Stranica 244 od 383 PrviPrvi ... 144194234242243244245246254294344 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 12,151 do 12,200 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Lili, pa jesu ekstremni slučajevi imati niske trombocite, ali radije ću ženi napisati da se može živjeti i sa 20 nego “to je strahovito” .

Definitivno nije dobro, ali ako nije u pitanju još nešto drugo, trombociti će se oporaviti. Nije ugodno, ali ako nema padova/udaraca/krvarenja, ne moraš na operaciju i slično... ne možeš baš ništa učiniti nego čekati da se oporave, a čini mi se da nema smisla za to vrijeme samo strahovati. Ako su samo trombociti u pitanju.
    Moje dijete je između 4. i 8. godine stalno imalo vrijednosti između 20 i 60, a išao je i u vrtić i u školu i na sport... samo po sebi nije baš neka sreća i bojiš se, ali živiš normalno, šta ćeš drugo.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 13.05.2021. at 07:53

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Prijateljicin sin ima, mislim, autoimunu bolest (rijetku, zaboravila sam ime) koja se svodi na ogromne padove trombocita. Zivi normalnim zivotom, osim kad su 3-8. Onda je u bolnici oar dana, a nakon toga sve normalno.

Nije idealno, ali je ovako kako Bubilo kaze. Moze se.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kaae, i kaj dobi dok je u bolnici? transfuziju? tanči kiwi pomaže povečanju trombocita, i heljda

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bubilo sad kuzim sta si htjela, al meni je zvucalo potpuno drugacije, vise nonsalantno, nije to nista, pusti, neki zive i s vrlooo niskim trombocitima.
    Uz to, znamo da Tanci nije obican pacijent, da je imala vrlo ozbiljnu zivotno ugrozavajucu dijagnozu i redovito ide na kontrole. Lijecila se takodjer do prije neki dan od neobicne upale pluca nepoznatog uzroka.

Nije ovakav nalaz za takvog pacijenta nesto na sto treba samo "odmahnut" rukom. Kad se samo sjetim na kakve pretrage su mene slali s nalazom oko 100.

Ne treba strahovat, al treba napravit detaljnije pretrage, ponovit ih, konzultirat se s lijecnikom.
    Mozda ne primit 2.dozu AZ nego smislit neko drugo rjesenje.

I sama sam cjepljena, nisam antivakser, al nemojmo se praviti da nuspojave od cjepiva ne postoje nikada kod nikoga, pa tako ni slucajno ni ovdje na forumu.
    Zato sto moze biti 100 drugih stvari al NIKAKO od cjepiva. Come on...

Ne pisem o tebi Bubilo nego opcenito.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.05.2021. at 08:35

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Lili kak si?
    slušam na radiju kak su čovjeka odbili od cjepljenja, jer je alergičan na penicilin, i da su mu rekli da se smije samo cijepiti u Rockfelerovoj.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Lili kak si?
    slušam na radiju kak su čovjeka odbili od cjepljenja, jer je alergičan na penicilin, i da su mu rekli da se smije samo cijepiti u Rockfelerovoj.
    Ovako su cijepljena i djeca mog kolege, ali odmah u prvom krugu cijepljenja. Liječnici obiteljske medicine imaju takve upute.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Bubilo sad kuzim sta si htjela, al meni je zvucalo potpuno drugacije, vise nonsalantno, nije to nista, pusti, neki zive i s vrlooo niskim trombocitima.
    Uz to, znamo da Tanci nije obican pacijent, da je imala vrlo ozbiljnu zivotno ugrozavajucu dijagnozu i redovito ide na kontrole. Lijecila se takodjer do prije neki dan od neobicne upale pluca nepoznatog uzroka.

Nije ovakav nalaz za takvog pacijenta nesto na sto treba samo "odmahnut" rukom. Kad se samo sjetim na kakve pretrage su mene slali s nalazom oko 100.

Ne treba strahovat, al treba napravit detaljnije pretrage, ponovit ih, konzultirat se s lijecnikom.
    Mozda ne primit 2.dozu AZ nego smislit neko drugo rjesenje.

I sama sam cjepljena, nisam antivakser, al nemojmo se praviti da nuspojave od cjepiva ne postoje nikada kod nikoga, pa tako ni slucajno ni ovdje na forumu.

Potpis na sve.

Interesantno je kako je bas sve posljedica covida, ili je dio post-covid sindroma, a od cjepiva nikakvih posljedica.

A Norveška npr. baš objavila da sasvim odustaje od AstraZenece... u Hrvatskoj je prije koji tjedan ravnatelj HALMED-a objavio da se istražuje povezanost bar 10 smrti s cijepljenjem... i nitko da postavi dodatni upit o tome... Jer je naravno, globalno i statistički, puno bolje da se ljudi cijepe nego ne cijepe. No, ja to ne vidim kao razlog da se ne priča i o nuspojavama i posljedicama cijepljenja.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    kaae, i kaj dobi dok je u bolnici? transfuziju? tanči kiwi pomaže povečanju trombocita, i heljda
    Transfuziju, ali i neke druge lijekove, s obzirom na primarnu dijagnozu. Ponekad i neki citostatik, a i steroide.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako su cijepljena i djeca mog kolege, ali odmah u prvom krugu cijepljenja. Liječnici obiteljske medicine imaju takve upute.
    E sad! Muž je niskom startu,ali onda ispada da neće moći tamo gdje bi trebao.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ajme pa tko prica o tome da cjepiva nemaju nuspojave, a jos manje da se o tom ne treba pricati? Postoje statistike i sve te brojke su ljudi. Mozda je Tanci jedna od njih, mozda sam i ja.

Najbolje je prijaviti kamo se vec prijavljuje u Hrvatskoj i potraziti ljecnicku pomoc, ako treba. Ja sam svoje prijavila (prema preporuci), a VAERS ce s tim napraviti sto god ili - nista.

Na forumu stvarno mozemo gatati iz kave, dizati paniku i vise-manje nista drugo.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme pa tko prica o tome da cjepiva nemaju nuspojave, a jos manje da se o tom ne treba pricati?
    U medijima se ne priča o tome ili se priča minimalno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kako? Mislim....cijepljenje s az je i ugrozeno zbog pricanja o nuspojavama, pa bilo je to udarna vijest. Stvarno ne razumijem tvrdnju da se ne prica. Prica se, regulatori su se ocitovali, od ema-e do nacionalnih, drzave su donijele svoje odluke trenutne. Fakat ne kuzim.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.05.2021. at 09:34

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne priča se u medijima niti o ozbiljnom nuspojavama antibiotika, npr. Summameda.
    Opet, u ovim našim krajevima ljudi vole imati u kućnoj apoteci antibiotik i uzeti ga čak i bez konzultacije s liječnikom. A boje se cijepljenja

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne da se priča, nego vrišti iz medija. Kad sam se cijepila bio je baš onaj proglas EMA-e, svi naslovi su bili o Astrazeneci i krvnim ugrušcima.
    Svaki portal je pozvao minimalno 3 medicinara da daju svoje mišljenje na tu temu.

Ono o čemu imamo slabo podataka su hrvatski brojevi. No to je tako općenito za sve vezano uz koronu, je li do nesposobnosti ili do cenzure to ne znam.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa nije baš tako... Stavila sam gore link na HZJZ gdje se govori o nuspojavama. Evo ga opet: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...-astra-zeneca/

Službene informacije su dostupne, samo ih treba potražiti:
    https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...ja-i-odgovori/
    https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...otiv-covid-19/

Meni je normalno i logično da ljudi sa svojim liječnicima obiteljske medicine provjere i moguće kontraindikacije.

Evo, trenutno smo u postupku izrade liste za cijepljenje u firmi. Ljudi su se prijavili, ali kad smo im rekli da ipak provjere sa svojim liječnicima, ispalo je da neki ne bi trebali primiti cjepivo zbog svojih kroničnih bolesti i stanja.

To me i inače zabrinjava - ti se prijaviš preko platforme na vlastitu inicijativu ili u firmi na inicijativu poslodavca, ne pitaš ništa svog liječnika, a recimo možeš imati visoki tlak ili neki problem zgrušavanja krvi??? Što u takvom slučaju?

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Po svemu sudeći imala sam umjerenu sistemsku reakciju na 1. dozu Pfizer-BioNTech COVID-19 cjepiva.

Pojava sistemskih reakcija točno 3 dana nakon cijepljenja: umor, bolovi u mišićima i zglobovima, blaga glavobolja, zimica, temperatura 37,2 C - 38 C.
    Trajanje sistemskih reakcija- dan, dan i pol.

Uz simptome reakcije u taj dan i pol nisam u potpunosti mogla raditi sve svoje aktivnosti, odradila sam najnužnije, ostatak dana se odmarala.

Lokalna reakcija - bol na mjestu uboda, zapravo blaga bol, trajala je prva dva dana.

Tražila i našla dobar prikaz reakcija na ovo cjepivo na stranicama američkog CDC-a:
    https://www.cdc.gov/vaccines/covid-1...ogenicity.html

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kako? Mislim....cijepljenje s az je i ugrozeno zbog pricanja o nuspojavama, pa bilo je to udarna vijest. Stvarno ne razumijem tvrdnju da se ne prica. Prica se, regulatori su se ocitovali, od ema-e do nacionalnih, drzave su donijele svoje odluke trenutne. Fakat ne kuzim.
    Pričalo se, više se ne priča.

Da, piše na stranicama HZJZ-a, ali to se ne čita.

I sama si se pitala što je s onim čovjekom iz Siska, zašto nitko više ne pita o njemu. Što je s onih 10 smrti koje se istražuju, zašto nitko ne pita o njima (https://www.index.hr/vijesti/clanak/...2269119.aspx)? Diskurs je bitno promijenjen otkako su zbog natpisa o nuspojavama ljudi počeli izbjegavati Astra Zenecu. To je sigurno dobro za cijepljenje, no za sveopću informiranost nije, a ni za informiranu odluku.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 13.05.2021. at 09:51

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

To me i inače zabrinjava - ti se prijaviš preko platforme na vlastitu inicijativu ili u firmi na inicijativu poslodavca, ne pitaš ništa svog liječnika, a recimo možeš imati visoki tlak ili neki problem zgrušavanja krvi??? Što u takvom slučaju?
    Prije cijepljenja na velesajmu, imaš razgovor s liječnikom koji te ispita za sva stanja i odlučuje možeš li se cijepiti.
    Moj LOM koji mene poznaje - ne postoji. Svaki put kad dođem kod LOM je druga osoba zadnjih 15 godina je tako.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Jučer sam čula na radiju dok sam bila u autu, da kod nas nema smrti koje se povezuju sa cjepivima

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pričalo se, više se ne priča.

Da, piše na stranicama HZJZ-a, ali to se ne čita.

I sama si se pitala što je s onim čovjekom iz Siska, zašto nitko više ne pita o njemu. Što je s onih 10 smrti koje se istražuju, zašto nitko ne pita o njima (https://www.index.hr/vijesti/clanak/...2269119.aspx)? Diskurs je bitno promijenjen otkako su zbog natpisa o nuspojavama ljudi počeli izbjegavati Astra Zenecu. To je sigurno dobro za cijepljenje, no za sveopću informiranost nije, a ni za informiranu odluku.
    Kad je to bilo? Ljudi izbjegavaju AZ odavno, ja sam cijepljena 8.4. i tada je sigurno tjedan dana svaki portal vrištao o Astrazeneci.
    I dalje se gotovo svaki dan objavljuju vijesti na temu koja zemlja je obustavila, koja dozvolila, koja prekinula, koja ograničila cijepljenje AZ.
    Što se tiče podataka iz HR, to je istina, ali nije vezano isključivo uz cijepljenje, nego generalno uz epidemiju.

A što se tiče pojednične smrti, pa imamo li mi pravo znati i razglabati nečiju smrt po medijima?!

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Kad je to bilo? Ljudi izbjegavaju AZ odavno, ja sam cijepljena 8.4. i tada je sigurno tjedan dana svaki portal vrištao o Astrazeneci.
    I dalje se gotovo svaki dan objavljuju vijesti na temu koja zemlja je obustavila, koja dozvolila, koja prekinula, koja ograničila cijepljenje AZ.
    Što se tiče podataka iz HR, to je istina, ali nije vezano isključivo uz cijepljenje, nego generalno uz epidemiju.

A što se tiče pojednične smrti, pa imamo li mi pravo znati i razglabati nečiju smrt po medijima?!
    Pojedinačnu, s imenom i prezimenom svakako ne. No, xy osoba je umrlo zbog toga i toga, to da.

Pa ja bih rekla, da su s vijestima o nuspojavama, prestali tu negdje kad su ljudi počeli masovno odbijati cjepivo. Da, prenose se vijesti koja je zemlja obustavila, koja dozvolila, ali uglavnom idu bez komentara (novinarskih), samo kao informacija. Odnosno, one o zemljama koje su obustavile idu bez komentara, a one o zemljama koje su se ipak odlučile cijepiti, idu s komentarima kako je to super. Što možda i je, ne kažem da nije. Samo kažem da se ne objavljuju sve informacije.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer sam čula na radiju dok sam bila u autu, da kod nas nema smrti koje se povezuju sa cjepivima
    Što bi možda bilo i uvjerljivo da je ravnatelj HALMED-a nadopunio svoju izjavu od pred koji tjedan, i objasnio da ipak ti sumnjivi slučajevni nisu povezani, a ne samo zašutio.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Slažem se. I sama sam započela jutros s tim da imam iskustva da cjepiva utječu na trombocite i da su npr. kod mog malca nakon MO-PA-RU-a skroz pali.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pojedinačnu, s imenom i prezimenom svakako ne. No, xy osoba je umrlo zbog toga i toga, to da.

Pa ja bih rekla, da su s vijestima o nuspojavama, prestali tu negdje kad su ljudi počeli masovno odbijati cjepivo. Da, prenose se vijesti koja je zemlja obustavila, koja dozvolila, ali uglavnom idu bez komentara (novinarskih), samo kao informacija. Odnosno, one o zemljama koje su obustavile idu bez komentara, a one o zemljama koje su se ipak odlučile cijepiti, idu s komentarima kako je to super. Što možda i je, ne kažem da nije. Samo kažem da se ne objavljuju sve informacije.
    Pa ja ti kažem da sam cijepljena tako rano isključivo zato što su ljudi odbijali Astrazenecu, i moj muž još prije mene jer sestra kod njegovog dr nije mogla skupiti 10 ljudi da potroši bočicu AZ, a kad sam se ja cijepila, i DANIMA nakon toga je svaki portal vrištao o Astrazeneci i ugrušcima. Dakle ne bih rekla da se prestalo pisati o nuspojavama kad su ljudi počeli odbijati AZ.

Slažem se da bi se trebali objavljivati službeni podaci o svim nuspojavama nakon cijepljenja. Možda se negdje i objavljuju, ne znam.

Ali ne možemo očekivati da nam netko objavi da čovjek iz Siska nije umro od cijepljenja i od čega je umro.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja ti kažem da sam cijepljena tako rano isključivo zato što su ljudi odbijali Astrazenecu, i moj muž još prije mene jer sestra kod njegovog dr nije mogla skupiti 10 ljudi da potroši bočicu AZ, a kad sam se ja cijepila, i DANIMA nakon toga je svaki portal vrištao o Astrazeneci i ugrušcima. Dakle ne bih rekla da se prestalo pisati o nuspojavama kad su ljudi počeli odbijati AZ.

Slažem se da bi se trebali objavljivati službeni podaci o svim nuspojavama nakon cijepljenja. Možda se negdje i objavljuju, ne znam.

Ali ne možemo očekivati da nam netko objavi da čovjek iz Siska nije umro od cijepljenja i od čega je umro.
    Kužim da si se ti cijepila tada i znam da je tada po medijima bilo puno negativnih vijesti o tom cjepivu i da je došlo do velikog odbijanja. No, nedugo nakon toga su takve vijesti prestale.

Slažem se i za čovjeka iz Siska, iako sam ga spomenula. No, isto smatram da netko treba reči da, bilo je XY smrti povezanih s cjepivom, ili nije bilo, ili bilo ih je XY sumnjivih i još se istražuju (kao što je ravnatelj HALMED-a i rekao) - i da u trenutku kad kažu da se XY smrti još istražuje, da je logično da ga se svako toliko priupita, pa jesu li se već istražile.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Potpis na Jadru.

Btw mene kad su pitali prije cijepljenja jesam li alergicna na penicilin, mrtva ladna sam rekla da ne. A mama mi je uvijek govorila da sam kao mala imala 1 reakciju i otada je uvijek na upit o penicilinu govorila da jesam.

Ovaj put sam odlucila na sve upite dr. reci ne

Otkako su me jednom odbili na darivanju krvi zbog izjave o trombovima u trudnoci a ja zdrava ko drijen, fit, nikad bolesna, a pored mene daje krv pretilni kolega s gihtom, na terapiji za tlak i kolesterol i jos barem 2 dijagnoze, e od onda sam rekla da ne moram bit potpuno iskrena ma sta tko o tome mislio.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.05.2021. at 10:42

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Btw mene kad su pitali prije cijepljenja jesam li alergicna na penicilin, mrtva ladna sam rekla da ne. A mama mi je uvijek govorila da sam kao mala imala 1 reakciju i otada je uvijek na upit o penicilinu govorila da jesam.
    OT, ako ti je broj iz nicka godina rođenja, toj su generaciji svaku reakciju nakon antibiotika vrlo često pripisivali alergiji bez kasnijih provjera. Imam identičnu situaciju, jedna neprovjerena reakcija na penicilin pa sad ti znaj.
    Doduše, za sebe sam sigurnija po tom pitanju jer sam se kasnije kroz djetinjstvo i mladost nadobivala penicilina i penicilina (situacija je bila takva da su odmahnuli rukom na tu jednu neprovjerenu reakciju). Da sam stvarno alergična, znala bih to

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Jel znate kak je prošlo?
    Prijateljica treba ic u Rockfelerovu isto zbog penicilina..

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kužim da si se ti cijepila tada i znam da je tada po medijima bilo puno negativnih vijesti o tom cjepivu i da je došlo do velikog odbijanja. No, nedugo nakon toga su takve vijesti prestale.

Slažem se i za čovjeka iz Siska, iako sam ga spomenula. No, isto smatram da netko treba reči da, bilo je XY smrti povezanih s cjepivom, ili nije bilo, ili bilo ih je XY sumnjivih i još se istražuju (kao što je ravnatelj HALMED-a i rekao) - i da u trenutku kad kažu da se XY smrti još istražuje, da je logično da ga se svako toliko priupita, pa jesu li se već istražile.
    Što da ti kažem, kao da čitamo različite medije, meni se ne čini da su prestale, dapače ono što se i kako pisalo kad sam se cijepila mi se činilo baš destruktivno, da portal pozove nekoga tko je doktor i tko daje nekakvo svoje mišljenje, a portal izvuče ogroman negativni naslov - baš kao da rade protiv cijepljenja, nimalo objektivno.
    A koliko vidim i dalje se objavljuje tko ukida AZ (a recimo neki dan sam na nekom forumu pročitala a je Njemačka nastavila cijepljenje sa AZ, a to nisam nigdje vidjela objavljeno kao vijest)
    Svakako, očito je da je pogled na vijesti vrlo subjektivan, meni je išlo na živce pretjerano pisanje o Astrazeneci, tebi se, evo, čini da se ne piše dovoljno.

U svakom slučaju, ja se slažem da treba objavljivati podatke, potpuno transparentno i jasno i javno, i u glavnim medijima.

No, od "naših" takve podatke nismo dobivali niti o epidemiji, pa mi nije čudo da ne dobivamo o cijepljenju.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ni ja ne mislim da se nešto prešućuje, nego da se jednostavno tema ispuhala, nije više zanimljiva.

Isto kao kad je u Splitu umrla mlada djevojka koju su ubrojili u žrtve Covida pa su neki skočili da je umrla od astme, a ne od Covida. A ja ne razumijem zašto je to bolje jer ako u 21. stoljeću dijete koje je u petak bilo u školi u nedjelju umre od ASTME, tu nešto nikako nije u redu. I također se nikad nije razjasnilo kako je bilo moguće da se to dogodi, isto kao i s mladićem iz Siska, jer to zapravo nije stvar javnosti.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    OT, ako ti je broj iz nicka godina rođenja, toj su generaciji svaku reakciju nakon antibiotika vrlo često pripisivali alergiji bez kasnijih provjera. Imam identičnu situaciju, jedna neprovjerena reakcija na penicilin pa sad ti znaj.
    Doduše, za sebe sam sigurnija po tom pitanju jer sam se kasnije kroz djetinjstvo i mladost nadobivala penicilina i penicilina (situacija je bila takva da su odmahnuli rukom na tu jednu neprovjerenu reakciju). Da sam stvarno alergična, znala bih to
    Upravo tako je tanja_b, neprovjerena informacija olako dana nekad kad sam bila beba. No kako me poslije kroz djetinjstvo nisu mogli testirati jer sam bila zdrava i nisam pila antb, ostala je tako visit u zraku

Eh da, ja sam se naspavala veceras ko top.
    Znaci nikakve nuspojave osim prvu noc lose spavanje zbog bolnog mjesta uboda.
    Krajem svibnja 2.dozu mi primaju MM, mama, sveki i svekar, bas me zanima hoce li imat reakciju.

Ja 2.dozu dobivam na blagdan 22.6. ocito rade petkom i svetkom.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A meni opet nije jasno da li se čudna upala pluća može ubrojati u nuspojave?
    Razumem da vakcina nekad aktivira slične mehanizme i procese u telu kao i sam izazivač bolesti, ali da li bi to važilo i za upalu pluća? Da li je to iko prijavio kao moguću nuspojavu?
    Eventualno ako su niski trombociti oslabili imunitet pa na taj način?
    Izvinjavam se Tanči što potežem baš nju, više sam mislila uopšteno, ali Lili mi je dala ideju.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 13.05.2021. at 11:21

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni se baš čini da pišu senzacionalistički, a slabo pišu edukativno. Eventualno (što je načudnije) misilm da index piše bar povremeno neke koliko-toliko suvisle članke.

A što se tiče nuspojava AZ, npr UK eksperti pišu da je aspirin kontraindiciran, da prethodne tromboze nisu kontraindikacija itd a kod nas ne samo da se ti savjeti šire po FB i sličnim kanalima (npr moja svekrva me uvjeravala da ona ne smije AZ jer bi MORALA piti aspirin) nego i neki doktori su to preporučili svojim pacjentima. Što reć...

Mislim, meni isto nije svejedno ali bar se trudim pročitati točne informacija (koliko su trenutno poznate) na provjerenim izvorima, što je kod nas općenito jako teško dobiti (hzzj isto ne brojim u takve - npr onaj linkani članak je beznadno zastario, ako prosječna osoba s pristupom internetu može naći nove podatke zašto to ne objavljuju oni koji su za to plaćeni?)

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Evo npr tu je na hzjz noviji članak ali recimo te informacije se ne dobiju na papiru koji daju kad se cijepiš s AZ? Ili bar na mom nije bilo, možda na novijima daju

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Evo npr tu je na hzjz noviji članak ali recimo te informacije se ne dobiju na papiru koji daju kad se cijepiš s AZ? Ili bar na mom nije bilo, možda na novijima daju

U prvom krugu nije bilo, ali sad daju više podataka za sva cjepiva. Moj mlađi sin i ja dobili smo Pfizer prije nekoliko tjedana. Dobili smo samo kartone, nikakve papire s podacima o cjepivu.

Stariji sin cijepljen je prošli tjedan na Velesajmu, dobio je cijelu hrpu papira, između ostalog i podatke o cjepivu. Nemam to pri ruci, pa ne mogu provjeriti piše li striktno nešto za nuspojave, ali svakako je dobio više informacija nego mlađi sin i ja u prvom krugu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moram da demantujem sama sebe- kod nas rade brzi antigenski i školskoj deci, provereno :/. Samo ne rade brzi bris na streptokok nigde blizu nas.

Elem, iscimali su nas zbog detetove jednodnevne temp. od 39 C, i difuznih bolova u stomaku uz jedno povraćanje.
    Ono zbog čega pre korone ne bih možda prvi dan ni odvela dete kod doktora, sada sam dobila da uradim kompletnu laboratoriju, uz antigenski, i pregled hirurga da se isključi slepo crevo.
    Što je u principu super i savesno, ali ja i dalje nemam dijagnozu za dete i posle svih pregleda, tj. znam šta mu verovatno NIJE - antigenski negativan, nije apendicitis, dobio atb zbog CRP-a 80 uz LEU 12, a temperatura nestala i bez atb već sutradan i dete se oseća dobro.
    Popiće atb i uraditi dodatne analize koje je dobio, ali znam da dosta dece koronu prođe kao bolove u stomaku i jednodnevnu temp., pa me zanima, da li su i oni gubili čulo mirisa, i kada? Moj je danas 4. dan od početka simptoma i normalno oseća i miris i ukus, plus negativni antigenski, da li je to dovoljno da kažem svima da nije korona? Apsolutno svi sa kojima je bio u kontaktu, a to je samo rodbina jer je bio raspust kod nas, su bili i ostali zdravi za sada...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    Jel znate kak je prošlo?
    Navodno reko danas taj čovjek na radiju da mu je termin cca listopad.kak se prijavljuje gore?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa nije baš tako... Stavila sam gore link na HZJZ gdje se govori o nuspojavama. Evo ga opet: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...-astra-zeneca/

Službene informacije su dostupne, samo ih treba potražiti:
    https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...ja-i-odgovori/

Meni je normalno i logično da ljudi sa svojim liječnicima obiteljske medicine provjere i moguće kontraindikacije.

Evo, trenutno smo u postupku izrade liste za cijepljenje u firmi. Ljudi su se prijavili, ali kad smo im rekli da ipak provjere sa svojim liječnicima, ispalo je da neki ne bi trebali primiti cjepivo zbog svojih kroničnih bolesti i stanja.

Kod nas u bolnici su svi koji su zeljeli cijepljeni. Cak i oni na antikoagulansnij terapiji nakon embolije pluca sa genetskom predispozicijom.
    Da ne pricam o manje ozbiljnim bolestima tipa visoki tlak, ozbiljne alergije, terapija antiepilepticima itd. Nista od toga nije ( bila) kontraindikacija , samk su prije toga konzultirali specijaliste koje ih prate dobili usmenu uputu da se cijepe.

Mm je imao anafilakticki sok na pencilin kao beba takoder je uredno cijepljen .Slucajno na zavodu za javno zdravstvo, ali samo iskljucivo zbog toga jer je tamo prvo dosao na red ( ne zbog alergije nego zbog prednosti na listi)
    Alergija na penicilin nije nikakva kontraindikacija za cijepljenje. Nego samo alergija na ono sto se nalazi u sastavu cjepiva.
    Posljednje uređivanje od sirius : 13.05.2021. at 13:26

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    Jel znate kak je prošlo?
    Pogledaj moj odgovor iznad.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja zapravo mislim da zaista epidemiolozi moraju cijepiti i da lom-pvi samo uvode zbrku u sve. Nema kontraind za cijepljenje ni sa jednim cjepivom ni za jednu bolest, kakav visoki tlak... Samo fibra 38 i alergija stila anafilakficki. A to te na cjepnom mjestu pitaju lijecnici. Od lom-ova koji zbunjuju bojim se slabe koristi...od stavova necu vas ja cijepit, do stava alergija na penicilin je bitna, tromboze, autoimune, pa do u pocetku stava 'to je eksperimentalno'.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.05.2021. at 13:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas u bolnici su svi koji su zeljeli cijepljeni. Cak i oni na antikoagulansnij terapiji nakon embolije pluca sa genetskom predispozicijom.
    Da ne pricam o manje ozbiljnim bolestima tipa visoki tlak, ozbiljne alergije, terapija antiepilepticima itd. Nista od toga nije ( bila) kontraindikacija , samk su prije toga konzultirali specijaliste koje ih prate dobili usmenu uputu da se cijepe.

Mm je imao anafilakticki sok na pencilin kao beba takoder je uredno cijepljen .Slucajno na zavodu za javno zdravstvo, ali samo iskljucivo zbig toga jer je tamo prvo dosao na red ( ne zbog alergije nego zbog prednosti na listi)
    Alergija na penicilin nije nikakva kontraindikacija za cijepljenje. Nego samo alergija na ono sto se nalazi u sastavu cjepiva.
    XXX

A ovo 'ispalo je da ne smiju'...jednost su to tumacenja. Da pitaju najnadleznije (epid i svog specijalistu) ispalo bi da smiju i da se preporuca.

Ili se ti sami zaposlenici boje, premisljaju pa muljaju da ne smiju
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.05.2021. at 13:27

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

XXX

A ovo 'ispalo je da ne smiju'...jednost su to tumacenja. Da pitaju najnadleznije (epid i svog specijalistu) ispalo bi da smiju i da se preporuca.

Ili se ti sami zaposlenici boje, premisljaju pa muljaju da ne smiju
    Pa jasno da neki se ne zele cijepiti pa sami tumace preporuke. Ili otvoreno kazu da ne zele.
    Ali obzirom da je ovaj treci val dosta necijepljenih ucinio pozitivnima, oni koji su se premisljali do sad ( sa dijagnozama) pitali su na pravom mjestu i dobili preporuku da mogu. ( pa onda i jesu. Vecina .)
    Posljednje uređivanje od sirius : 13.05.2021. at 13:34

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Dakle ja i MM smo u izolaciji kao kontakti. S tim da je moja doktorica tvrdila da ne trebam da se gleda 24 sata, a MM-ova da je neupitno i odmah mu otvorila. Onda sam ja zvala svoju da joj kažem da je MM u izolaciji pa je rekla da taman kad sam spustila slušalicu si je razmišljala.
    No dobro. Ima tko kakav savjet da je bio u SI, a ima psa. Smijemo li ga prošetati?

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Možete. https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...-je-izolaciji/

SMIJE LI OSOBA U SAMOIZOLACIJI KOJA NEMA SIMPTOME IĆI PROŠETATI PSA?

Treba izbjegavati bliski kontakt s osobama koje sretnete, izbjegavajte rukovanje, održavajte potrebnu udaljenost od drugih ljudi (najmanje 2 metra).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a smije li osoba koja ima simptome ići prošetati psa?

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja zapravo mislim da zaista epidemiolozi moraju cijepiti i da lom-pvi samo uvode zbrku u sve. Nema kontraind za cijepljenje ni sa jednim cjepivom ni za jednu bolest, kakav visoki tlak... Samo fibra 38 i alergija stila anafilakficki. A to te na cjepnom mjestu pitaju lijecnici. Od lom-ova koji zbunjuju bojim se slabe koristi...od stavova necu vas ja cijepit, do stava alergija na penicilin je bitna, tromboze, autoimune, pa do u pocetku stava 'to je eksperimentalno'.
    Ma kakvi epidemiolozi, pobogu. Valjda imaju pametnijeg posla nego da zabadaju igle u miske.

Cijepiti treba netko tko zna kako pripremiti cjepivo i zabosti ga tamo gdje treba i onda pravilno odloziti materijal (iglu, gazu). Tu cijepe public health workers i medicinske sestre po bolnicama i ljekarnama. Sve drugo je apsolutno gubljenje vremena i resursa.

Analfiksa, takodjer, NIJE kontraindikacija cijepljenju. Jedino sto je problem je anamneza koja ima veze sa sastojcima cjepiva. Pitaju i ovdje, informativno, jesi li se prevrnuo od necega nekad prije u zivotu, ali ne rade zbog toga nista posebno. Ako im kazes da su te proboli adrenalinom zbog reakcije na neki medikament, moras odsjediti 30 minuta, umjesto 15. Ako zelis, naravno. Ja sam otisla neposredno nakon druge doze; zurilo mi se (nisam nikad imala anafilaksu, ali imala sam u torbi set epipena--imam uvijek, s obzirom na djecu).

Mislim da se nepotrebno komplicira na tisucu i jednoj razini, kako to i obicno bude kad je u igri sto baba i brdo kilave djece. A i brdo nekakvi "sigurnosnih" mehanizama u HR zdravstvu opcenito nema smisla niti se primjenjuju u praksi drugdje po svijetu. No, ima resursa, jel... pa sto da ne. (Opet sam jucer procitala nekoliko direktnih iskustava gdje djeca s dijagnosticiranom alergijom na hranu nemaju niti preporuke/savjete alergologa s kojima bi zivjela, a kamoli Epipen. No glavno da se zbog statistika o cjepivu tresu gace.)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    Možete. https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...-je-izolaciji/

SMIJE LI OSOBA U SAMOIZOLACIJI KOJA NEMA SIMPTOME IĆI PROŠETATI PSA?

Treba izbjegavati bliski kontakt s osobama koje sretnete, izbjegavajte rukovanje, održavajte potrebnu udaljenost od drugih ljudi (najmanje 2 metra).
    sad koliko je to ok, naša djeca u SI nisu smjela van

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

stajaznam, mene je cijepila ravnateljica nzjz splitsko-dalmatinske zupanije

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

To sam baš komentirala s kolegicama. Psa smiješ prošetati, a po pravilu dijete mora biti doma zatvoreno u stanu i ne smije u šetnju makar na prazno područje

No poznanici je epidemiolog rekao da može s malom van na zrak kad je mala (vrtićko dijete) bila zaražena, ali da idu rano ujutro ili kasnije navečer i izbjegavaju druge ljude
    Posljednje uređivanje od Vrci : 13.05.2021. at 16:24

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •