Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: Odgoj u duhu slobodne misli (okrugli stol: vjernici, nevjernici i svi između)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Tačno tako... kad nije tužno bude i smešno. Ali znaš šta je strašno? To što ne smeš reći da je smešno... jer zvuči isto kao i plitko
    isto je i kod nas :/

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    isto je i kod nas :/
    U kojoj školi je isto tako kako Pulinka opisuje?
    U našoj školi ne stoje slike svetaca po zidu. Nisu tema u Hrvatskom jeziku ni PiD. Ne rade im se priredbe u čast. Ne misle djeca da je neki svetac ili Isus izumio struju, telefon i sl. Ne crtaju na likovnom Isusa.
    Ja sam vjernik i smatram da vjeronauku nije mjesto u školi ali reći da je kod nas isto ovako kao kod Pulinke je pretjerivanje.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    U našoj školi ne stoje slike svetaca po zidu. Nisu tema u Hrvatskom jeziku ni PiD. Ne rade im se priredbe u čast. Ne misle djeca da je neki svetac ili Isus izumio struju, telefon i sl. Ne crtaju na likovnom Isusa.
    Ja sam vjernik i smatram da vjeronauku nije mjesto u školi ali reći da je kod nas isto ovako kao kod Pulinke je pretjerivanje.
    Dobro, "mobilni telefon" je bio karikiranje, ali zaista se sve i svašta neopravdano pripisuje Svetom Savi.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas nije sveti sava, ali je kriz i crkva

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas nije sveti sava, ali je kriz i crkva
    U kakve škole vaša djeca idu?? Nemoguće je živjeti u "katoličkijem" mjestu od mog, pa baš nedavno je sin na vjeronauku učio što Bog jest stvorio (Zemlju, čovjeka..), a što nije (ne znam napamet, neke materijalne stvari tipa auto, telefon). Baš tom rečenicom piše u udžbeniku.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    U kakve škole vaša djeca idu?? Nemoguće je živjeti u "katoličkijem" mjestu od mog, pa baš nedavno je sin na vjeronauku učio što Bog jest stvorio (Zemlju, čovjeka..), a što nije (ne znam napamet, neke materijalne stvari tipa auto, telefon). Baš tom rečenicom piše u udžbeniku.
    I kod J. su nedavno o tome pisali. 4.r.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a kako bi drugacije na vjerunauku trebali uciti? problem je kad tako uce na prirodi ili hrvatskom

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uzmi to zdravo za gotovo, ionako će to djeca zaboraviti prije nego upišu srednju školu.

Moji su obojica odradili katolički vjeronauk. Bilo je tu puno potpitanja i propitivanja, a na kraju su obojica odabrali etiku u srednjoj školi, jer smo im rekli da je to njihov izbor. Moj mlađi je lijepo rekao: ja sam odradio sve što katolička crkva od mene traži, imam sakrament krizme, što još o tome trebam učiti u srednjoj školi kad me priznaju za punopravnog člana?

A da su udžbenici vjeronauka u osnovnoj školi neprikladni - to je istina. Nisu ih pisali učitelji razredne nastave nego svećenici i to se vidi. U pokušaju da se djeci približi materija, totalno se izgubi kompas (ovo što si i sama primijetila). S druge strane, može biti i gore ako je vjeroučitelj/ica loš i nadobudan. U razredu mog starijeg s vjeronauka su se ispisala i djeca pravih odanih vjernika baš negdje u ovoj dobi, jer ih je vjeroučiteljica plašila paklom. Klinci su imali noćne more. Bolje da se ne prisjećam. S druge strane, vjeroučitelj koji je došao nakon nje bio je odličan - topao i s ljudskim pristupom. Njega su odabrali za nastavnika godine. Taj se nije opterećivao onim što piše u udžbeniku, nego je s djecom razgovarao. Cijenili su ga. Eto - tako je zapravo sa svim predmetima. Dobar nastavnik zaobići će nedostatke udžbenika, a lošem ni dragi Bog ne može pomoći.

Da te utješim - brzo to prođe... ne opterećuj se.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •