Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
annie recikliranje u zemlji u kojoj zivis je nesto sasvim drugo nego kod nas.
slazem se da negdje treba poceti, ali nas nivo svijesti kao i organiziranost recikliranja od strane lokalne vlasti je na nivou koji su npr. njemci imali 80tih proslog stoljeca. mada mislim da nismo ni na tom nivou, al se bar tjesim.
narvno da i u RH postoje iznimke, npr Krk, mislim i u Međumurju ima mjesta, Sl.Brod koji ima recikliranje vec duuugo, a koje je u odnosu na ZGB skoro pa svjetlosnim miljama udaljeno.

Ovo sto se pise o plastici i sl. je istina. pocetkom mjeseca se platika vozi u plastiku, ali kako su dogovorene kolicine premale za ZGB onda se pocne to nakupljati, pa ljudi zovu, a sefovi koji nemaju bas previse opcija kazu odi pokupi i to se na kraju ne stavlja na recikliranje vec u mjesoviti.
Split ne znam kako stoji. Znam da imaju kante za plastiku, papir i reciklirani otpad, ali da li ga i uspjesno odvajaju ne znam.

Sve u svemu, ja razumjem tvoje postove, ali uz najbolju zelju to je tesko u nekim segmentima kod nas provesti. tako npr. ja imam ispred svoje kuce tri kante. plastika mi se napuni za cas, a pri tome uzimam minimalno one vrecice u ducanu kad vazem voce/povrce.
znam staviti po 2-3 stvari u jednu, ako uzimam male kolicine. ali ostala kolicina stvari koja dolazi u tu plastiku je ogroman. npr. ne mozes spljostiti gel za tusiranje, sampon i sl. OK ti si navela i kako mozda to izbjeci, i to zahtijeva potpunu promjenu naseg zivotnog stila.
no nije ni to jednostavno kad imas dva atopicara. vise ne mjenjam tako lako gelove, jer ono sto im pase kupujem. isprobaanja mi je dosta za cijeli zivot.
no htjedoh reci, sto kad mi se napuni kanta za plastiku? jasno mi je da morala bih otici po vrecice u koje onda to odlazem. ali meni je noramalnije da mi se ponudi kanta veceg volumena. pa mi i naplati, ovako jedan dio mjeseca i mi recikliramo a drugi bome i ne.
Ne reciklirate nego odvajate. A problem je na višem nivou - uzalud mi odvajamo, ako se dalje s tim postupa onako kako je eryngium gore napisala.

Stvarno je trenutno najpametnije početi ovako kako je Bubilo Bubich savjetovala - gledati da kupujemo manje. To mi se čini kao sasvim dobar početak.