Ja uopce ne mislim da sam “spusila”. Kupila sam bez imalo iluzija da “cijena moze ici samo gore” i nisam htjela prodati kad je cijena bila 400 a imala sam brokera i mogla sam. Te novce bi tad, kao i 99% onih koji su prodali, potrošila valjda odmah i danas vjerojatno od toga ne bi imala ništa. Ovako sam preživjela i bez tih novaca a i dalje kaplje neka dividenda, te ih i dalje mogu prodati kad poželim ako mi zatreba novac. Cilj tad i sad je bio “vidjet ćemo što će vrijediti za 25g” Tako da možemo temu otvoriti još jednom nakon još 12 godina.

Ne znam čemu priča o “tadašnjim kamatama”, ovdje pričamo o periodu od 12g, kamate su već poodavno jako niske, ovih je 120kn na 242kn uložene, to je na godišnjoj razini ekvivalent od 3,5% kamate na štednju svake od tih 12 g. Gdje da danas stavim novce i dobijem 3,5%? I to manje novce, ne da ulupavam milijune u apartmane? Inflacija jede novac jednako kao i vrijednost dionica, ne vidim što dobivam s imanjem novca na računu a ne u dionicama dok inflacija radi svoje. Naravno, da sad uzmem unazad tržište dionica našla bi vjerojatno boljih prilika... ali nemam čarobnu kuglu da mi kaže unaprijed što će propasti a što preživjeti, i ne mislim da je u konačnici itko tko je kupio dionice a i dalje ih ima išta posebnog “spušio” - i dalje je u plusu, a ako je netko imao posbno velike ambicije koliko će od toga zaraditi - a što ću mu ja, get-rich-quick sheme su ionako najčešće samo način kako izgubiti sve, tako da smo još i dobro prošli s obzirom na masovnosti i kolektivno stanje svijesti u tom trenutku, kao i na ukupni gubitak vrijednosti ZG burze od tada. Preživjela je dionica i globalnu financijsku krizu, i ovu hrvatsku višegodišnju depresiju i krizu i dalje vrijedi nešto, firma nije propala, a prošli mjesec mi je sjelo 590kn. Meni dosta.

Ima i ona stara, nemoj kupovat dionice novcem koji si ne možeš priuštiti izgubiti. Tko tako pristupa dionicama mirnije će spavati