Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
Radi se o slijedecem:
Dijete je upuceno na Srebrnjak zbog koznih osipa i kihanja u vrijeme ambrozije.
Utvrđene su neke alergije i narucen je na taj test.
Obavio je test i on je pozitivan - dijagnoza astma

Uvedena odmah trajna terapija.
Dijete koje u zivotu nije popilo antibiotik, nikad ne kaslja, nije nikad popio sirup protiv kaslja, nikad upala grla, uha,...
Nikad nismo bili kod dr. zbog respiratornih problema,... dobilo trajnu terapiju za astmu.
Kako, zasto,...?
Ne znam nista o astmi. Da li je to "preventiva"?
Terapija: Alvesco spray, Ventolin, Nixar tbl.
Zato jer, ako dobro razumijem, metakolinskim testom je dokazan znatan pad plućne funkcije, što je bilo dovoljno za dijagnozu astme. Kašalj bi se vjeorjatno pojavio, pojavila bi se i bronhoopstrukcija, spontano, bez obzira što sada nije. Da, iz "preventive". Ako sam ja dobro shvatila cijelu tu priču, dijete koje je na odgovarajućoj terapiji ranije, ima veće šanse da kasnije u životu ima velike pauze od terapije. Astmu zovu "rijeka ponornica" - ona je kronična, neizlječiva bolest, ali ovima sa srećom, koji nemaju baš teške manifestacije, zna nestati na 20+ godina. Tipa tijekom OŠ se riješe terapije i onda se na nju vrate u menopauzi, npr. Sounds like a good deal to me - uzveši sve u obzir. Ako djetetu nedostaje kisika, ne može OK rasti niti se razvijati, sve radi s pola snage.

Nixar su tbl. koje ja npr. koristim za ambroziju (nemam astmu), alvesco je za pluća, ventolin pretpostavljam po poptrebi.

Cijela filozofija terapije astme svodi se na to da se dijete / čovjek drži na minimalnoj terapiji (koja se istitrava na kontrolama, brojeći ventolinske epizode tj. potrebe za ventolinom). I da se smanji potreba za hitnim lijekovima tipa ventolin jer on utječe na srce. Ja sam za evidence-based medicinu pa ću ti odmah reći - batali crni kim, ili još veće alternative tipa magarećih mlijeka koja su sad super popularna jer "liječe astme i hripavce", matične mliječi itd. itd.

Znam da je to teško prihvatiti. Meni je bio strašan šok kad su odmah na Srebrenjaku dali trajnu terapiju samo na recidivirajuće bronhoopstrukcije tek kasnije ssmo došli baš do potvrde astme. Bio mi je smak svijeta, nitko iz obitelji to nije prihvaćao (muž i baka su još više odbijali). Looking back - dobro su napravili, fakat su majsotri jer se odmah vidjelo čemu to vodi. Ja sam obigravala naokolo, pitala, kud trajna terapija, kako i zašto. Možda će to biti i tvoj put prihvaćanja dijagnoze - od drugih i trećih mišljenja glava ne boli - to bih ti rađe sugerirala nego anegdotalne dokaze što je pomoglo marici, a što barici i preko foruma. Rađe stručnjaku br. 2.

Koliko je dijete staro?