Stranica 19 od 23 PrviPrvi ... 91718192021 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 1108

Tema: Suze znak slabosti?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Peterlin ma cijeli ovaj topik je jedan ogromni offt.

I hvala na ideji, sviđa mi se ovo s knjigom. Probat ću.
    Slažem se da je to svakako korisno, a mislim i ja ću morati kad tad naučiti ako planiram ostati ovdje s mužem.

Neke riječi pretpostavim, ali to je po vizualnom izgledu riječi. Ne znam jel to što sam sad napisala ima smisla. Kaže mi muž da ja učim na nenormalan način, jer učim po nečemu na što mi slovo liči haha. Recimo, Ž mi je britanska zastava, D mi je stolica, Š vile za Aquamana i tako.. Možda i jeste u tome problem.

Inače, imala sam i ja želju naučiti kao dijete jer sam htjela moći gledati serije na srpskim programima, ali mama mi nije dala. Sad kad moram, meni se ne da haha.
    Posljednje uređivanje od Riri92 : 07.07.2019. at 23:44

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Kaže mi muž da ja učim na nenormalan način, jer učim po nečemu na što mi slovo liči haha. Recimo, Ž mi je britanska zastava, D mi je stolica, Š vile za Aquamana i tako.. Možda i jeste u tome problem.
    Sad samo dodaj sebi da su G vešala, P kapija ili vrata, Z broj tri, I obrnuto N, i već si na pola puta

Najzbunj su zapravo slova koja se pišu isto na oba pisma ali označavaju različite glasove: Y=U, X=H, H=N, P=R, C=S, B=V

(to me čeka po drugi put najesen sa sinom: odavno zna štampanu latinicu, ali pisana slova će biti tri nervna sloma, kad skonta da je malo pisano ćirilično slovo d zapravo g latinicom, a pisano ćirilično "i" u latinici "u", itd, itd.)

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sreca po mene disleksicnu ( i po jos disleksicnije dijete) da su ukinuli ucenje cirilice. ( ucila sam , ali ko da nisam. I jedno mi je pismo nekad previse. Zato i kvacice ne koristim.)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Slicnosti u rijecima latinicom i cirilicom nemoj traziti osim ako su samo samoglasnici i m u kombinaciji
    Riri tvoja prednost je i pocerka predlozi muzu da mala pocbe citati pa onda s njom ili nek se vjezba dok tebi cita

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Zakon ne propisuje broj žena u saboru, nego na izbornim listama, i ne propisuje da treba biti 50:50, nego da ih na listi treba biti barem 40%
    Iako taj zakon postoji već deset godina, rijetko ga tko poštuje, a i kad je, žene su češće na donjem dijelu liste
    Postotak žena u saboru je trenutno 19% i ustvari kod nas s vremenom i opada, što nas stavlja daleko od zemalja s kojima se volimo uspoređivat, dijelimo poziciju sa Saudijskom Arabijom.

A onda kad tome dodamo kako se o tim ženama u saboru u medijima redovito izvještava, što je koja obukla.. mislim da se žena u hrvatskoj politici mora puno više truditi da ju se shvati ozbiljno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin ma cijeli ovaj topik je jedan ogromni offt.

I hvala na ideji, sviđa mi se ovo s knjigom. Probat ću.
    Slažem se da je to svakako korisno, a mislim i ja ću morati kad tad naučiti ako planiram ostati ovdje s mužem.

Neke riječi pretpostavim, ali to je po vizualnom izgledu riječi. Ne znam jel to što sam sad napisala ima smisla. Kaže mi muž da ja učim na nenormalan način, jer učim po nečemu na što mi slovo liči haha. Recimo, Ž mi je britanska zastava, D mi je stolica, Š vile za Aquamana i tako.. Možda i jeste u tome problem.

Inače, imala sam i ja želju naučiti kao dijete jer sam htjela moći gledati serije na srpskim programima, ali mama mi nije dala. Sad kad moram, meni se ne da haha.
    Može ti pomoći ako znaš grčki alfabet iz matematike i fizike. Ima dosta sličnosti.

S druge strane, imaš dosta tih aplikacija za malu djecu koja trebaju naučiti slova. U moje vrijeme, imala sam slikovnice Život životinja na ćirilici, a isto smo se opismenili čitajući Politikin zabavnik i druga izdanja za djecu (ne, pardon, za decu) na ćirilici. To je bogatstvo.... Neki dan sam se osvjedočila da i naša generacija (šezdesete godine) ima rupa u balkanskoj kulturi. Kolegica izvuče iz torbe gablec, a kolega joj kaže "dobar tek, ima li bujruma?" Čovječe, ja sam joj morala reći da je pita može li se pridružiti, tj. ima li i za njega malo... Moji sinovi znaju neke stvari (ugodno sam se iznenadila kad je stariji znao što je to "skalamerija", ali oni su tehničari, pa me to ne čudi) jer imaju prijatelje iz Bosne i Srbije, rodbinu iz Slovenije i Srbije i eto - malo pomalo naučili su neke stvari.

A u naše vrijeme kad je trebalo čitati lektiru, a nema na latinici, čitaš na ćirilici i kraj priče... Sjećam se da sam na ćirilici čitala Lelejsku goru. A na slovenščini Sartreovu Mučninu (odličan je prijevod, knjiga se zove Gnus, hehehe) i zatvorsku prozu Vitomila Zupana.

Stalno me grize savjest zbog offtopičarenja, pa u to ime - savladaj ćirilicu čim čim prije, da te ne bi smatrali nep'smenom plavušom. Možeš ti to, dokaži sebi i svima oko sebe. Sretno!

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku

A onda kad tome dodamo kako se o tim ženama u saboru u medijima redovito izvještava, što je koja obukla.. mislim da se žena u hrvatskoj politici mora puno više truditi da ju se shvati ozbiljno
    Ali nitko joj ne brani da bude ravnopravna s kolegama. A nije da samo o ženama izvještavaju, pa zar nismo prije par mjeseci pratili kakve cipele nosi Tole.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jesam li dobro razumjela, da li tvrdiš da se u medijima u približno jednakoj mjeri izvještava o tome što su obukle saborske zastupnice i što su obukli saborski zastupnici? Ili predsjednica i bivši predsjednici? Tj da ne postoji nekakva rodna pristranost da se kod žena veliku pažnju tome poklanja?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma ne, krivo sam napisala.
    Ironično sam rekla da joj nitko ne brani da bude ženama da budu ravnopravne ali kako ih se doživljava...
    A i sa Toletovim cipelama sam se sprdala...

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ahahah oprosti, više ne znam ko se sprda jer svašta se tvrdi

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ahahah oprosti, više ne znam ko se sprda jer svašta se tvrdi
    Bas

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jesam li dobro razumjela, da li tvrdiš da se u medijima u približno jednakoj mjeri izvještava o tome što su obukle saborske zastupnice i što su obukli saborski zastupnici? Ili predsjednica i bivši predsjednici? Tj da ne postoji nekakva rodna pristranost da se kod žena veliku pažnju tome poklanja?
    Istina je da se za odjeću češće prigovara saborskim zastupnicAma nego zastupnicIma, ali nisu ni oni pošteđeni: https://100posto.hr/news/tko-je-modn...okim-odijelima

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo još malo statistike: PayGap
    Kopiram iz uvoda:
    IN 2019, WOMEN EARN 79 CENTS FOR EVERY DOLLAR EARNED BY MEN.
    This figure is representative of the uncontrolled — or “raw” gender pay gap, which looks at the median salary for all men and women regardless of job type or worker seniority.
    In other words, the median salary for men is roughly 21 percent higher than the median salary for women. This figure represents a one percent improvement from 2018 and a 5 percent improvement from 2015, when the median salary for men was roughly 26 percent higher than the median salary for women.
    What is the gender pay gap once all compensable factors such as experience, industry and job level are accounted for? It’s still not zero.
    In fact, when men and women with the same employment characteristics do similar jobs, women earn $0.98 for every dollar earned by an equivalent man. In other words, a woman who is doing the same job as a man, with the exact same qualifications as a man is still paid two percent less. Unfortunately, this controlled wage gap has only shrunk by a miniscule amount of $0.008 since 2015.
    Prvi dio ima brojne razloge, i držim da je dikriminacija jedan od njih, a nikako jedini. Za dugu tvrdnju, pretpopstavljam da je dikriminacija jedini razlog tj ne mogu se drugog domislit, ali 2% za ubit se.
    edit: mislim da je ovo samo za SAD
    Posljednje uređivanje od vertex : 08.07.2019. at 09:42

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

opet edit: "nije za ubit se"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Evo još malo statistike: PayGap
    Kopiram iz uvoda:

Prvi dio ima brojne razloge, i držim da je dikriminacija jedan od njih, a nikako jedini. Za dugu tvrdnju, pretpopstavljam da je dikriminacija jedini razlog tj ne mogu se drugog domislit, ali 2% za ubit se.
    edit: mislim da je ovo samo za SAD
    No vodece (i bolje placene) pozicije opet zauzimaju muskarci. Tako da, ako zena radi isti posao onda ce biti samo 2 centa manje placena, no nazalost puno cesce ga ne radi.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma u stvari se na stavljam na razgovor iz, kako se to kaže, RL s nekim forumašicama :D
    A tema je bila razlika u plaći, koliko ima veze sa strukturom poslova, a koliko ima toga da su žene za isti posao manje plaćene. Velike su razlike između te dvije kategorije.
    Posljednje uređivanje od vertex : 08.07.2019. at 09:51

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    No vodece (i bolje placene) pozicije opet zauzimaju muskarci. Tako da, ako zena radi isti posao onda ce biti samo 2 centa manje placena, no nazalost puno cesce ga ne radi.
    Istina, ali mislim da diskriminacija nije jedini uzrok tome.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Istina, ali mislim da diskriminacija nije jedini uzrok tome.
    slažem se da nije diskriminacija, nego sve ostalo: odgoj, obrazovanje, ženska biologija (trudnoće ili potencijal trudnoće), percepcija uspješnih žena kao karijeristica, pritisci koje majke doživljavaju od okoline a tiču se karijere, dovođenje u korelaciju morala žene s njenim poslovnim uspjehom itd itd
    kao šlag na toj torti obično stoji "elitizam lijevo feminističkih karijeristica" ili kako ono davor navede opozit privrženoj ženi majci

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Recimo da pogledamo populaciju žena u zatvorima u odnosu na poulaciju muškaraca. Muškarci, svima nam je to normalno, debelo vode. To vjerojatno govori nešto o muškoj prirodi, ne toliko prosječnog muškarca, nego o tome da su među ekstremno agresivnim osobama uglavnom muškarci. Mislim da ima nešto u tome da su i među ekstremno ambicioznima, onima koji će svoj život praktički svesti na tu jednu stvar (posao, status, ugled, moć...), isto uglavnom muškarci. Za mene je puno PAMETNIJI izbor imati ravnotežu u životu (obiteljskog i poslovnog) i ravnoteža je ono čemu težim.
    Naravno, ono što ja želim je da to ne sprječava ijednu ženu, koja želi karijeru, status, moć, itd...i kojih sigurno ima nezanemariv broj da isto i ostvare. Samo mislim da je pogrešan cilj tražiti da bude jednak broj takvih žena i muškaraca, vjerojatno je to nemoguć cilj, i time uzaludno trošenje energije, ako želimo da svaka osoba bude ono što jest i ostvari ono što želi. Drugim riječima, želim ravnopravnost prilika, a ishod u smislu zastupljenosti onda neka bude kakav treba biti.

U biti, kod nas je po meni mi je najgori problem obiteljsko nasilje i reakcija sustava na takvo nasilje, to je pravi užas. Manji užas, ali isto grozno zamoran, je to što odgovornost prema obiteljskim obavezama (ne mislim samo na čišćenje, nego još više odgoj djece i uopće preuzimanje odgovornosti za obitelj) je uglavnom i dalje na ženama, i to je nešto s čime se većina žena bori (ili to prihvaća pod normalno). I što je već rečeno, biologija nam je vrlo, vrlo različita, i to nije činjenica koju je lako zaobići bez drastičnih odluka tipa ne želim djecu. Što je isto u redu, samo je pitanje je li na sreću pojedinke.
    Posljednje uređivanje od vertex : 08.07.2019. at 11:04

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Za ženu je svakako pozeljno da bude majka. Da rodi djecu koja ce zaraditi penzije i muskarcima i zenama, da sustav bude odrziv. Puna su usta svima nataliteta. Dijete bi trebalo biti s roditeljem doma barem godinu dana. Taj roditelj (najcesce majka) je ostecen financijski u odnosu na onog koji ne ostane doma. Nije samo ta jedna godina u pitanju, odnosno 3,5, ako se ima pozeljnih troje, nego se propuste prilike za neka radna mjesta, za neke projekte... Kad navrsis 35, ako nisi neki ekspert, dovidjenja. Ako radis fizicki posao, postaje puno teze. I onda dodje mirovina i mirovina bude manja. Ustedjevina isto manja. Ima naravno superžena koje sve uspiju, ali ne trebas biti supermuskarac da bi to uspio.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da ne kazem da su zahtjevna zenska zanimanja poput prosvjetnih radnika itekako potplacena.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sve ono što si to Betty nabrojala, su jedni od razloga takozvane “pozitivne diskriminacije” kao jedne od mjera protiv diskriminacije po rasi, boji, rodu, itd... (ima na ovih past postova koji zaista zaslužuju repliku, no ne stignem... mozda na trajektu )

takozvane quote su također jedna od mjera. Postoji nebrojeno mnogo tijela, instituta i slično pri raznim ministarstvima i drugom državnim institucijama (što je također samo po sebi već znak legitimnosti) koje nedvosmisleno pokazuju diskriminaciju žena na manje vise svim poljima, naravno UPRKOS zakonskoj legislativi u svim državama zapada (naravno različitog intenziteta).
    Dakle to su činjenice!!!
    a objašnjena zašto, kako, te mjere kako to promijeniti su mnogostruke, ne slažu se naravno svi sa tim koliko je koja mjera koliko uspješna, no svi se slažu da društvo mora djelovati u smislu rodne ravnopravnosti,

da je meni moram reci prilično nepojmljivo (nadam se da se sad nitko neće uvrijediti) da nekome moraš objašnjavati smisao i svrhu i kvota i ostalih mjera.

Te da to slavno “ja mislim” je očito dovoljan argumenti. Pa postoji googl da čovjek barem procita definiciju nečega o čemu priča.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vertex, ja se s tobom potpuno slažem po pitanju ravnoteže, samo ona se može postići samo ako oba spola njoj teže, odnosno društvo putem korektora usmjerava procese u tom smjeru.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

In fact, another study shows, when women enter fields in greater numbers, pay declines — for the very same jobs that more men were doing before.

Once women start doing a job, “It just doesn’t look like it’s as important to the bottom line or requires as much skill,”

...

Of the 30 highest-paying jobs, including chief executive, architect and computer engineer, 26 are male-dominated,

http://www.nytimes.com/2016/03/20/up...drops.amp.html

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    In fact, another study shows, when women enter fields in greater numbers, pay declines — for the very same jobs that more men were doing before.

Once women start doing a job, “It just doesn’t look like it’s as important to the bottom line or requires as much skill,”
    ako ovo nije za plakati ne znam što jest

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Da, užas.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jelena, to je fenomen koji je sada prilično tematiziranje. Toliko o dovoljnosti zakonske regulative!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, svašta...

A čemu se uopće čudimo? Negdje sam naletjela na tekst da da matrijarhat nije nikad ni postojao... moram pronaći izvor, ako je uopće bitno.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ispada sasvim logicno da muskarci cuvaju neka muska zanimanja od zena. Svjesno ili nesvjesno. Kad je vise zena i njima placa padne.

Kod mene na poslu je nekoliko muskaraca otislo na roditeljski. Ne znam nijednog da je otisao zbog djeteta. Dijete je bilo s bakom, a oni su nadoknadjivali zaostatke. Mozda i ima poneki, ali je to zanemariv broj. I onda se dalje natjecu sa zenama koje poslije opet vecinom uzimaju bolovanja zbog djece i kaskaju. Za manje novca. Jer je to bezvrijedno sto su kod kuce s djetetom. I zasto bi ih poslodavac uopce uzimao ako nisu superžene.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za one koje vladaju njemačkim:
    30.03.19 članak: Der große Unterschied, Die Zeit 13/2019

Odlučan članak, sa šokirajućim činjenicama: šef kirurgije, zaboravila sam ime bolnice, se predstavlja imenom i prezimenom, te kaže sa kod njega žene nemaju nikakvu šansu napredovati. Naprosto jer su žene, a on ih ne smatra doraslima tom poslu
    plus
    ostali primjeri koji zorno prikazuju klasične situacije u kojima će promaknuća i ostalo dobiti muški kolege, uprkos boljima ili istima kvalifikacijama žena.

inače i die Zeit, die Presse, der Standard imaju serije odličnih članaka na tu temu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Stvar je u tome što kad se nalazimo u radnom okruženju, možemo na svakakve načine interpretirati situaciju, ako nije socijalno prihvatljivo priznati sebi i drugima da donosiš odluku (o zapošljavanju, promaknuću) na osnovu spola, u čas posla na nesvjesnoj razini ispričaš sebi drugu priču
    iako kod nas je još socijalno prihvatljivo ne zaposliti ženu jer će ići na porodiljni, to sad samo ne smiješ baš naglas reći na utuživ način

ali istraživanja i dalje pokazuju da bias postoji, ljudi ga često naprosto nisu svjesni
    evo npr jedna studija u kojoj su dali identične aplikacije za posao, samo je jedna bila s tipičnim ženskim, druga sa tipičnim muškim imenom
    oni koji su ocjenjivali životopise ocijenili su "mušku" aplikaciju značajno boljom, ponudili joj veću startnu plaću itd
    i to su jednako radili i muškarci i žene
    https://www.pnas.org/content/109/41/...abstract#aff-1

pa postoje i studije koje pokazuju da se ista ponašanja doživljavaju na drugačiji način ovisno o tome izvode li ih muškarci ili žene, što se kod muškaraca smatra asertivnim, kod žena se percipira kao agresivno itd

tako da ta jednaka prilika je jedan vrlo složen fenomen, koji se ne može svesti samo na to je li moguće da žena ostvari poziciju

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Stvar je u tome što kad se nalazimo u radnom okruženju, možemo na svakakve načine interpretirati situaciju, ako nije socijalno prihvatljivo priznati sebi i drugima da donosiš odluku (o zapošljavanju, promaknuću) na osnovu spola, u čas posla na nesvjesnoj razini ispričaš sebi drugu priču
    iako kod nas je još socijalno prihvatljivo ne zaposliti ženu jer će ići na porodiljni, to sad samo ne smiješ baš naglas reći na utuživ način

ali istraživanja i dalje pokazuju da bias postoji, ljudi ga često naprosto nisu svjesni
    evo npr jedna studija u kojoj su dali identične aplikacije za posao, samo je jedna bila s tipičnim ženskim, druga sa tipičnim muškim imenom
    oni koji su ocjenjivali životopise ocijenili su "mušku" aplikaciju značajno boljom, ponudili joj veću startnu plaću itd
    i to su jednako radili i muškarci i žene
    https://www.pnas.org/content/109/41/...abstract#aff-1

pa postoje i studije koje pokazuju da se ista ponašanja doživljavaju na drugačiji način ovisno o tome izvode li ih muškarci ili žene, što se kod muškaraca smatra asertivnim, kod žena se percipira kao agresivno itd

tako da ta jednaka prilika je jedan vrlo složen fenomen, koji se ne može svesti samo na to je li moguće da žena ostvari poziciju
    oduprijet ću se porivu da opet pokrenemo temu nepostojanja predrasuda
    a na ovo zanimljivo istraživanje bih se još nadovezala da je nešto slično zamjećeno u SAD-u kod žena koje su imale tradicionalno african-american ime - za Riri, a propos crnog feminizma, koji je podskup feminizma a ne antipod "bijelom" feminizmu

a svakodnevnih predrasuda ima svugdje, meni npr nikad neće biti jasna mizoginija gorana ivaniševića npr https://www.jutarnji.hr/spektakli/up...ijeta/1190444/

ili npr kako Ivana Mišerić (radio-voditeljica) bez imalo srama, a vrlo vjerojatno podupirući taj indvidualistički stav, u eteru kaže da je njoj ok da privatnik ne zaposli ženu jer će žena možda ostati trudna

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i da se ne shvati da su svi tenisači šupci poput ivaniševića, evo što žene kažu o Andyu Murray-u https://www.bbc.com/news/uk-46836509

za mene AM nije alfa muškarac nego feminist, te mi je u tom smislu neki feminist daleko privlačniji od alfa mužjaka ivaniševića

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tih 2 centa je američki fenomen.
    Na malom sam mobitelu, pa mi je komplicirano tražiti i kopirati, ali ako me sjećanje ne vara statistike za Austriju su brojke za 2018: 19,2 (Voralerberg Bundesland 26.6!!! Bundesland Wien 15.5)

no interesantno je da se za razliku od Amerike razlike se još i povećavaju, što su veći prihodi, odnosno viša pozicija.

Studije su rađene na razne načine, dakle uzimani su obzir svi mogući faktori, na razne načine kombinirani i razlike su bile uvijek u jednom rasponu koji je signifikantno viši kod muške populacije.

dakle i kada makneš faktore da je vise muškaraca u recimo tehničkim, numeričkim zanimanjima, i slučaj razlike u primanjima su jos uvijek nedvojbeno jasne.

Također su gledani faktori koji utječu na visinu primanja, te su i oni u nekom slučajevima bili drugačije kodirani za muški i ženski rod. Tako recimo broj djece uopće ne utječe na primanja kod muškaraca, dok je kod žena vidljiva relacija: sto vise djece, to manja primanja.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A bez daljnjega je cijela ova problematike krajnje složena i nikad se ne može svesti samo na jedno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Tih 2 centa je američki fenomen.
    Na malom sam mobitelu, pa mi je komplicirano tražiti i kopirati, ali ako me sjećanje ne vara statistike za Austriju su brojke za 2018: 19,2 (Voralerberg Bundesland 26.6!!! Bundesland Wien 15.5)
    Ti brojevi vjerojatno nisu za usporedbu s 2 američka centa, nego s onim 21 centom koji ne govori o primanjima za isti posao i istu naobrazbu. To bi bila ova statistika za Europu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tang i betty potpis, na temu što je to jednakost prilika, te kada bi takvo nešto i postojalo, da li bi to bilo dovoljno.
    samo mala digresija:
    - koga je ova malena slatka Coco Gauff navela kao idola (role model)?
    navratilovu, Graf, higinns?
    ne.
    sestre williams su bile njen idol. A pretpostavljam da nam je i jasno zašto.

- u osnovnoj školi i u gimnaziji, koje spadaju u jako dobre škole, koje je pohađala moja kćer u svim razredima nije bilo ni jedno jedino dijete, iz takozvanih migrantskih familija prve ili druge generacije iz npr. Anatolije/Turske. Statistički vrlo čudno, ako uzmemo u obzir da u je h Beču postotak djece iz tog miljeja vrlo visok. A prilike si jednake: zakonom zagarantirano besplatno i dostupno javno školstvo.

Kad sam ja prije dvadesetak godina počela raditi na Tehničkom Umiverzitetu (13 fakulteta onda ih je bilo čini mo se oko 9) nije postojala niti jedna, jedina, jedincata profesorica.
    njanci jedna!
    za mene, odraslu u puno, po tom pitanju, egalitarnijem društvu, je to bilo prilicito čudno, da ne kažem šokantno.
    danas je situacija puno bolja. No što se dogodilo? Žene su odjednom u dvadeset godina evaulirale i postale odjednom super pametne i kvalificirane?
    ne.
    ono što se promjenilo su bile nove procedure, rad na svijesti o tome kako percipiraš kvalifikaciju kada se radi o “Er” ili o “Sie”.

Nama su držali prezentacije na nivou univerziteta, u kojima su prikazane i studije ovoga što ti opisuješ tang, kada su potpuno istu prijavu za pisao poslali na istu adresu, jedanput id muške, te jedanput od ženske osobe. Plus još mnogo toga, što je i meni dalo za misliti.

A ja bez obzira što ne čitam feministička literaturu, te se na bavim teorijski feminizmom, se smatram ipak nekako upućena.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa sam svejedno ostala bez teksta, videći koliko je ono podsvjesno kodiranje žilavo, te da ćemo se do rodne ravnopravnosti još načekati.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku

Najzbunj su zapravo slova koja se pišu isto na oba pisma ali označavaju različite glasove: Y=U, X=H, H=N, P=R, C=S, B=V
    Definitivno.

Jelena.o, ma ona ti je naprednija od mene, ona čita već na oba pisma. Ali ne piše, pa to mogu iskoristiti haha.

Peterlin, hoću. A kolegica ti je smiješna hahaha. Za ćirilicu, nije se ona čak svuda ni učila. Barem po onome što meni mama kaže, a ona je isto generacija šezdesetih. I tvrdi da je nije učila u školi i ne zna je. Tata zna, on kaže da je učio.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku

da je meni moram reci prilično nepojmljivo (nadam se da se sad nitko neće uvrijediti) da nekome moraš objašnjavati smisao i svrhu i kvota i ostalih mjera.

Te da to slavno “ja mislim” je očito dovoljan argumenti. Pa postoji googl da čovjek barem procita definiciju nečega o čemu priča.
    Jel se ovo na mene odnosi? Ako da, ja i inače u komunikaciji uvijek dodam da ja mislim. Zato što su mi jasne tvrdnje da je nešto točno tako kako mi kažemo da jeste nekako nametljive i komunikacijsko agresivne haha. Onda kažem da ja mislim tako, da se druga strana ne osjeća napadnuto nego se može složiti, a ako se ne složi, je*iga, ionako je to samo moje mišljenje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Definitivno.

Jelena.o, ma ona ti je naprednija od mene, ona čita već na oba pisma. Ali ne piše, pa to mogu iskoristiti haha.

Peterlin, hoću. A kolegica ti je smiješna hahaha. Za ćirilicu, nije se ona čak svuda ni učila. Barem po onome što meni mama kaže, a ona je isto generacija šezdesetih. I tvrdi da je nije učila u školi i ne zna je. Tata zna, on kaže da je učio.
    Ćirilica se učila svuda, ali nisu svuda jednako po njoj jašili. Naši muški pripadnici generacije obično su ćirilicu pošteno naučili tek u vojsci. Pričao mi je kum kako je to bilo, odeš u wc i tamo nema ništa za čitati osim kaubojskih romana na ćirilici, pa onda moraš....a mnogi koji su samo rekli "uff, samo slova" ako nije bio strip, bez obzira da li im je prvo pismo bilo ćirilica ili latinica, hehehe... Ja sam učila i osnove ruskog, pa sam koliko toliko sačuvala sjećanje na ćirilicu. Osim toga, postoji i hrvatska ćirilica, to je jedno od povijesnih pisama uz oblu i uglatu glagoljicu. To kanim naučiti (glagoljicu) i nikako naći vremena ili motivaciju....

Da se vratim na topic, pismenost je isto dugo bila rezervirana za mušku populaciju, što se danas često zaboravlja. A i tu je uvijek trebalo dokazivati da žene nisu bedastije i manje vrijedne zbog svog spola. Riri, ne daj nikome da te smatra manje vrijednom zato što nešto ne znaš. Sve se može naučiti i savladati, ne daj nikome gušta....Prečesto to povezuju sa spolom. Ufff....
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.07.2019. at 16:48

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I ja se malo mucim, izmedju brda stvari na poslu nakon dugog vikenda, a i stravicno sporog interneta iz nepoznatog mi razloga.

Odakle vam ta 2 centa?

Ove statistike su puno realnije za SAD: https://iwpr.org/issue/employment-ed...iscrimination/, https://www.payscale.com/data/gender-pay-gap i nekima sasvim omrazena Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Gender..._United_States

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Onda kažem da ja mislim tako, da se druga strana ne osjeća napadnuto nego se može složiti, a ako se ne složi, je*iga, ionako je to samo moje mišljenje.
    Ti ko.sheldonova mama s misljenjima-kad ona na njegovu znanost replicira and that's (only) your opinion . U punoj ravnopravnosti, ko ce pushat toliko nuzne kozmetike zenama i muskima . Ja, kad citam tvoje postove, kao da citam sebe pred 20 god. Koji feminizam, zene pretjeruju, ipqk je 20. stoljece (tada). Kad prodje karijera i zivot, onda se nekako vise sudaris s tim istinama..pardon, 'misljenjima'. Gust mi.je citat entuzijazam i pozitivu i nezamjeranje tvoje mladosti.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Riri, ne daj nikome da te smatra manje vrijednom zato što nešto ne znaš. Sve se može naučiti i savladati, ne daj nikome gušta....Prečesto to povezuju sa spolom. Ufff....
    To je općenito ljudski problem, vidljivo je često i kako se žena izdiže iznad žene i kako misli da je puuuno pametnija. Ali meni je takvih ljudi više žao, nego što se naljutim. Ja ću svoje neznanje riješiti puno brže nego oni svoj napuhani ego, a i sa neznanjem se nije tako teško nositi kao sa napuhanim egom. I neznanje ne tjera ljude od nekoga, a ego tjera itekako. Tako da, nek oni samo misle što god hoće, ali tko se zadnji smije..

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ti ko.sheldonova mama s misljenjima-kad ona na njegovu znanost replicira and that's (only) your opinion . U punoj ravnopravnosti, ko ce pushat toliko nuzne kozmetike zenama i muskima . Ja, kad citam tvoje postove, kao da citam sebe pred 20 god. Koji feminizam, zene pretjeruju, ipqk je 20. stoljece (tada). Kad prodje karijera i zivot, onda se nekako vise sudaris s tim istinama..pardon, 'misljenjima'. Gust mi.je citat entuzijazam i pozitivu i nezamjeranje tvoje mladosti.
    Hahahaha A ne znam, ja uvijek mislim da sam više napravila lijepom i kulturnom komunikacijom, nego bilo kakvim nametanjem. I hvala ti, nadam se da ću i ostati pozitivna.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Naravno da ćeš ostat to je stvar osobnosti

Ja ćirilicu čitam jednako brzo kao i latinicu i ni ne skužim da čitam na drugom pismu npr.u hotelu u Bg na tv-u, vrtim programe i sv emogu pratit

Al to nije ni čudno jer smo u 1.razredu mi učili prvo ćirilicu pa tek onda latinicu i ravnonjerno koristili oba pisma cijelu moju O.Š. (BiH)

Edit:
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.07.2019. at 22:46

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •