... mislim da je ovdje duboko u narod ukorijenjeno “snalaženje”, tj. siva ekonomija, porezna evazija, socijalni klijentelizam... pri čemu ne mislim samo na politički klijentelizam, lokalne vlasti i način na koji kod nas funkcionira vlast. Nego je velik, prevelik postotak stanovništa koji će u svakom aspektu svakodnevice tražiti i naći načine kako da nešto uopće ne uplati u zajedničku kasu ili da iz te kase nešto izvuče iako mu to ne pripada. I bez obzira na to živi li neka višečlana obitelj od 5000 kn ili neki poduzetnik “mulja”, znam jednostavno previše primjera na osnovu kojih ne vjerujem u nikakvu pravdu, socijalnu pravednost i slično. Siromašnih je puno, no izgleda kao da novac kroz sustav opet ne dolazi do njih. Dok istovremeno mnogi radno sposobni znaju naći puteve i uzeti novac namjenjen najugroženijim socijalnim kategorijama. O bogatima da ne pričamo. Čak i da Katarina Peović nekim čudom postane ministrar financija

, pa nema tih 1% bogatih koji će ju dočekati da primjeni svoje zakone na njih, te će vrijednosti za čas nestati s radara. I onda nekako opet nahebe ta “bogata srednja klasa s plaćom od 7000-8000 kn” koji idu na posao i uplaćuju poreze i doprinose. Onih koji imaju manje od toga ima jako puno i nemaš im što ni uzeti. Oni koji imaju puno više se sakriju. Nije mi to priča o sebičnosti srednje klase nego o tome da nje niti nema, i kakva je to srednja klasa s plaćom od soma eura ili 1000-2000 kn više. I kad se bogati za sebe pobrinu, tko ti ostane za progresivno oporezivanje?