Pa, privatni pedijatar koliko ja znam (kao ni bilo koji privatni liječnik) ne može dati uputnicu za hospitalizaciju.
Također, razmislite jesu li vam u privatnom sektoru dostupne - bilo logistički, bilo financijski - sve pretrage kojima u državnom sektoru imate pristup bez problema. Zamislite samo vrlo uobičajenu situaciju da npr. dijete mora ići vaditi treći krajnik.
A ovo o jednostavnom preseljenju u druge države me baš nasmijalo, mislim koliko moraš izgubiti kompas da bi se preselio u drugu državu radi cijepljenja i još to nazvao jednostavnim![]()
pa može se treći krajnik izvaditi i privatno
skoro sve se može obaviti privatno
ali privatni i ne privatni moraju poštovati zakon
što znači da ne može privatnik na potvrdu napisati da je dijete cijepljeno, ako nije
e sad hoće li on tu potvrdu formulirati tako da se napravi grbav pa da cijepljenje uopće ne spominje
ne vjerujem
kao što ni ne vjerujem da će potvrda bez spominjanja cijepnog statusa proći u vrtiću
U gradskim vrtićima su jako strogi, Za privatne ne znam. A pri upisu u školu član stručnog tima je i školski liječnik koji i te kako nadzire te stvari.
Već smo sve prežvakali. Maminja kaže da želi imati kontrolu nd time što se unosi u njeno tijelo i tijelo djteta. Drugi roditelji isto tako imju pravo na to da njihov djeca ne budu u javnim ustanovama s djecom koja nisu zaštićena cijepljenjem. Još je rano, ali čini mi se da previše toga uzima zdravo za gotovo. Ne vrijedi tumačiti. Shvatit će, ako ne prije, kad joj pri upisu u školu na vrata zakuca czss zbog necijepljenja.
svi se ti necjepiše uzdaju u imunitet krda
i tuđu cijepljenu djecu
Socijani pedijatar ( onaj ojeg dobijes preko HZZO-a) je pravo djeteta , ali ne i obaveza.
Tvoja obaveza je brinuti o zdravlju djeteta i pruziti mu adekvatnu zdravstvenu zastitu tj. ne zanemariti njegove zdravstvene potrebe.
Da li te pedijatar ( privatni) treba prijaviti socijalnoj sluzbi?
Treba ako misli da zanemarujes dijete.
Da li ti to radis vjerojatni ce odluciti i po nekim drugim faktorima, ne samo zbog cinjenice da ne zelis cijepiti dijete.
Moram ti reci da ti je fokus previse na imunizaciji , a ne na najboljem interesu djeteta sto se tice zdravstvene zastite. Jer ocito nemate dovoljno novaca za pokriti moguce troskove zdravstvene zastite u slucaju potrebe.
Racunanaj i sa mogucim poteskocama ako ce dijete trebati bilo kakve zdravstvene usluge koje ne mozete dobiti izvan sustava. Npr. potreba za infuzijom kod eventualnog proljeva ili da ne spominjem nesto ozbiljnije.
Tada ce prvo putanje na prijemu biti ono o imunizaciji. Cisto da se pripremis .
Pisem iz iskustva.
E, ali tu ti je kvaka. Jednom kad se prijaviš kod socijalnog pedijatra, pa nakon toga prestaneš dolaziti, on je dužan istražiti zašto "više ne brineš za dijete" i zašto ga ne cijepiš. Za ovo prvo je više nego dobro opravdanje da ideš kod privatnog, ali radi ovog drugog te je dužan prijaviti socijalnoj službi - i onda ti stižu problemi za vrat, em će ti pedijatar soliti pamet, em će te pozivati na socijalnu službu na razgovore i tamo ti soliti pamet, em će te možda prekršajno prijavljivati, itd.
Ako se nikad ne prijaviš kod socijalnog - nikad te nitko neće za ništa pitati.
Pa sad ti vidi koliko ti se isplati ići kod socijalnog, i kolika bi ti bila ušteda nakon što (možda) platiš kaznu (ne računajući utrošene živce).
A ako nisi sigurna koji je stav tvojeg socijalnog pedijatra prema cijepljenju, idi unaprijed sama kod njega pa mu postavi (retoričko) pitanje.
Jednom kad se prijaviš kod njega, on je obvezan prijaviti te ako ne cijepiš (dakle, to nije njegov izbor ili slobodna volja, on bi nadrapao daleko gore nego ti ako te ne prijavi).
Privatni te ljubazno upozori da trebaš cijepiti (da se pokrije), također i u "povijesti bolesti" zdravog djeteta napiše da te upozorio, i sve ostane na tome.
Što se tiče ultrazvuka kukova, tu imam zanimljivu priču. Znači, bio sam u istoj situaciji - na prvom i drugom sistematskom pregledu je naša (privatna) doktorica navalila da beba mora na ultrazvuk kukova, da je to užasno važno, i mi smo se skroz uspaničili kako ćemo to riješiti, jer nismo htjeli ni prismrditi u državnu bolnicu, pa smo kopali, smišljali ovako-onako, potrošili hrpu vremena i mentalne energije - kadli, eto, naiđe naš kućni prijatelj koji je igrom slučaja ni manje ni više nego fizioterapeut specijaliziran za djecu. Ja mu ispričam moj gorući problem, a on na to kaže nešto tipa: Ke?! Kakve su to gluposti? Pa ako oni na tom ultrazvuku i nađu neki problem, i ti dođeš s bebom fizioterapeutu, fizioterapeut bi te poslao nazad doma i rekao da se vratiš kad dijete poraste jer na bebama nije moguće provoditi terapije, nego se to može samo kad dijete poraste. A kad poraste, onda vidiš jel ima problem s kukom ili ne i bez ultrazvuka. On sam nije svoju djecu uopće vodio na to i smatra da je to obično traćenje vremena i energije. Eto, je mišljenje osobe koja je kompetentnija od bilo koga drugog za to. Ali možda najbolje, ne znam koliko možeš imati povjerenja u mene jer ipak se ne poznajemo, preporučujem ti da lijepo sama odeš direktno kod fizioterapeuta za djecu pa ga pitaš što misli o tome.
Ja ovo zbilja ne razumijem, ali dozvoljavam da mi je ČSR oslabilo. Stvarno ste spremni riskirati nemogućnost liječenja u bolnici jer vam nema tko dati uputnicu s obzirom na to da imate samo privat. pedijatra/liječnika obiteljske medicine?
Osim gomile gluposti koju si napisao u vezi imunizacije, nastavljas nizati bisere i u vezi ovoga. Bebine kukove ne pregleda ni fizijatar a kamoli fizioterapeut, vec ortoped, a u slucajevima u kojima je razvoj zglobnih casica jako ugrozen male bebe cak zavrse u gipsu po nekoliko mjeseci. Ocito smatras da je tvoje pravo da pises svasta jace od tvoje odgovornosti prema posljedicama koje bi se mogle desiti ako te neko ozbiljno shvati.
Kao da je problem u bilo kojem trenutku upisati se kod socijalnog pedijatra koji prima pacijente i uzeti uputnicu ako je to zbilja potrebno. A ako je hitan slučaj, onda te na hitnoj ne traže uputnicu, zar ne? :D
S obzirom da smo unaprijed poduzeli važne korake: hranili se hranom iz bio uzgoja, bili fizički aktivni i puno po vani, ne injektirali teške metale, neurotoksine, i nepoznate kemikalije, itd., bolnica nam nikad nije bila ni blizu potrebna. Najgore što se dogodilo je dvodnevna prehlada koja je riješena homeopatski.
Taj hipotetski "problem" uputnice je ionako sad srezan u korijenu tako što smo odselili u državu gdje možemo slobodno koristiti usluge javnog zdravstva bez da nas liječnik mentalno klistira oko cijepljenja, pa ne vidim nikakvu poantu zašto bi to trebao trpjeti/tolerirati po forumu.
Reci cu samo bravo za vas.
Nekad treba imati i srece pa vam doktor ne treba.
Samo treba racunati s tim da ce nekad mozda zatrebati.
Prehladu ne racunam kako bolest, a i vrlo dobro znam sto je homemeopatija. Toliko dobro da ju znam koristiti bez konzultacija s homeopatom jer sam prosla dosta edukacija.
Ali niti u najvecem ludilu ne bih tako odmahivala rukom i govorila nekome koga ne znam i cije dijete ne znam da su sve to besmislice sustava smisljene ne bi li dijete dobilo propisana cjepiva.
U slucaju hipotetske ozbiljnije bolesti ili urodenog ozbiljnog stanja klistiranje o imunizaciji zaista jest najmanji problem.
A pricati ljudima koje ne znas kako je sve lako i teorija urote , a koji ocito ne planiraju odseliti i nemaju novaca za privatne lijecnike, te dijete ocito mora u vrtic jer roditelji rade ( jer ocito je u pitanju njihova egzistencija) granici sa zdravim razumom i daleko je od najboljeg interesa djeteta.
Posljednje uređivanje od sirius : 06.05.2019. at 06:30
Ako je hitno, uputnica se donosi naknadno, bar kod nas, osim ako si spreman da snosiš sve troškove bolničkog lečenja plus ev. kontrolne preglede po punoj ceni. Verujem da je dosta slično i u Hrvatskoj.
Generalno kad pročitam vaše "važne korake" koje ste preduzeli, jedino što mogu da zaključim je da vaše dete ima ispod 2 godine i sigurno nije u kolektivu, ili eventualno potpada pod onih 1-2% dece izuzetnog imuniteta za koje je apsolutno svejedno gde su i čime se hrane jer im je genetika bila naklonjena.
Nažalost, većina dece je prosečnog imuniteta, a gle, poznajem majke koje dele vaše poglede na svet i stil života, pa ipak neinjektiranje vakcina i organska hrana nisu zaštitile njihovu decu ne samo od običnih dečjih bolesti nego ni od vama zastrašujuće dijagnoze autizma.
Ne znam čime sebi racionalizujete sledeću činjenicu: da su organska hrana, neinjektiranje hemikalija, fizička aktivnost i puno boravka na otvorenom garanti odličnog zdravlja dece, o vakcinama nikad ne bi ni razmišljalo nijedno ljudsko društvo.
Generalno je užasno bezobrazno i zaista na granici zdravog razuma ne priznavati postojanje svih onih žrtava koje su bolesti odnele tokom vekova, negirati kompletnu istoriju i pripisivati razvoj vakcina savremenoj farmakomafiji, i pri tome prebacivati drugima da su neobrazovani, samo zato što ne pate od deluzija.
Jedino bezobraznije od toga je oslanjati se na tuđi kolektivni imunitet i pri tome tvrditi da je detetovo zdravlje vaša zasluga. A valjda najbezobraznije je nuditi svoja životna rešenja nekome ko očigledno ni blizu nema iste životne mogućnosti.
Nadam se da niste u Njemačkoj.
https://www.vecernji.hr/vijesti/uvod...ospica-1317260
Moje dijete nije dojeno, jede zdravo, na zraku je svaki dan ako nema temperaturu, neovisno o vremenu, u kolektivu je već godinu i pol, vjerojatno je najmanje dana izostalo iz vrtića od sve djece u vrtiću. U Klaićevoj je bilo kad je razbilo glavu (na svježem zraku) na šivanju. I što bih ja iz tog trebala zaključiti - da je dojenje nepotrebno?
Suludo je na temelju jednog djeteta donositi zaključke. Dijete je normalno cijepljeno, jer radim u znanosti i jako dobro razumijem znanstvene članke, čak i one na engleskom, a ne da mi netko vuče "paralele" tamo gdje ih nema i prodaje gluposti pod činjenice. Niti jedan članak kojeg je Nikolaa ikad linkao nije išlo u prilog onog što je tim člankom želio potvrditi. Mislim na znanstvene članke.
maminja, ne laskaj si da nisi antivaxer, dok se besramno oslanjaš na opću procijepljenost i na odgovornost drugih roditelja. Ja isto mislim da bi bilo najbolje da preseliš u zemlju medicine, naprednije od zapadne, gdje se djeca u pravilu ne cijepe.
Btw. nama niti homeopatski lijekovi nisu trebali za prehlade. Fiziološka otopina i povremeno, ali vrlo rijetko, spuštanje temperature paracetamolom, je sasvim dobro rješavala sve naše probleme. Jedino je dobio antibiotik za jaki uroinfekt s 3 mjeseca.
Usput, mi smo vezano uz taj uroinfekt išli kod najpoznatijih ZG privatnika, prvo općih, pa specijalista, oni su bili puno skloniji agresivnim pretragama i liječenju, nego naša HZZO pedijatrica.
Pratimo dijete 3,5 godne i privatno i kod HZZO pedijatra i moje je iskustvo da privatnici puno više i pretraga i lijekova prepisuju. Ja sam recimo odbila neke pretrage i preventivno uzimanje antibiotika baš od privatnika pedijatrijskog nefrologa, a na temelju savjetovanja s HZZO pedijatricom, koja se još dodatno konzultirala s baš tim privatnicima koji su nas savjetovali. S tim iskustvom, odem rado kod privatnog pedijatra, jer se može odmah krvna slika napraviti i da dijete ne čeka u čekaoni bez veze, ali ne istrčavam s antibioticima i daljim pretragama za koje očekujem da će biti pretjerane.
Složila bih se s ovim.
Hvala Bogu, nismo previše trebali usluge privatnika. Koristili smo usluge zbog brzine odrađivanja pregleda.
Ne cijepiš djecu, ali onda ih s druge strane izložiš različitim, možda nepotrebnim, pretragama, terapijama i sl. ... suludo ...
I lijepo je imati pozitivan stav, smatrati da se bolesti, posebno dječje, događaju nekom drugom, ali život nas pokatkada jako opeče ...
Naš zdravstveni sustav je možda spor, izdavajamo dosta novaca iz vlastitih plaća, ali barem je takav da i oni s manjim financijskih mogućnostima mogu očekivati kvalitetnu zdravstvenu skrb, posebno skrb bolesne djece.
Da, i nije to samo kod cijepljenja tako
Ja bih rekla da su naši medicinski radnici jako blizu po kvaliteti europskim, i IT-jevci. Kod ostalih mi se čini da radi kostelićevski sindrom, tu i tamo netko jako iskoči, ali je prosjek loš, kao i naš sustav obrazovanja, a pogotovo cjeloživotnog obrazovanja.
Posljednje uređivanje od Jelena : 06.05.2019. at 11:42
I ja radim u znanosti i jako dobro znam što je junk science. Također znam da svaki lijek treba proći ispitivanja po pitanju sigurnosti i učinkovitosti, a cjepiva ništa od toga nisu prošla (niti jedno cjepivo nije prošlo dvostruko slijepu probu kao što prolaze lijekovi prije stavljanja na tržište). Ne postoji meta-analiza cijepljene i necijepljenje djece, odnosno, razlike u poboljevanju i općenito u zdravstvenom stanju. Ne postoji odgovornost farmaceutskih firmi u slučaju nus-pojava (koje oni sami navode na cjepivu, dakle nisam ih ja izmislila niti se referiram na Pernara i slične). A jedna od nus-pojava je smrt. Nadalje, postoje "zviždači" unutar CDC-a koji su razotkrili muljaže i namještanje rezultata prilikom testiranja cjepiva. Postoje i svjedočanstva na sudu znanstvenika i najvećeg zagovaratelja cijepljenja Stanleya Plotkina koji je izumio najviše cjepiva ikad, i koji je, između ostalih bljuvotina koje je iznio, priznao da je cijepljen samo protiv jedne bolesti. Al zato je na platnim listama svih farma firmi.
Suma sumarum: kad se sva obavezna cjepiva testiraju kako treba i rezultati budu povoljni, ja ću biti prva koja ću cijepiti dijete i sebe. Do tad vas lijepo molim da me ne vrijeđate zbog različitog mišljenja i oslanjanja na moja osnovna ljudska prava glede izbora šta ide u moje tijelo. Posebno vas molim da mi ne govorite da se oslanjam na imunitet krda jer u isti ne vjerujem, obzirom da sam ja osobno (kao i većina ljudi moje generacije) zadnji put cijepljena prije 30+ godina i da mi cjepiva vjerojatno više ne djeluju. Dakle, mog doprinosa imunitetu krda nema i potencijalni sam rasadnik svih mogucih bolestina.
Poslano sa mog EML-L29 koristeći Tapatalk
U ne bas tako malom postotku. Jer 1 do 2 osobe od 1000 oboljelih od ospica ce umrijeti. U Makedoniji je trenutno epidemija ospica s do sada oko 1300 oboljelih, medju kojima je vec 4 smrtnih slucajeva. I to sve male bebe do oko godinu dana. Zadnja beba je umrla prije par dana.
http://morbilli.geonav.xyz/mk/?fbcli...JTUtQOIWj3TQRM
Posljednje uređivanje od Aurora* : 06.05.2019. at 13:51
Pa ha'jmo ovako.
U trenutku kada vase tzv.pravo na koje se pozivate pocinje direktno i zivotno ugrozavati ljude u vasoj okolini, vi ga gubite. Bez ikakve rasprave. Ja osobno ne zelim da se tijekom epidemije ospica moje novorodjence (koje je premaleno za cijepljenje) nadje u blizini vaseg djeteta. Jer "pravo" koje vi konzumirate moze prouzrociti tesku bolest i smrt mog djeteta. I za to su mnogo, mnogo vece sanse nego da cjepivo prouzroci to isto vasem djetetu.
Ako je vama ovo sto ja pisem vrijedjanje i emocionalno ucjenjivanje, unaprijed se ispricavam (iako... sorry, not sorry). Ali ponekad treba stvari spustiti na osobnu razinu i plasticno nacrtati kako bi nekima doslo iz.... u glavu.
Amen.
To su sve do jedne lako provjerljive činjenice (naglasak na: činjenice).
Naravno da će dežurni forumaši i dalje zabijati glavu u pijesak umjesto da si daju truda i provjere istinitost toga - ali si to jako lijepo i koncizno sažela za one koji nabasaju ovdje jer im je nešto počelo biti sumnjivo.
Pa nije bas da stavljamo glavu u pijesak, ali nase vidjenje i vase vidjenje cost and benefita cijepljenja je razlicito.
i to je poput zdravstvenog sustava. neki bi zeljeli da samo placaju koliko potrose, jer sad su u mladi, zdravi i sta bi trosili novce oni koji non stop vise kod lijecnika. kad bi oni mogli putovati jer to bi i m godilo njihovom duhu, a svi znamo kako je dobar i stalozen duh bitan za zdravlje. ovako daju lovu za neke.
tako i cijpljenje. zasto bi vi sudjelovali u kolektivnom imunitetu, kad eto gripa vas je mimoisla vec ima 10 godina, kad ospice niste imali. bolje da je i vas duh zdrav i vesel, jer cijepljenje bi ga narusilo.
X
Ja sam bez teksta na post maminje...
Sad samo čekam njen "logičan" zaključak da velike boginje i besnilo uopšte i ne postoje niti su ikada postojale, a da je u toku velika svetska akcija zataškavanja npr. polia jer vakcine protiv njega recimo uopšte ne deluju...
To što ti, maminja, ne veruješ u imunitet krda, na tvoju žalost, jednak je argument kao da si napisala da ne veruješ u gravitaciju... Neke stvari postoje pa postoje, baš je nezgodno kad stvarnost odbija da se povinuje našem verovanju.
Ja sam izuzetno zahvalna Marijaterezijanskom duhu (promovisala žena vakcinu protiv velikih boginja u svoje vreme) koji još drži ove naše ravničare pa je naš imunitet krda nekako odoleo našoj epidemiji morbila za sada.
Jedna stvar je reći da su postojeće vakcine možda nesavršene i da bi trebalo još raditi na maksimalnom eliminisanju nuspojava, a sasvim druga tvrditi da grupni imunitet ne postoji i još takvom logikom bez logike...
Da, maminja, tvoj imunitet na neke bolesti je najverovatnije nestao, i upravo je tuđi grupni imunitet ona tanka brana koja ne dozvoljava da dobiješ i preneseš sve te bolesti protiv kojih više nemaš imunitet- ali si ga imala u vreme kada ti je bio najpotrebniji.
Ti bi dopustila da tvoje dijete umre radi imunokompromitiranog djeteta? Pretpostavljam da bi i nuspojavu "smrt", da teoretski zahvati jednog na milijardu prihvatila za svoje dijete da spasiš krdo?
Uostalom, ljudi, nemojmo si lagati, ne cijepite vi svoju djecu zbog imunokompromitiranih osoba nego zato što vjerujete u sigurnost i učinkovitost cjepiva. I budite sami sa sobom iskreni dal mislite o dobrobiti imunokompromitiranih ljudi kad dajete dijete cijepiti. Jer ovo što radite s pozivanjem na zaštitu imunokompromitiranih je jadno i služi kao emocionalna ucjena i nabijanje krivice.
Sve što sam navela u gornjem postu je provjerljivo, prema tome, smiješni ste s tim napadima. Umjesto da provjerite činjenice vi napadate glasnika.
Koliko dugo traju epidemije kad izbiju?
Ja cu jos jednom pitati zasto si toliko uvjerena da nismo provjerili stvari koje spominješ?
Na koje zviždače misliš, na one iz filma Vaxxed možda? I koje je to “bljuvotine” iznio Plotkin? Ne misliš valjda na priču o abortiranim fetusima? Jesi li ti pogledala cijelo svjedočenje Plotkina ili samo onaj izrezani i montirani dio koji su ti servirali? Isto pitanje vrijedi i za sve druge filmiće i klipice i slobodno interpretirane zaključke studija koji su u pravilu u suprotnost sa zaključcima samih autora. Ako govorimo o relevantnim studijama, a ne možda povučenim poput Wakefieldove ili neke od Tomljenovic i njima sličnim...
Posljednje uređivanje od Aurora* : 06.05.2019. at 20:31
maminja, vidim da ti je strana kolektivna odgovornost pa nema nacina da te uvjerim da se u svim segmentima trudim doprinijeti zajednici. Ali ovo sto pises jedan na milijardu je totalni nonsense, jer mi je veci rizik godinama se vozit s djetetom u autu. Imas sigurno statistiku koliko je to hrvatskih beba umrlo od cijepljenja u zadnjih 20 godina. Je l ih vise od stradalih u prometu? Je l doma sigurno? Je l na djecjem igralistu sigurno? Jesu li rukometni golovi na skolskom igralistu sigurni?
Joj nisam mislila na kolektivnu odgovornost, nego odgovornost prema zajednici.
Osoba koja tvrdi da radi u znanosti zasigurno zna da bilo koji lijek koji se uzme moze izazvati lakse nuspojave, teze posljedice, pa i smrt. Znaci, nije ti problem prihvatiti tu cinjenicu kada lijecis dijete od upale grla uzrokovane streptokokom?
I da, kao majka koja je imala imunokompromitirano dijete, zastita slabijih mi nije tek neka daleka ideja kojom se sluzim u ispraznom nadmetanju argumentima. Mada mi zdrav razum i empatija nisu smetali ni prije.
Sada ću biti patetična, ali svako ko reši da stvori novi život mora biti svestan da je nužna posledica života - smrt...
Svi mi smo stalno u situacijama da za svoje dete odmeravamo rizike i stavljamo ga pred rizik manje ili više verovatne opasnosti.
Rizik od jedan prema milijardu je 30 miliona puta manji nego rizik od 1 od 300 kolika je bila smrtnost od morbila u Srbiji vrlo, vrlo nedavno.
Kada se već propitujemo, jesi li ti spremna na rizik od 1:300 za svoje dete?
I da, s obzirom da ti ne veruješ ni u sigurnost ni u delotvornost vakcina, čime objašnjavaš izuzetno malu smrtnost dece generalno (trebalo bi da ih umire baš, baš mnogo od tako užasno toksičnih vakcina, zar ne?), i neoboljevanje dece od bolesti protiv kojih se vakciniše- od kako se vakciniše?(trebalo bi da sve te bolesti i dalje postoje u istoj meri kao i ranije, zar ne?)
Kako to da znaš sve o farmakomafiji i štetnosti vakcina, ali uporno izbegavaš odgovor na gornja dva pitanja?
Što je netočno u filmu Vaxxed? Što je točno Plotkinu montirano u svjedočenju: dio o fetusima, o pokusima na mentalno retardiranoj djeci, na djeci iz zemalja trećeg svijeta ili to da je na platnim listama svih četiriju farmaceutskih firmi koje u SAD-u proizvode cjepiva? Što je to točno krivo u Wakefieldovoj studiji, osim što znaš činjenicu da je povučena? Što je to točno krivo u radovima Tomljenović i suradnika?
S jednom "sitnom" razlikom: mene zakonodavac niti bilo tko ne prisiljava da uzimam bilo koji lijek.
Ja, za razliku od tebe i mnogih drugih, nikad ne bih tražila da drugi rade ono što ne žele i čemu se protive, samo zato što meni to tako paše ili imam neke koristi od toga.
Stvarno? Kad bi ti dijete umrlo nelijeceno od angine mislis da ti nitko ne bi pokucao na vrata?
A sto se tice ovog drugog pasusa, ponasas se kao lik iz anegdote koji je isao na sud radi podjele kuce. Dobio je donji, a brat gornji kat. I pita onda suca: "Casni sude, mogu li ja sa svojim dijelom raditi sto god hocu?". Sudac mu odgovori: "Mozete".
"E ja cu svoj dio raznijeti bombom!"
Eto, to je i tvoja logika otprilike.
Ovo sad prevazilazi granice komičnog...
Imaš preko 30 godina i dete i nisi do sada uočila da je jedna od ključnih osnova života u bilo kakvoj zajednici povremena prisila na članove zajednice da rade ono što ne žele i čemu se možda protive, samo zato što ostali iz zajednice imaju koristi od toga?
Da li je moguće da nisi svesna da gomila ljudi svakodnevno, u svakodnevnim situacijama, niz stvari radi ne zato što tako žele, nego zato što je to korisno za zajednicu?
Da li očekuješ od drugih da uključe žmigavac kad skreću, da voze desnom stranom, da se ne ubacuju preko reda na kasama, da poštuju kućni red dok ti dete spava, da pokupe za svojim ljubimcima po parku, itd.itd? Da li ćeš vezati svoje dete u autosedalicu iako ono to ne želi i vrlo glasno se protivi? Da li očekuješ od druge dece i odraslih da paze da ne povrede tvoje dete?
Zašto ćeš da radiš i da tražiš od drugih sve te stvari, iako ih oni možda uopšte ne žele a poneko smatra i da ima pravo da se aktivno protivi tvojim zahtevima da tvoje dete ne bude pregaženo, udareno, napadnuto?
E, vidis, to su prava pitanja. Sada kada si ih konacno postavila potrudi se sama i pronaci odgovore na njih. To je onaj korak kojeg sljedece treba napraviti. Tako sam i ja i zato se nasi stavovi po tom pitanju sustinski razlikuju.
Buduci da je kopanje po internetu u potrazi za tim odgovorima dugotrajan i zahtjevan posao, na FB postoje dvije sjajne grupe, izvorna na engleskom jeziku, i po uzoru na nju nastala i na nasem jeziku, u kojoj su na mnoga ta pitanja vec dani odgovori, a uvijek mozes postaviti i sama konkretno pitanje na koje ces dobiti provjereni, pa i strucan odgovor.
Vaccine Talk: A Forum for Both Pro and Anti Vaxxers
Cijepljenje / Vakcinacija - grupa za sve koji imaju pitanja i nedoumice
Posljednje uređivanje od Aurora* : 07.05.2019. at 09:21
mamica, na porodiljnom sam, imam FB, i imam vremena. U hrpi grupa sam za zabavu, i kada vidim način razmišljanja večina žena danas više me ništa ne može iznenaditi.
Mislim da je ovaj forum i mi "stari" članovi nešto što je izuzetak a ne pravilo. I sada će ove cure reći da smo mi zadrti i da sakrivamo glavu pred očitim činjenicama, ali mislim da u konačnici i IQ utječe na hrpu toga.
(I da, prihvaćam ban ako slijedi.)![]()