Pokazuje rezultate 1 do 50 od 213

Tema: Čvor na štitnjači

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni je žao dolega da se na tvomprimjeru pokazalo tako da je nalaz punkcije bio različit od biopsije nakon op.
    Ali tako olako reći da nalaz punkcije nije mjerodavan mi ne stoji.
    Punkcija itekako JE metoda izbora dijagnostike bolesti štitnjače, a naravno da za dobar/pouzdan nalaz je bitno da ju izvodi iskusan citolog koji će
    znati uzeti uzorak.

A razne FB grupe na temu štitnjače i savjeti koje tamo netko daje kao "sveta pravila", a na osnovu svog iskustva nastojim izbjegavati (neću ni spomenuti da se zagovara izbjegavanje liječničkih svjeta, samovoljna povisivanja/smanjivanja terapija itd)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku

A razne FB grupe na temu štitnjače i savjeti koje tamo netko daje kao "sveta pravila", a na osnovu svog iskustva nastojim izbjegavati (neću ni spomenuti da se zagovara izbjegavanje liječničkih svjeta, samovoljna povisivanja/smanjivanja terapija itd)
    Bilo bi dobro definitivno otići i na scintigrafiju just to be on the safe side, ne znam što je na kraju liječnik preporučio - vjerojatno ovisi i o dosta toga što laici ne znaju. Ove FB grupe - slažem se. Nađe se dobrih informacija, ali jako to treba filtrirati, to je puno šira skupina od Rode, ima "savjeta" ajme meni, dizanja panike, spuštanja panike, 50% je spas u biljkama itd. itd. Posebno mi je koma grupa Reumatoidni artritis - javljaju se polupismeni ljudi, spasili su se s ovim ili onim, pa svaku toliko ljudi koji prodaju neke gluposti i to ih je spasilo - vražje kandže, čajeve... Bože sačuvaj od grupe. Nekih "normalnih" objava s nekom znanstvenom podlogom ili nekim korisnim logističkim savjetom gdje kod doktora, koji lijek gdje nabaviti ima 10% možda (i tu sam bila darežljiva). Štitnjača grupa ipak nije toliko zastranila - zato jer su bolesti štitne ipak lakše u smislu da medicina može ponuditi neku pomoć... pretpostavljam.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.02.2019. at 12:17

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Bilo bi dobro definitivno otići i na scintigrafiju just to be on the safe side, ne znam što je na kraju liječnik preporučio - vjerojatno ovisi i o dosta toga što laici ne znaju.
    kontrolu imam 11.04. pa ću tada popričati s dr.
    Scintigrafiju sam radila jednom, OK je bio nalaz.
    Ako treba ponovo naravno da ću napraviti.
    Javljam što dr kaže.

FB - ima OK savjeta, konkretno tek nakon što sam tamo čitala neke članke o važnosti određenih minerala i vitamina (d vit, selen, B12...) sam više istraživala i skužila da drži vodu.
    Ali besmislice i dalje prevladavaju.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je žao dolega da se na tvomprimjeru pokazalo tako da je nalaz punkcije bio različit od biopsije nakon op.
    Ali tako olako reći da nalaz punkcije nije mjerodavan mi ne stoji.
    Punkcija itekako JE metoda izbora dijagnostike bolesti štitnjače, a naravno da za dobar/pouzdan nalaz je bitno da ju izvodi iskusan citolog koji će
    znati uzeti uzorak.

Pa kak da ti kažem da je mjerodavan kad nije.
    I naravno da je važan iskusan citolog koji će pogoditi čvor, ali taj isti čvor može biti nakupina različitih stanica i ovisno koju bu piknuo.
    To je generalno samo orijentacijska pretraga. Ako pokaže malignost, ideš na operaciju. Ako pokaže strumu, a čvor nije velik, pratit će. Čim preraste neke određene dimenzije, a k tome je i hladan, ideš na operaciju bez obzira na nalaz cito punkcije jer ti nitko ne može garantirati da nije malignost u pitanju.

Ono sto sam napisali o FB grupi se ne odnosi na besmislene savjete već na nalaze cito punkcije i biopsije nakon operacije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    Ako pokaže strumu, a čvor nije velik, pratit će.
    I ekica je unutar ove priče. Pratit će se. Mislim da smo dovoljno gore naglasile da nema 0-1 pretrage za štitnu, kao što je to biopsija. Ali, u medicini je rijetko što 0-1, osim ono EKG flat line, ili slomljena noga koja strši na van (ono, vidiš kost). Ostalo je u rukama liječnika da procjenjuju rizike, a na nama da odlazimo na pretrage .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    Čim preraste neke određene dimenzije, a k tome je i hladan, ideš na operaciju bez obzira na nalaz cito punkcije jer ti nitko ne može garantirati da nije malignost u pitanju.
    Zapravo bi mogla dodatno pomoći ekici ako se sjetiš koji su guidelinei za veličinu čvora, da pita dr-a na kontroli kojoa joj je uskoro treba li joj scintigrafija.

Kod mene je, pak, bilo obrnuto - scintigrafija dobra, a nalaz pukcije dubiozan, s velikim šansom za nemalignost, ali nema garancije za to - pa me taj hodogram isto doveo do toga da ostah bez (u potpunosti nemaligne) štitne. Nije 0-1 definitivno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 22.02.2019. at 14:00

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •