hvala, ali kaže da je bio puno lakši nego u miocu...
jedno dijete je imalo 5 bodova i njih dvadesetak se rasporedilo s 4,75; 4,50 i 4,25
hvala, ali kaže da je bio puno lakši nego u miocu...
jedno dijete je imalo 5 bodova i njih dvadesetak se rasporedilo s 4,75; 4,50 i 4,25
Evo da i ja nešto pitam / kažem
Prošao sam cijelu osnovnu sa 5,0, znači imam 80 bodova. Budući da živim na zapadu, blizu same Aleje Bologne, treba mi svega 10ak minuta pješice do Lucijanke. Lucijanka mi je bila nešto na što sam ciljao još od 6. razreda.
Kad sam sastavio listu, to je bilo
1.lucijanka prirodoslovno matematicki
2. XVI.
3. Prelog.
4. V.
5. Lucijanka Opci
Prelog mi je pao na pamet tek negdje na polovici 6. mjeseca. Inače mi nije padao na pamet niti bio neki izbor, te sam na prijemni došao ono, tek toliko da probam, upao / ne upao. Na prijemnom sam točno riješio baš ono što sam i mislio, te bez previše učenja (moguće i bez učenja) dobio 1,75 bodova. Kad sad vidim, da sam drugačije zaokružio pitanja abcd (ono kad točno promijeniš u krivo), te da sam dao imalo truda oko fizike (bar 1 tjedan učio), moguće da bi i upao te dobio 3 boda na testu.
Sad, budući da ne upadam, te da imam sigurni upis u lucijanku, osjećam se malo popišano, te me sad zanima koliko je lucijanka drukčija (malo Gora) od Preloga? Kako ljudi iz lucijanke prolaze na maturi, natjecanjima, koliko je to sve u usporedbi s prelogom? I kako to da su kvote za upis 2018 bile
Opci 76,9
Prirod mat 79,5
A 2019
Opci 76
Prirod mat 78,5?
Objavljen mioc
Čekamo liste
Bit će gusto
Da nemaju dodatne bodove ušao bi bez problema, ovako nećemo znati do zadnjeg trena
A što mu je veća želja?
Pratim vas već jako, jako dugo pa sam vam se odlučila i pridružiti... Bravo svima, odlični rezultati na prijamnima! Meni je uspjeh i ponos da mi dijete ima mogućnosti prijaviti škole koje zahtijevaju dodatne provjere, a sve dalje je samo veća i veća pohvala. Po pitanju prijamnih nama je najsvježiji MIOC, 4.25/5! I ja i ona smo prezadovoljne, to je skoro pa siguran upad... Čim je izašla zvala je i rekla da je sve riješila i da je sigurna da će upasti, tako da se to obistinilo. Upada i u Prelog trenutno (i to jako čvrsto), ali nikad nije bila pretjerano zainteresirana za njega, u I. je imala 4.5, ali ne znam kakvo je tamo stanje. Prvi joj je izbor MIOC.
Eh...nema odgovora na to pitanje
dobro smo napredovali u ovih pola godine, i posebno pro kraju kada su se malo iskristalizirale i želje i sposobnosti ... od isključivo opće gimnazije došli smo do isključivo matematičkih na popisu ...
bude se posložilo u sljedećih nekoliko dana
Tako je svake godine. Kad mioc objavi rezultate, preslože se liste i u svim ostalim školama s tim programom.
Sretno!
Kod konačnog odabira treba imati u vidu i logistiku (blizina škole), jer to nikad nije na odmet. Puno vremena u gradskom prijevozu = manje vremena za učenje i odmor + rizik od zaraze, kako sad stvari stoje.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.07.2020. at 07:47
Moj osmaš se ove godine upisuje u srednju. Prvi jezik u osnovnoj mu je bio njemački.
U svim školama koje smo stavili na listu, prvi jezik je engleski. Naša tj. moja dilema je izborni jezik, uzeti početni ili napredni njemački.
On je za početni, jer je čuo da je napredni zahtjevan i težak. Meni se pak čini da je šteta 8 godina učiti jezik i onda u srednjoj krenuti
od osnova.
Zanimaju me iskustva vaše djece?
Naravno, neću ga tjerati da uzme napredni jezik, ali ako ima pozitivnih iskustava s naprednim njemačkim, rado ću mu ih predočiti![]()
I to bi bilo to. Rezultati upisani. Sad smo u problemu.Možemo birati bilo koju od prir-matem.
(mioc, 5.,1.,3.)
U 5. je napravilo rusvaj ...
Užas, djeca na drugu decimalu ispadaju 79,77 ulazi, a 79,76 ne ulazi![]()
Čestitam Vrijeska. A koji je prag u 1. ?
Za sad 83,50 u prir-matem, a 78,80 opća
Bravo Vrijeska. Iskreno zavidim.
Mene je danas uhvatila panika. Jer mi se cini da nece upasti nigdje.
Prijavio je samo prirodoslovne. A danas se sva slika promijenila.
danas se više engleski niti ne gleda - svi ga znaju ili "moraju" znati, samo neki drugi strani jezik se računa kao dodatno znanje i bilježi se plus
možda će mu biti teško, ali neće biti toliko teško da neće moći proći predmet
što bolje zna jezik to mu se više vrata otvara (ja tu teoriju pričam, a znam i sama da je klincima to teško razumjeti... tek shvate kasnije kad kolege s boljim znanjem jezika poupe neke stipendije, nagradna putovanja, sudjelovanja u projektima i sl. a onda im bude krivo ...)
Moj je u x bio u njemačkom razredu drugi jezik,to je bila kombinacija ne čisti početni kod njih 3-4 je je to bio prvi jezik,svi su se uklopili više manje dobro
Sad vidim da u V je njemački kao početni ,ali imaju mogućnost DSD ,ne znam kak je to organizirano .u lucijanki piše njemački,a jedna naša profa je rekla da imaju i taj DSD ,ali to nigdje ne vidim na stranici škole.
I da ono kaj pričam svugdje je eng prvi jezik u gimnazijama,osim u klasičnoj u Križanićevoj tam može i njemački prvi
Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.07.2020. at 18:45
Čestitam, Vrijeska! To se već može nazvati pothvatom i zaslužuje svaku pohvalu. Sretno s odabirom!
Imam iskustva s naprednim njemačkim, kod nas je on bio super odluka. Starija se kćer odlično snašla, imaju super profesoricu i stvarno joj se isplatilo jer dobiva veliku količinu znanja. Tako da ja preporučujem, ali naravno, nas su zadesile super okolnosti.
Upisani su rezultati i mlađa je u MIOC-u trenutno negdje oko osamdesetog mjesta, ne dolazi joj u obzir bilo koja druga kad zna da ondje upada, a upada u svih šest prijavljenih. Drugi napredni njemački je na vidiku i to je sama odlučila, a ja vrlo zadovoljno odobravam.
Jedino ju je malo zdrmalo kad je vidjela da će jutarnja smjena imati početak u 7:45, a to znači da na vlak mora debelo prije sedam. O tom se već bilo pisalo, mislim.
Bravo za dijete Vrijeska. Kaj da ti velim, znas i sama koja je najbolja škola- ako vam lokacija odgovara
Da li se negdje već mogu vidjeti ovogodišnji bodovi po školama? Nemam pristup upisima.
Cathy čekaj još malo,stalno se to cca mjenja
Moja osmašica je učila njemački kao izborni, dobro joj ide, sve petice, nikad zapela, ali joj je više prijatelja (iz raznih gimnazija) sugeriralo da u srednjoj ipak uzme početni njemački jer oni koji su ga u OŠ učili kao drugi jezik imaju velikih problema ako dalje idu s naprednim (oni sami za sebe kažu da su se zeznuli što su uzeli napredni, da im je jako teško). Ali ponavljam - to je iskustvo svih kojima je bio drugi jezik u OŠ. A pošto je tvom bio prvi jezik, ne bi trebalo biti problema ako uzme napredni.
Ona je na kraju odustala od njemačkog jer ga ne voli, uzet će početni francuski ili španjolski, ovisno koju školu izabere.
Upada u sve prijavljene, a prva tri izbora su joj redom Tituš, Druga i Prva, i trenutno je u problemu jer se ne može odlučiti. Iz Prve i Tituša znamo dosta djece, ali iz Druge nikog... imate vi kakve dojmove o ovim školama?
Možda trenutno ne zna nikoga ali to će se isktrilizirati do početka nastave
Moj je upisao školu s frendom ,slučajno ispalo da su u istom razredu,do početka nastave skužili da ide u isti razred još jedan dečko iz njegove osnovne,i jedan dečko s kojim smo od malena bili jako dobri prijatelji.lod upisa to definitivno nije znao ko će biti u kojoj školi ,ni sastav razreda.
Generacija prije njega je pretendirala MIOC i upisali se 10 učenika nitko nije bio s nekim iz naše škole u razredu.
Klinci se budu začas upoznali.
Kod mojeg su pet dana pred školu imali točne brojeve po razredima svih učenika,jer svatko je znao već za nekog i samo prebacili brojeve u razredne wh grupe,inicijativa je navodno išla od nekog učenika.ali ako se ti moglo pred četiri godine napraviti ove se to može triput lakše
Posljednje uređivanje od jelena.O : 17.07.2020. at 07:40
Ja sam pitala za dojmove o školi; kakve su škole, koliko su djeca zadovoljna s tim školama.
Moj stariji je imao sličnu situaciju. Upisao je A smjer u miocu (taj ima dva jezika - engleski prvi i njemački drugi). Pri upisu su mu rekli da ne može imati njemački i dalje kao prvi jezik, ali u tom razredu su bili ljudi koji su već učili njemački na bilo koji način.
On je učio njemački cijelu osnovnu školu kao prvi jezik, aliiiii bilo mu je stvarno teško, jer mu je predznanje bilo traljavo. Jednostavno, u osnovnoj školi nisu odradili sve što su trebali. Čak nije profesorica bila loša, ali je puno izostajala (mjesecima), a škola se nije potrudila osigurati adekvatnu zamjenu, tako da nisu odradili pola gradiva. Bilo mu je teško u srednjoj školi, ali mislim da je to više bio njegov subjektivni dojam (više se tražilo nego u osnovnoj školi), jer je iz tog njemačkog najprije imao čvrstu četvorku, a u zadnja dva razreda i peticu.
I ja mislim da bi bilo šteta počinjati od nule. Sve se to može nadoknaditi, ako ima kakvih rupa. Uostalom, nema nikakve razlike između njemačkog i drugih predmeta - često će učenik u srednjoj otkriti da ima rupe iz matematike, fizike, informatike... hrvatskog, a njemački nije iznimka.
Pitam za susjedu
Tituš ili 2. mala ni medicinu ili psihologiju
To se već zna? Mislim, nama je krajem godine rečeno samo da će se "razmotriti" raniji početak jutarnje smjene, ali nismo dobili nikakvu konkretnu informaciju.
Inače, što se tiče vremena dolaska u školu... moj je cijeli prvi razred kretao u školu prije 7 da bi došao u školu u 7.30 i redovito bi već bar pola razreda bilo u školiprvi su dolazili oni koji najdalje stanuju. To im je bila neka fora da rano dolaze, pa su se družili ujutro prije škole. Ne znam je li tako i u ostalim razredima i smjerovima, moj je u najštreberskijem razredu u koji je mogao dospjeti i to mu nevjerojatno paše.
Pa valjda neće mala odlučiti na temelju onog što je susjeda pročitala na forumu?
Ali uzmi u obzir da 2. ostaje u svojoj zgradi i radi na uhodani način kao i dosad, dok će Tituš najmanje godinu dana gostovati u Novom Zagrebu u drugoj zgradi (i neće raditi u jednoj smjeni kao dosad). Pa kako kome više odgovara s obzirom na lokaciju i prijevoz do škole.
Ja isto mislim da se radi samo o prijedlogu.
Inače, brinula sam kako će moj mlađi (spavalica) u RUđeru - njima nastava počinje u 7:30 zbog organizacije laboratorijskih vježbi u međusmjeni, ali naviknuo se u roku keks. I kod njih su najranije dolazili učenici koji su najdalje stanovali, jer su bili orijentirani na prijevoz i nisu imali veliki manevarski prostor. On je isto ponekad išao ranije, to im je bilo vrijeme za druženje.
Da piše da je MIOC/gornjogradska u 7.45
Ja sam čula samo od struke (profesora iz nekih škola) sve pohvalno za Drugu (ali i za Tituš), dok od djece ne znamo nikoga u njoj. Lani je imala najbolje rezultate na DM, od svih općih. I kažu (struka) da je najteža od ove tri (znam da je to teško izmjerljivo, ali eto, na takvom je glasu). I lokacija je definitivno prednost (u Sesvetama smo, a iduće godine selimo na Črnomerec). Mala se bavi sportom, treninzi 4-5 x tjedno po 3 sata, na drugom kraju grada, pa joj glasine o težini ove škole ne idu u prilog.
Znamo curke koje su se iz Mioc-a i Pete prebacile u Prvu i kažu da je u Prvoj puno opuštenije (što god im to značilo), kažu tamo vladaju vrlo friendly vibre između profesora/djece/roditelja, škola je super opremljena (pametne ploče, klima...), i jednom će opet biti jednosmjenska, ali prvu godinu će putovanje do nje biti križni put.
Tituš je jako popularan u našim krugovima, isto su svi zadovoljni koji ga pohađaju, a nadamo se vraćanju u grad za godinu dana i jednosmjenskoj nastavi, trenutno veliki minus za lokaciju (u zgradi Prve).
Sve tri škole nam imaju i pluseva i minusa, ali mislim da su sve tri škole podjednako dobre i da neće pogriješiti ni s jednom, što god odlučila.
Kod mojeg u X je došla cura iz V imala isti argument ko ta od happy
Eh, moj sin je imao razrednu kolegicu koja se s istim razlogom prebacila iz mioca u desetu gimnaziju, ali teško je tu biti pametan. Činjenica je da joj je deseta bila puno bliže, a to nikada ne treba zanemariti.
Kuma mi je zaposlena u prvoj i odgovorno tvrdim da nisu baš opušteni - prilično su oni zahtjevni. S druge strane, moj stariji je završio mioc i oni su bili baš opuštena i dobra generacija, nikakvog stresa... Imali su solidnu hrpu neopravdanih, jer su furt nekam brisali zajedno, bilo im je važnije otići na ćevape nego na sat štajaznam povijesti, ako je bio zadnji. Stalno su ih špotali zbog toga, a i nas na roditeljskim sastancima, ali ništ se nije promijenilo. Imali su i hrpu izostanaka s testova, jer su im bile važnije petice nego neopravdani... Kakva ekipa! No, da zaključim - jako to ovisi i o generaciji. Teško je reći kakva je atmosfera u kojoj školi, jer se to često jako razlikuje i po generacijama i po pojedinim razredima unutar generacije.
Mislim da tu nije riječ o zahtjevnosti neke škole, nego o atmosferi koja vlada između profesora i učenika. Može se biti zahtjevan i na ljudski, topliji način
Npr. baš za Petu sam čula dosta kritika u tom smislu, a rekla bih da je to i jedan od razloga zašto joj pada popularnost među učenicima (a sjećam se atmosfere iz Pete još iz vremena svog školovanja i naslućujem o čemu se radi - iako je meni ta škola bila super i najbolja na svijetu).
Moj sin je, čini mi se, u MIOCu dobio izvrsnu postavu profesora, većinom je jako zadovoljan, ali indikativno je da oni kao razred najviše vole profesore koji s njima imaju topliji, manje automatizirani odnos (ali ne bih rekla da se tu radi o popustljivosti i smanjenim zahtjevima).
Istina. Sve se svodi na osobni dojam i doživljaj, koji se može bitno razlikovati od osobe do osobe.
Edit: ovo je odgovor na Peterlin
Posljednje uređivanje od Happy : 17.07.2020. at 10:22
Mislim da je naglasak ipak na kombinaciji profača i kak se klinci snađu
Vidi se razlika po mom i kanginom pričanju djeca išla u istu školu ,istu generaciju ali nisu imali sve iste profače
I kod moje je dvojba između I i X. Prva joj je blize kuci a X blize glazbenoj. Ne znam sto ce presuditi...
A ja sam pak za I čula loše kritike oko odnosa profesora.
Znam da ne mogu. No dosta sam slusala kroz četiri godine u raznim situacijama. I uvijek je vuklo na hladnu zahtjevnost.
Mora li nositi instrument sa sobom u glazbenu? Koliko joj je to otežavajuća okolnost?
Kod nas je bilo ovako. V. mu je bliže kući, a MIOC drugi kraj grada, ali logistika što se tiče povezivanja s glazbenom je bila bolja (nakon što se glazbena preselila, još je i bolje jer su mu dvije škole sad na 10 min udaljenosti). U praksi se to pokazalo kao bolje rješenje. Nastava u glazbenoj mu se većinom vezivala na nastavu u gimnaziji, pa je bilo tako svejedno gdje je doma, jer ionako ne bi stigao kući između dviju škola, čak i da je upisao bližu gimnaziju. Ovako je imao više vremena između nastave, pa je znao ostati u školi pisati zadaću u podrumu, ili bi otišao u glazbenu i pisao zadaću ondje. Da je upisao V., sveukupno bi na prijevoz izgubio više vremena nego ovako kad ide u udaljeniju gimnaziju, ali bližu glazbenoj.
Prednost škole blizu kuće u našem slučaju bila bi jedino da ide u školu koja mu je u pješačkom dometu, ali te škole mu uopće nisu dolazile u obzir.
U dane kad se to moglo, dogovorio je nastavu instrumenta tako da ipak stigne kući između dviju škola. Tada smo uskakali s auto-prijevozom, što će ostati potrebno i sljedećih godina, ali već smo navikli na taksiranje.