pasic? ti to ozbiljno pitas?
Među nekim komentarima na netu sam pročitala da postoje tri vrste učitelja
1 - koji će priznati svoju grešku i pohvaliti te jer si je uočio,
2 - koji će se pretvarati da nije pogriješio sa "samo sam te testirao"
3 - koji će napraviti spektakl od toga kako je on u pravu, a ti ne.
Sretno na sastanku.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 08.12.2019. at 20:23
Da, ali to dolazi iz HJ negdje u sedmom ili osmom razredu, kad se uče narječja hrvatskog jezika. Ne sjećam se više, ali to je gradivo s kraja osnovne škole.
Što se tiče psa i ormara, čokolada je točno napisala.
Što se tiče grešaka učitelja - dobrodošli u realni svijet. Ja sam znala dobiti noru pamet od ispravljenih točnih rješenja i propuštenih grešaka u testovima HJ kod mog mlađeg sina. Njegova nepismenost je barem isto toliko posljedica nekvalitetne nastave u nižim razredima OŠ koliko i njegove disleksije. Imao je grdnih muka to nadoknaditi, zapravo još uvijek je u procesu nadoknade. A kad pogledate gradivo srednje škole - to je uglavnom samo književnost (barem u gimnaziji) i vrlo mali dio drugog gradiva, ali ne toliko pravopisa, koliko fonetike i sličnih tema...
Kako god - dok su djeca u nižim razredima OŠ (a često i kasnije), treba nadzirati kvalitetu nastave, barem matematike i hrvatskog jezika, jer učitelji su samo ljudi. Ima ih odličnih, ali i onih drugih... .Uostalom, kad predstavnica njihovog sindikata napiše "prosjeĆno", to je ozbiljan razlog za brigu.
Da, glavnina jezičnih sadržaja (prvenstveno gramatičkih i pravopisnih) mora se usvojiti u osnovnoj školi, jer u srednjoj za to naprosto nema vremena. Satnica HJ je premala za taj program (koji je, čak i u smanjenom opsegu uslijed reforme, preopsežan za 4 sata tjedno).
Osim toga, postoje gimnazijski profesori hrvatskog koji jednostavno iz principa ne rade jezično gradivo. Doduše, nadam se da je takvih sve manje.