Je li ovo još uvijek tako da dijete može biti upisano u jaslice/vrtić, a roditelj koristi roditeljski dopust do treće godine za TO dijete?

Dijete je naime upalo danas u jaslice, puni godinu dana vrlo brzo, taj roditeljski dopust mi je gotov, nisam otvarala onaj dio nakon godinu dana... idem na godišnji. Tehnički, dakle u trenutku upisa u jaslice sam napisala točnu informaciju, ne koristimo dopust do treće godine.

Međutim, prvo dijete nam je jako bolesno i treba ful njegu, puno je po bolnici, na pretragama i slično. Zadnjih godinu dana smo to hendlali ok jer sam ja na porodiljnom, a kad god je trebalo MM je još koristio i bolovanje za njega jer nismo mogli uvijek hendlati i bebu i njegove pretrage... ali sad kad ja trebam početi raditi bit će teško hendlati njegove zdravstvene potrebe i naša dva posla.
Pravo na njegu nema jer ima 8 godina.
Skraćeno radno vrijeme nam nije nikakva opcija, i zbog prirode bolesti i pretraga koje traju po cijeli dan... a i zbog prirode naših poslova koji se ne mogu organizirati da se odrade u 4 sata...

Pa nam je opcija da MM ili ja otvorimo roditeljski dopust do 3. godine (ili onoliko dugo koliko ce nam biti potrebno). A kako bi hendali njegove zdravstvene potrebe, treba nam mogućnost da najmlađu možemo ostaviti u jaslicama.

Sto ja ne znam napisati kratki post .

Dakle... je l piše negdje da dijete za koje se koristi roditeljski dopust do 3. godine NE smije biti upisano u gradski vrtić? Mislim, nema mi logike da to negdje piše... ako se može upisati dijete roditelja koji koristi njegu za to dijete... ili posvojeno dijete, a roditelj koristi posvojiteljski dopust... koji bi bio argument da ne smije? Razumijem prednost kod upisa da se daje onima koji nisu na tom dopustu... ali zanima me možemo li imati problema ako jedno od nas otvori taj roditeljski dopust, a dijete upišemo u vrtić?

Tehnički, u vrtiću to neće provjeravati... ali u siječnju kad nosim papire o prihodima, ne bi imala ništa od poslodavca nego bi donijeli potvrdu HZZO-a. A znaju me svi u vrticu, ovo mi je treće dijete u istom vrticu, odmah bi skužili da nosimo potvrdu za naknadu i pitale bi me žene u računovodstvu za to.