-
I jos malo da prenesem sto smo sve bili saznali u tim teskim tjednima, cisto da ljudima malo otvorim oci jer cesto kada ne znamo svi mislimo kako su dvojceki/trojceki veliki blagoslov.
Kada se radi o blizancima na istoj posteljici, moguce su razne komplikacije, najcesce jedan plod preuzima vise krvotoka zbog razlicitih tlakova sto rezultira nejednakim razvojem ploda. Teze komplikacije kada jedan blizanac u potpunosti preuzme krvotok za oba ploda i na taj nacin "odrzava" drugog na zivotu. Ukoliko se trudnoca odrzi i oba blizanca se odrze do kraja, cesto se dogodi smrt djeteta unutar godine dana zbog takvih komplikacija.
Kada se radi o trojcima, treba imati na umu da 70% njih se rodi prije 32 tjedna. Znate sto to znaci? Da su i dalje u inkubatoru. Bebe mogu prezivjeti, ali je upitno s kojim ostecenjima. Nazalost, jako malo trojceka na kraju ispadne da su svi dobro.
Kombinacija trojki gdje je jedan samostalan, a druga dva su jednojajcani pogorsava gore navedenu statistiku jer treci plod ima prednost u rastu.
Svaka trudnoca koja nije jednoplodna je u biti patoloska, samo ovisi o raznim faktorima u kojem dijelu ove statistike se mozete naci. Nazalost, nasa situacija je bila takva da je sansa za pozitivan ishod bila izrazito mala. Unatoc tome, doktori su rekli da ukoliko se odlucim na to da ce pokusati sve sto mogu da doguramo sto dalje moguce, ali da u svakom slucaju je pravilo da se spasava majku jer plod se ne smatra samostalnim dokle god ne moze prezivjeti sam. Svi doktori su nam rekli da moramo gledati nasu situaciju kao pokusaj da jednoj bebi damo priliku koju inace ne bi imala. Cilj svakog IVF doktora je da dobiju trudnocu sa jednim plodom jer svaka druga se tretira kao "neuspjeh".
Ovo sve govorim jer cesto ljudi prizeljkuju dvojceke, necu lagati i ja sam bila jedna od njih i bila sam tako sretna u pocetku unatoc tome sto je za mene i ta trudnoca bila visokorizicna.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma