Ma nisam ja tu neki strucnjak za to, tek rubno dodiruje moje profesionalno podrucje u smislu da vecinom mogu razlikovat je l to realno.
Koliko sam vidjela postoje evidentni dokazi da kod oboljelih od nekih bolesti nalaze vece kolicine mikroplastike u oboljelom tkivu od onih koji su zdravi, ali ja iz toga ne mogu razlikovati je li bolest zbog cestica ili se cestice nisu izbacile iz organizma jer je bolestan. I samo vidim ono might, may, could i stvarno cekam da bude bezrezerva povezanost.
Vezano uz papirnate vrecice, to se vec skoro 40 godina zna da su one vece opterecenje za okolis od plasticnih, premda pretpostavljam da su se neki aspekti promijenili na stetu plasticnih, u smislu mikroplastike koja se tek zadnjih godina vrti kao top tema.
Ja se sjecam kako mi je baka od prijateljice iz djetinjstva bila komicna sto je prala plasticne vrecice i susila ih na radijatoru. Sad skidam kapu. Doduse ova je baka bila ekstremno stedljiva.
Za biorazgradive vrecice je istina sto zuta pise. Isto je kontroverzna njihova upotreba. Sto ne znaci da nece u nekom trenutku pronaci bolje rjesenje. Problem je prepoznati istinu.