Roditelji školske djece često se sretnu s problemom da njihova djeca ne znaju efikasno učiti.
Što se tu može učiniti?
Nažalost, ne postoji jednostavan i učinkovit način koji bi odgovarao svima, pa zato treba uložiti malo više truda u to. Dakako, to bi trebao biti posao učitelja i nastavnika u osnovnoj školi, ali iz iskustva znam da se tome često ne posvećuje dovoljna pažnja.
Probat ću ovdje zapisati nešto vlastitih iskustava, pa eto - možda kome pomogne...
Da bi dijete naučilo efikasno učiti, moraju biti ispunjeni određeni preduvjeti. Prije svega, mora naučiti zadržavati pažnju i fokusirati se, jer ako nema naviku aktivnog slušanja na satu, propustit će puno korisnih informacija. Nakon toga, korisno je prepoznati vlastiti stil učenja. Kao i sve ostalo, stil učenja temelji se na nekim zadanim karakteristikama naše osobnosti, ali se može efikasno izgraditi i poboljšati.
Stilovi učenja:
- vizualni (učenik najbolje prima informacije gledajući)
- auditivni (učenik najbolje prima informacije slušajući)
- kinestetički (učenik najbolje uči u pokretu i praktično radeći)
- različite kombinacije navedenih
Više o stilovima učenja: http://www.azoo.hr/images/razno/Stil...ja_ucenika.ppt
Treba imati u vidu da djeca pamte
- 10% onoga što čuju
- 20% onoga što slušaju
- 30% onoga što vide
- 50% što vide i čuju
- 70% onoga što izgovore
- 90% onoga što izgovore i učine
- mnogi lakše pamte uz ritam i rimu
- mnogi koriste mnemotehnike (povezivanje nepovezanih pojmova + razvijanje tehnika prisjećanja)

Odgovori s citatom

) organizaciju gradiva za ponavljanje pokazao nam je profesor hrvatskog jezika - kako izvući samo bitno i napisati natuknice, kako bojicom označiti u udžbeniku što je bitno i sl. ali nije se to sustavno radilo. Mislim da se ni danas ne radi, jer je zapravo teško naći zajednički nazivnik. To je isto kao da tražimo najbolji način kako oguliti krumpir. Ja volim drapalicu uzdužnu, moj mlađi sin drapalicu poprečnu, a mm i stariji sin više vole običan nožić. Hoću reći - kad je u pitanju učenje, bitno je djetetu ponuditi razne varijante... Moj mlađi i danas voli pisati šalabahtere, iako nikad u životu iz njih nije ništa prepisao. To mu je metoda učenja npr. za formule iz fizike.