Igor Rudan je objavio jako dobar članak u Večernjem https://www.vecernji.hr/premium/kako...itanja-1444837
Nažalost vrlo precizno demantira neke tvrdnje o usporavanju epidemije, beskorisnosti lockdowna i kolektivnom imunitetu.
Igor Rudan je objavio jako dobar članak u Večernjem https://www.vecernji.hr/premium/kako...itanja-1444837
Nažalost vrlo precizno demantira neke tvrdnje o usporavanju epidemije, beskorisnosti lockdowna i kolektivnom imunitetu.
I da ne zaboravim, ovo za Ibuprofen nije lijecnicki savjet, nego smo se sami dosjetili i upalilo je.
Ni mojem sinu paracatamol ovih dana uopce ne djeluje, ni za bolove ni za temperaturu. Citave noci se previja, do tad je uzimao samo lekadol. Kad sam vidjela da uopce ne funkcionira, dala sam mu svoj neofen rapid (ibuprofen 400 mg), tek tad mu je bilo lakše. Dr nam je jucer rekla da smije. Ima 1,86 m i 68 kg.
Pa on je velik, ako nema nuspojava na ibuprofen, 400mg mu može biti malo
https://www.kbcsm.hr/klinike/klinika...etika-u-djece/
Ovdje ima za djecu, npr. dijete od 30kg može i 300mg ibuprofena uzeti
Uz predoziranje, nije dobro ni subdoziranje jer onda liječenje nema svrhu
Super mi je s koliko je strpljenja i smirenosti sve to napisao. Kao da objašanjava nekom tko nikad nije čuo za covid
ja jos od sredine devetog mantram samo da prodje Vukovar, pa ce valjda pameti doci.
MMu je bilo smijesno do sinoc.
Bome si ga ubola, spajka
S Vukovarom.
Posljednje uređivanje od Jurana : 10.11.2020. at 11:48
A je. Ali se nadam da ipak toliki cirkus nece biti.
Ovdje imamo i novu atrakciju Vodotoranj.
A na Advent ne znam hoce li pohrliti svi silni strani turisti. Tako da se nadam da nece biti u tom obimu. Ali moguce je i da grijesim. MMu ce biti lakse![]()
a valjda čekamo da vidimo šta to točno znači, dosta je komentara u medijima od jučer, npr: https://slobodnadalmacija.hr/split/g...godine-1056698
Pa meni se cini da je u svim medijima, i mrezama. Evo sad imas i ovaj clanak
ono glavno da znamo ko su oni. koliko novaca imaju i da se voze biciklom.
nisam ga citala, jer zbilja nemam volje za takve clanke.
Posljednje uređivanje od spajalica : 10.11.2020. at 11:58
e i ti summer sad.
pa bi i ovaj topik pretvorila pro i konrta cijepljenja
![]()
nekako, meni ova vijest donosi ipak neki optimizam
cini mi se da se puno vise koncentriramo na lose vijesti i crne scenarije
ali dobro, that's just me
Posljednje uređivanje od summer : 10.11.2020. at 12:05
Pa dobro, znamo da se razvijaju cjepiva, ima sigurno desetak kandidata u trećoj fazi, ja sam sigurna da će se razviti cjepivo, nadala sam se da će biti i prije
NAkon odobravanja je jasno da će biti jako puno logističkih problema, od ambalaže do čuvanja (npr. čitala sam da se ovo Pfizerovo cjepivo čuva na -70 C).
A opet, u razvoj cjepiva je uložen neviđen novac, ja mislim da većina tih kompanija već proizvodi velike količine cjepiva.
Mislim da ima i dosta politike u toj priči oko cjepiva, recimo primijetila sam da su "američki znanstvenici" koji pišu po Twitteru donekle suzdržani, a mislim da to ima veze s njihovim odnosom prema Trumpu (koji je jako gurao registraciju cjepiva što brže). Premda, mislim da ovo cjepivo i nije bilo dio nekakvog Trumpovog rapidnog programa.
Koga zanima, ima na Twitteru stvarno ljudi koji su vrhunski stručnjaci i dosta su napisali o ovoj vijesti (recimo Florian Krammer, Natalie E. Dean)
https://twitter.com/florian_krammer/...98201665253381
Ne znam linka li se ovo dobro, ali evo i njemu ljudi prigovaraju da je previše optimističan u vezi cjepiva.
članak je prepredug... koliko će ljudi to pročitati?!
mislim da prosječan čitatelj može "upiti" malu količinu informacija (ala teksta o marihuani s drugog topica)
Mima, da, kao kod gripe (glava, misici ruku, nogu, ledja... al najviše glava). Jedino mu je neofen djelovao 5-6 sati.
Paracetamol sam mu dala odjednom 1000 mg (dva lekadola po 500). Al ko da je bombon pojeo.
Posljednje uređivanje od buba klara : 10.11.2020. at 12:27
Hmm obzirom na druge Rudanove plahte teksta meni je ovaj sasvim koncizan![]()
Kako je moje dijete uvijek bilo sklono visokim temperaturama i svako malo je kurila nikad joj kod visokih temperatura nije pomagao paracetamol. Znam da su mi već tad rekli da obavezno temperaturu iznad 39 a čak i 38,5 skidamo ibuprofenom. Često smo morali posezati i kombinacijama paracetamola i ibuprofena, ali visoku temperaturu bi paracetamol snizio za 0,5 stupnja.
Na TV-u su upravo sad neke reklame - Belupo reklamira neki Combo Neofen, neku kombinaciju paracetamola i ibuprofena, ako sam dobro skužila.
Mojoj je srećom paracetamol u dobroj dozi najčešće pomagao. Dalsy, odnosno Ibuprofen, sam dala svega nekoliko puta, i to je bilo kad su u pitanju bile ozbiljne stvari kao početak upale pluća. Zapravo sam uvijek znala da kad temperatura ne ide dolje Lupocetom to onda znači da moramo doktoru i da treba antibiotik.
Evo danas je bila presica u vezi ZGB Adventa.
Ipak samse nadala da smo pametniji
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2229147.aspx
Posljednje uređivanje od spajalica : 10.11.2020. at 13:25
Zanimljivo 15+ kućica a pred tjedan dana je spominjano najviše 7?!
Posljednje uređivanje od jelena.O : 10.11.2020. at 13:33
To ti je za topic kako se psihicki nosimo. Bome je meni ovo super vijest, al nece bit spasonosnkg rjesenja jos koju godinu da ono odbacimo maske i jeeej. Dok samo napriprave kolicine za ugrozene, trebat ce. A da ne gpvorimo o kampanjama za necjepise. Optimisticno, al pomalo. Treba vidit sta ce rec sjor Radman na tu vijest...zezam se, on je bidan ocito porebambio, nazalost.
Posljednje uređivanje od ina33 : 10.11.2020. at 13:55
A zasto? Pa nije li ekonomija najvaznija? I ne zatvarati ugostiteljske objekte jer zivimo od usluga? Zivimo od usluga, umiremo od korone, ups ne mi, samo oni najslabiji, ali tko njih... ionako. Zivio darvinizam i liberalni kapitalizam, jej... To je ironicno, btw.
A propos adventa ne znam sta mislit. Neko svjetlo u mraku ajde. Ja sam ocekivala malo kljuc, pa malo advent, ko prije ljeta. Ovo ce bit za domace, ko ce doc u super crvenu zonu. Ako ce pijenje na kucicama sprijecit kucna dogadjanja kojih bi enivej bilo, bolje da su vani.
Posljednje uređivanje od ina33 : 10.11.2020. at 14:00
Eh, da...
Mislim, možemo mi ne ići tamo, ali nemamo nikakvog načina da se zaštitimo, jer ljudi koji će se tamo okupljati ići će u javni prijevoz / škole / trgovine / ostalo...
Tja, para vrti gdje burgija neće. Teško je tu biti pametan. Na kraju nam ne preostaje ništa drugo nego da se štitimo pojedinačno kako znamo i umijemo.
Bojim se da će se ljudi enivej družiti... rijetki su ekstremi kao tata i ja - tata me ne prima u kuću (živimo u različitim gradovima, pa se enivej ne družimo nego 1x godišnje), a ja se razmišljam rentat apartman da ga malo vidim, dok cjepivo se ne aktivira, bok te pita oćemo li bit tu, živi... sa kovidom, uz kovid, od kovida. Ima 80, i nije mogao ni do cjepivsa protiv gripe bez kerefeka, a baš će ovo za kovid njega prvoga čekat. Ljudi će se enivej družiti za Božić - možda frendovi đir - ovako se možda taj frendovski dio izmjesti na van, tješim se ja. Evo, ma ko kaže da samo negtivno razmišljam?
Angie, jeeej!!!
Pa iskreno, ne znam što osim kolapsa bolnica može spriječiti obiteljska druženja za Božić i Novu. Jer ove mjere sad i muljanje oko njih su svima zgadile Stožer. U manjini smo mi koje je i dalje strah i kojima se sve to ne sviđa
Kako pored ovakvih mjera koje imamo pa eto sad i tog Adventa i tog okupljanja u Vukovaru, očekivati da ljudi ozbiljno shvate situaciju? Oni su se skroz pogubili. Ukoliko se ovako nastavi ubrzo nas čeka potpuni kolaps, doslovce će ljudi umirati pred ulazom u bolnicu.
Mi nemamo mjere, nikakve!