Moj tata i tetak isto kao Kae proslo sve sa blazim muspojavama.
Cure, hvala.
Lili, ići ću. Hvala ti.
Muž od jučer navečer isto kašlje. Onak hripavo, hroptavo.
Kaže mi da i njega sve boli, ali ne znam više s čim to ima veze budući da je zračen prije dva i pol tjedna i stalno pije kortikosteroide i lijekove protiv bolova i još neke lijekove tak da je to kod njega komplicirano.
On je isto dobio jednu dozu AZ prije mjesec dana.
Mala je za sad ok.
Sent from my iPhone using Tapatalk
E da, priča mi kći kako se razboljela mama od njene prijateljice i kolegice s faksa.
Drugi put u devet mjeseci.
Cijepljena je Pfizerom s obje doze početkom godine.
Inače radi kao liječnica i zato je i cijepljena odmah na početku.
Koji vrag se događa?
Je li drugi soj u pitanju pa cjepivo ne djeluje kao ni njen imunitet?
Ako je tako, koja je svrha cijepljenja?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa svugdje piše da je zaštita 90%. Ili čak 95%. Znači od 100 cijepljenih 5-10 će se ipak zaraziti. Ali štiti od teškog oblika bolesti.
Za Astru još i manje, 70% ili tako nešto. Ali isti postotak zaštite od teškog oblika, hospitalizacije i smrti.
Bitno da to Capak zove "iznimno rijetkim" - valjda zato da kad istovremeno uvjerava ljude da se cijepe jer su teške nuspojave isto "iznimno rijetke" da ljudi zaključe da su jednako rijetke kao i da netko ponovno oboli nakon cijepljenja, a uskoro ćemo svi znati bar nekoliko njih kojima se to desilo.
Postoje ljudi kod kojih korona ne ostavlja bog zna koliko trajan imunitet, verovatno genetski uslovljeno.
A tom logikom verovatno ih ni vakcina ne štiti u istoj meri i istom trajanju kao prosečnu osobu koja ima dobar imuni odgovor.
Mislim da ih ima valjda 1-2% u populaciji, tako nekako procenjuju, koliko se sećam.
Plus ako je doktorica, sigurno je puno više izložena virusu od prosečne osobe.
Poenta vakcine je ovo što kaže sillyme, da ne razvije teški oblik bolesti.
Znam ih više koji su se razboleli nakon dve doze vakcine, doduše kineske. Svima je prošlo jako blago, dva dana temperature ali niko nije razvio long covid nakon toga, za razliku od nevakcinisanih kojima je počelo često još blaže i sa malom temp, a posle se simptomi razvukli na nedelje i mesece.
Jednostavno kod nas se radi kako ne treba. Mere su trebale biti stroge a masovna imunizacija brza, kao u Izraelu. Tako bi broj obolelih brzo opao.
Ovako stalno cirkulišu bolesni i vakcinisani ne stignu čestito ni da razviju imunitet a već se razbole.
MM je već neki šesti put kontakt u zbornici i nikom ništa. Računa se da svi nose maske, (a ne nosi valjda niko osim njega) pa nikome ne treba izolacija. U realnosti ima ih još nekih 4-5 od celog kolektiva da nisu imali koronu i nikog nije puno briga za njih.
Pri tome ja ne bih rekla da broj bolesnih i umrlih nešto značajno opada, uprkos našoj propagandi. Da, nije više 4 hiljade dnevno nego dve, ali realno to nije neki naročit uspeh. Na lokalu se ne primećuje promena uopšte.
Tanči, nadam se da će ti brzo biti bolje.
Mislim da ti je Lili dala dobar savjet, da se i testiraš na koronu i provjeriš te d-dimere, javiš se lom-ici. Svakako se za neke od tvoji simptoma, kad se razviju nakon cijepljenja, preporučuje promptno javljanje doktorima.
Ja sam jučer nazvala svoju lom-icu, zapisala je supruga i mene za cijepljenje Pfizerom, tj. da će nas prijaviti čim nas prijavi... no tko zna što to znači. No, u principu mi je rekla da se može prijaviti za koje god dostupno cjepivo.
Počelo se pisati o utjecaju cjepiva na menstrualni ciklus: https://ordinacija.vecernji.hr/zdrav...alnom-ciklusu/
Ja isto tako.
Samo obrnuto.
Strahovito sam se razočarala u inače navodno razumne, pragmatične ljude.
Ali ima nekih koji su ostali vjerni sebi i koji su me, kad me znala oprat panika, znali smiriti.
Frendica znanstvenica je jedna od njih.
Kad čuješ od najrazumnije, najmedicinskije osobe koju znaš da se smiriš, onda se smiriš.
Čula sam za neke ljude (o kojima sam imala visoko mišljenje) da su varikinom prali sve po kući, uključujući i pakete hrane, tipa tjestenine, pa se iznenadili što su paketi propustili kemikalije. Mislim, ono, wtf je krivo s ljudima najednom? Gdje je zdrav razum?
Ja još pridodajem i temu o Rimcu.
Evo, ovo ne razumijem.
Svaki dan u svakoj situaciji hrpa ljudi predstavlja opasnost u nekom pogledu za sve nas.
Samo što je to u bilo kojoj drugoj situaciji sasvim prihvatljivo i rizik se prihvaća pod normalno.
Osim ovdje, gdje je bilo kakva pragmatičnost otišla na godišnji očito.
MM i ja smo prekjučer poslali SMS našoj dr. i izjasnili se kao spremni i fleksibilni u slučaju nečijeg odustajanja. Nazvala je malo nakon poruke, da odlično što smo se javili, jer taman ima neke otkaze za sljedeći dan. I evo smo se oboje jučer cijepili Pfizerom.
Iskustvo cijepljenja u Areni je odlično - sve je brzo, protočno, sređeno. Ima parkinga, jasno je označeno gdje treba ići. Minimalno se čeka, ako uopće. Cijepilo se sa sva tri ciepiva, ljudi su znali na koje su naručeni. Za Pfizer je bilo malo "gužve", odnosno trebalo je jedno 5 minuta pričekat u predvorju (na razmaknutim sjedalicama) prije ulaska u dvoranu. U dvorani te isto posjednu na još par minuta, dok ne dođeš na red. Jučer su tamo bili volonteri Crvenog križa, redom strpljivi, veseli, s jasnim uputama, ljubazni. Medicinsko osoblje isto takvo. Igla je toliko tanka da nisam osjetila ubod, ubrizgavanje ne peče. Čista petica svemu.
OK, nisam znala ovo za Rimca. Sad moram malo više pročitati
.
Ja te sa varikinom, sori, ne ubrajam u uravnotežene, znam ih ravno tri i jedna je od varikine u par meseci došla do "korona ne postoji", druga je brzo olabavila a trećoj bi možda stvarno koristila terapija. Ali naspram 3333 osobe suprotnog stava meni su to teški izuzeci, možda ih kod tebe ima više.
Moje frendice znanstvenice su u dva suprotna tabora- ili su razumno zabrinute ili korona za njih ne postoji, ako i postoji beznačajna je. Diploma ne garantuje da ćeš sačuvati naučni pogled na sve.
Povodom rizika:
Generalno mi nisu dragi ljudi koji voze bez pojasa, pripiti i prolaze kroz crveno svetlo, koji dolaze kod mene šmrkavi i bolesni i pre epidemije, koji bi me poslužili hranom kojoj je istekao rok, koji bi vozili moje klince bez autosedišta, koji bi me rado zavrnuli za novce ako mogu itd, itd.
Obično takve nemam među prijateljima i ne privlače me na druženje ljudi koji me dovode u nepotrebne i glupe rizike.
Mislim to što si ti citirala Vrijesku se nadovezalo na moju priču o prijateljima, ja eto ne volim takve ljude među prijateljima, ko voli, to je stvar ukusa i kako ti kažeš pragmatičnosti.
Već sam napisala da ne možeš birati puno kolege, rodbinu i slučajne prolaznike, tako da mislim da uopšte ne pišemo o istom. Naravno da ćeš prihvatiti neke rizike jer moraš, ali gde mogu da biram volim one manje rizične, jbg ja nisam adrenalinski zavisnik i ne cenim taj tip hrabrosti u kojoj na kraju strada neko drugi.
Sa druge strane, meni nije normalno da je ljudima teško da peru ruke, odmaknu se i nose masku da bi poštedeli druge jedne neprijatne, nepoznate i nepredvidljive bolesti. Ne vidim zašto bih ja trebala da odobrim drugima da isteruju svoje jer su lenji i sebični i to nazovem pragmatičnim i prihvatljivim? Ja se krećem svuda jer moram, isto kao i svi moji u porodici. Ali da ću reći da mi je prihvatljivo što ljudi koje srećem rizikuju moje zdravlje bez ikakve potrebe-pa neću.
@ pulinka, opet govorimo o krajnostima.
Tebi nije normalno da je nekom teško oprati ruke (tu bih nadodala, ne da mi nije normalno, nego bog te mazo, kak netko ne pere ruke nakon, ne znam, pete godine života?), a meni nije normalno da opsesivno pereš ruke 25 puta na dan. To ljudi rade.
Ili, recimo, još gore, nije mi normalno da u svakom prostoru, tramvaju, uredu, banci, gdje god, kad uđeš trackaš se sa dezinficijensom, jer eto, tu stoji i treba se trackat. Jel to nekom normalno? Jel nekom poželjno ući u tramvaj (to redovno gledam kod starih ljudi i nije mi dobro), tamo kod vozača se dobro natrackat tim proizvodom i onda primiti za štangu? Ne znam, ja ne primam ništa u tramvaju nikad, nije mi trebala glupa korona da to spoznam, naprosto kad uđem u tramvaj ne diram ništa, a ako već nešto diram, diram preko rukava. Ili preko rukavica, ako je zima. I ne vidim zakaj je bolje trackanje na svakom ćošku, a logika da naprosto ne diraš ništa što ne trebaš, a ako diraš, ne dr.kaj si po licu najednom ode kroz prozor.
Nego, zašto najednom mišljenje znanstvenica nije validno? Ako ti znanstvenica (kojoj si, recimo, vjerovala u prosudbu dosada) kaže da je sve to prenapuhano ili pogrešno pristupljeno ili bilo što treće, zašto najednom to mišljenje ne važi? Zašto važi od ne znam, prodavačice jaja koja je umotana u skafander jer korona.
E drago mi je da netko dijeli moje mišljenje u vezi "odricanja" od prijatelja zbog njihovih drugačijih stavova na temu korone
Pa iskreno ja se korone ne bojim, a kamoli panično. Jačam imunitet, čuvam se, pazim na mjere i to je to što je u mojoj moći. Zdrava sam, nemama nikakve terapije, lijekove, ne idem doktorima tako da...mislim da ima puno rizičnijih od mene. Strah me bilo za naše starce.
Od korone me više brine postcovid i dugoročne posljedice na organizam. Mozganje: postcovid vs.nuspojave cjepiva.![]()
Oooo, iznenadila bi se za pranje ruku. Kad uđem u kafić u neki kombinovani wc, ako je nestalo sapuna kod ženskog, uvek ima kod muškog - pogodi zašto? Svako ko je ikad imao veze sa ugostiteljstvom bi ti isto rekao.
Nije mi normalno ni trackati se svuda dezinficijensom ali ni držati se kroz rukav u tramvaju, ja bi se ubila tako u krivini a pola života se vozila autobusima. A kod vas njih stvarno i koriste? Kod nas na selu stoje za ukras i ko zna šta je u njima.
Deci prsnu ruke na ulazu u školu i to mi je ok, neće se rastočiti ako dezinfikuju ruke jednom dnevno u jednoj zgradi, nekima će to biti jedino pranje ruku tog dana- ne, ne preterujem.
Koliko ljudi znaš da razume tu logiku ne diraš šta ne trebaš i ne diraš se po licu? Pa ja se prva zaboravim u sezoni alergija, stalno češem oči i nos...
A zašto mišljenje naučnice kojoj sam verovala ne važi?
Ne mogu ti lako dati uopšten odgovor, ali recimo, ako se njeno mišljenje kosi sa statistikom, naučnom logikom i dotadašnjim naučnim podacima- kako mogu da joj verujem? Ja nju mogu i dalje ceniti i voleti kao osobu, ali ću smatrati da ima određenih mentalnih problema u nošenju sa situacijom. (nije mi situacija hipotetička nego realna).
Pri tome sam ja od detinjstva uronjena u svet nauke i naučnog pogleda na svet i ne tvrdim da znam sve o svemu, ali ako je nečija logika štimala donekle a odnekle ne štima, pa jbg, može ona meni biti draga prijateljica ali u tom pogledu joj više ne verujem.
Ah, gle, muškarcu bi ionako bilo bolje da pere ruke prije držanja genitalija, a ne nakon.
Ne, šalim se, šalim se, naravno.
Ne znam o kakvim sapunima pričamo, nikad u životu nisam našla sapun niti u jednom wc-u, osim ako ne govorimo o finim mjestima...ali to je bilo tako davno, više se ne sjećam kako izgledaju fina mjesta.
Meni je daleko lakše vjerovati osobi kojoj sam dotada vjerovala i koja mi koncizno može iznijeti argumente zašto misli kako misli, a što je možda suprotno bombastičnim naslovima, nego tim istim bombastičnim naslovima.
?Pa nije Lili uspoređivala postcovid i posljedice korone, već posljedice korone vs posljedice cjepiva. I normalno je da se pita nakon svakojakih članaka.Pa nije šija nego vrat?
Šta je postcovid nego posledica korone, kako ti to sebi razdvajaš na dve stvari kad su jedna? Ja sam na to i mislila, tj. na uticaj kovida na menstruaciju pa tokom više meseci.
Evo što misli francuski nobelovac Didier Raoult, nažalost za one koji znaju francuski. Mislim da Lili zna.
https://www.youtube.com/watch?v=ptKLwD_qx64&t=3s
Obavezno je sustavno upisivanje podataka o cijepljenima u digitalnu platformu, kao i cijepljenje sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno. Novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva detaljno je jasno razrađen. Liječnici obiteljske medicine su obvezni iz svojih evidencija izvući popis osoba koje nisu cijepljenje te će ih se cijepiti putem pozivnih centara. Formirani su i mobilni timovi. Određuju se i dodatne lokacije diljem Hrvatske - rekao je Beroš.
Znaci platforma i prijave nula bodova?
Prije, a može i poslije gledanja, nije loše uguglati Didier Raoult. Ima i na engleskom![]()
Meni definitivno nisu jasni kriteriji prema kojima se ljudi naručuju za cijepljenje. Prijavila sam i sebe i muža na cijepi.se na samom početku rada platforme jer mi je moja doktorica rekla da ću kod nje doći na red tek iduće godine jer ima jako puno penzića koji imaju prednost. Dobila potvrdu da sam se prijavila i od tada ništa. Kako radim u prosvjeti imala sam mogućnost prijaviti se i za cijepljenje tim putem. Popisali su nas, uzeli nam MBO i nakon toga ništa. Ovaj ponedjeljak sam se javila doktorici neka mene ona stavi ipak na popis pa kad dođem na red dođem. I dobila sam termin za jučer na velesajmu, Pfizer. Znači, dva dana od prijave dobila sam termin.
Moram reći da me jako iznenadila dobra organizacija na Velesajmu. Sve ide jako brzo i svi su manje-više ok. Naravno, da kod nas u HR uvijek mora biti netko tko će se ubacivati preko reda i par redara koji treniraju svoju krkansku strogoću, ali izuzev toga zbilja nemam ničem prigovorit. Od LOM-ice sam odmah dobila i termin za drugu dozu u lipnju.
Od nuspojava zasad samo bolna ruka. Nadam se da će tako i ostati.
Jako dugo sam razmišljala bi li se ili ne bi cijepila, ali sam se obzirom na to da radim u 12 različitih razreda u 3 različite škole ipak odlučila za cijepljenje. Nadam se da ću na taj način izbjeć teži oblik covida, ako se zarazim.
Svekiji i moj tata su se već cijepili s AZ i nitko nije imao nikakve nuspojave. Mama se cijepila Modernom i od tada ima probleme s tlakom. Već sam za nekoliko ljudi čula im se tlak poremetio nakon tih cijepiva.
Uguglala... to je taj što iskače periodično...
Ja ne znam kako kod vas, kod nas se azitromicin koji on zagovara deli šakom i kapom za bilo šta a posebno sad, a i hlorhidrohinon su davali kao terapiju jedno vreme u bolnicama, pa su opet ljudi umirali pod tom terapijom i kad su krenuli u prvim danima bolesti sa njom. Ja ne znam kako ljudi sa naših prostora mogu uopšte da mu poveruju.
To je baš taj tip jezivog naučnika- on je brilijantan možda u nekim postignućima, ali ne znači da je mentalno uravnotežen. Njegove reči nisu u skladu sa stvarnošću- ljudi umiru i uz tu terapiju koju zagovara. Jbg kako da mu verujem kad imam oči i uši?
A francuski ne znam puno, ne znam koliko vredi da gledam...
Posljednje uređivanje od pulinka : 29.04.2021. at 13:50
Hm, da.
Ovo me tako grozno podsjeća na ptičju/svinjsku/koju već gripu prije desetak godina gdje se onaj ministar, jel Hebrang, ili tko već, pozivao na cijepljenje i cijepio sebe i familiju pred kamerama da bi potaknuo ljude da se cijepe protiv te grozne epidemije na koju je panično upozoravao WHO, a koja se, jelte, nije desila.
Oprostite, sve mi je smiješno, ne mogu ne biti zajedljiva malo.
O, mon dieu, Žizs Christ, Didijer Rault... ne zvuči i ne izgleda dobro.
Lili, svako za sebe odlučuje, ali statistički ako izvažeš rizike cijepljenja s tvojom dobi i dg. vs. rizike korone i pripradnog post-covida s tvojom dobi i dg - mislim da će ti ispasti ti računica u korist cijepljena. Još jednom na natpise "ne smije se cijepiti AZ itd." - nema toga službeno. To su možda neka tumačenja od strane LOM-ova, a još vjerojatnije kako je netko htio čuti i protumačiti situaciju. Barem nema u Hrvastkoj. Već odeš malo sjvernije - e, tad ima. U tom i jest problem svih ovih naših glavinjanja.
Mislim da ćeš ti Lilli malo pričekati dostupnost Pfizera i možda bi ti to bilo psihološki najbolje.
Nisam shvatila ovo, jel se ne slažeš s njjim, ili jednostavno misliš da nije mjerodavan ovdje ništa reći?O, mon dieu, Žizs Christ, Didijer Rault... ne zvuči i ne izgleda dobro.
Šta se tiče svinjske gripe pa WHO je otpužen tada za lažnu pandemiju. I priznali su to sami.Ne, već zato što opet imamo istu situaciju s povjerenjem na tu temu.
A i zato jer je WHO, po mojem skromnom i laičkom mišljenju, totalno poludio.
koliko vidim, članak iznosi iskustva nekoliko žena koje su se cijepile i nakon toga im se poremetio ciklus.
u članku piše da stručnjaci kažu kako nema dovoljno informacija da bi se iznosili zaključci
zato ne razumijem kako nekoga ovakav članak može odgovoriti od cijepljenja?
jedina skupina ljudi koja koristi ovakve članke kao argument za necijepljenje su antivakseri, a takvih ovdje nema, jelda?
Dakle, WHO na početku pandemije apelira i nalaže zdravstvenim institucijama da se svi respiratori sa svih odjela kojima raspolažu daju covid odjelima.
Šest mjeseci kasnije WHO se šokira činjenicom na na neonatologiji nedostaje respiratora za novorođenčad i apelira i nalaže da se to stanje hitno promijeni.
Mislim, to je njihova uputa, kak se sad šokiraju?
Dalje, WHO na svojim stranicama godinama ima objašnjenje što stvara kolektivni imunitet - prebolijevanje bolesti ili cijepljenje.
Od prije nekoliko mjeseci objašnjenje je izmijenjeno u pogledu "prebolijevanje bolesti" i ostavlja samo - cijepljenje.
Zašto?
Otkad se to promijenilo?
Eto, nisu mi jasni ti potezi.
Ima ih i više, morala bih proći po nekim temama, ali ovi su mi bili dovoljno upečatljivi da zapamtim.
Ništa nije obznanjeno za srednje škole,koliko vidim naši maturanti idući tjedan su online,sad dal' je korona kod njih ili zbog cjepljenja u dvorani teško mi skužiti
https://www.poslovni.hr/strane/farma...e-gripe-136484Gdje su priznali?
tada sam čitala negdje da su sami na kraju priznali. ne znam više gdje i ne mogu trenutno naći.
ali uhvaćeni su s prstima u pekmezu
Za Zagreb je obznanjeno, a u istom članku je i informacija za Istru.
Grad Zagreb donio odluku o modelu nastave za idući tjedan, pogledate tko je u školi (srednja.hr)
Da javili sad
Ali naši maturanti su online
Aha, ok sad sam shvatila.Ne izgleda mi.. da iskoristim mimine rijeci - uravnotezeno. Pa onda mi nije ni mjerodavan.
Niti meni ne izgleda bog zna kako, samo znam da je nobelovac i da je francuski liječnik i mikrobiolog specijaliziran za zarazne bolesti, tako da pretpostavljam da ima šta za reći o tome.
Hoće netko bit tako dobar da mi nađe neki link na pandemiju ptičje gripe? Htjela sam se malo podsjetit (ne mogu se niti godine sjetit), ali moj google, kako se čini, ne zna za tu pandemiju među ljudima. Izbacuje mi sadržaje ovoga tipa:
https://www.cdc.gov/flu/avianflu/h5n1-people.htm
Svinjske, nije bilo pandemije ptičje gripe.