Kod nas usputno savjetuju da, ako bas ne moramo, ne diramo robu na policama koju necemo kupiti, ali nitko nije bas zabranio dodirivanje i razgledavanje. To naravno vrijedi za ducane s esencijalnim proizvodima, u koje su se do sad ubrajali samo vece department stores koje, uz hranu i kucne potrepstine, imaju i ponesto garderobe i cipela. Od ponedjeljka su otvoreni i manji ducani, odnosno prodavaonice koje uopce ne drze prehrambene proizvode, ali za sad samo dodaju kupljenu robu osobama na cesti. Kabine su svuda zatvorene od pocetka; u Targetu ih otvaraju samo dojiljama, ako zele sjesti.
Meni je frend poslao fotku prvi dan kad su se otvorili takvi ducani kako isprobava tenisice, jedino neobicno je bilo sto je imao masku
Ja sam kupovala ljetne majice u kvartovskom dućančiću koji prodaje odjeću. Na ulazu je boca sa sredstvom za dezinfekciju ruku, kabina je zatvorena, prodavačica ima masku i rukavice. Dali su mi prekopavati, ali nisam to činila. Uzela par majica i otišla doma isprobati. Rekla je da ako nešto ne bude ok neka vratim, a da će ona dezinficirati.
Korona mi je samo potvrdila da bih potpuno mogla ziveti bez bilo kakvih prodavnica. Imala sam i ranije periode kad sam bila onemogucena da odem u prodavnicu mesecima, tako da sam se izvezbala, i znam sve 'potrefiti,' uklj i osetljive proizvode tipa patike za trcanje za muza, sina ili sebe :D That said, od pocetka marta nisam bila u prodavnici, osim sto sam morala po euthyrox jedom u pharmacy (to se racuna kao prodavnica, jer Amerika). Ne planiram menjati rutine. Mislim da se jos uvek premalo zna i o virusu i viralnosti.
Kod nas pharmacy super funkcionira kao drive through, za razliku od brda drugih stvari. No zadnji put sam bila u ducanu 16.3. Ono sto moze, stize dostavom, a za voce i povrce najcesce moram uci u predvorje jednog od njih, da mi gurnu u ruke narucena kolica. :selomojemalo: Instacart shopperi jednostavno nisu u stanju kupiti nista iz fresh produce odjela. Svaki put do sad sam dobila skroz trulo (pa onda povrat novca, uz natezanje.)![]()
Mogu bez dućana, nikakav problem, izuzetno rijetko idem.
No, ne mogu bez vrtnih centara i rasadnikajedva sam ih dočekala. Nalazim ih po svuda. To je ionako sve na otvorenom.
U ovome sam shvatila da mogu u ducan svakih 14 dana, komotno.
Takvim rezimom mjesecno potrosim 1000kn manje na speceraj.
Odjecu za sebe ne trebam bar par godina, a i da mi treba, ne znam kak bih kupila bez probavanja.
Tako da nista od potrosnje do daljnjega..
Istina za špreceraj, nema više ni onog e baš bi kuhala neku kerefeku pa skokni po kerefeku ipotroši još hrpu love. Kupujem i puno manje slatkiša, skoro pa ništa. Peku/pečemo kolače ili jedu kruh s pekmezom.
Odjeću i obuću sam se nažalost ispraksirala kupovati online. No stvarno punjo manje kupujem špeceraja.
Mi smo doma, ja radim, djeca uče, muž dodje iza 16-17h dakle jede se non stop i jako puno trošimo na hranu.
Imam osjećaj da nikad nismo više trošili na hranu nego sad. I uglavnom trošimo samo na hranu (uz jedan veliki izvanredni trošak koji je neizbježan).
Nama je uvijek hrana potrošač broj jedan, ali ipak ova dva mjeseca nije bilo troška vrtića, treninga, gitare, goriva, odlazaka na kave i trampuline, dječjih rođendana.. i to se osjetilo
Mi smo počeli pomalo kupovat obuću online tik prije izolacije, konkretno za starijega sam zaključila da mi je manji stres naručit mu tenisice, pa ako nisu dobre vratit ih i naručit druge, nego ići tri dana s njim po dućanima gdje se svi međusobno posvađamo, on je jako težak shoper. Tako da s coronom ili bez, s njim idem samo u web shop.
mi smo dosta ustedili na gorivu, iako je pojeftinilo. ali nama je to velika stavka u kucnom budgetu.
na hranu smo trosili vise, ali ne nesto posebno vise.
slatkisa imamo doma kao da spremamo neki veliki tulum sa slatkisima, ali nije neka pomama za njima. eventualno se pojedu neki keksi. ali na nas 4 to traje dan dva.
tako da ne smatram da kutija keksa, kojoj je smanjena gramaza, je prezderavanje istim.
kolace sam takodjer radila i oni se nisu jeli bas ludim ritmom. jedino sto se pojelo za cas je sladoled koji sam nekidan kupila. a opet pricam o 4 korneta, pa sam jucer kupila dva ona ledo box korneta.
odjecu moram kupiti oboma, a i meni ne bi skodila koja majica. muzu ne treba nista. taj ima odjece vise nego ja.
kad cu i kako cu kupiti odlucit cu nekad....
ono sto me muci je promjena guma i kupovina novih. trebala bih to napraviti, a kako 4. mjesec je totalno izbrisan iz mog zivota, meni u glavi jos nije svibanj. mozda mi ipak dodje
zapravo u svemu mi je najgore jer mi fali taj mjesec koji sam presjedila doma. negdje je nestao.
Posljednje uređivanje od spajalica : 08.05.2020. at 09:07
Ja ipak još uvijek čekam da se otvore dućani u shoping centru, ni mali ni ja nemamo što obući. On je otišao u visinu, ja u širinu. Ali ni inače nemam za sebe od prošle godine odjeće za ove temperature.
Kupila sam malom tenisice online prije 12 dana, još uvijek imaju status samo “kupljeno”, iako je pisalo da je dostava za 6-12 dana.
Odjeću još nisam nikad ni kupovala pa mi se sad ni ne da upuštati u to.
Inače, ja, kraljica karantene, koja 7 tjedana nije vidjela živog stvora (jesam tu i tamo, šalim se), jučer sam s djecom svjetski zatvorila karantena sezonu. Trebali su mi doći za sanaciju zgrade i na sastanak stanara pa sam odvela klince baki i dedi. Tamo je došao i bratić kojem su starci počeli raditi i kojeg nisu vidjeli 7 tjedana. Držali su distancu ravno 2 stotinke. Baka i deda su rekli da idemo u park jer nema nikoga pa smo otišli. Nije bilo druge djece, samo njih 4. Baka i ja smo prebrisale sve u parku s vlažnim maramicama
. 37 minuta kasnije, sve je bilo puno djece posvuda. I u parku i na svim drugim mjestima. Sreli su hrpu frendova, odmah trčali u zagrljaj. Neka djeca sjede zajedno spojenih glava i bulje u mobitele. Jedu zajedno grickalice iz jedne vrećice... Jedna mama i ja smo se pogledale s dva metra udaljenosti i zaključile da je karantena gotova
.
Ja sam nastavila plaćati djeci treninge iako ih nije bilo u znak podrške trenerima i klubu. Rekla bih da smo na hranu potrošili više nego inače, a 1. put otkad imamo kartice (sto godina) nismo imali ni kune troška za gorivo.
Gotovine imamo napretek jer muž ne ide u kafiće![]()
Evo ja tebe bubilo fakat ne kuzim.
Pa upravo takvo 0-1, karantena je gotova pa se sve moze, ponasanje ce nas u tren opet vratiti u poziciju gdje necemo mrdati iz kuca.
Sta stvarno nije moguca prilagodba ponasanja? Nakon svega sto slusamo mjesecima sta stvarno nije moguce ne dati djeci, bar vlastitoj, da jedu zajedno grickalice iz iste vrecice? Evo ja fakat ne razumijem princip.
Ovako i mi. Iako je to možda samo osjećaj, jer bih svaki dan potrošila u restoranu na poslu gdje jedem, trošili bismo vani. Kao i kli_kli, zasad ne namjeravam mijenjati previše rutine jer se ne zna puno o virusu. Frizera se nadam prorijediti novom bojom gdje izrast neće biti tako vidljiv. U šoping centre i po robu mislim da nećemo, osim ako djetetu nešto ne usfali ili ne omali - ionako je u điru da nosi tatine t-shirtove jer to je kao đir.
To je načelni plan, to i ostat u uskom krugu, ja nisam toliko društvena, pa je to ono skoro pa normalno, nije mi neka žrtva. Vidim da čim se ljudi krenu spajat, odmah povuče, zaboraviš na distance, maske itd., a korona počne djelovat ko izmišljotina pleksiglas proizvođača.
Kad krenemo fizički na posao / djeca u školu - mislim da ću onda ukinut sva ograničenja jer će biti besmislena - mislim, neću se rukovat i ljubit jedino, ali drugo neko čuvanje, s obz. na open space i liftove i dječje miješanje, mislim da tada neće imat smisla.
Kave i konzumaciju vani...to ne znam kad ću, sumnjam u higijenu, pogotovo u manjim objektima.
Posljednje uređivanje od ina33 : 08.05.2020. at 10:15
bubilo sto se tice narudzbe. ja sam u H&M narucila nesto. skinuto s kartice kod njih pise kupljeno, a na mail nista nije stiglo.
zvala sam i rekli su da im bas stranica ne funkcionira, vratili mi novce i to je bilo to.
ne znam di si ti kupovala, ali jedino mi se to dogodilo s njima.
Bubilo je opisala realu - barem se tako meni čini? Vidim po objavama razrednih roditelja iz Facea - slikani glava uz glavu, grupnjak na planinarenju, vidim po svojim prijateljlima - grupnjaci na planinarenju - vidim po razrednoj djeci - neki još nose maskice, neki se, kao i moja, druže samo u parovima, na distanci, ali mislim da probija čoporativno druženje bez kontakta. Prije karantene je moje društvo dijelilo pljosku uz moj šok - neće, to je alkohol... Ako išta znači, sve VSS, STEM smjera, nekako uvijek polažem nade da, ako moji društvenjaci znaju zabrijat, STEM-ovci imaju razuma. Mislim da je 50% njih ovo je jača gripa. Nakon što je Berecki linkao jasan članak nekog autora (nisam gledala koga), zadnji Rudanov me vratio na Kaaeine riječi "za koga on zapravo piše" (ja sam sama sebi odgovorila da piše zapravo za sebe) - tu je stvarno svašta nagurao "pravo na zarazu", "gripa", "vezivanje pojasa" opet kao na početku. Sad mi se čini da stvarno muti medijski prostor u Hrvatskoj. Puno razumljivije i konzinstentije i manje komplicirane su poruke Stožera (vjerojatno ipak imaju nekog kom. stručnjaka) - "nova normala", "ostanimo što već sad jesmo", pa i Đikića, nego Rudanove brojke i stalno uspoređivanje s gripom i čuđenje da gripu u Hrvatskoj ne smatraju ozbiljnom bolešću (a ne smatraju je valjda u 90% zemalja svijeta, većina ljudi). U toj buci - princip se gubi.
Čoporativno druženje bez kontakata = čoporativnu druženje bez obraćanja pažnje da se održi razmak
Nisu moji jeli u parkiću. Drugi su jeli.
Je l itko od vas bio u ijednom parku, na sportskom igralištu...? Ne opravdavam sebe. Ja mogu natrag još 77 tjedana u karantenu. Ali moji starci ne mogu s 4 djece biti 40 sati tjedno u stanu. A vani izgleda tako kako izgleda.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 08.05.2020. at 10:35
mi smo jucer razmotrili pustanje djece van. moji od prekidanja normalne skole, nisu se druzili ni s kim. sad su vec jadni jer dosta njih izlazi van.
odlucili smo da ce moci i oni uz sve mjere pridrzavanja. dakle s jednim ili dvoje prijatelja uz distancu.
nadam se da su ozbiljno shvatili sve i da nece glave drzati na 1 cm udaljenosti.
jos cemo im ispirati mozak s pricom, a onda pustiti van.
no ja imam relativno veliku djecu (sad ide ona iz smogovaca, oni su mali, ali su veliki, odnosno hocu reci, vise nisu mali, ali su dosta veliki da ne budu mali).
treninge koji se odrzavaju virtualno, kao i one koji salju program treniranja placam.
samo jedan ne placam. jer zbilja nema smisla to placati. klinac nastavit nece, a korona ga spasila da moze ranije odustati![]()
Posljednje uređivanje od spajalica : 08.05.2020. at 10:37
Ako vam to što znači ja ću reći svojim starcima da ih ne vode van iz stana od ponedjeljka.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 08.05.2020. at 10:39
Mene ovo općenito čudi. Znači nakon svega i oko mene 90% ljudi upada u mode "sve po starom". I onda sam ja čudna što još ne dopuštam velika druženja, što još ne idemo uokolo, što ne budem jurila na kavicu na terasu...
E da, moj stariji se počeo družiti s najfrendom, koji je isto bio doma cijelo vrijeme i sad oni ne idu nikud (njegova mama mi dala cijeli raport prije nego smo se dogovorile za igranje). Seka mu se druži s 2 curice, i znači on s nama. Nekako smo krenuli u ublažavanje, ali nije to još kao prije
Posljednje uređivanje od Vrci : 08.05.2020. at 10:47
i moj je u nedjelju prvi put izašao van s prijateljem - vožnja na biciklu. 14godišnjak, prvi put od početka. nije čak niti psa izvodio. i sad ide van, ali su na distanci, i vjerujem mu. nema parkića, nema igranja kao prije. i neće još tako skoro, ali bar izlazi na zrak
a što se tiče tebe osobno bb, problem nisi jedino ti s takvim razmišljanjem - ON-OFF, nego masa ljudi. ili da ili ne. nema toga, treba naći granicu i balansirati. je, s malom djecom je teško, ali uz trud se može. pitanje je samo koliko smo truda spremni gdje uložiti
Pa evo, moje mladje dijete je ovaj tjedan po prvi put imalo druzenje. Ne u parku s cijelim razredom, nego s jednom prijateljicom za koju znamo da ce isto u skolu s njom od ponedjeljka, na otvorenom, bez dijeljenja bilo cega.
i sad ce se s tom frendicom druziti neko vrijeme. Bez parkova i sa jasnim izbjegavanjem svih mjesta gdje se bez kontrole i distance skuplja veca skupina djece.
Mislim ako za svoje osobito zadovoljstvo odem s muzem popit casu vina za dva tjedna na neku terasu, pa ne moram odmah sa dvadeset frendova zalit se i zagrljena pjevat Mate Misu.
Od ovih naših 4, troje ih ima između 2 i 6 godina.
Baka i deda ih nemaju kuda odvesti osim u park ispred zgrade. Mogu samo s njima ostati u svom stanu.
Ja sam prije 2 tjedna kad su krenule one ankete za škole i vrtiće još uvijek užasno paničarila. Onda sam saznala da i ja i mm moramo 4.5. na posao. On je otišao, ja se izvukla do 11.5.
Onda mi je dr rekao za malog da ga on ne vidi kao rizičnu skupinu.
Onda sam shvatila da neće otvoriti vrtiće i škole i da će ih baka i deda morati čuvati 4 mjeseca. Jer ne znamo hoćemo li moći preko ljeta na godišnji, rekli su nam da ne planiramo ništa.
I onda mi je sve to postalo preteško za pojmiti. Ne dam im da jedu u parku niti da bulje u igrice kod druge djece u parku, ali s obzirom na to da ću mlađe za 14 vjerojatno poslati u vrtic i u jaslice, stvarno mi sve skupa s onim sto se događa u parkiću nema više veze s vezom.
Moja gubi BFF-icu zbog toga što se ne druži s onima koji cirkuliraju. Teško je to 12-godišnjakinji. I zato mi kao društvo nismo sofisticirani ni za Rudanove poruke, ni za švedske mjere. Ono što Bubilo opisuje jest - reala. Sve je više onih kao forumašica na t - 5g, čipiranje, to je izmišljotina farmacije itd. Ne samo kod nas, nego i naokolo - Austrija, Njemačka. Ovo što Bubilo opisuje je isto na Sljemenu na frekventnijim stazama, tako je po parkićima. Ljudi (u Hrvatskoj) trebaju vidjet, nažalost, dizanje krivulje, da bi se ponašali drugačije. Preventiva - slabo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 08.05.2020. at 11:03
Pa to je mentalitet. Budući da su mjere bile dobre i nismo imali pomor i kaos, svi sad govore da što pretjeruju, sve je ok, makni sve mjere.
Da nismo imali takve mjere i da je broj bolesnih bio ogroman, opet bi bilo drvlje i kamenje da nisu ništa napravili.
Ne možeš tu pobijediti.
Kako mislis? Zato da ih gradjani odgovorno koriste. Mislim Capak je sam govorio da se treba poticati drzanje distance u parkicima.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mislim ja stvarno ne razumijem. Vise idem samoj sebi na zivce s tim koliko se cudim. Pa jel nam stvarno narednih godinu dana moras stozer propisati koliko i kada da peremo ruke i kako da drzimo distancu? Sta nismo nista naucili iz svega sto slusamo zadnjih 3 mjeseca? Mislim nista drugo ni ne slusamo nego kako treba promijeniti zivotne navike, naviknuti se na new normal i tomu sl.
Mame koje su bile u parku su svoju djecu opominjale. Istovremeno je u parku bilo više djece koja su bila sama i po njih 3-4 sjedili spojenih glava iznad ekrana.
Je li stožer propisao koliko ljudi smije istovremeno biti u parku? Je li propisano da ako vidiš da je u parku x ljudi, ti koji tek dolaziš, moraš otići?
Je li propisano da ne smiješ ponijeti hranu i piće u park?
Je li propisano da kad se djeca izmjenjuju na ljuljačkama i toboganima iste treba prethodno prebrisati nekim sredstvom?
Iako je bilo hrpu ljudi i djece vani, nije bio baš užasan raspašoj. Puno odraslih su stajali na pristojnoj udaljenosti jedni od drugih i dovikivali se. Većina roditelja s malom djecom je stalno nekoga na nešto opominjala. Bilo je opuštenih, ali bio je priličan broj i neopuštenih.
No svejedno, valjda je svakom razumnom i nerazumnom jasno, i svakom ko pazi i ne pazi na hrpu detalja (a neke mame su i više puta mazale djeci ruke gelom) da u dječjem parku nema poštivanja mjera, osim ako su svi odjeveni u ona medicinska odjela s kacigama.
Kao što je meni jasno da moje dijete u jaslicama neće poštivati nikakve mjere kad uskoro krene tamo, usprkos svemu onome napisanom na papiru. Kao se ono kaže, "papir trpi sve".
bb nisu stvari propisana do strane HZJZ vec su preporucene.
Mislim svejedno, imamo li ih ili nemamo, stvarno je iluzorno očekivati ikakvo odgovorno ponašanje u dječjem parku pa da 100% ljudi visi svojoj djeci nad glavom i briše im ruke gelom svakih 30 sekundi.
Evo današnjih preporuka Stožera sa Viber grupe Koronavirus.hr, hashtag Ostanimo odgovorni:
- držimo razmak (najmanje 2 m u zatvorenome, najmanje 1 m na otvorenome)
- izbjegavajmo nepotrebna okupljanja
- održavajmo higijenu
- perimo ruke.
That's it.
Ljudi vide duple kriterije - nezaraznost crkava - pa onda se čini da se oko KB-a ST stalno propusti događaju, danas je gradonačelnica Supetra zatražila da pošalju neke kvalitetnije epidemiologe u ST županiju - otpušteni pacijent je bio bolesnik i sad je na Braču žarište.
Posljednje uređivanje od ina33 : 08.05.2020. at 13:36
Ne znam je li itko od vas na toj Viber grupi, svi mogu biti. Znači, mjere Stožera nisu nepromjenjive, one plešu (hammer and the dance - čekić i ples) kako pleše situacija. Za frizere i kozmetičare su bili detalji. Nema zasad ništa za parkiće. Pridjev "odgovorno" ljudi različito tumače i to je normalno, po meni je iluzorno očekivati da svi ljudi kad kažeš "odgovorno" misle na jedno te isto. Sigurna sam da 100% forumašica na ovoj temi misli za sebe da je odgovorna, a različito se ponašaju i propitkuju. Zato je Stožer i tu i, da, on treba stalno komunicirati, i, po meni, nije dovoljno reći "odgovorno" i "nova normala" da svi misle isto, ipak treba više detalja - naravno, neće Capak ulaziti u svaki stan i mikromenadžirat nas, ali malo više od "odgovorno" treba - to i rade, svaki dan puštaju ipak neke detalje o prijevozu, o ovome, o onome, za parkiće zasad nije bilo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 08.05.2020. at 13:45
Recimo
U skladu s ovom Odlukom, dječja igrališta, otvorena sportska igrališta te drugi sportski sadržaji na otvorenom mogu se koristiti uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera te posebnih preporuka i uputa koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama.
Isto tako treba svima biti jasno da jako puno ljudi smatra da su mjere bile i jesu pretjerane, i otvoreno daju do znanja da ih se ne namjeravaju pridržavati.
Obzirom na to da evo opet imamo novo žarište koje je nastalo greškom u zdravstvenom sustavu, ne može im čovjek previše niti zamjeriti.
I ako je bila greska zdravstevnog sustava- da ga 37 ljudi nije posjetilo bez pridrzavanja distance- ne bi bilo zarista!
A ne bi niti da su ga testirali, ili da postoji obaveza samoizolacije za osobu izašlu iz bolnice. Sustav treba biti tri koplja iznad običnih građama.