Probali smo mijenjati rituale, npr. kupanje/tuširanje prije spavanja/ne kupanje prije spavanja; čitanje priča/slušanje audio prica ili ništa od toga, samouspavljivanje, odnosno ležanje uz dijete dok ne zaspe uz maženje i sl. Znaci djetetu i kad je najumornije i budno od 6:30 ujutro (ne spava od 2.-3. godine popodne nikada) treba po sat, dva navecer da zaspe. Problem mi stvara sto bi ga valjda u 18 ili 19 sati trebala staviti u krevet da zaspe u 20 ili 21 da odspava 10-11 sati koliko je potrebno djetetu od 6 godina (a sigurno mu je potrebno jer ga ujutro ne mogu probuditi). Ovako prekasno zaspe i stalno je umoran i loše funkcionira. Svaku vecer je do 20:30-21, a neki puta i ranije u krevetu. Ali sto mi to vrijedi kad zaspe u 22-22:30.
Inače je fizički izuzetno aktivan, kroz dan je u vrticu, popodne u parku, na biciklu... trenira plivanje... znaci stvarno se troši.
Problemi su počeli nakon sto je samoinicijativno prestao s dojenjem s 10 mj. Do tad bi zaspao bez problema uz dojenje, ali od tada se ne može smiriti. Nema potvrdjenu dg, ali vjer ima ADHD. Vrpolji se u krevetu, igra se, stalno ima nešto za pitati, diže se... a nije vise tako mali, skoro će 7 godina. Jednostavno se bori da ne zaspe. Inače stalno govori da mrzi noć i spavanje i da jedva čeka dan. Kad je jako umoran, čini mi se da je još gore i da još teze zaspe. Kao da mozak stalno nešto laufa.
Imam sreće da kad zaspe spava ko top do jutra. Ujutro ga ne mogu probuditi.
Nisam tip od futranja s lijekovima i zato za sada nisam započinjala s melatoninom; ali ovo je stvarno muka i nekako si mislim da bi bilo bolje za njega i njegov razvoj da uzme taj melatonin i dobije potrebne sate sna kako bi organizam bio odmorniji i uspješniji u svakodnevnom funkcioniranju.