Stranica 25 od 29 PrviPrvi ... 152324252627 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,201 do 1,250 od 1433

Tema: Brak je OUT? Nije, nije...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj j-la prvotno napisa Vidi poruku
    I kod ovog priznavanja djeteta, koliko god se izvanbračnim partnerima činilo smiješno, zamislite situaciju da se bez pristanka oca upiše dijete. Koliko bi bilo lažno prijavljenih očinstava samo radi, možda imovinske koristi.
    Možda si mene pogrešno razumela, ja se sa tobom slažem.
    Meni je samo smešno da se pravi argument u korist braka oko tog "priznavanja deteta", tj. da se piše u stilu "joj, ako se ne venčate, moraćeš PRIZNATI dete ", kao da je sad to neka silna sramota, neprijatnost, ili neko užasno dugotrajna mučna procedura zbog koje se strašno isplati ipak se venčati.
    Naravno da mislim da je u redu da otac bude prisutan u momentu prijavljivanja vanbračno rođenog deteta.
    Samo mi to nije naročit "bračni" argument. Čak i u ekstremnom slučaju npr. smrti majke na porođaju, nevenčani suprug ima dosta dug rok, mislim dve godine ili više, da podnese zahtev da ostvari svoje roditeljsko pravo (ne baratam baš pravnim izrazima ali valjda sam jasna).

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    [/B]

Sukus cijele teme.
    Pa ja se s ovim ne bih složila.
    OK, tema je otplovila na otvoreno more, ali početna teza uopće nije išla u smjeru interesne zajednice, nego romantične ideje braka. I to mi je ideološki puno prihvatljivije kao argument nego bračni ugovor kao poluga osiguranja od nesretnog slučaja.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nego, pošto smo na filozofskom a otišli u materijalizam, evo jedne ne toliko hipotetske situacije.
    Recimo da ste u dugogodišnjem, relativno udobnom i skladnom životu, ali sa čovekom za koga ste nakon određenog broja godina zaključili da se razvio (ili je oduvek bio ali niste na vreme primetili) u osobu koja baš i ne ume sa novcem i/ili nekretninama.
    U osobu kojoj zapravo ne biste lagodno ostavili vaš zajednički imetak, bilo zato što je prerasipna, bilo zato što je preškrta.
    Pri tome imate relativno odraslu decu, i smatrate da bi upravo deca raspolagala tim imetkom daleko mudrije.

Ako ste venčani, nema baš načina da samo deca dobiju vaš imetak nakon vaše hipotetske smrti.
    Da li biste u tom slučaju voleli da ste u vanbračnoj zajednici i da nekako vaš imetak ipak ode samo deci zbog nejednakosti bračne/vanbračne zajednice ?

(znači ne mrzite svog partnera, nemate želju za razvodom, samo mislite da bi i za decu i za imetak bilo puno bolje da neko drugi, a ne vaš partner, upravlja njime )

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Napravi se oporuka i tada zakonski nasljednici nenavedeni u oporuci, dobivaju nužni dio, a oni navedeni sve ostalo.
    Ili se daruje djeci za života. Ili se napravi ugovor o uzdržavanju sa djecom, isto bračni partner ima pravo na nužni dio.
    Izvanbračni partner nije automatski zakonski nasljednik ako se to ne navede i ne dokaže pri podnošenju zahtjeva za ostavinski postupak u matičnom uredu.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Hahhah, pulinka, good point - evo konačno jednog dobrog argumenta kontra braka

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Sticajem tuđih okolnosti znam da po našem zakonu detetovo pravo da traži utvrđivanje očinstva (ili kako se već to pravno zove) nikad ne zastareva, dakle u ovoj situaciji i majka i dete imaju bilo kada pravo da zahtevaju od očeve rodbine da se detetu priznaju sva njegova prava- a uz DNK analize to stvarno više nije problem.
    Ukoliko se pokaže da je tuženi, tj. njegovi naslednici, zaista otac, oni snose i troškove suđenja.
    Znači to je slučaj u kome i majka i dete sigurno dobijaju parnicu, nije da su ostavljeni baš bespomoćni, naprotiv.
    Pisala sam o tome na ovoj temi. Nije se radilo na kraju o ničijem gubitku parnicu. Roditelji tate, poginulog dok je cura bila trudna, htjeli su da dijete bude priznato kao dijete mrtvog sina, ali morali su na sud, morali su platiti DNK i odvjetnika i sudske troškove, ne znam da li su ih dijelili s mamom. A to je i puno novaca i puno vremena.
    Uštedjeli bi svi i taj novac i to vrijeme da su budući roditelji kod matičara sklopili brak za vrijeme trudnoće.
    Ili da on nije poginuo prije rođenja djeteta.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju nema nužnog dijela i ukoliko je sva imovina tim ugovorima prenesena na nekog, bilo kog, tada nema ni ostavinske.
    Dakle, vrlo lako se može zaobići bračni drug.
    Izvanbračni partneri spadaju u prvi nasljedni red zajedno s djecom i automatski nasljeđuju preminulog partnera.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    OK, tema je otplovila na otvoreno more, ali početna teza uopće nije išla u smjeru interesne zajednice, nego romantične ideje braka. I to mi je ideološki puno prihvatljivije kao argument nego bračni ugovor kao poluga osiguranja od nesretnog slučaja.
    Ja se sa većinom slažem pomalo, a s ovim skroz.

Tako i za ove hipotetske situacije. Sigurno se može nabrojati barem nekoliko situacija iz mogućeg smjera budućeg bračnog/izvanbračnog života u kojem bi bilo bolje da smo odlučili drugačije. Može se dogoditi nešto materijalno ili s bilo kojeg drugog aspekta loše, pa da ispadne da sam krivo odlučila što sam se udala i da bi bilo bolje da smo živjeli bez tog potpisa. Može se dogoditi i nešto toliko loše da požalim što sam ga ikad i upoznala. Nadam se da neće.

Ali, nikad se nisam vodila time. Vodila sam se svojim unutarnjim osjećajem koji mi je od prvog trenutka kad sam ga vidjela govorio da idem s njim. I na prvi dejt, i na drugi, i na pedeseti, i u zaruke, i u Beograd i u brak. Svadba mi je među top 5 najljepših dana u životu. I istina je da su na njoj bili ljudi koje ne viđam često, da su na njoj bili i ljudi koje sam tad prvi put upoznala, da mi je vjenčanica bila teška i da sam se umorila od socijalnih interakcija i cijelog dana u onim zlobnim cipelama. Ali na kraju tog dana, kad sam napokon legla s tom ''mojom'' osobom, znala sam da je to to i da se sve složilo točno onako kako je trebalo.

Možda zvuči blesavo i možda će netko pomisliti da ova ni ne zna što priča jer je tek dvije godine u braku, ali eto - to je moja (zapravo naša), kako je Argente rekla, romantična ideja braka. Zapravo radije bih rekla romantična ideja zajedničkog života i svega onoga što smo do sada prošli skupa i onoga što ćemo tek proći. Tako da, vezano za početnu tezu, za mene brak nikako nije out. Za mene je brak trenutno jedna predivna priča, a nadam se da ću tako misliti i za 60ak godina. Dajem si dugačak životni vijek jer sam pročitala da ljudi rođeni u jesen dugo žive.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Dječak se kak je moj otac reko pišu se na mene

Usput sam otišla u ormar i izvukla ne ružnu krinolinu ,nego lijepi kostim kojeg nemam naviku nositi, ali stanem u njega, ali bi ga trebalo možda očistiti.cipele sam probala pred koji mjesec ali mi očito narasla noga
    Ali usput izišla pogledati papire i našla par papira toliko nevwžnih i usto kopija koji idu u šmir za učenje
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.04.2021. at 06:38

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Početak je trebao biti
    .... kak je moj....

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nota da je dijete priznato stoji u rodom listu ili izvodu iz matice rodjenih?

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Na filozofsku temu, rekla bih da je partnerski odnos toliko složen ples, sa the good the bad and the ugly, da je u njemu najmanji faktor jesu li vjenčani ili ne.
    Jedino ne znam postoji li razlika, kad zaškripi i dođe teški period, da nevjenčani prije odluče odustat i krenut dalje, u odnosu na vjenčane koji ostanu skupa pa možda to i riješe. Vjerojatno i tu više igra kao faktor ekonomska situacija, kao rješavanje stambenog pitanja, nego brak.
    Jedino se sjećam dojma jedne psihologinje iz vremena rada u CZSR da bračni partneri nekako jasnije raskidaju zajednicu, da je vanbračnima raskid nekako sav raštrkan i teži za prihvatit baš zato što nema tog jasnog rituala, trenutka i papira koji odjeljuje stanje A od stanja B. Ali to je subjektivni dojam jedne osobe, ne znam koliko relevantan.

Meni je nevjerojatan podatak da u Njemačkoj samci plaćaju više poreze, i da je to mjera kojom ih pokušavaju potaknit da se žene, i da ne uspijeva. Ne razumijem čemu to, šta to državu briga.
    Frendica mi je, isto u Njemačkoj, išla na vjenčanje neke ženske koja se udala krajem prosinca jer je te godine radila zube, to platila XY Eura i ako se uda te godine, pola novca će dobit nazad.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Kod mojih ne piše ni na jednom dokumentu,ali se sjećam da su pitali,zapisnik nisam danas našla

I da na općinu smo uvijek išli skupa s djetetom,miliciju i ostalo je sam riješio ,ja sam uvijek imala prećeg posla

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni osobno su sve to razlozi koje ne preispitujem. Da li se netko ženi zbog romantične ideje bijele vjenčanice ili zato da plaća manji porez ili zato da pred zakonom formalizira ili olakša neke stvari ili zato što će selo reć ako rodi van braka itd.. Ili pak ima neki stav da je protiv braka i brak povezuje s nekim negativnim iskustvima koje želi izbjeći. U konačnici, imaš dvije odrasle punoljetne osobe koje rade neke izbore, a da li su dovoljno promislili o svim posljedicama - vjerojatno ne, no to je ionako dio odraslog života. Kao i npr dizanje kredita

AKo ćemo gledati pravno, to je pravno puno uređenija zajednica od vanbračne, vjerojatno zato što do nedavno vanbračna bila rijetka a bračna norma. Kako se to mijenja mijenjaju se i zakoni, kod nas standardno loše i neusklađeno, ali svakako napredujemo. Što podržavam. Svačiji slobodni izbor treba podržati dokle god ne šteti drugima. Eventualno sebi, no to je onda odgovornost te osobe. Djecu zakon štiti dosta dobro koliko znam, odnosno izjednačena su u svemu bračna i vanbračna, plus-minus koji rubni slučaj (tipa nesretni slučaj da otac umre prije rođenja, no to su stvarno jako jako rijetke situacije a i iz njih ima izlaz).

Ali generalno, rekla bih da je brak sve više out, odnosno sve više ljudi se odlučuje preskočiti taj korak. Što se najbolje vidi po tome što broj djece rođene van braka se konstantno povećava iz godine u godinu, a u nekim EU zemljama već čini većinu. Iako to ne znači da se kasnije ti roditelji možda nisu vjenčali. Ali brojati vanbračne zajednice je dosta teže od onih bračnih Možda postave to pitanje na popisu stanovništva.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 14.04.2021. at 07:35

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da u Njemačkoj je to drugačije riješeno,kolegica se tako prije seljenja gore udala kod matičara,a pir napravila godinu kasnije

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

meni je, poput Riri, dan vjenčanja ostao kao prekrasna uspomena
    bilo je točno onako kako smo zamislili i da moramo ponoviti, ništa ne bi promijenili

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I to bi bila teška diskriminacija.
    Ponavljam:
    Kod nas nije bilo “priznavanja”, ni zapisnika, ni napomene u dokumentima.
    Zamislite da u rodnom listu piše da je dijete iz postupka MPO?!?
    Grozno, kaj ne?
    Meni je to isto kao i ova “priznavanja” u pojedinim matičnim uredima.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ajde ti nama onda objasni kako se dijete ne diskriminira prilikom upisa oca ako roditelji nisu u braku?
    Što bi ti radila, slala sve na DNK test?
    Koja bi tek to bila invazija privatnosti...

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Što se tiče vjenčanja i svadbi; to su dva pojma.
    Za vjenčanje su dosta svjedoci i osobe koje se vjenčaju, dakle njih 4 i odu na općinu i potpišu i tjt, a svadba je pir s puno više ljudi.
    Svatko radi po svom.
    Ali jako dobro znam da se dižu nenamjenski krediti koji se otplaćuju godinama samo da se napravi svadba i potroši se hrpa novca samo za to jedno popodne jer susjedi moraju vidjeti da se sin ženi ili kći koja od djetinjstva sanja bajkovitu vjenčanicu....
    Isti ti ljudi, recimo, nisu/ neće napraviti isti takav party kad im dijete, recimo; diplomira, doktorira...
    Meni je to nenormalno.
    Nekome je super.
    Svakom njegovo.
    I to je sve duuuboko ukorijenjeno u našim ljudima najviše zbog onoga...što će ljudi reći/ misliti.
    Koga briga što misli tamo neka rođakinja iz 53 koljena?!?
    Meni je Nizozemska super. Tamo se uistinu ljudi jako rijetko žene.
    I baš ih briga i za brak i za što ako.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moraš priznati da je velika razlika između priznavanja i mpo, kaj bi onda drugima trebalo pisati?

Kumče nedavno poklonio auto u kojem se rodio njegov mlađi na naplatnim kućicama Novska,a opet malome piše da se rodio u Petrovoj.Mali ima samo 21 godinu.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde ti nama onda objasni kako se dijete ne diskriminira prilikom upisa oca ako roditelji nisu u braku?
    Što bi ti radila, slala sve na DNK test?
    Koja bi tek to bila invazija privatnosti...
    Ne kužm

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

https://gov.hr/moja-uprava/obitelj-i...-zajednica/529

tu piše o priznavanju očinstva djetetu rođenom u izvanbračnoj zajednici

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam rodila u Slo. Nismo bili vjencani. Tamo ide tako da ti maticar dodje u rodiliste, ako nisi vjencan onda kucica otac ostane prazna i moras naknadno na centar za socialnu skrb gdje upisujes oca - zajedno s njim i nakon toga po posti dodje rodni list s oba roditelja. Mozes to rijesiti i prije poroda i onda se vec u prvi rodni list upisuje otac.
    Kad si vjencan automatski upisu bracnog druga.
    Mi smo se vjencali jer ja u Hr kao stranac ne bi nikada mogla prijaviti boravak bez toga - na osnovu spajanja obitelji. Svugdje traže vjencani list, nikakva vanvracna zajednica ne dolazi u obzir. A imali smo dijete i bili zajedno već 10g. Mozda je sada lakse kad je eu ( sumnjam) ali prije je to bila misija nemoguće.
    Posljednje uređivanje od In love : 14.04.2021. at 07:54

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    https://gov.hr/moja-uprava/obitelj-i...-zajednica/529

tu piše o priznavanju očinstva djetetu rođenom u izvanbračnoj zajednici
    Pogledaj kaj piše kod upisa djeteta.
    Ni riječi o tome.
    Tako je i moje dijete upisano.
    Pa i kršteno.
    Nikog nije bilo briga, niti su pitali.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

onda pretpostavljam da je napravljen propust što me nimalo ne čudi jer u svakom poslu postoje ljudi koji ga znaju i ne znaju raditi

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kužm
    Pa pišeš da je "prizanavanje" (tako ga pišeš, s navodnicima) u matičnom uredu grozno, diskriminacija itd.
    Pa te pitam, kako se onda utvrđuje tko je otac djeteta ako ga on ne priznaje i nema braka temeljem kojeg postoji presumpcija očinstva

Majka dolazi u matični ured, upisuje dijete u maticu, ima papire iz rodilišta da je ona majka tog djeteta, a otac se upisuje u kućicu za oca na koji način.
    Priznavanje (da tamo kod matičara izjavi da je on otac) odbijaš kao diskriminaciju, pa me zanima kako to onda izgleda. Vjerujemo na riječ majci bez oca? Provodimo DNK testiranje? Majka dovodi dva svjedoka?

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pa sillyme, triput sam napisala i Jadranka je potvrdila da je kod njih tako bilo
    Dodjete skupa kod matičara, s osobnim iskaznicama, matičar(ka) upiše očeve podatke u rubriku otac, majčine u rubriku majka, na dnu formulara potpišu se otac i majka i voila
    Ne vidim nikakvu potrebu za dodatnom izjavom o priznavanju ako je čovjek već potpisao pod otac
    I formular može biti identičan kao kod djece vjenčanih roditelja
    Moram priznat da se slažem s Tanči da i izraz i formular i napomena o priznavanju zvuče kao nepotreban i arhaičan dio koji nema neku svrhu

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa potpis je priznanje. Na dokumentu. Znači bio je otac, potvrdio pred matičarem da je otac i potpisao.
    Ako je u braku to ne mora napraviti.
    Plus što zakon kaže da se to radi kroz zapisnik a ne kroz napomenu. Prema tome, realno, ako ne postoji zapisnik onda zakon nije ispoštovan.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Hahhah, pulinka, good point - evo konačno jednog dobrog argumenta kontra braka
    Pa to mu dođe kontra arumentima da je sve pravno lakše u bračnoj zajednici .
    Ta moja hipotetska situacija bi se puno lakše rešila baš u vanbračnoj - deca naslede sve što ostane iza majke, otac slegne ramenima i ne radi baš ništa jer je : altruista/uveren da je to pošteno/ ne žudi za tim delom imetka/smatra da ima sopstvene dovoljne prihode. Sasvim jednostavno .

Iako mi je poenta bila više zabava volim da pročitam konkretna zakonska rešenja. Ja sam za zakone totalni duduk i kod svakog većeg problema uvek sam platila ili savet advokata ili kompletnu uslugu, srećom do sada su to bile dosta jasne situacije.
    Ali pošto je tema otišla dosta dalje, neću da skrećem ponovo.

(jedino priznajem da sam od pisanja jelene o. ja shvatila jedino da planira da se udaje i bira kostim i cipele, pa sad ne znam jel treba da čestitam ili je to neki flashback iz prošlosti ?)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Priznavanje očinstva pred službenom osobom znači samo ovo: majka i muškarac dođu skupa u matični ured, daju svoje osobne, on kaže da je otac, majka potvrdi i on je otac. Točka.
    Bilo koji muškarac to može reći ako majka potvrdi. Nitko neće pitati da li je to biološki ili ne. Nikoga nije briga. Važno je samo da dijete ima upisanog oca.
    Kod vjenčanih parova se uvijek majčinog muža upisuje kao oca. Nitko ne pita da li je on i biološki. Nikoga to nije briga. Važno je samo da dijete ima oca.
    Radi djeteta. Radi djetetovih prava.
    Jednostavno.
    Iako bi nekad bilo bolje za dijete da ga nema. Nekad ni majku. No, to su već ekstremi. Koji se događaju oko nas.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 14.04.2021. at 08:26

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da pojasnim, mislila sam da bi ponekad za dijete bilo bolje da nije upisan taj otac, tj.da nema oca, a ne da nema djeteta.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Priznavanje očinstva pred službenom osobom znači samo ovo: majka i muškarac dođu skupa u matični ured, daju svoje osobne, on kaže da je otac, majka potvrdi i on je otac. Točka.
    Tako je. I najčešće, kao i kod većin stvari koje imaju pravne posljedice, mora postojati dokaz da se to dogodilo.
    Dokaz je potpis na dokumentu. Nekom. Zakon kaže da je to zapisnik. Neki očito to ne poštuju. Neki uopće ne poštuju i nema nikakvog dokaza? Ili je ipak dokaz potpis u matičnom uredu pred 20+ godina. Ali neki vid priznanja s pismenim dokazima istog se morao desiti. Kao i kod potpisa ugovora i sl...

Kod upisa oca bračnom presumpcijom je dokaz odnosno pravni temelj postojanje braka, a ono se dokazuje da ste upisani u maticu vjenčanih, a da te tamo upišu - opet si se morao identificirati osobnom pred nekom službenom osobom i izjaviti da stupaš u brak. Praktično to je unaprijed dano priznanje očinstva nad svom djecom rođenom u tom braku.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kod ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju nema nužnog dijela i ukoliko je sva imovina tim ugovorima prenesena na nekog, bilo kog, tada nema ni ostavinske.
    Dakle, vrlo lako se može zaobići bračni drug.
    Izvanbračni partneri spadaju u prvi nasljedni red zajedno s djecom i automatski nasljeđuju preminulog partnera.

Izvanbračni partneri su prvi nasljedni red samo ako se to izričito navede i dokaže na sudu. Inače kao da ih nije bilo. Bračni su to po sili zakona. Znam sigurno.
    Dosmrtni ugovor znači da se odmah vlasništvo prepisuje na onoga koji uzdrzava i nema te imovine u zahtjevu za nasljeđivanje.
    Doživotni ugovor o uzdržavanju znači da se imovina prepisuje tek po smrti primatelja uzdržavanja, ali svi zakonski nasljednici mogu u sudskoj parnici tražiti svoj nužni dio.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa zapravo bi to trebalo pravno urediti tako da, ako su otac i majka pre rođenja deteta već pred svedocima dali izjavu o vanbračnoj zajednici, tada je dovoljno da samo majka dođe kod matičara i sa tim papirom matičar upiše ime oca deteta.
    To bi bilo de facto izjednačavanje bračne i vanbračne zajednice u tom pogledu.
    Druga je stvar što bih ja lično volela da moj partner svakako bude prisutan kod upisivanja deteta, to je moja lična preferencija.

I druga je stvar to što bi zbog potvrđivanja odabira imena deteta bilo pametno da oba roditelja budu prisutna svakako, mislim ima raznih ljudi i nisu svi ni sasvim razumni (moju majku je prijavio matičaru samo njen otac, i dao joj ime koje nije htela da joj da moja baba, njena majka. Baba i deda se ubrzo rastali, mama prošla život pod dva imena, jednim u dokumentima i drugim pod kojim je znaju svi vršnjaci sugrađani jer je mama samo tim imenom zvala )

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako daš pred svjedocima izjavu o izvanbračnoj zajednici, zašto se to ond ajoš uvijek zove izvanbračna zajednica ?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Pa zapravo bi to trebalo pravno urediti tako da, ako su otac i majka pre rođenja deteta već pred svedocima dali izjavu o vanbračnoj zajednici, tada je dovoljno da samo majka dođe kod matičara i sa tim papirom matičar upiše ime oca deteta.
    To bi bilo de facto izjednačavanje bračne i vanbračne zajednice u tom pogledu.
    ...
    Slažem se uz jedan ali... Ali bračne zajednice se vode u knjigama i kad se raskinu to sw zabiljwzi takodjer. Ne mozes 2 godine nakon razvoda otici u matični ured i upisat svog ex kao oca djeteta. Kako dugo vrijedi izjava za vanbracne zajednice? Onda bi trebalo pisati da vrijedi max 300 dana koliko je i učinak bračne zajednice nakon prestanka iste.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 14.04.2021. at 08:49

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Plus naravno, i opet ta izjava bi morala ostati u matičnom kao sto sad ostaje zapisnik, kao dokaz temeljem kojeg je izvrsen upis. Jer ne postoji registar vanvracnih zajednica. Da postoji , onda se sve to opet svede na paralelni institut braka, kao sto su sad registrirana partnerstva za istospolne "brakove"

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Izvanbračni partneri su prvi nasljedni red samo ako se to izričito navede i dokaže na sudu. Inače kao da ih nije bilo. Bračni su to po sili zakona. Znam sigurno.
    Dosmrtni ugovor znači da se odmah vlasništvo prepisuje na onoga koji uzdrzava i nema te imovine u zahtjevu za nasljeđivanje.
    Doživotni ugovor o uzdržavanju znači da se imovina prepisuje tek po smrti primatelja uzdržavanja, ali svi zakonski nasljednici mogu u sudskoj parnici tražiti svoj nužni dio.
    Znam i ja.
    Jako dobro.
    Nema nužnog dijela.
    Ni kod doživotnog, ni kod dosmrtnog uzdržavanja.
    Nužni dio možeš potraživati samo kod darovnog ugovora ili ako uspiješ sudski poništiti ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.
    Nisi pravnik kao ni ja, ali sam jako dobro upućena od stručnih osoba.
    Budući da je ovo javni i edukativni forum, nemoj pisati neistine.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ako daš pred svjedocima izjavu o izvanbračnoj zajednici, zašto se to ond ajoš uvijek zove izvanbračna zajednica ?
    To, da.
    Ako je neformalno, neka i bude neformalno, tako da ni jedan državni službenik i ni jedan papir ne postoji koji zna da dvoje slobodnih ljudi živi zajedno.
    Odosmo mi od romantike...
    A tako je lijepo svom ljubljenom reći DA. Pred svjedocima. I državom. Ma i cijelim selom, ako treba. Malo se šalim, nemojte me napasti. Meni je moj dan vjenčanja i dalje u lijepoj uspomeni.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Pa pišeš da je "prizanavanje" (tako ga pišeš, s navodnicima) u matičnom uredu grozno, diskriminacija itd.
    Pa te pitam, kako se onda utvrđuje tko je otac djeteta ako ga on ne priznaje i nema braka temeljem kojeg postoji presumpcija očinstva

Majka dolazi u matični ured, upisuje dijete u maticu, ima papire iz rodilišta da je ona majka tog djeteta, a otac se upisuje u kućicu za oca na koji način.
    Priznavanje (da tamo kod matičara izjavi da je on otac) odbijaš kao diskriminaciju, pa me zanima kako to onda izgleda. Vjerujemo na riječ majci bez oca? Provodimo DNK testiranje? Majka dovodi dva svjedoka?
    Brkaš dva pojma.
    Jedno je kad par, oba roditelja dođu upisati dijete, a drugo je kad samohrana ili kako se to već zove, majka sama upisuje dijete.
    Kad majka dođe sama, ona izjavi pred matičarem koga ona smatra ocem, tada matičar poziva oca da se izjasni i ako on dođe i kaže da je njegovo, tada je on dijete priznao, a ako zaniječe slijedi sudski spor i dnk analize itd.
    Kad par dođe matičaru, bio vjenčan ili ne, tak svejedno, onda nema “priznavanja” zato su tu i navodnici jer se uporno izvrću stvari.
    Moje dijete nije “priznavano”, nema nikakvog zapisnika, ni ništa slično.
    Po milijunti put ponavljam.
    Btw. moja frendica, zakonski ubračena, se rastala i ex nije plaćao ni kune alimentacije.
    Ona ga je tužila, a on je mrtav- hladan izjavio da dijete nije njegovo i zašto da plaća za tuđe.
    Od tada se natežu s dokazivanjem očinstva što on elegantno i vrlo vješto izbjegava kao i plaćanje alimentacije.
    Hahaha, fora, zar ne?
    I ta saga traje već više od 15 godina.
    I? Kaj je njoj vrijedio brak s dotičnim?
    Ništa! Samo je izgubila tonu živaca i gomile novca za odvjetnike i vještačenja.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A sad, cepidlako

(baš sam mislila koja će prva primetiti )

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Bračna i izvanbračna zajednica jesu izjednačene pred zakonom, ali čisto pravno gledano, bračnu zajednicu je u slučaju bilo kakvog osporavanja lakše dokazati, samo predočiš vjenčani list, a za izvanbračnu je to malo duži put (možda je lakše ako postoji zajedničko dijete kojem je izvanbračni drug upisan kao otac)... pa je to jedna prednost braka kao formalno evidentirane zajednice...
    evo, čisto objektivno i pravno, ako gledamo brak samo kao pravni posao, to možemo usporediti i sa kupnjom neke pokretne stvari (izuzev npr. auta), po zakonu da bi postao vlasnik ne moraš imati pismeni ugovor, ali u slučaju bilo kakvog osporavanja vlasništva, taj pismeni ugovor, a pogotovo ako je još potpis ovjeren kod javnog bilježnika, puno olakšava proces dokazivanja vlasništva..
    a sa subjektivne strane, i ja se rado sjećam dana svojeg vjenčanja, kao dana kada sam sa ljudima koje volim (dobro, priznajem i sa nekima koje viđam jednom godišnje) proslavila ljubav i sklapanje braka kao potvrdu te ljubavi između mm i mene, a imala sam i feštu kada sam proslavila i svoju diplomu..
    Nekima ta proslava ne znači ništa, nekima znači, neki žele tu društvenu potvrdu ljubavi u obliku institucije braka, neki ne žele, svi smo različiti, ali ne sviđa mi se kada se omalovažava nešto na način kako je to učinjeno ovdje (kreveljenje, ružne krinoline...)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj llella prvotno napisa Vidi poruku
    Nekima ta proslava ne znači ništa, nekima znači, neki žele tu društvenu potvrdu ljubavi u obliku institucije braka, neki ne žele, svi smo različiti, ali ne sviđa mi se kada se omalovažava nešto na način kako je to učinjeno ovdje (kreveljenje, ružne krinoline...)
    pogotovo zato što osoba koja nosi tu krinolinu definitivno ne misli da je ružna

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa ni meni se ne sviđa na koji način se omalovažava moj izbor.
    I to je tako stalno, već godinama.
    I dijete se isto omalovažava.
    Tako je nekad bilo i za djecu rođena carskim rezom.
    Za njih se pisalo da su izvađena i svašta drugo.
    Pa za djecu koja nisu dojena...
    Dovoljno sam dugo na ovom forumu da se toga sjećam.
    Btw. imam pravo na svoje mišljenje.
    Nikog nisam citirala, niti sam rekla da mi se nečija vjenčanica ne sviđa.
    Koliko vidim, mene, pojedine, uredno “napadaju”.
    Ja ne spuštam raspravu na osobnu razinu jer to nije potrebno, kulturno, ni važno.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    pogotovo zato što osoba koja nosi tu krinolinu definitivno ne misli da je ružna
    Nek misli kaj hoće i nek nosi kaj hoće.
    Fakat me nije briga.
    Ja sam napisala da ja to ne bih.
    I zašto ne bih.
    Kaj se mene tiče, mogu se ljudi ženit u tangama pa i goli, zašto ne?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nek misli kaj hoće i nek nosi kaj hoće.
    Fakat me nije briga.
    Ja sam napisala da ja to ne bih.
    I zašto ne bih.
    Kaj se mene tiče, mogu se ljudi ženit u tangama pa i goli, zašto ne?
    pa upravo tako

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj llella prvotno napisa Vidi poruku
    Ništa ružnije nego reći da nevenčani stalno drže odmak i žele svoju slobodu.
    Napisane su ružne stvari u oba smera. (a sad ću se poslužiti vrtićkom taktikom pa reći da je Beti prva počela )
    Realno, meni je ružno kada je svadba povod za bahato razmetanje i kad je očigledno, tada ili nešto kasnije, da je interes isključivo ekonomski, pa i to je ok ako oboma tako odgovara i ako bar postoji nekakvo quid pro quo, ali ako je to brak koji će se 99% raspasti u narednih 5 godina, onda sve te ulupane pare stvarno deluju onako otužno (ali ajde ako je to nekome strašno važno, u redu, samo ne moramo svi hvaliti takve egzibicije).
    Jednako tako ne odobravam "otvorenu vanbračnu zajednicu" sa mnogo "slobode" i raznog kombinovanja partnera, razilaženja i ponovnog sastajanja, ako je u njoj i jedno ili više dece, jer mislim da je takav život za decu popriličan haos i cirkus.

Ali da, i brak i vanbračna mogu biti i jako dobre i jako loše opcije, a i sve nijanse između.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pri tome ne mislim da je svaka bogata svadba samo ružno razmetanje ili unapred osuđena na propast, u slučaju da nisam bila dovoljno jasna.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A e. Pa i inače, ako se smatra da izvanbračna zajednica u svemu treba biti izjednačena s brakom, uopće ne shvaćam u čemu je poanta. Tu nema više govora o nekonvencionalnosti takve odluke, ni o nekoj dugoj vrsti romantike, to je isto što i brak, samo s nešto dodatnih komplikacija.
    Mislim, neka, meni ne smeta, samo eto, tvrdim da je isto.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •