Moj tata rano primio 1.dozu, prvi put kad je njegova dr dobila. Mama od 72 god jos ceka poziv
Moj tata rano primio 1.dozu, prvi put kad je njegova dr dobila. Mama od 72 god jos ceka poziv
Mama (56 godina) je pitala nekidan doktoricu, rekla joj je da vjerojatno na jesen. Sad jel doktorica nagađa ili ima neku informaciju, ne znam.
Pulinka, nema te čega biti stid. Prijavila si se i dali su ti, nisi nikome ukrala. Tvoja djeca su zaštićenija ako se ti cijepiš. I baš mi je drago da si se cijepila, čekala sam da nam to javiš.![]()
Nemoj tako razmisljati. Poanta je u tome da odrasli budu zasticeni upravo zbog potencijalne mogucnosti smrti, teskih komplikacija i/ili tzv. long hauler situacija. Kod djece je to puno, puno rjedje. Djeca te trebaju tako da je svakako bitno da si zasticena koliko god je to moguce.
Moji u Zg jos nisu dobili nista. Otac (1953.) i ocuh (1956.) imaju komorbiditete (po nekoliko). Mama nema nesto konkretno (1952.).
Kod nas cjepivo i dalje stize kamo treba, po rasporedu. Jedino sto raspored jos ne ukljucuje mladje od 65 s komorbiditetima pa je muz i dalje potencijalno izlozen.
Posljednje uređivanje od Kaae : 07.03.2021. at 15:56
Ja sam mlađa od 50, dijabetes, Zagreb, zvali me da sutra dođem na cijepljenje. Ne bi me sami zvali da nisam poslala mail LOM-ici prije dva tjedna.
Mama još ne zna kad će biti na redu, 73 godine. Srčani bolesnik. Prijavila se davno
Posljednje uređivanje od larmama : 07.03.2021. at 16:53
Mozda je MBee imala prednost kao roditelj dajeteta sa poteskocama u razvoju. Oni imaju prednost ako dijete samo ne moze biti cijepljeno zbog dobi.
( iako koliko vidim u Zagrebu nema apsolutni nikakvog logicnog reda)
Riri, hvala, drago je i meni, daleko od toga da nije!
Znam da je cena te moje doze višestruko isplaćena sa plate mog muža jer (srećom) inače ne opterećujemo zdravstveni fond svojim lečenjem...
I znam, Kaae, da su kod dece komplikacije puno puno ređe, ali nisu nepostojeće.
Postajem umorna od tuđe sulude bezbrižnosti - kod nas je samo dobra volja roditelja hoće li ikome javiti da je pozitivan na koronu i ostaviti potomstvo kod kuće ili će ih najnormalnije poslati u školu...
A mere nikad manje poštovane-recimo, u jednoj od lokalnih škola personalni asistent nije smatrao za potrebno da masku nosi preko nosa, dobio koronu, preneo detetu sa Daunovim sindromom: ozbiljna upala pluća deteta kao rezultat, nadam se da će ipak brzo ići nabolje, ali zašto tolika nebriga i glupost...?!
Kad vas čitam, imam utisak da je i kod vas previše slobode u odlučivanju dato pojedinačnim lekarima ili opštinama/okruzima, samo kod vas brže sve funkcioniše na periferiji a kod nas centralizovano...
Bar je sve ostalo u istoj državi... Naši Pfizeri su otišli u Makedoniju, i Republiku Srpsku, sve donacije po 10 hiljada doza...
Mislim nemam ništa protiv, ljudima treba pomoći, ali to je plaćeno našim novcem, to su vakcine efikasnije od kineskih i nisu vakcinisani ni blizu svi koji su prijavljeni.
Do pre tri dana osećala sam se potpuno isto kao ti.
Koliko vidim i tu nije sve u Gorici
Moji roditelji su 55. i 58. godiste. Prema bolestima ih ne bih svrstala u visokorizicne skupine. Tata uzima tablete za tlak, mama ima izrazeniji artritis. Prije dva dana ih je popodne nazvala doktorica da se dodju cijepiti taj dan u roku od 2 sata. Malo je reci da su bili iznenadjeni. Radi se o Zagrebu.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2258748
Tanci, kontroliranu astmu su makli iz komorbiditeta, kao i kontrolirani visoki tlak. MM je preko 50, visok tlak, samo su ga otpilili da nista to.
Ovo je dokaz da se cijepljenje provodi stihijski i bez ilakvog reda i logike.
Čemu onda plan cijepljenja kad ispada da imam veću šansu dobiti na lotu, nego cijepiti se.
I čemu zgražanje i prozivanje kad netko cijepi preko reda svoju mamu, ženu ili punicu kad reda nema?!?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne moze nista funkcionirati ako odluke donosi lijecnik opce prakse svakih X dana za 3.5 doza koje im neka visa sila dostavi.
Recimo LOM mojih roditelja nije bas nesto osobito dovitljiva osoba, ne zna bas ni naruciti/uputiti kako spada. Za cjepiva misli da to bas i nije najsigurnije. I kako da onda itko ocekuje da ce ih dobiti i zabosti po ramenima?
Recimo moja nema ni gdje zabosti,osim u birtiji ispred zgrade.ili na stepenicama koje vode do ordinacije u zgradi sa xy stanova
neki LOM-ovi niti ne naručuju cjepivo
ni sami se nisu cijepili, niti ne žele provoditi cijepljenje
sve dok nedostaje cjepiva, nitko im ne može reći da moraju provoditi cijepljenje
To nije dobro zamisljeno nazalost upravo iz razloga koje je navela Kaae, imam svakakvih lomova pa tako i smušenih i malo "smotanih" (kao i kod ostalih ljudi). To se vidi kod obicnog slanja na pretrage, a kamoli sada kad se radi o cjepljenju.
Po meni je to sve trebalo organizirat na centralnoj razini npr.preko ove platforme pa tek kasnije eventualno u fazi nabavljenih cjepiva i cjepljenja spustat na razinu lomova. Iako organizirane punktove smatram puno pametnijim rjesenjem.
Imaju lomovi i ovako dosta posla i birokracije.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.03.2021. at 08:03
da, ja sam isto čula i za ovakve
i slažem se da je vjerojatno razlog te nejednakosti upravo to što su prebacili moć odlučivanja na liječnike, koji imaju i različit način rada i različit profil pacijenata
ali ne mogu ni s tim to potpuno objasniti, recimo liječnici u ruralnim sredinama imaju vjerojatno veći postotak pacijenata starije životne dobi, a opet se čini da kod njih sve to ide brže, ne znam da li dio ljudi odbija AZ ili cijepljenje uopće..
mislim u tim istim Kaštelima koje sad spominjem, za maškare je spaljeno cjepivo i Bill Gates i ovce koje slušaju
Ja nemam što zamjeriti LOMu.
Čovjek je prva liga i kao liječnik i kao osoba.
Ali što da radi ako nije dobio cjepivo?
Sa čime da cijepi ako nema?
Po kojem ključu se raspoređuju cjepiva?
Starost i dijagnoze nemaju veze pa eto imamo cijepljenih pedeset- šezdesetgodišnjaka bez komorbiditeta, a ljudi s ozbiljnim dijagnozama čekaju.
To nije u redu i to treba mijenjati.
Da ne velim da imam dojam da Zagreb dobija najmanje doza cjepiva što isto nikqko nije u redu.
Ja sam čula da su prošli puta naši doktori dobili po 10 doza samo. Znači jedna bočica. A tko zna kad će dobiti ponovno...
Kad sam ja bila na cijepljenju dosla je jedna LOM dogovoriti se za cjepivo za pacijente i rekli su joj da samo 30 doza po ordinaciji daju.
To je bilo pred mjesec dana.
Mislim da bi sada trebale vece posiljke stizati.
Onkolozi ne cijepe.
Poanta mojih upisa nije traženje ili žicanje eventualnih ostataka po selu, već skrećem pozornost na besmislenost lista prioritetnih skupina i nepoštenu raspodjelu cjepiva po ordinacijama i gradovima pa ako slučajno čita netko iz ministarstva ili koji novinar da se pozabave s tim problemima jer ako ostane ovako, pola građana će uistinu umrijeti prije nego se cijepe.
Meni se ipak čini dobra ideja da LOM-ovi pozivaju na cijepljenje i cijepa, te da svaki LOM dobije broj doza proporcionalan broju pacijenata koje ima (ne znam dobivaju li sad tako doze) i onda ih rasporedi po prioritetima. Pretpostavljam da nitko drugi nema uvid u zdravstveno stanje svih ljudi u Hrvatskoj i razno razne komorbiditete. Na centralnoj razini bi se eventualno moglo organizirati cijepljenje po godištima, ali teško da bi se moglo po zdravstvenim stanjima.
No, svakako bi trebalo to nadzirati, i pobrinuti se da svi LOM-ovi cijepe svoje pacijente, a ne da neki ne žele?! Ili da neki liječnici dobivaju manji broj doza u odnosu na neke druge, a, ako je broj pacijenata isti.
Mozda i organiziraji kasnije lutriju za nas 50 plus.
Ideja s LOMovima mi se ne cini dobra. Svaki LOM ima razlicit broj pacijenata koji spadaju u rizicnu grupu. Na kraju su se moji cijepili samo zato jer je nova ordinacija koja ima relativno mali broj pacijenata i populacija u tom kvartu je mladja. Ostalo je viska cjepiva taj dan jer se netko nije pojavio i doktorica je zvala moje da dodju. Kako bi se reklo, posra*o ih. Da mi je drago da su se cijepili, je. Da je posteno, nije.
Osim toga, LOM-ovi tumace pravila kako im odgovara. Bracni par u mojoj familiji ima ona 71 godinu, on 64. Cijepljeni su oboje jer, kao, nema smisla da samo jedna osoba u kucanstvu bude cijepljena (?!).
Ja moram priznat da ne mogu zamisliti kako bi se uspješno i pravedno radila rang lista fizičkih osoba po prioritetu za cijepljenje na razini države. Čini mi se bolje ovako kako Jadranka piše, odnosno mislim da je ok da liječnici rade trijažu (je li se to tako zove), ali da mora postojati kontrola i da se moraš moći nekome obratiti ako zvoje liječnik - ne cijepi(?!). I mislim da neka idealna pravda nije ni nužna, važno je da nema puno zloupotreba.
Posljednje uređivanje od vertex : 08.03.2021. at 13:47
Inače, bratova žena se nekidan cijepila, a oni žive u Pennsylvaniji, na način da je pratila stanje po ljekarnama i ulovila rezervaciju u ljekarni u drugom gradu. Moraš se pri prijavi deklarirati da imaš pravo na cjepivo (po nekim već kriterijima), međutim, nitko to nije zapravo i kontrolirao. Cijepili su je bez pitanja.
A nisu ni LOM krivi. Mojoj kumi je mama LOM, zena je preluda. Ima skoro 2300 pacijenata, vecina stariji ljudi, puno ih je sa vise dijagnoza, kaze da ih se dosad zapisalo preko 800, a ona je dobila dosad 30 doza. To mi je rekla u subotu, ovaj tjedan navodno dobija jos 30. Kaze da stvarno ne zna po kojem kljucu da cijepi ljude, posebno jer nema pojma kojim intenzitetom ce te cjepiva dolazit pa zasad ide po dobi mada kaze i to je nepravedno jer netko sa 90 moze imat bolju sliku od onoga sa 75, ali da ne zna kako drukcije da bude bar malo fer.Telefon joj kaze zvoni cijelu smjenu, svi pitaju kad ce doc na red,a ona nema pojma sta da im kaze.
Ja sam prvo mislila da je trijaža zainteresovanih preko njihovih doktora jedini ispravni način, a da je vakcinacija "u stadu" kako su je pogrdno krstili, po sajamskim halama, jako rizična i totalno neodgovarajuća. Nakon sveukupnog iskustva, mislim obrnuto.
Kod nas nije više tajna da je bar dvoje od ukupno 4 seoskih dr opšte prakse totalno antivakcerski nastrojeno, oni su aktivno odbijali starije i rizične pacijente i vraćali ih sa vakcinacije za bilo kakav problem tipa alergije na polen, povišen pritisak, slomljena ruka (!!!), tako su od vakcinacije odvratili ko zna koliko ljudi u opštini, neke su trajno obeshrabrili i realno trebalo bi da izgube posao - ali nema drugih da ih zamene, tako da verovatno neće biti ništa.
Oni kojima su se smilovali da dobiju vakcinu, dobili su prethodno pregled tipa pogledali grlo, poslušali pluća, izmerili saturaciju i temp., postavili par pitanja, nakon vakcine naterali ih da sačekaju 15min. Što je sve super i detaljno i po protokolu, ali sve se odvijalo u turnusima po 10 njih u sobama DZ, koje su zapreminom daleko manje od jedne hale, a moraš skinuti masku za pregled grla, i procedura ukupno traje i po 45 min po osobi. Ako postoji osoba koja je u inkubaciji kovida, šanse da zarazi ostale nisu zanemarljive.
U hali su meni za 30 sekundi izmerili temp i saturaciju, postavili ravno dva pitanja: jeste hroničar i jeste preležali kovid, mogla sam reći bilo šta.
Nema realne procene zdrav.rizika. Ne moraš čekati nakon vakcine. Ali nema skidanja maske, kubikaža je ogromna, ventilacija je prirodna i odlična, rizik zaraze je relativno mali ako dolaze samo zakazani i poštuju satnicu (nije uvek bilo tako, svesna sam toga).
Čoporativna vakcinacija je zapravo odlična za mlađe, zdravije, informisanije ljude, koji su sami sa sobom raščistili rizike i dobiti i potpisuju saglasnost svesni toga. Tako se vakciniše brzo velik broj ljudi i rizik je zapravo mali.
Za starije ljude, sa raznim zdr. problemima, vakcine kod njihovih dr bi bile idealne, da ti dr-i zaista slede protokole koji uz pojedine vakcine idu, kada se radi o preporukama kome je dopuštena vakcinacija.
Ali kad vidim postojeći haos, mnogi stari ljudi su bolje prošli na sajmovima.
Tako je i ovdje i neki kontroliraju (tipa pay stub ili iskaznica), neki ne trebaju kontrolirati jer je rijec o privatnoj covid vaccine klinici (pa su pozvani samo oni koji pripadaju toj grupi), na nekim punktovima je kljucna dob pacijenta pa dokazujes pripadnost datumom rodjenja. Ovdje opcenito puno toga funkcionira na temeljima honor systema tako da nije cudno da su i cijepljenje u nekoj mjeri organizirali na taj nacin.
Sto se tice onog komentara o LOM-ovima koji dijele cjepivo, sad imam malo vise vremena. Mislim da je lakse i u teoriji, a i praksi, kad su objavljene kategorije kojima je cjepivo dostupno, a onda i lokacije gdje se ono moze dobiti. U MN trenutno imamo bazu na drzavnoj razini s vrlo jasnim kriterijama tko kad dolazi na red. Na popis se upisuju svi zainteresirani, a sistem ce im javiti kad i gdje da idu po injekciju. Paralelno s tim, lokalne ljekarne kojima pristize cjepivo takodjer podsjecaju ljude da se mogu upisati na cekanje i kod njih tako da ne propadaju doze koje su pripremljene za trenutnu kategoriju.
U praksi: zavrsava se cijepljenje 65+, ucitelja i zaposlenika u skolstvu K-12, vrticki radnici i jos neke kategorije. Znaci na ove velike punktove idu samo osobe koje pripadaju u ove skupine. Paralelno s tim, ako se osoba od 29 godina bez komorbiditeta nalazi na popisu u lokalnoj ljekarni, a medicinska sestra ima na stolu tri Pfizera kojima rok trajanja istice za 5 sati (a troje upisanih iz aktualne kategorije se nisu pojavili tak dan), pozvat ce prvo troje s te liste cekanja i potrositi cjepivo, doslovno da se ne baci. (Tako sam ja dobila svoje, iako nisam bila na sluzbenoj listi u tom trenutku jer je nije bilo, vec sam nekad davno bila na placi kod te institucije koja se bavi home health aide programima pa su me zvali.) Nema tone i tone ovakvih doza jer je stanovnistvo generalno zainteresirano za cijepljenje, ali dogodi se i mislim da je super da se nista ne baca, na kraju krajeva. Ljudi se prijavljuju na raznim lokacijama, kako kaze vertex i nije im problem potegnuti i par sati u jednom smjeru. Recimo kod nas je puno lakse ugrabiti taj "ostatak" juzno od nas jer je rijec o uglavnom right-wing selima gdje su cijepljeni oni koji su se zeljeli cijepiti (65+), a ostale to bas i ne zanima jer je (nazalost) cijepljenje u nasim krajevila poprilicno politicka stvar.
Posljednje uređivanje od Kaae : 08.03.2021. at 16:21
Vrlo jednostavno bi se napravila lista na razini drzave tako sto bi lomovi bili ti koji bi dostavili podatke o prioritetnim pacijentima, to bi cak bila i svojevrsni nadzor lomova (ovih koji spavaju zimskim snom ili su smotani i onih koji ne propagiraju cijepljenje svojim pacijentima).
Ja sam danas obavila cijepljenje AZ-om u Domu zdravlja. Sve super organizirano, od ulaska do izlaska 25' jer je obavezno sjediti pod nadzorom sestre 15' nakon cijepljenja. Koliko sam čula danas je cijepljeno 85 pacijenata. Druga doza tek za 3 mjeseca. U dvorani nas je nakon cijepljenja bilo 10-tak, uglavnom 80+.
Kaae ajde zanima me kaj su ti rekli do kad si sigurna s cjepivom?