Stranica 151 od 383 PrviPrvi ... 51101141149150151152153161201251 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 7,501 do 7,550 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Hvala svima za odgovore, znači i nama sledi stalno prilagođavanje u hodu, divno...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

U našoj osnovnoj školi od početka nastave samo su 2 razreda bila u SI (svaki razred po jednom) i to je to. Naši ne nose maske (ni ovi stariji), sjede po jedno.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Minnesota je od jucer do danas testirala oko 60,000 ljudi, od kojih je 7,559 pozitivnih. U nasim krajevima, na oko 100,000 stanovnika unutar dva okruga, pronasli su ih 277. Nedobro, svakako.
    To je oko 28 ljudi na 10 000 stanovnika i prelazite na online. Kod nas 2,5 puta više pozitivnih i nastavljamo cirkus uživo .

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Bubilo kako je?

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    U našoj osnovnoj školi od početka nastave samo su 2 razreda bila u SI (svaki razred po jednom) i to je to. Naši ne nose maske (ni ovi stariji), sjede po jedno.
    Tako je i u nas nekako. Njih 16, veliki razredi, maske samo na hodniku. Dosad 2 razreda u samoizolaciji, vec mjesec dana nije bio nitko u SI. Obzirom na sitiaciju u gradu, predobro da bi bilo istinito. Strah me sad kad krene gripa na sta ce to licit, tko ce razlucit gripu od korone, za testiranje se vec ceka danima, nema sanse da se svi sa simptomima testiraju.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    To je oko 28 ljudi na 10 000 stanovnika i prelazite na online. Kod nas 2,5 puta više pozitivnih i nastavljamo cirkus uživo .
    Malo drugacije racunaju za skole: jedan okrug ima 67,000 stanovnika i u njemu je danas bilo 204 pozitivnih, a drugi ima oko 34,000 i u njemu je bilo 73. Vode se prema ovoj tablici koju su superintendenti postavili u suradnji s guvernerom i Ministarstvom zdravstva: https://docs.google.com/document/u/1...6g0V7x0f59/pub

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kakva privilegija imati sređenu statistiku i tablice po okruzima, kod nas se informacije objavljuju retko, nesistematizovano i na kašičicu, kako se gde valjda dobije politička dozvola na osnovu atmosfere koju žele da kreiraju. I da hoću, ne znam gde bih našla ovakvu tablicu za Vojvodinu ili Bačku.
    Opštinski štab doduše ljubazno izbaci cifricu jednom nedeljno, ali obolelih učenika zvanično ima vrlo malo, samo ako su roditelji na svoju ruku platili test, jer je opšti stav da nema potrebe testirati decu sa sumnjivim simptomima.
    Kod nas do sada nije sprovođena samoizolacija, pa valjda niko još nije uvideo svrhu potvrđivanja virusa testom, možda se sad promene stavovi ako zaista počnu kontaktima da ograničavaju kretanje.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 16.11.2020. at 08:50

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kaj okrug nije isto ko i županija? Pulinka kod vas toga nema?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jelena, nema ni kod nas, ni kod njih ovako detaljnih podataka dostupnih javnosti ko u americi - koliko ucenika, koliko nastavnika, koliko iz kojeg oblika nastave, plus ima manje dostupnih testova pa je dobar dio njih "ma, prehlada" djir. Kod nas se formalizirala i dg 'vjerojatnog covida" zbog manjka testova, mislim da toga u americi nema.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zna li neko
    Osoba je u domu i ima potvrđeni covid ,smije li neko od familije uzeti tu osobu kod sebe doma.u domu je smanjena usluga jer je i dosta zaposlenih zaraženo.osoba iz doma nema simptome.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.11.2020. at 09:31

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ndex_tid=69671

Zanimljivo u svakom slučaju. Jel moguće da je korona i prije postojala, ali da je u Wuhanu došlo do neke veće mutacije?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Kaj okrug nije isto ko i županija? Pulinka kod vas toga nema?
    Ima, jelena, imamo i mi okruge, ali nema nikakve posebne statistike koju bi mogao dosledno pratiti na istom mestu kroz kontinuirano vreme, nego sve tako ponešto razbacano tamo i ovamo po lokalnim glasilima, a ako dižu paniku onda objave na sva zvona u jednom momentu, i to samo broj obolelih, bez neke dalje analize, starosne, polne, radne strukture ne daj bože... To je savršen način za držanje ljudi u neznanju i revoltu, daje odlično opravdanje svima za koje korona ne postoji.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ndex_tid=69671

Zanimljivo u svakom slučaju. Jel moguće da je korona i prije postojala, ali da je u Wuhanu došlo do neke veće mutacije?
    Ja bih iz tog članka istakla samo ovo:
    Dvoje znanstvenika, biolog Enrico Bucci sa Sveučilišta Temple i imunologinja Antonella Viola sa Sveučilišta u Padovi, skeptično je oko ove studije.

Kažu da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 posto svjetske populacije koja se susrela s jednim od ostalih koronavirusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog koronavirusa. Drugo, kažu da test koji je korišten u Milanu za otkrivanje antitijela nije validiran.

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

Ja se taman pohvalila kako je u nas situacija mirna. Jutros su imali sistematski i cijepljenje. Nisu se cijepili, jer je jedno dijete javilo da ima temperaturu pa sad čekaju razvoj situacije. Eto mozda se i nama smijesi prva SI. Moj je prebolio ni ne znajuci tako da njihov razred jos nije bio u samoizolaciji.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tja, kod nas pozitivan prvi nastavnik iz dečje škole, a nedelja nije ni krenula... Jedina sreća što smo imali taj petodnevni raspustić pa recimo da nije zarazan išao na posao- osim što je i njegovo dete učenik škole i moglo se družiti preko raspusta sa bilo kim...

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj naplavomzalu prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se taman pohvalila kako je u nas situacija mirna. Jutros su imali sistematski i cijepljenje. Nisu se cijepili, jer je jedno dijete javilo da ima temperaturu pa sad čekaju razvoj situacije. Eto mozda se i nama smijesi prva SI. Moj je prebolio ni ne znajuci tako da njihov razred jos nije bio u samoizolaciji.
    Kako znaš da je prebolio?

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

Bili smo na antigenskom testu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Bili smo na antigenskom testu.

Zar nisi pisala da ste bili nakon mesec dana od temperature na serološkom testu na antitela? To nije antigenski test, i nije jednako pouzdan kao antigenski. Ili sam te ja pomešala sa nekim?

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Zar nisi pisala da ste bili nakon mesec dana od temperature na serološkom testu na antitela? To nije antigenski test, i nije jednako pouzdan kao antigenski. Ili sam te ja pomešala sa nekim?
    Je seroloski, oprosti, mislim jedno, pisem drugo. A sad koliko je pouzdan ne znam, ali obzirom da je on ipak imao simptome, vjerujem da je prebolio. Svejedno,ako razred ide u SI, ide i on. Zasad nam nitko nista nije javio tako da su isli normalno u skolu.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A jel išao u školu dok je imao simptome? Tad nitko nije morao u SI?

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

On nije isao u skolu, ali nitko nije bio u SI, jer on odlukom lijecnice nije testiran. To po njoj nije bila korona i nije bilo potrebe za testiranjem. On se vratio u skolu nakon 5 dana. Simptome je imao 2 dana. Onda je na seroloskom ispalo da ima antitijela pa smo testirali i maloga i on ih ima pa smo onda i ja muz otisli na test i muz ih nema, ja imam. E sad koliko su pouzdani to ja ne znam, logika mi kaze da bi trebali bit pouzdani, neces imati antitijela ukoliko nisi bio u kontaktu sa virusom.

Ovo dijete is razreda sa temperaturom mozda ima upalu uha, nemam pojma,jedina info koju imamo je od skolske lijecnice koja je na temelju toga da je jedna mama nazvala da dijete nece doci na sistematski zbog povisene temp, odlucila svima odgoditi cjepivo. Ne mora uopce imati veze s koronom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sasvim sigurno su pouzdani, pokazuju antitijela, tako da ako imate antitijela bili ste u doticaju s virusom.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Bili ne znači i preboljeli

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bili ili preboljeli poanta je da imaju antitijela.

Datum pristupanja
    Sep 2020

Početno

Pa ako je imao 2 dana temperaturu onda je i prebolio. To je neki normalan tijek bolesti za djecu te dobi, sta ne? Zasto nije dobio uputnicu za test nije bilo jasno kasnije ni mojoj lijecnici, po njoj ga je trebala poslat. On je tek odnedavno u te lijecnice do 14 je bio u pedijatra, muz je isto u nje, ali on ide jednom u 5 godina po potvrdu za vozacku, nemam pojma jel inace tako nonsalantna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo i drugog cjepiva, a ja bila skeptik !

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo i drugog cjepiva, a ja bila skeptik !
    Moj sin ( 18 god) svakih par dana dolazi i pita kad stize cjepivo da to obavi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Moj sin ( 18 god) svakih par dana dolazi i pita kad stize cjepivo da to obavi.
    Živjeli mladi !

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Je seroloski, oprosti, mislim jedno, pisem drugo. A sad koliko je pouzdan ne znam, ali obzirom da je on ipak imao simptome, vjerujem da je prebolio. Svejedno,ako razred ide u SI, ide i on. Zasad nam nitko nista nije javio tako da su isli normalno u skolu.
    Ne znam ni ja, znam da se pisalo da deo tih seroloških testova nije dovoljno specifičan, tj. da daje pozitivan rezultat i za neke "obične" korona viruse tipa prehlade, jer reaguje i na ta antitela, ali nemoj me držati za reč, lako moguće da sam nešto pogrešno shvatila, ili da su se testovi u međuvremenu usavršili pa je pouzdanost puno veća, na kraju krajeva svašta se već menjalo od početka epidemije.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Bubilo kako je?
    Hej! Hvala na pitanju!
    Osim što mi je zlo od svega već , ide na bolje.
    Manje kašljem, temp. je zadnja dva dana 37.3.
    Jedino mi je i dalje cijeli dan mučno, i dio dana nisam u stanju ništa osim drijemati, i još uvijek mi se ne jede. Ali valjda ide na bolje.

Da vas pitam nešto drugo... poznanici iz kvarta, djeca nam idu zajedno u školu. Isto je muž dobio simptome cca isto kad i moj (2.-3.11.), poslije i mama dobila simptome.
    Ne znam zašto, u ovu nedjelju (15.11.) ona je odvela klince na testiranje na Velesajam. Nije da su imali simptome, nego je tako odlučila. I klinci su pozitivni. Nisam bas razumjela sto je htjela reći, napisala mi je ovo: “Dakle test taj najbolji ne razlikuje mrtve i zive viruse...”.
    Je l htjela reći da zapravo test koji su radili ne pokazuje jesu li zarazni? Nego samo da su bili u kontaktu s virusom? (Pitala sam i nju što želi reći, nisam ništa razumijela

Šta sad mene tu muči? Nama je pedijatrica dala prvo za klince samoizoalciju 10 dana do 13.11. (10 dana od kad su se muzu pojavili simtpomi) i rekla da djecu ne šalje na testiranje.
    Po tome su već danas mogli u vrtic i školu.
    Onda sam ja 9.11. išla na testiranje, pa me zvala epidemiološka da su djeca ipak u izolaciji 10 dana od toga, do 19.11.

Ali sad mene muči, što ako su i djeca pozitivna? Naša pedijatrica ih uopće ne planira slati na testiranje.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako je njen muz dobio simptome 2.11., lako moguce je bio zarazan do negdje 12.11., plus-minus. Znaci njena djeca su, bez problema--sa simptomima ili bez--mogla imati pozitivan test 15.11. Zbog toga se savjetuje samoizolacija kontakata 10-14 dana nakon zadnjeg kontakta s pozitivnom osobom. To bi, u obitelji, bio zadnji dan bolesni prvog pozitivnog.

U vasoj situaciji, tvoj muz se razbolio 2.11., tvoj pozitivni test je 9.11. Ti si trenutno jos uvijek bolesna i vjerojatno zarazna. Tvoja djeca bez problema mogu hodati okolo i siriti zarazu cijelo ovo vrijeme, plus jos 10-14 dana nakon sto ti ozdravis.

Ima li ti ovo smisla?

U svakom slucaju, drago mi je cuti da si bolje!!

(Da su kod mene, tvoja djeca bi isla na test i, u slucaju da je pozitivan, a oni nemaju simptoma, bili bi doma 10 dana od pozitivnog testa, za svaki slucaj.)
    Posljednje uređivanje od Kaae : 17.11.2020. at 00:55

Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

I ja sam imala takve preporuke kako je Kaae napisala. Evo mama mo je još danas u SI jer je bila u kontaktu s tatom do zadnjeg dana njegove infektivnosti 7. Jedino ako si ti/ TM izolirrani od njih onda bi bilo ovako. Iako sam čula za isto takve određene SI. Vjerojatno pretpostavljaju da niste u kontaktu.

Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

BB prema aktualnim preporukama ti prestaješ biti infektivna kada nemaš temp 3 dana bez antipiretika i da je prošlo 10 dana od prvog simptoma. https://www.hzjz.hr/wp-content/uploa...tene-ver-4.pdf

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Konfuzija prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima gdje su one pare koje je Plenki nedavno dobio od Mutti da obrani ekonomiju od korone.
    Konfuzija evo novosti di su novci:
    https://www.telegram.hr/politika-kri...-goleme-krize/

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ima mi sve to smisla, ali mi nema smisla onda odluka ni pedijatrice ni epidemiološke za moju djecu. U teoriji se onda zapravo treba čekati da ja skroz ozdravim pa da na to dodaju 10 dana za djecu.

Ispada da sam preuzimaš odgovornost, da tih 10 dana koje su odredili ne znači zapravo previše.
    I rekla sam i jednoj i drugoj da djeca nisu odvojena, da se nemamo gdje odvojiti.
    Zapravo mislim da su zbog toga u startu i rekli 10 dana jer su djeca cijelo vrijeme s nama.

Zbunjuje me kod te obitelji, mama mi je napisala 3.11. da se muž osjeća jako umorno i slabo, a jedno dijete ima glavobolju. Ako je ta glavobolja bila pokazatelj nečega, čini se da su mu tada krenuli simptomi. Iako nije imao drugih simptoma. A dobio je pozitivan test 15.11. Hm.

Nisam uopće pametna što da radim sa svojim klincima i da li da ih šaljem 20.11. u školu. Možemo preskočiti petak, u pon 23. bi bilo 20 dana od PRVIH simptoma u obitelji.

To znaci da ću im sama opravdati 1 dan, a tko će ostale dane ako ostavim djecu još doma? Ako pedijatrica ima odluku epidemiološke do 19.? Ona mi je rekla nešto kao “ne šaljemo djecu na testiranje, samo napišemo da su pozitivni od kad ste i vi”.

Jer tko zna do kad ću ja biti bolesna i koji je meni zadnji dan? Jer ja sad zapravo imam upalu pluća i imam temp. zbog toga, a ne zbog korone, zar ne? I mogu još dugo imati upalu pluća.

A joj .

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

bubilo, a da kontaktiraš liječnicu od djece s tom pričom, i vidiš što ona kaže, možda im ona onda može napravit ispričnicu za koliko smatra da je potrebno?
    Meni je suludo da mi kao pojedinci moramo na kraju praktički sami donosit odluke oko toga koliko dugo je odgovorno držat djecu kući, i još se mislit kako ćemo to opravdat

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bubilo, super da si bolje. Iste dvojbe su i mene mučile nakon sinovog pozitivnog nalaza i nas ostalih netestiranih i bez simptoma.
    Očito je struka ipak proučila i utvrdila da netko tko je pozitivan nakon 15 dana kako je bilo ljetos, a sad skraćeno na 10 dana nije više zarazan za druge razvio bolest ili ne.
    Kod tebe su sad očito prisutne komplikacije početne bolesti pa valjda ni ti nisi više zarazna u smislu prenošenja izvornog virusa.
    To je ono kao kad dobiješ vodene kozice, zarazan si neposredno prije i dok izbijaju, poslije više ne mada možeš imati kraste tjednima poslije.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ostavi klince doma bubilo

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jeeej, Bubilo, super da je temp konacno u padu ! Za ovo drugo se slazem s tangerinom, suludo je.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Građani odgovorniji od sustava

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Građani odgovorniji od sustava
    E baš ovo.

Stvarno sve zajedno ludo i suludo.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Hej! Hvala na pitanju!
    Osim što mi je zlo od svega već , ide na bolje.
    Manje kašljem, temp. je zadnja dva dana 37.3.
    Jedino mi je i dalje cijeli dan mučno, i dio dana nisam u stanju ništa osim drijemati, i još uvijek mi se ne jede. Ali valjda ide na bolje.

Da vas pitam nešto drugo... poznanici iz kvarta, djeca nam idu zajedno u školu. Isto je muž dobio simptome cca isto kad i moj (2.-3.11.), poslije i mama dobila simptome.
    Ne znam zašto, u ovu nedjelju (15.11.) ona je odvela klince na testiranje na Velesajam. Nije da su imali simptome, nego je tako odlučila. I klinci su pozitivni. Nisam bas razumjela sto je htjela reći, napisala mi je ovo: “Dakle test taj najbolji ne razlikuje mrtve i zive viruse...”.
    Je l htjela reći da zapravo test koji su radili ne pokazuje jesu li zarazni? Nego samo da su bili u kontaktu s virusom? (Pitala sam i nju što želi reći, nisam ništa razumijela

Šta sad mene tu muči? Nama je pedijatrica dala prvo za klince samoizoalciju 10 dana do 13.11. (10 dana od kad su se muzu pojavili simtpomi) i rekla da djecu ne šalje na testiranje.
    Po tome su već danas mogli u vrtic i školu.
    Onda sam ja 9.11. išla na testiranje, pa me zvala epidemiološka da su djeca ipak u izolaciji 10 dana od toga, do 19.11.

Ali sad mene muči, što ako su i djeca pozitivna? Naša pedijatrica ih uopće ne planira slati na testiranje.
    Drago mi je da ide na bolje. Nadam se da će i ta mučnina prestati.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    bubilo, a da kontaktiraš liječnicu od djece s tom pričom, i vidiš što ona kaže, možda im ona onda može napravit ispričnicu za koliko smatra da je potrebno?
    Meni je suludo da mi kao pojedinci moramo na kraju praktički sami donosit odluke oko toga koliko dugo je odgovorno držat djecu kući, i još se mislit kako ćemo to opravdat
    Užas! Naš razred je samoinicijativno djecu ostavio jedan petak doma jer netko nije odradio posao kako treba. Kad su vidjeli koliko nas se javilo da djecu neće taj petak poslati u školu javili su da je i taj petak nastava online. Samoizolacija je bila određena prema djetetu koje je prvo bilo pozitivno. Dok je to dijete dobilo nalaz razred je išao u školu. Nakon toga dijete petak u tom tjednu dobiva simptome. Trebala nam je biti produžena samoizolacija prema tom zadnjem kontaktu s tim djetetom ali nije. Onda smo mi roditelji to odradili sami.
    Ne znamo tko je kiksao? Škola, liječnici ili epidemiolozi.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Bubilo, drago mi je da ti je bolje. To je baš užas da sam moraš odlučivati. Meni i nema smisla u samom početku testirati djecu bez simptoma jer su možda negativna, a zaraze se nakon par dana. Više mi ima smisla da sad testirate djecu i pošaljete u školu ako su negativni nalazi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jelena slazem se, ali to treba sustav omoguciti.
    Malo mi je suludo da Bubilo placa 3x test, jer je odgovorna. Bila sam u slicnoj situaciji, jer sam bila u samoizolaciji samoinicijativno 4 dana prije nego sam stavljena u istu od strane epidemiologa. Dakle 4 dana cekanja, a to je bilo u 9. mjesecu, kad jos nije bilo ova situacija.
    Ja sam odlucila da 5. dan odem na testiranje i da sama platim test. Na moju srecu eto ipak sam dobila "papir" za samoizolaciju i tako sam svoj izostanak mogla pravdati poslodavcu.

Situacija gdje se od nas trazi maksimalna odgovornost, a pri tome bas i nemas podrsku sustava je prilicno frustrirajuca. Moj LOM je predivan, ali i njemu su ruke bile vezane.
    Uopce ne zelim razmisljati kako sve to sad izgleda.
    I da meni je jasno da drzava nema novaca za samoizolacije radnika, za toliko testova, ali ono sto me ljuti je da pri tome imamo novaca za neke stvari koje bi sad trebali mozda ipak preskociti. No to nije tema pa cu tu stati.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 17.11.2020. at 09:59

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

spajka, pa naravno da bi jedino normalno bilo da se djecu testira na račun HZZO-a. U ovom slučaju mi se čini štedljivim i odgovornim raditi test na kraju, a ne u početku pa ako je negativan ponavljati ga. Samo ne samo da ne možeš dobiti uputnicu, ne možeš više ni LOM dobiti na telefon.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Spajka je napisala točno ono što i ja mislim. Ne može sve počivati na apelu ljudima da budu odgovorni na račun svog novčanika, godišnjeg odmora, slobodnih dana i eventualne dobre volje poslodavca tko može raditi od kuće Dok se s druge strane državne pare troše na što se već troše a istovremeno se ljudima nabija osjećaj krivnje ako ih se nađe par na istom mjesto u isto vrijeme.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Jutros sam opet tipkala ovoj mami pa mi kaže...
    - jedno se dijete žalilo na glavobolju oko 2.11.
    - 6.11. je oboje djece imalo 1 proljev
    - drugih simptoma nemaju

(Tata ima pozitivan test - privatan - od 4.11. i totalno se razboli, kao ja, upala pluća i sve).

Ona priča s pedijatricom i ona joj kaže da ta glavobolja i proljev ne znače da je korona. Mama svejedno inzistira i dobije uputnice za djecu za testiranje 15.11.

Ali mi kaže da ona ne vjeruje da su djeca još uvijek zarazna nakon toliko dana, usprkos pozitivnom testu. I citira mi ovo:

"S druge strane, PCR test ne razlikuje živog od mrtvog uzročnika – ovo je test koji samo pronalazi specifične genetičke sekvence virusa. Recimo, pronađena virusna RNK na nekoj površini ne znači automatski da je ta površina zarazna tj. da je virus infektivan.
    Isto tako, PCR će pokazati prisutnost virusne genetičke sekvence i kod osobe koja je preboljela COVID-19, ali to neće značiti da je osoba ponovo oboljela, nego jednostavno da se u njenom organizmu još nalaze ostaci virusa koji čak i ne moraju biti infektivni. Ali, sve dok se ne pokaže negativan test, držimo da je ta osoba infektivna. Ovdje bi se radilo o lažno pozitivnom testu."

https://ba.voanews.com/a/pcr-i-serol...c/5414495.html

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako cemo mak na konac, naravno ako sam ja sve dobro pohvatala, onda:
    djeca su u samoizolaciji testirana. Imaju pozitivan test. Dakle oni iz samoizolacije idu u izolaciju.
    Svi kontakti koji su bili s pozitivnim prije 48 sati sad idu u samoizolaciju, sto tvoja djeca Bubilo nisu.
    MOguce je da sam ja nesto krivo pohvatala.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 17.11.2020. at 10:40

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bubilo, to je ta priča oko PCR testova koji su jako osjetljivi i mogu dugo vremena biti pozitivni. Ako se sjećaš, kad je počela korona oni prvi pozitivni slučajevi su bili u bolnici, i nisu ih puštali van dok nemaju dva negativna PCR testa, i za neke je to trajalo i po mjesec dana. To ne znači da su oni još uvijek bili zarazni, samo im se detektirao virus u nosu.
    Zato su sada i promijenjena pravila i smatra se da je netko zarazan 10 dana od pozitivnog testa, pa ljudi mogu iz izolacije van, naravno ako nemaju simptome.
    Mogla su možda vidjeti i teoretiziranja na tu temu da onaj tko ima pozitivan PCR test nije nužno niti bolestan niti zarazan.
    Ono što je problem je što koliko ja znam nitko nije utvrdio kakav test ZNAČI da je netko zarazan (postoji li neka vrijednost).
    Sad, ja ne znam kako to pomaže tebi ili tvojoj prijateljici. Kao što je netko već napisao, jedino što bi u ovakvoj situaciji bilo smisleno je da se tvoja djeca testiraju pa ako je test negativan mogu u školu, a ako nije da su još 10 dana izolirani. No, ako ih sustav ne želi testirati, a što ti onda tu možeš?! Lijepo je da smo svi odgovorni, ali stvarno ne vdim da bi sad netko trebao potrošiti 1000+ kuna na nešto što sustav ne želi napraviti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •