Page 4 of 7 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 151 to 200 of 328

Thread: Šta spremate od morske živadi?

  1. #151
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,820

    Default

    Kakav vam je trilj? Meni to ima takav čudan miris pečeno. Ali djeca vole.

  2. #152
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Misliš trlja?
    Klinci i ja ju jako volimo. MM ju ne želi ni čistit. Ak kupim, njemu uzmem nekaj drugo.
    Nju il voliš il nemreš smislit. Nema sredine

  3. #153
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Trije su super.
    One slove za najslađe ribe .

  4. #154
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Mojima ne valja okus trlje.
    A ja vise nikad u zivotu neću kupiti salpu. Smrdi strasno.

  5. #155
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Mojima ne valja okus trlje.
    A ja vise nikad u zivotu neću kupiti salpu. Smrdi strasno.


    Salpe ne kupuješ u Zagrebu.
    Samo kad si negdje na moru, i to friško ulovljene .

  6. #156
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Bas. Nema šanse da bi tu kupila saplu. Pa one su čistači.

  7. #157
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Salpe su biljojedi. Hrane se morskim cvjetnicama i algama. Tamo gdje je velik dotok nutrijenata (čitaj kanalizacije) bujaju zelene alge pa se ponekad dodju i salpe pocastiti. Dobar tek

  8. #158
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Da, salpe su tzv. "bottom feeder-i", kao i šarani, od riječnih riba.
    Ali za razliku od šarana, kojega ne bih takla, salpu, pod određenim uvjetima čak i volim

  9. #159
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    ne kužim se baš u ribu, ali meni pišmolj jezivo smrdi, to stvarno ne mogu jesti.

  10. #160
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Forka View Post
    Da, salpe su tzv. "bottom feeder-i", kao i šarani, od riječnih riba.
    Ali za razliku od šarana, kojega ne bih takla, salpu, pod određenim uvjetima čak i volim
    To je stvar navike.... Ja sam ribičko dijete sjeverne Hrvatske i nemam ništa protiv šarana.

    Meni je npr. fišpaprikaš nezamisliv bez šarana, ali za fiš rijetko kupuješ ribu na ribarnici... Fiš radiš od onoga što muž/tata/susjed donesu iz ribičije.

    Najbolji šaran nije veći od kilaša i mora biti "divljak" (ne iz uzgoja). Nema bolje slatkovodne ribe.

  11. #161
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ne znam je li ta priča "riba ne valja jer se hrani tamo di je kanalizacija" ima neku stvarnu podlogu, ili je samo stvar osjećaja i asocijacija?
    mislim, koja je razlika između toga i činjenice da biljke rastu u gnojivu?

  12. #162
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,094

    Default

    Salpa ne smrdi zbog kanalizacije, nego zato što se to bilje kojim se hrani ODMAH po ulovu u drobu usmrdi. Zato je treba već u moru dobro očistiti i skinuti onu crnu kožicu koja ostane, napuniti s malo ružmarina i odmah na gradele. Ne može salpa čekati.

  13. #163
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Nestade mi post...
    A, gle. Voda puna govana ulazi u usnu supljinu, zamo se zadrzava i izlazi kroz skrge. Cijelo tijelo im je uronjeno u cestice rasprsenih govana. Nije bas apetitlih

    Ovo se odnosi na bilo koju vrstu riba koja obitava u takvim uvjetima, ne nuzno na salpe
    Last edited by Munkica; 09.01.2019 at 09:26.

  14. #164
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,820

    Default

    Kad pogledaš, i biljke koje uzgajamo, gnojene đubrivom, hrane se raspršenim govnima.

  15. #165
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,461

    Default

    Ja uvijek zezam klinca kada smo na moru, da se kupa u ribljem wc-u.

  16. #166
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    Pa sve je zagađeno govnima, to je nemoguće izbjeći.
    Šta mislite što je zapravo smrad?
    Smrad su raspršene čestice toga što smrdi (npr. govana) u zraku
    A mi ih osjetimo tako da nam te čestice nježno legnu na receptore u nosu.

    Let that sink in.
    Food for thought.

  17. #167
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Ma ja nemam problem s tim dojmovnim dijelom, zanima me postoji li neka stvarna štetnost u smislu bolesti
    jer ribu opereš, iznutrice očistiš, jedeš termički obrađeno meso ribe, potpuni sam laik ali ne razumijem kako bi to moglo škoditi (ovo što piše čokolada mi je jasno, to je druga stvar)

    riba koju jedemo navodno sad već sva sadrži mikroplastiku, nije mi ni to apetitlih, ali isto ustvari nisam naišla na dokaze da je to zaista štetno (možda tu mikroplastiku jednostavno izbacujemo van kao i sve ostalo što nije probavljivo)

  18. #168
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,820

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue View Post
    Pa sve je zagađeno govnima, to je nemoguće izbjeći.
    Šta mislite što je zapravo smrad?
    Smrad su raspršene čestice toga što smrdi (npr. govana) u zraku
    A mi ih osjetimo tako da nam te čestice nježno legnu na receptore u nosu.

    Let that sink in.
    Food for thought.
    Onda kreneš dublje u analizu, a što su to govna: hranjive tvari, razgrađene u tijelu, poprimile smeđu boju od raspadnutih krvnih zrnaca, sve je to ok.

  19. #169
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Razlika je u tome sto je biljkama dusik nuzan za rast dok 90% zivotinja u takvim uvjetima ugiba.
    Osim toga, na podrucju ispusta kanalizacije nalazi se velik broj koliformnih bakterija u stupcu vode, na organizmima, a i ljudima koji se tamo kupaju, s koliformne bakterije izazivaju proljev, povracanje...
    Zasto se skoljkasi u uzgajalistima testiraju na toksicne tvari ljeti cak i svaki dan? Pa zato jer zbog velikog dotoka nutrijenata dolazi do cvatnje algi, razvoja bakterija i spojeva toksicnih za ljude, a skoljkasi su filtratori.
    Last edited by Munkica; 09.01.2019 at 11:33.

  20. #170
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    MM neće školjke ni za živu glavu. Baš zato što se svašta nađe u njima.

  21. #171
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Ja ne volim školjke. Volim samo prstace a u njima više nemrem uživat. A i da bolim, nema šanse da bih kupila školjke u Zgb-u

  22. #172
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,820

    Default

    Ja sam onak gastro znatiželjna, ali kad vidim kako usrkavaju sirove školjke. Brrr.. ili kavijar. Ja to ne mogu shvatiti. A jastozi mi izgledaju kao golemi kukci iz noćne more.

  23. #173
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ja sam onak gastro znatiželjna, ali kad vidim kako usrkavaju sirove školjke. Brrr.. ili kavijar. Ja to ne mogu shvatiti. A jastozi mi izgledaju kao golemi kukci iz noćne more.
    Ja nisam gadljiva uopće, ali nisu mi fine ni ostrige ni dagnje ni bilo što između njih. Bolja mi je neka fina riba (bijela) pečena. Plavu baš ne ljubim žarko, pojedem uz muža i djecu, ali bolja mi je riječna riba od plave morske.

  24. #174
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Prilicno ste svi izbirljivi.
    Ja nisam bas jela ko dijete, al onda mi se otvorilo. Sto bi ovdje rekli, ne rod'lo...

  25. #175
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    baš
    što se mene tiče: kamenice, kavijar, sushi... yes, please
    Last edited by tangerina; 11.01.2019 at 08:02.

  26. #176
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Prilicno ste svi izbirljivi.
    Ja nisam bas jela ko dijete, al onda mi se otvorilo. Sto bi ovdje rekli, ne rod'lo...
    Eh, kad nam može biti

  27. #177
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,820

    Default

    Kavijar i jastozi su luksuz, a ne neka svakodnevna hrana koju izabiremo. Niti se možeš najesti porcije kavijara da te zasiti... niti se zbog toga on jede uopće.

  28. #178
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,638

    Default

    Ja nema šanse ni školjke, ni kavijar.
    Riba, sipa, hobotnica oh yes
    Last edited by Lili75; 11.01.2019 at 10:46.

  29. #179
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,094

    Default

    Meni jastog nije nešto za čim bih patila. Fino jest, ali ništa ekstra. Školjke jako volim najviše zbog toća (buzara), ali su mi fine i same prokuhane dagnje u vodi s petrusinom i česnom.

  30. #180
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    Meni jastog nije nešto za čim bih patila. Fino jest, ali ništa ekstra. Školjke jako volim najviše zbog toća (buzara), ali su mi fine i same prokuhane dagnje u vodi s petrusinom i česnom.
    Ja kao NanoiBeba - jedine školjke koje su mi bile fine bili su prstaci, aliiii ne mogu se sjetiti da sam ih jela u zadnjih 25 i više godina. To su školjke moje mladosti.

  31. #181
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Nema iz mora hrane koju neću pojesti.
    Osim salpi : mrgreen:
    Školjke pogotovo obožavam. Svih boja i oblika.
    Nisam ih jela doduse sirove, al ne znaci da ne bih.

  32. #182
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    Ja sam kao dijete otkidala priljepke i jela, neki barba mi je pokazao, meni je bilo fino, al me još više zabavljala sestrina gadljiva faca. Odavno nisam. Jela sam sirov "namaz" od ježinca. Kavijar, yes please

    Al plava riba mi nije baš omiljena, s izuzetkom tune.

  33. #183
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    ja obozavam sve iz mora.

  34. #184
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    ja volim školjke, ali tu mi je presudna svježina (i same školjke a i valjda i mora iz kojeg dolazi)

    riječnu ribu ne volim nikako
    neko mi je nedorečena, ako ima ikakav okus onda je to okus mulja

    kavijar volim, kavijar je okus mora
    ono kad pritisneš jezikom na nepce pa se sve rasprsne u ustima
    kao neki mali orgazam
    Last edited by betty blue; 11.01.2019 at 15:56.

  35. #185
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Jao, da, da. Totalni orgazam. Jedan za drugim

  36. #186
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,820

    Default

    Ja imam dojam da je kavijar okusa kao chia puding, samo ljigavije. Nisam se nikada ohrabrila probat ga.

  37. #187
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    chia je ljigava i sluzava i bezukusna
    kavijar nije, kavijar je eksplozija okusa
    ali je onaj tip hrane koju ili voliš li mrziš

  38. #188
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,638

    Default

    Betty svježa pastrva iz Neretve i sl brzih rijeka je mljac
    Ako nju probaš , ne znam jel već jesi, nema veze s muljem jer tamo mulja ni nema (u brzim rijekama).

  39. #189
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    pastrva je definitivno najukusnija riječna riba
    ali meni i dalje inferiorna morskoj
    a probala sam sve varijante spremanja riječne ribe - i jednostavno to nije to

  40. #190
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    pastrva nam je jedna od najdražih riba, pečena s češnjakom i maslinovim uljem
    kavijar mi je bio dobar na tostu s putrom, ali stvarno to nisam jela godinama. nije mi nešto orgazmast
    slankasto, koliko se sjećam

  41. #191
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,638

    Default

    n.grace i meni također, pastrva mi je al pari morskoj ribi pogotovo ako se nabavi iz pravog izvora i fino pripravi.

    A som i sl.ni sama nisam ljubitelj.

  42. #192
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Ni ja ne jedem riječnu ribu. Jedino ak je iz divlje vode - a to baš nemam prilike jesti.
    Mi barem jednom tjedno jedemo morsku ribu. Kad smo na moru, jedemo i školjke. Jastog mi nije nesto posebno fin ali jesu škampi, koje pak ne jedem zbog cijene.
    A kaj mi je najfinije? Najskuplju ribu bih uvijek makla sa strane ak mi netko ( ne MM, on voli pregorit ribu) speče srdelu na gradelama.

  43. #193
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Ja volim pastrvu umočeni u kukuruzni griz s češnjakom

  44. #194
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Jedina jestiva pastrva koju sam pojela bila je nema u Rastokma, punjena špekom. Valjda je taj špek ubio "smrad" pastrve
    Last edited by NanoiBeba; 11.01.2019 at 22:27.

  45. #195

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,765

    Default

    Ima li za kupiti posebno crnila od sipe? Bojim se da neću znati dobro očistiti i da neću imatindovoljno za rižoto....
    Ima li sada hobotnica?
    Nisam već dugo spremala... inače bih kupila, smrznula i onda odmrznutu pekla, a sad sam se smislila da bih ju sutra za večeru pekla... dakle nemam vremena smrzavati pa odmrzavati (ako ujutro nađem na tržnici)... može li bez smrzavanja?

  46. #196
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,638

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Jedina jestiva pastrva koju sam pojela bila je nema u Rastokma, punjena špekom. Valjda je taj špek ubio "smrad" pastrve
    Nano kakav smrad?! Ajme špek u pastrvu, ne mogu to zamislit.
    Nisi ti probala pastrvu iz divljih voda
    Last edited by Lili75; 12.01.2019 at 07:32.

  47. #197
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Smrad mulja. Smrad hrane kojom je hranjena u uzgajalištu. Isti problem imam i s morskom uzgajanom ribom. (Orade i brancini)

    Vrijeska, možes kupiti vec smrznutu hobotnicu. I možes ju spremati u nesmrznutu predhodno. Bit će malo tvrđa i žilavija

  48. #198
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Lili, al neceno nas dve o hrani. Ja ni u menzama i većini restorana ne mogu jesti. Naročito u onima koji koriste vegetu ili one neke još gore njene varijante i kopije.
    Sad istada da sam neki ludi gurman. Al radije bih pojela nezačinjenu hranu neg s tim kvazi začinima

  49. #199
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Ajme špek u pastrvu, ne mogu to zamislit
    ne mogu ni ja, to mi je kao da gurnem tofu u sarmu

  50. #200
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    Ima li za kupiti posebno crnila od sipe? Bojim se da neću znati dobro očistiti i da neću imatindovoljno za rižoto....
    Ima li sada hobotnica?
    Nisam već dugo spremala... inače bih kupila, smrznula i onda odmrznutu pekla, a sad sam se smislila da bih ju sutra za večeru pekla... dakle nemam vremena smrzavati pa odmrzavati (ako ujutro nađem na tržnici)... može li bez smrzavanja?
    Naši su ljudi u vremenima prije zamrzivača tukli friškom hobotnicom o stijene da omekša jer su tvrdili da je inače prežilava za jelo, tako da se ja ne bih usudila (pogotovo po sadašnjim cijenama hobotnice)

Page 4 of 7 FirstFirst ... 23456 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •