnoća potpuno emulgira u kremu i baš fino "sjedne".
    Nisam nabrojao šparoge, a baš na dan kad sam postavio recept sam radio varijantu sa šparogama. Jedina zajednička namirnica je krumpir, a druga namirnica je po volji.

  17. #17

    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    489

    Default

    Lijepo te čitati Davore, na svim podforumima, recept ćemo isprobati.

  18. #18

    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    489

    Default

    Ne kužim kakva je to greška sa smajlićima

  19. #19
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Nisi uzela smajle iz napredne verzije nego s tipkovnice

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •