Tako da ne vidim problem u povremenom suplementiranju.
Čitala sam negdje da svi ti vitamini samo prolete kroz organizam i da je iskoristivost nikakva.

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
Isto tako moguce je da se globalno pocne mjenjati vrsta zbog promjene prehrane.
Dobijemo veća crijeva i oči nam odu sa strane.

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
3. većina biljaka na tržištu potiče takođe iz masovne proizvodnje, kada bismo svi prešli na vegansku ishranu proizvodnja organske biljne hrane decenijama ne bi mogla da zadovolji potražnju. (ako uopšte ikada bi, na ovako zagađenoj planeti :/)
Zašto ne bi bila organska masovna proizvodnja? Organsko ne isključuje masovno. Vertikalni hidroponski uzgoj. Vidjela sam da u Kataru ili tak nekoj zemljici naveliko uzgajaju i izvoze.

4. radi proizvodnje biljaka takođe se razaraju ekosistemi i staništa i uništavaju životinje, mada ne uvek tako slatke, toplokrvne i krupnooke kao ovčice i svinje.
Ne u toj mjeri kao kad se proizvode biljke za prehranu goveda jer treba nekoliko redova veličine više žitarica za prehranit svinje.

6. zašto je okrutno oduzeti život životinji, ali ne i biljci? To što mi ne vidimo patnju biljke ne znači da ona ne postoji. I vrlo je vrlo nezahvalno suditi da li je patnja obranog polja kupusa manja ili veća, vrednija ili manje vredna, od patnje zaklane kokice.
Možda zbog toga što ptice i sisavci imaju složeni živčani sustav i rudimentarne oblike svijesti, osjećaju bol, a biljke imaju reakcije na podražaje iz okoline i zaštitne mehanizme. Da, biljka se štiti, ali to ne znači da osjeća na onoj razini kao krava. Znam da to znaš, ali moraš nekako umiriti svoju savjest pred tom činjenicom pa na ovaj način relativiziraš.

Ne znam ni ja šta bih rekla osim da je jedna od prvih lekcija u petom razredu osnovne škole ona o zajedničkim karakteristikama svih živih bića.
Jedna od prvih lekcija je također da su biokemijske reakcije jedna stvar, a složen živčani sustav i emocije druga. Kad secirate mrtve žabe možete izvesti trzanje udova. Znači li to da su udovi živi sami za sebe? Osjećaju bol? Ili kad ljudsko srce pumpa još pola sata u pravoj tekućini nakon što ga izvade? Zacijelo taj mišić nešto osjeća.
Bar bi ti kao biolog morala shvaćati da su se evolucijom razvili razni mehanizmi za preživljavanje i reakcije na podražaje koje organizmima omogućuju izbjegavanje predatora, opasnosti, ali za raspoznavanje boli i emocija ipak treba imati minimalno ganglije. Tu možemo početi diskutirati osjećaju li mravi bol.