Vikend je na izmaku. Koliko god ga jedva čekala, nedjeljom navečer pomislim koliko sam se zapravo umorna od vikenda i borbe s klincima. Posebno mlađim. Već je postalo pravilo, a ne iznimka da, što se tiče školskih obveza, mlađi naprosto ne želi. E sad, to izgleda ovako. Nedjeljom, obično prijepodne, pregledamo što još treba, ako je neki ispit u tjednu i to pokušavamo naučiti. Da, to bi bila idila. Ali nije Mlađi redovito zezne sve dogovore. Znači, dogovorimo jučer: idemo van zajedno, gledamo tv, poigramo se, ali danas, znaš sine moramo se malo primiti i školskih obveza. Da mama, naravno. Dođe danas, od poštivanja dogovora niti d, drama, cirkus, ne želi. I tako svaki vikend. Ali svaki!!! Malo smo ludi od toga, više ne znamo kako i koji pristup zauzeti (bez obzira što smo oboje prosvjetari i dobro potkovani, posebno ja, pedagoško-psihološkim znanjima). Škola neće nestati, prestati...to je konstanta još sljedećih (nadam se) "samo" 9 godina (što se mlađeg tiče). Ne možemo jednostavno pustiti pa kako bude, jer ne bi dogurao niti do tuda gdje je sada da nismo svakodnevno gurali, podsjećali i s njim radili i da nije divne učiteljice (koja je btw. moja prijateljica otprije). Znači, sve smo poduzeli da mu olakšamo...ali ne. Otpor nevjerojatan, više ne vidim načina kako. Sve smo probali; dogovor 1: riješi sine svoje obveze pa ćemo onda raditi što želiš (tv, igra, mobitel ili što već); rezultat= drama i cirkus. Dogovor 2: evo sine, pogledaj malo tv, poigraj se na mobitelu, igrajmo se zajedno, a nakon toga ćemo školske obveze; rezultat= drama i cirkus.
Ima li treće solucije? Postoji li? Meni se čini da ne, ispravite me ako griješim. Napominjem da u komunikaciji uvijek krenemo lagano, smireno, pristojno. Zamoliš, objasniš. Onda malo poludiš pa vičeš, pretvoriš se u u neku groznu osobu kojoj poslije daš po prstima jer je izgubila živce.
Rezultat uvijek isti: on jednostavno ne želi raditi bilo što, a da je vezano uz školu. Malo smo si očajni, ali vjerujem da nismo jedini s ovakvim problemom. Umorni smo; stalno se preispitujemo, stalno mislimo kako nešto ne radimo dobro.
A onda ipak zasja sunce jer nam ljudi oko nas govore suprotno; vidi se napredak, vidi se da radite najbolje što možete, ne sekirajte se. Valjda i je tako. Jer drugi vide, mi ne. Mi samo vidimo borbu koja traje i kojoj ne vidimo kraja. Rekli bi Talijani: con calma. Ma je...lako je reći. Treba to zaista i primijeniti. Ponekad uspijevam, ponekad, kao danas ne.
Ali, sutra je novi dan. Bit će bolje. Valjda.