Zlatno pravilo je ne pakovati stvari koje mogu lako da se razdele - osim ako ideš logikom da bolje da pojede malo u društvu, nego ništa sama. Moja starija je bila takva, doručak sat vremena, ispadne joj užina, pa joj spakujem veliki Plazma keks da bih bila sigurna da će bar jedan pojesti jer je u društvu... Ali da, nakon prvog polugodišta i moje stalne priče da je eto sada gladna i nervozna a nije moralo tako, počela je i bolje da pazi na užinu i više da jede, sad je ozbiljno uhvatio pubertet i kaže da joj nije dovoljna ta jedna užina.
Brzo će zimski raspust, pa će vratiti težinu.
Masnoce , Mojca.
Ulja, maslaci...znaci pokusati obrok kombinirati ugljikohidrate i masnoce .
Maslac u sendvic, sir masniji ( ako to jede) , za grickanje orasasti plodovi i suho voce. Nesto sto ima vise energije u manjem volumenu nego mrkva ili mandarina. Nesto iz cega moze dobiti vise energije u manje vremena.
Za dorucak frape ( mlijeko, med, banana) , kakao od punomasnog mlijeka ... nesto sto moze popiti u 10 minuta , a da unese solidnu kolicinu kalorija u solidnim omjeru.
Uz to putem neki keks ili komadic kruha sa maslacem.
To moze pozvakati za 10 minuta.
Salate, sirovu hranu , voce, cak i prazne mahunarke ostavi za kucu ili vikend . Kad ima vremena zvakati.
Mojeg niko ne proždere dok on mlati jabuku ili mandarinu,jer oni jedu svoje.moj nosi ti nešto u blagovaonici,ali samo na njihov doručak.
Inače pitala sam ga gdi jedan jedan dečko jede sendvič koji obavezno nosi petkom,možda i koji još dan u tjednu,veli da u razredu za vrijeme dok ostali mlate po užini,oko 14 sati
I da cijelom razredu je serviranje ručak doručak na stol s priborom,moj mora ići sam po svoj dio na šalter kuhinje za ručak
Posljednje uređivanje od jelena.O : 02.12.2018. at 08:48
Ako ćeš uspjeti srediti kak tebi paše,imaju na umu da ćeš morati otići do računovođe da korigira iznose za prehranu,jer to se automatski ne sređuje,moraš znati i koji obrok otkazuješ,u svakom slučaju oni traže i neki dokaz,bar su meni tak rekli,ja sam otkazala doručqk prošle godine,i pretpostavljala sam naivna da se to automatski produžuje dok mi nije došao račun za platiti,istina problem se riješi u deset minuta,ja sam priložila popis dozvoljenih i zabranjenih namirnica i papir od gastroskopiju alergologa,ali sam prije morala dokazivati računovođi da sam u pravu
Posljednje uređivanje od jelena.O : 02.12.2018. at 09:05
a kako je uopće organiziran život u dnevnom boravku? Oni imaju još neki obrok osim tog ručka, zar ne?
Pa ni nema poremecaj prehrane, nego ti mrsavi u dobi kad raste iako joj je dostupna hrana. Svasta se pisalo... Eto ja sam iz svoje nevolje naucila da kad dijete mrsavi nije problem kvaliteta hrane...vec kvantiteta. I to se pakirajuci orahe i putar u sendvicu tesko rjesava.
Ako joj drugi pojedu onda je problem u njoj,učiteljici,tim drugima,točno tim redom.
Pitanje je zakaj se sjate,na mog se niko ne sjati,jel možda problem da su i drugi gladni?ponekad mu jedna cura zna dat mandarinu.prvo popričaj s učiteljicom!
Ona je morala to vidjeti da joj uzimaju hranu.
Dorucak je u 7.45.
Ona dolazi u 7.55
jede doručak doma.
Ako ujutro prije škole pojede zdjelicu Čokolina sa punomasnim mlijekom, dobit će dovoljno kalorija za pola dana
Čokolino je zakon za doručak u nižim razredima, mama ne mora uopće razmišljati da li je dijete gladno na nastavi, brzo se pojede, ima vlakna i vitamine. Spas za zaposlene mame.
Što god tko mislio o tom.![]()
Ok, to je budimo realni zaista suludo. Cijela ova rasprava, a problem je zapravo samo zo što dijete ne smije nositi kutiju svoje hrane u blagovaonicu.
DA, bilo bi bolje da jede školski ručak iz 101 razloga, ali ako ne jede onda je stvarno nevjerojatno da se ne dozvoli da jede svoju hrnau u blagovaonici.
No - sjednu li oni u razredu dok jedu tu užinu? Bi li onda ona mogla pojesti svoje, a da ju ne opsjedaju i da ne dijeli hranu?
Sad sam ju vagala i mjerila BMI 13.9.
Nisam se nikad pretjerano puno bavila time, uvijek je dobivala na težini, znala sam da je stalno uz gornji rub donje krivulje normalne uhranjenosti,
Ali sad je ispod njega.
Nije to drama. Ali, nije mi ni kul
Budemo pojačali kalorije doma. za početak.
Da tak je i kod velikog bio doručak,slobodno traži da ti to ne naplate
Meni se iz svega napisano cini da je problem psiholoske prirode a ne u tome sto teta kuharica stavlja u varivo. Naravno svatko rjesava probleme na svoj nacin...
U frappe ujutro možeš uz bananu mlijeko/jogurt staviti i koju žlicu onih sitnih zobenih pahuljica, fino se razmoče i to daje kalorije. Možeš dodati i koju žlicu samljevenog oraha/badema/lješnjaka. Ili ima vjerojatno u bio i bio onaj mus od badema - pa staviš jušnu žlicu u frape. Tako dobiješ kalorije s lako se jede / guta.
ako čokolinom igra u njega isto možeš dodati samljevene orahe, bademe, lješnjake.
mozes i skuhati polentu (to je moja cura obožavala kao zimski doručak) ili normalni griz, ili griz od quinoe ili prosa, pa u njega idu: malo putra, malo slatkog vrhnja, cimet, kardamom, mljeveni orašasti plodovi ili mus od njih - to je fino toplo, zagrije želudac, gustoću odrediš kako dijete voli.
moze i ulica kakaa ili malo ribare tamne čokolade.
Posljednje uređivanje od seni : 02.12.2018. at 09:42
Mislim da je osnovni problem što ona ne smije nositi svoju hranu u blagovaonu i jesti kad i druga djeca. Ja bi otisla kod ravnatelja i o tome porazgavarala. Kod nas je recimo bio problem s vjeronaukom ( nisam ja imala jer moja ide na vjeronauk) i kad su roditelji dosli na sastanak kod ravnatelja i on se sam “čudio” kako je taj sat izveden. I onda se odmah našlo rješenja.
Recimo moja je ko beba bila alergična na mlijeko i prvu godinu jaslica bi joj mi donijeli u termosicama njen doručak. To su tete smutile i ona bi normalno doručkovala za stolom sa ostalima.
Što se tiče jedenja uvijek je bila u pero lakoj kategoriji ( na donjoj granici, a sigurno i nekad ispod), jela je jako malo, ujutro za doručak to su bile mikro količine. Kad se gleda ukupno ne može se reći da neku grupu hrane nije voljela. Još uvijek ne jede pekmeze, ciklu, paradajz. S vremena na vrijeme proba svježi paradajz no jos uvijek ga nije uvrstila u jelovnik.
ne moraš ni ribati čokoladu, ja svojima na toplu kašu stavim kockicu čokolade i fino se otopi, jednostavnije je i brže.
A da joj probas napraviti neki frape za ponijeti? Pod odmorom moze pomalo pijuckati.
Upravo tako jer ja sam na prvu rekla ostavi sve kako je nemoj je tjerat.al kad sam dobila cjelokupni uvid situacoja mi više nije tako olaka.
Uostalom n eradi se tu o škol.kuhinji to je ppsve jasno radi se o tone da ju je teško nahranit bilo gdje van vlastite kuće.
Uostalom nije škol.kuhinja tako grozna,mi trenutno imamo grupu mama koje su dogovorile s ravnateljem nenadane posjete u kuhinju (radi pprcija) i šalju slike.
I moja djeca najviše vole moju kuhinju valjda svako dijete ali ipak jedu i u školi. Nešto više nešto manje ono šro ne vole doma ne.vole ni u školi.
Isto ne koristim ni vegetu nit sam zapršku ikad u životu.
Problem je širi od prvotno prezentiranog.
Vrci, a palačinke? kolači u koje uvališ zobene pahuljice, voće i orašasto?
Totalno krivo. Ne znam temeljem čega si to zaključila.
Dijete obožva jesti vani.
Kad idemo u goste, ako je vrijeme ručka izjavi da bi htjela kod njih ostati na ručku...
Jako je otvorena prema hrani, ako se desi klik, to je to...
Ako joj ne paše, nema sanse za drugi zalogaj.
Ona je gurman, voli hranu, ali bira način pripreme. Jako.
Ali ne jede puno.
Posljednje uređivanje od Mojca : 02.12.2018. at 11:02
Mima ovo nije uopće primjeren komentar
Svima je uzina u to vrijeme,a drugi klinci su već dva obroka pojela u školi,a ona tek započela svoj prvi
No uzme li ona opće užinu tu u školi,ako ni to neće jest nek to podijeli drugima.
I još ne kužim zakaj da da drugi diraju njeno
I do kad je u školi?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 02.12.2018. at 11:03
Moj Ne jede palacinke, ni muffine ni kolace
Znam da jos do skole stigne prosiriti jelovnik, al ono...treba izdrzati.
I da, ono da ih boli trbuh il nesto tako moze biti stvarno da im nesto je. Eto moj se znao nakasljavati, reci da ga boli-idemo vidjeti dal ima zgaravicu il nesto takvo. Jer se ponavlja nakon odredene hrane.
A prije sam samo mislila da mulja.
Meni je u glavnoj prici tu grozno sto dijete ne smije sa svojom hranom u blagavaonicu i tu bih prvo probala dobiti pojasnjenje il neku promjenu, direkt od skole
Posljednje uređivanje od Vrci : 02.12.2018. at 11:04
@Vrci - ja sam se u nekom trenutku zabrinula radi kilaže svoje kćeri, jer sam skužila da su joj prijateljice teže od nje 10+ kila kad su se kod nas vagale, a još je k tome tu na Rodi bila otvorena tema o pothranjenosti i o tome kako ljudi vode djecu kod doktora radi kilaže koja je bila slična kilaži moje kćeri. Zato sam joj počela raditi masne i slasne večere, jer je to obrok koji može pojesti u miru i polako, kako ona voli + ne znam ništa o nutricionizmu, ali mislila sa si - ako za mršavljenje savjetuju da se ne jede kasno, možda je onda za debljanje dobro baš suprotno?! Uglavnom, radila sam joj štrukle (Ledo), sa puno jaja i vrhnja, palačinke, omlete punjene ili pekmezom ili sirom, pa jaja sa špekom, kajgane, ili bi joj napravila pravi ručak za večeru - meso, salata ili pak tjestenina sa nekim umakom, tortelini; uglavnom stvari koje se daju na brzinu skuhati (jer nemam baš previše vremena) ali da je prava topla kuhana kalorična večera.