Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.03.2020. at 23:54
Ja sam se u subotu taman sama sa sobom dogovorila oko korone i onda me taj potres toliko uznemirio i prestrašio da sam jedva došla k sebi. Sad je malo popustio strah. Izolacija mi inače nije nikakav problem.
Nama je ured kod Britanca i direktor je u nedjelju popodne bio... Ima dosta žbuke i sve police su na podu. Zgrada je dobila žutu naljepnicu da je potreban detaljan pregled pa nismo znali jel smijemo unutra ili ne. Uspjeli smo saznati da smijemo tako da idemo to danas raskrčiti.
Klijenti zovu ludi i van sebe jer su krenule Mjere i ne možeš im dokazati da ne možemo u ured. Kaže mi jedan ali treba mi samo jedan podatak! Nevjerojatno!
Plaću ne znam od kud ćemo dobiti jer je 80% klijenata stavilo ključ u bravu. Mi raditi moramo i gotovo je nemoguće da radimo od kuće. Rok za financijske izvještaje je 30.04. šalje se na Ministarstvo molba da se to produži jer radimo u nemogućim uvjetima, za sada nemaju sluha.
Ja sam takodjer pod uzasnim stresom... Moram radit al hocu li biti placena za to ne znam, u ovim uvijetima tesko. Radnicu sam poslala na godisnji a uzasno me strah da cu joj morat dat otkaz
Naravno, kao i vecina imam i kredit...
Povrh svega, djeca su samnom i ovise samo o meni pa se bar kuci moram skulirat ispred njih. Zato mi odlazak na posao dobro dodje, tamo mogu malo hiperventilirat
Naravno da je najvaznije da svi ostanemo zdravi al ne mogu da se ne brinem i o drugim stvarima...
Tako je, malo brineš, malo se digneš, i tako kroz dan
Jednostavno je oboje točno, i da ima ozbiljnih razloga za brigu, i da ima puno stvari na kojima možemo biti zahvalni
meni je krasno što sam više s djecom i što sam presadila cvijeće i čitam krasnu knjigu, ali ponekad se prišulja misao "a koliko se to točno i na koliko dugo moj život upravo promijenio?"
Može se stvarno pričat o ogromnoj sreći s obzirom na činjenicu da Krško nije nastradalo. Držite se!!
Tang uprvao tako nekako, predivno si napisala
Zamolila bih moderatorice jer mi se to čini kao dobra ideja da se prebace postovi pod novu temu:
Prilagodba na život tijekom corone (tako nekako)
Mogu se prebacit svi postovi od 23.3. od 19:02 h (počevši s postom od Beti3).Hvalaaa.
A pod ovom temom nastavimo pisati o statistici, širenju zaraze, novostima općenito i sl.
Tema je korona virus ne vidim razloga za premjestanje.
Postoji jedna mala, sićušna stvar kao posljedica "ostani doma", koju sam osvijestila tek jutros.
ZAŠTO stavljam grudnjak svako jutro! Pa mogu bez njega.
Ali, onda neće biti onog divnog osjećaja kad ga skinem, hahaha.
Koja dilema!
Jesam li ja to posve prolupala?
A vani pada snijeg. Na more. Pada. Snijeg. Proljeće.
beti![]()
podsjetila si me na Muju koji kupuje broj manje cipele![]()
Tako je.
O tom problemu ja pričam već godinama i najstrože bih to kažnjavala.
Ne samo u centru, već i kod nas.
Nema tko nije kupio stan i nešto porušio. Svako malo Hilltijevke rokaju po zidovima.
Na svakom sastanku stanara postavljam ista pitanja: tko vam je to dozvolio, jeste li pozvali statičara da pregleda stan, je li statičar odobrio rušenje zida/zidova...
I uvijek dobivam iste odgovore: pa to nije nosivi zid i kaj to vas briga, a najbolje mi je od svega kad netko od susjeda dođe k meni onda prvo zaprepašteno konstatira kako mi nismo srušili špajzu, zid o kuhinje i napravili tzv. open space.
Ljudi su bezobrazni, bahati i ugrožavaju sebe i druge, a posebna "bolest" nas Hrvata jest da se svi kužimo u sve.
Kad adaptiraju stanove ne zovu statičara, ali zub popravljaju kod zubara. Zašto?
Za adaptaciju kuće treba imati građevinsku dozvolu, a za razvaljivanje stanova ne treba.
Suludo.
Ne kužim koliko dugo oni misle održavati ovakvo stanje. Do cjepiva će proći i dvije godine. Zar ćemo dvije godine, tri ovako živjeti?
Dobro pitanje, žuta.
Mama mi je stara i sama. Ne smijem do nje, osim da odem u općinu, među ljude po potvrdu i riskiram da obolim i njoj prenesem. Gdje je tu logika? A blizu stanujemo, samo drugi grad.
Pa vidiš da se Wuhan otvara, škole se otvaraju, poslovi se nastavljaju, karantena će se polako ukidati. A tamo je neusporedivo teža situacija nego kod nas.
Kod nas situacija uopće nije loša.
Znači, kad se "outbreak" smiri i izravna, moći će se normalizirati život.
Što naravno ne znači da će virus nestati, dok ne bude većina ljudi imuna na neki način uvijek će se moći vratiti epidemija.
Ali će se moći kontrolirati, zaustavljati na početku, ili recimo upotrijebiti recept iz Južne Koreje, pa masovno testirati i izolirati zaražene.
Uz to, svakako ne normalizirati stvari na način da se održavaju masovni događaji kao utakmice ili odlasci na skijanje.
Ali normalizacija u smislu rada, škole, posla, to će se sigurno moći.
Rekli su da se potvrda zatraži online, ali moraš doći fizički po nju.
Ionako pada snijeg, nećemo nikud sad.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.03.2020. at 10:00
Mi ovu situaciju prihvaćamo racionalno i zaista kad vidim sto se ljudima desilo s potresom ili su u svakodnevnom radu izloženi izvanrednim situacijama mogu samo biti zahvalna da oboje radimo od doma. Na sreću nitko nije anksiozan, roditelji poštuju upute, zapravo svi funkcioniramo u okvirima u kojima moramo.
Fali pecat na potvrdi, zato se mora po nju.
:smajlic bez zubi sa šiltericom:
Moj je poslodavac slao potvrde na mail, doduse ne znam jel imaju pecat.
I napisali su nek ljudu pokazu na mobitelu
A kažu da ne priznaju na mobitelu nego pspir
Ja cu morati uzeti ausvajsda mogu mami odnijeti namirnice jer ona ne spada pod grad Zagreb. No pise da taj tip propusnica vrijedi sedam dana pa cu jos pricekati jer se opskrbila za jedno dva tjedna.
Ja nekako razmisljam... prozivjelo se puno toga. Nase babe (one famozne sto radjaju u polju) su i po tri rata prezivjele, siromastvo, glad, nestale roditelje, preminulu djecu... Naravno da nitko to sebi ne zeli i bolje je, ako je moguce, proci kroz zivot neokrznut, ali evo.. covjek sve prezivi i smogne snage za ici dalje. Ustvari, moja je vjecita mantra - uvijek ima gore.
https://www.zagreb.hr/izdavanje-prop...zahtjev/156563
to ti ne izdaje MUP, nego civilna zaštita
Kod nas se potvrda od CZ dobije skenirana na mail, uspjela sam dobiti info na telefon. Poslala sam mail na objavljenu adresu za moj grad i čekam do sutra što će mi odobriti.
OK ljudi te propusnice se izdaju za nuzne radnike. nisam sigurna da je ideja da se ide po to i to, pa u susjedni grad jer imate roditelje tamo.
jasno mi je da vam je bitno da imate osjecaj sigurnosti da mozete otici, ali s tim opterecujete sustav.
Ideja je da sto manje se gibamo i da sto vise usporimo rast broja zarazenih.
i da imamo i mi roditelje na daljinu i da ne mozemo do njih kao ni i vi.
tako da nije da ne razumijem.
Posljednje uređivanje od spajalica : 24.03.2020. at 12:02
Da, to je samo za kretanje IZVAN mjesta boravka. Osim toga, za one koji su zaposleni u bitnim službama (ne samo medicinske djelatnosti i vatrogasci nego i IT, elektraši, vodovod, plin, odvoz otpada) ne treba ići u područni ured, to firme rješavaju.
Daklem, ja moram ishoditi propusnicu samo ako želim obići roditelje koji žive izvan Zagreba, a za odlazak na posao mi ne treba. Tu sve piše: https://www.zagreb.hr/izdavanje-prop...zahtjev/156563
Lako onima u velikom gradu, većini su roditelji u istoj općini. Ali nama je sve dalje od 2 km drugi grad. A nekima su roditelji stvarno stari, preko 80. Morate to shvatiti. Ne bih se osjećala dobro da je neka hitnoća, a da ne mogu ići. Naravno da ne idemo ako ne treba.
Beti3 nije bas tako. Evo Zagreb je jedan grad, Samobor, Zaprešić....su drugi gradovi.
Kod nas je više od trećine zaposlenih iz okolnih gradova. A bitni su za neke stvari koje ljudi uzimaju zdravo za gotovo. Evo, baš je kolega poslao dvojicu servisera na popravak velike trafostanice. Ne bi baš bilo zabavno da u ovakvim uvjetima pola nekog manjeg grada ostane bez električne energije. Isto - kolegica ima sina koji je serviser IT mreža. Svi ljudi na održavanju infrastrukture (koju često uzimamo zdravo za gotovo) jako su bitni u ovakvim situacijama, a i inače.
Ne, za radnike dozvole izdaju firme, samo treba stožeru ili mz poslati popis. Evo, kopiram sa web stranice ravnateljstva CZ:
Zabrana iz ove Odluke ne odnosi se na:
- promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja - propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi
- dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe - propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi
- izvješćivanje javnosti - propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi
- stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb - propusnice izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine
- iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština - propusnice izdaje nadležni stožer civilne zaštite
- putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće - propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi
- žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 - propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi
Da ima nas jako puno s takvim kombinacijama u Zagrebu. Mama, brat i ja smo u različitim gradovima a zapravo jako blizu.
Vjerujem da znate no mozete neophodno organizirati preko crvenog križa.
https://www.koronavirus.hr/upute-hrv...votne-dobi/136
MM radi kao dostavljač alkoholnih pića, dostavlja pića po cijeloj Istri. Jučer je uredno dobio propusnicu od poslodavca i danas najnormalnije radi. U zadnjih tjedan dana kako je krenula ta sva ludnica, njima se dvostruko povećao posao. Svaki dan je u kontaktu sa minimalno 20-ak ljudi. I šta vrijedi onda što ja sa djecom tjedan dana nisam izašla iz kuće kada me on može zaraziti. To me baš ljuti i potpuno mi je neshvatljivo da se nitko takvih radnika nije dotaknuo.
I još jedna stvar što me jako muči. U slučaju da se zarazim, što se događa s djecom? Nemam nikoga u blizini tko bi se mogao brinuti za njih. Ili obrnuto, da se oni zaraze, ja mogu s njima u bolnicu? Zna li netko kako to funkcionira?
Mi isto imamo ljude na terenu (održavanje trafostanica) ali osim dozvola poslodavca imaju i odgovarajuću zaštitnu opremu + dobili su upute o postupanju u slučaju zaraze.
Na tvom mjestu, ja bih mužu svaki dan pripremila čistu odjeću, a ono što skine ubacila u mašinu da se opere. Neka nosi samo jedne cipele koje treba držati vani (ne hodati po stanu), neka stavi masku i rukavice. Sretno! I to će proći...
Danas i ja moram do opcine po nesto. Zamotat cu se u maske.Ne mogu ne obaviti jer ocekujemo sljedeci stupanj karantene prije kraja tjedna. Moram i u skolu, gurnuti im pod vrata neke papire. Hebem ti administraciju koja ne moze online, a o kojoj ovisi svakodnevni zivot, odnosno buducnost. :/
Ako više ne raste eksponencijalno gore znači li to da je krivulja polako u padu?
Ovako rano, vjerojatno samo znaci da je odradjeno manje testova nego prijasnjih dana. Kod nas trenutno predvidjaju da imamo 10 ili cak 100 puta vise zarazenih od 235 sluzbeno dijagnosticiranih (jucer). To u MN, ne znam za SAD opcenito ovaj cas.
Nije odrađeno manje testova, rast je ispod 30% što je dobro.
To i mene zanima ako se zarazi netko od nas odraslih ili svekar i svekrva ispod nas...kako s djecom? Svi ostajemo kalo jesmo u izolaciji. Danas sam cula da tko dobijw koronu ide u bolnicu...a sto sa ostalim ukucanima ostaju u samoizolaciji ili? Nemrem vise pratiti uz 100 obaveza kidam na zadace...
Pa ne idu valjda svi s virusom u bolnicu? To nema nikakvog smisla, s obzirom na kapacitete.
Ja se trudim ne razmisljati kamo bih s djecom. Prijateljici, valjda. Ona takodjer ima samo mene/nas.
Ne znam zato i pitam...imam jedno uvjeravanje u obitelji koje kaze svi idu u bolnicu ...sumnjam..
I mene jako zanima ovo sa djecom u slucaju da roditelji obole i zavrse u bolnici...mi imamo sina od 16g i kcer od skoro 14g,zivimo sami i nemamo rodbine.U subotu smo imali sa njima tecaj sto u tom slucaju...dali smo im pinove od kartica,gotovinu,objasnili kako internet bankarstvom platiti racune za mobitele i internet,zapisali tel.brojeve najblizih prijatelja i njih zamolili da im budu od pomoci telefonski ako nesto zapne,upute kako se zastiti prilikom nabavke namirnica i sl.tehniicke stvari.Znam da zvuci grozno ali ne vidim drugi nacin-jedina rodbina je moja mama,plucni onkoloski bolesnik 300 km udaljena, nije mi u redu traziti nekog od prijatelja da ih preuzme kada je u tom skucaju vel.vjerojatnost da nekoga zaraze.Jedina sreca u svemu je da su odmalena odgajani vrlo samostalno. Jednostavno ne vidim drugi nacin osim da ih u ovakvoj situaciji strpaju u dom..
Ovde su pripremili hale u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, tako da svi oboleli idu u kolektivnu izolaciju. Ljudi su često kršili samoizolaciju.
Na poslu su nas raspustili u ponedeljak i ne znam kako će to sve biti regulisano. Nisu se setili da nam pre toga isplate drugi deo plate.