Stranica 189 od 296 PrviPrvi ... 89139179187188189190191199239289 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 9,401 do 9,450 od 14778

Tema: Gimnazije i srednje škole

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod mojeg velikog je bila hrpa njih s 5.0 koliko ne sjećam se,moj nije bio u toj priči,imao je stalno 4 iz važnog predmeta,u kojem je imao sve četiri godine srednje 5, da ne kažem imao tek pokoju 4 iz tog predmeta
    Možda su različiti kriteriji.... ali dobar je to primjer

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam otkud toliko odlikasa sa svim peticama, u razredu moje kcerke (6.razred) samo njih 3 ce proci s 5.0.
    Nastavnici jako puno traze od njih, i to mi je ok, neka nauče.

Ne kuzim kako ima toliko petnulasa?!

Jer ako je nekoma navucena petica, taj ce se napatit samo tako u gimnaziji, posebno ovim zahtjevnijima.
    Ne kuzim poantu guranja djeteta u neke skole ako dijete nije kapacitet za te skole...pricam opcenito of course.
    Pa ako gledaš samo jednu školu i samo jedan razred, nema ih puno. Treba gledati veće cjeline. Samo u Zagrebu ima preko 100 osnovnih škola. U svakoj od njih ima minimalno 2-3 razreda po generaciji, često i više. Neka su u svakom razredu 3 takva učenika koji prolaze s 5,0 sve razrede. Pa sad računaj koliko ih je takvih - samo u Zagrebu po ovoj računici ih je preko 1000. A treba uzeti u obzir da se u zagrebačke srednje škole često upisuju i djeca iz okolice Zagreba, što još dodatno povećava broj.
    U manjim sredinama je pritisak pri upisu puno manji zbog manjeg ukupnog broja djece.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Teško da ih je samo troje, po Zg školama se taj postotak kreće od 20-35% otprilike za više razrede oš (i to u godini prije korone, a lani još i više.) To se lijepo vidi u e rudniku.
    Naravno ne znači da su to učenici sa 80 bodova jer tamo nema podatka koliko učenika sve više razrede prođe s 5,0 - ali svejedno mi se čini da je broj popriličan.

I to su na vrhu škole koje su na glasu kao najbolje.

No, situacija u najzahtjevnijim gimnazijama je ista takva, jako visoki prosjeci, i opet su na vrhu one koje su na glasu kao najbolje.

Na primjer, u Titušu je lani 92,58% učenika prošlo s odličnim! A njih 19% je imalo 5.0! Pa izgleda da ne treba brinuti za petnulaše.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

WOW, 92.58% odličnih? Koja gimnazija vodi po postotku odlikaša?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tituš je prvi zaot sam ga i navela

Druga je - baš smiješno - Druga!

A MIOC je na trećem mjestu sa 78.5 % odličnih i 19.56% petnulaša

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Teško da ih je samo troje, po Zg školama se taj postotak kreće od 20-35% otprilike za više razrede oš (i to u godini prije korone, a lani još i više.) To se lijepo vidi u e rudniku.
    Naravno ne znači da su to učenici sa 80 bodova jer tamo nema podatka koliko učenika sve više razrede prođe s 5,0 - ali svejedno mi se čini da je broj popriličan.
    Slažem se, namjerno sam napisala troje jer se ranije navodilo kako je u razredima djece forumašica samo troje, dvoje ili nitko od učenika prošao s 5,0, pa sam namjerno stavila manji broj da ukažem kako je ukupan broj takvih učenika svejedno jako visok kad se gleda na razini cijelog grada.
    Kao i što većina osnovnih škola u Zg ima više od dva osma razreda u jednoj generaciji.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

ima li nekog iz X opće ili pm sa skupinom predmeta na stranom jeziku?
    molim iskustva i jesu li polagali Cambridge IGCSE ispite iz nekih predmeta i koliko je to zahtjevno
    (znam da je individualno ali ipak)?
    S kojom su razinom engleskog ušli u školu?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Tituš je prvi zaot sam ga i navela

Druga je - baš smiješno - Druga!

A MIOC je na trećem mjestu sa 78.5 % odličnih i 19.56% petnulaša
    Onda mi nema druge nego usmjeriti dijete u Tituš. Ima ogromne šanse zadržati status odlikaša!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I naše odlikašice ne( 5.0) su nastavile biti odlikašice u titošu ne (5.0)

Kod velikog u srednjoj je više od pola razreda bila odlična kroz sve godine srednje,ali bilo je i par koji su jedva prošli s 2-3

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kod mojeg djeteta je u razredu samo 1-2 učenika sa 5.0, ali puno učenika prolazi s odličnim.

Ove godine, 8. razred - samo jedan učenik 5.0

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Još se sjećam kad je u 7. razredu u mojoj generaciji došla cura iz neke druge škole koja je sve razrede dotad prošla s 5.0, mi je gledali ko svjetsko čudo (kod nas je bilo je 7 ili 8 razreda u generaciji, nijedan petnulaš). Ne sjećam se je li na kraju ona jedina i 7. i 8. prošla s 5.0. U svakom razredu je bilo 5-6 odličnih učenika (od 30-ak). Ostalo vrlo dobri, poneki dobar. Svi upisali super škole, većina završila i faks.
    Ovo danas je sve naopako.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Tanja_b,

Potpuno sam smetnula tu cinjenicu. Sad gledam i iz te druge perspektive.

Willow,
    Kod nas mi se cini da nije bilo bas takvo čudo proci s 5.0 sve razrede, a mozda se samo meni to cini jer sam ja uvijek bila taj djir. Uopce nemam predodzbe i ne mogu se sjetit koliko nas je bilo s 5.0, jel 2-3 ili vise ili manje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ako gledaš samo jednu školu i samo jedan razred, nema ih puno. Treba gledati veće cjeline. Samo u Zagrebu ima preko 100 osnovnih škola. U svakoj od njih ima minimalno 2-3 razreda po generaciji, često i više. Neka su u svakom razredu 3 takva učenika koji prolaze s 5,0 sve razrede. Pa sad računaj koliko ih je takvih - samo u Zagrebu po ovoj računici ih je preko 1000. A treba uzeti u obzir da se u zagrebačke srednje škole često upisuju i djeca iz okolice Zagreba, što još dodatno povećava broj.
    U manjim sredinama je pritisak pri upisu puno manji zbog manjeg ukupnog broja djece.
    vidim da je tanja ovo već napisala

nije to tako velik broj 5.0
    pritisak je na nekoliko gimnazija koje ukupno primaju možda 1500-2000 učenika
    Ni u te škole se ne upišu samo 5.0.
    Barem 300-400 djece u gradu ima dodatne bodove s kojima mnogi dođu do 80 bodova
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 16.06.2021. at 08:11

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Recimo sin mog kolege iz razreda je upisao drugu,tada kad je upisivao stanovali su u Ri,sad mu roditelj stanuje u zd, ne upisuju samo zagrebački prsten zagrebačke škole,dobar dio Zagorja, prigorja,Moslavine ,Karlovca ide u ZG škole.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

23.19% učenika u Zagrebu je lani završilo osmi razred sa 5.0 . to je 1683 učenika, od njih 7262. Godinu dana ranije, znači prije korone 20.28%.

(normalno, ne znači da svi imaju 80 bodova, jer je to uspjeh samo u osmom razredu)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne bih rekla da su to sve poklonjene ocjene
    mislim da naša djeca jako dobro uče i svladavaju gradivo bez poteškoća

ne mislim da bi to gradivo trebalo pojačati (jer to rade godinama), nego da i dalje ne vidim provedenu reformu koju bih ja voljela da se provede

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zašto bi bile poklonjene? Ja isto ne bih rekla da su poklonjene, dapače, smeta me spominjanje "petnulaša" sa nekakvim ironičnim prizvukom.

Kao što možemo vidjeti, trend visokih prosjeka ocjena se nastavlja i u srednjim školama, i to je najviši u onima koje su na glasu kao najbolje, pa očito da se onda ti petnulaši i dalje dobro nose sa gimnazijskim programom.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne bih rekla da su to sve poklonjene ocjene
    mislim da naša djeca jako dobro uče i svladavaju gradivo bez poteškoća

ne mislim da bi to gradivo trebalo pojačati (jer to rade godinama), nego da i dalje ne vidim provedenu reformu koju bih ja voljela da se provede
    Ma nema reforme. Pokušaj reforme je zaustavljen, a ova "škola za život" je, koliko čujem, samo napravila zbrku u osnovnoj školi (a i u srednjoj u nekim predmetima, ali to je već drugi par rukava).

Ni ja ne bih rekla da se petice u osnovnoj masovno poklanjaju. Negdje možda ima navlačenja, ali ne bih generalizirala.
    Gledam sinov razred u gimnaziji, sve su to djeca upisana s maksimalnim brojem bodova + prijemni, dio ih je imao dodatne bodove ili izravan upis. I svi su (ili gotovo svi) i dalje marljivi, trude se oko učenja, ne izbjegavaju obaveze i nastoje dati svoj maksimum.
    Tako da ti "superodlikaši", kako ih mediji vole nazivati, u gimnazijama na koje je pri upisu velik pritisak, većinom ipak opravdavaju ono na temelju čega su se upisali.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Upravo to opravdaju oni što su upisali tu školu. Bravo!

Mada se nađe i koji kukolj u prekrasnom žitu,ali zato i postoje prosjeci?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Sad se već u školskom rudniku mogu pratiti rezultati jedne generacije od 8. razreda do upisa na fakultet, odnosno može se usporediti koliko je iz koje osnovne škole izašlo superodlikaša i kako su na kraju prošli na državnoj maturi i upisima na fakultet (kome se da). Možda se tu može nešto iščitati koliki postotak tih petica je zaslužen/poklonjen.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma nisam ni ja mislila na ironičan prizvuk nego stalno neka priča poplava superodlikaša, a gledam kćerkin razred, sve su to vrijedna dječica, al samo će njih par biti 5.0 i oni se jako ističu. Zaista odskaču.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Razlika je i u percepciji: ti kažeš da samo njih troje ima 5.0 u razredu, a ja znam za dvije šibenske osnovne škole da nemaju nijednog osmaša koji sad izlazi iz škole s 80 bodova ( a nisu live škole , gradske škole srednje veličine)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ja znam nekoliko zagrebačkih OŠ gdje su vrlo, vrlo rijetki petnulaši u svim razredima (od 5. do 8.).

Ponekad i u jednoj školi ovisi kako se poklopi garnitura profesora pa tako u jednoj smjeni bude četvrtina razreda s 5.0, a u drugoj nitko, ili po jedno dijete, a ista škola.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ni ja ne bih rekla da se petice u osnovnoj masovno poklanjaju. Negdje možda ima navlačenja, ali ne bih generalizirala.
    Gledam sinov razred u gimnaziji, sve su to djeca upisana s maksimalnim brojem bodova + prijemni, dio ih je imao dodatne bodove ili izravan upis. I svi su (ili gotovo svi) i dalje marljivi, trude se oko učenja, ne izbjegavaju obaveze i nastoje dati svoj maksimum.
    Tako da ti "superodlikaši", kako ih mediji vole nazivati, u gimnazijama na koje je pri upisu velik pritisak, većinom ipak opravdavaju ono na temelju čega su se upisali.
    Točno ovakvo iskustvo imam i ja s oba razreda svoje djece. Plus sad već mogu reći i za početak faksa. Em su uglavnom upisali kaj su htjeli, em su i dalje jako dobri.

S tim da u njihovim razredima u OŠ nije bilo puno superodlikaša. Možda 2, 3. A U gimnaziji su cijeli razredi ovakvi kako tanja piše

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I potpisujem ovo o nastavku uspjeha superodlikaša.
    Gledam na generaciju svojeg sina: djeca koja su kod njega imala sve godine OŠ 5.0 i sada u gimnazijama u 90% slučajeva nastavljaju prolaziti s odličnim. Ostali s jačim vrlo dobrim.
    No, ta ista djeca sjede i griju stolice više sati dnevno sada u srednjoj školi. Nitko im ništa nije poklonio.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam, pogledajte e-rudnik, tamo su podaci i rijetke su škole u Zagrebu koje nemaju visoke postotke petnulaša. Možete i meni reći školu pa ću pogledati

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Razlika je i u percepciji: ti kažeš da samo njih troje ima 5.0 u razredu, a ja znam za dvije šibenske osnovne škole da nemaju nijednog osmaša koji sad izlazi iz škole s 80 bodova ( a nisu live škole , gradske škole srednje veličine)
    Pa sad ne znam ni ja unaprijed kakvo će biti stanje kad završe osnovnu školu, pričala sam sad o 6. razredu.

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    I ja znam nekoliko zagrebačkih OŠ gdje su vrlo, vrlo rijetki petnulaši u svim razredima (od 5. do 8.).

Ponekad i u jednoj školi ovisi kako se poklopi garnitura profesora pa tako u jednoj smjeni bude četvrtina razreda s 5.0, a u drugoj nitko, ili po jedno dijete, a ista škola.
    Ovako imamo i mi kod nas, u ovoj strožijoj garnituri profesora je manje petica općenito. Prof. mat iz strožije garniture traži u 6. razredu projekte kakve prof.mat iz druge garniture traži u 8. razredu, razlike su ogromne. Moju je zapala strožija garnitura, ali meni je to ok jer će puno naučiti, a ona je ionako jako vrijedna i savjesna.

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    I potpisujem ovo o nastavku uspjeha superodlikaša.
    Gledam na generaciju svojeg sina: djeca koja su kod njega imala sve godine OŠ 5.0 i sada u gimnazijama u 90% slučajeva nastavljaju prolaziti s odličnim. Ostali s jačim vrlo dobrim.
    No, ta ista djeca sjede i griju stolice više sati dnevno sada u srednjoj školi. Nitko im ništa nije poklonio.
    Meni je posve normalno i očekivano da superodlikaši nastavljau svoj uspjeh u gimnaziji i na faksu.
    Moje dijete i sad u osnovnoj u 6. razredu sjedi i grije stolicu više sati dnevno. Bez muke, nema nauke a ni petica. Ona tako želi i sama se organizira.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 16.06.2021. at 10:26

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Bome i moja petašica se naradila. Proći će s 5,0 ali se propisno naradila ovu godinu.
    Peti razred je popriličan šok za sve, i još kad se zareda nekoliko izolacija, upala pluća, korona + ova "žešća" garnitura profesora, skidam joj kapu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moram reći, otkako mi je dijete u srednjoj školi, moj stav o onoj "bez muke nema nauke" se prilično promijenio.
    Sad bih rado da mu mogu poručiti "nauka nije muka, ako to voliš i zanima te", ali opsjednutost ocjenama je preduboko pustila korijenje
    U osnovnoj se za većinu petica nije morao pretrgnuti od posla, osim da bude redovit sa zadaćama i aktivan na satu, i ne vidim da mu je to imalo naštetilo u daljnjem obrazovanju. Doduše, dvije korona-školske godine svima su školovanje okrenule naglavačke, tako da su sad vjerojatno i razni kriteriji drukčije postavljeni.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moja mlađa je lišo prolazila sve do 7.r., a sad je shvatila da bez grijanja stolice i ako 1-2x pročitaš, više ne ide ne kao prije. Bome se ove godine naradila u mnogim predmetima.

anavi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj orange80 prvotno napisa Vidi poruku
    ima li nekog iz X opće ili pm sa skupinom predmeta na stranom jeziku?
    molim iskustva i jesu li polagali Cambridge IGCSE ispite iz nekih predmeta i koliko je to zahtjevno
    (znam da je individualno ali ipak)?
    S kojom su razinom engleskog ušli u školu?
    Moj sin sad završava 2. razred, opće sa skupinom predmeta na engleskom.
    U svibnju su polagali IGCSE engleski, rezultati će biti u kolovozu. Ne bih rekla da im je to bilo zahtjevno, oni su svi super u engleskom. Cijelo vrijeme su imali i fakultativnu nastavu iz engleskog koja ih priprema upravo za taj ispit, ali zbog korone i online nastave mislim da su tu dobili manje nego prijašnje generacije.

Također, ove godine je išao i na fakultativnu iz fizike, koja ih isto priprema za Cambridge ispite, ali zbog korone i online nastave isto su dosta zakonuti ostali, tako da se nadam da će možda nagodinu polagati fiziku.

S kojom razinom engleskog je ušao u školu- ja bi rekla odličnom, u osnovnoj su imali zahtjevnog profesora, čak je u 8. razredu imao 4 iz engl., ali ga je stvarno dobo naučio.
    Posljednje uređivanje od anavi : 16.06.2021. at 10:55

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Prema erudniku u OŠ Izidor Kršnjavi,Zagreb ima svake godine duplo više petnulaša nego OŠ u našoj osnovnoj školi.
    Recimo ima godina kad je u našoj školi bilo 10% - te godine je bilo u OŠ IK 19%
    Korona godina u našoj školi 20% - OŠ IK 38%

38% sedmaša je šk god 2019/20 imalo 5.0??
    očito moje dijete ide u razred s neambicioznim učenicima i/ili roditeljima kad u njegovom razredu toga nema

edit: petaša je u toj školi 56% prošlo s 5.0 prošle godine
    pa to je ludo
    Posljednje uređivanje od kajsa : 16.06.2021. at 11:03

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Moja mlađa je lišo prolazila sve do 7.r., a sad je shvatila da bez grijanja stolice i ako 1-2x pročitaš, više ne ide ne kao prije. Bome se ove godine naradila u mnogim predmetima.
    Bravo
    I na vrijeme se sjetila početi učiti

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Poznajem puno djece iz IK. Radi se, uglavnom, o vrlo ozbiljnim visokoobrazovanim roditeljima koji školovanje djece ne prepuštaju (samo) školi, nego itekako doma s njima rade, kontroliraju ih i priremaju za najzahtjevnije gimnazije.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 16.06.2021. at 11:13

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad čitam i vidim da sam vrlo neozbiljni visokoobrazovani roditelj. A i mm isto.

Srećom nam za sada djeca dobro sama uče. KUC KUC

No kad smo već kod ocjena, moj je u revijalnom tonu s dobrim ocjenama nastavio i na faksu. I opet KUC KUC

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

Nas tek dogodine čeka upis u sr
    Velite da ako dijete nema 80 bodova, nema kaj raditi u dobrim gimnazijama
    Ipak, kad poslije krenu na faks, zar i djeca iz gimnazija koja su u oš imala npr 78 bodova nisu u stanju studirati neki dobar fakultet za koji imaju afiniteta? Jer nekako ispada sad da ako nisi 5.0 u oš, zapravo ispada iz igre
    Ja se nadam da to nije tako. U mojoj generaciji na faksu bilo je puno ekipe koja nije nikada imala 5.0, uspješno su završavale studij itd.
    Sveučilište u Zg, PMF

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nano, uvijek se postavljaš u istu poziciju i gledaš samo iz svojih cipela, a ja ti kažem ono što vidim i godinama iz prve ruke oko sebe pratim. Ne kažem da su svi takvi, ali mnogi jesu. I u tom slavnom IK ima nastavnika koji ne ginu na poslu pa roditelji krpaju rupe, raspituju se o prijemnim ispitima, uočavaju gdje su djeca tanka itd. Naravno da ima i jako puno jako pametne djece koja su odmalena navikla na rad.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Poanta priče je da ako vidimo da je u školi koja se uvijek spominje kao jedna od "najboljih", najzahtjevnijih oš u Zagrebu tako visok postotak odličnih i super odličnih, možemo li zaključiti da je to zato što se ocjene u toj školi poklanjaju, ili su u pitanju neki drugi razlozi. I generalno - ako poredate osnovne škole po uspjehu, možete vidjeti da su u topu upravo one za koje se uvijek govori da su "najbolje" ili zahtjevne.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nano, uvijek se postavljaš u istu poziciju i gledaš samo iz svojih cipela, a ja ti kažem ono što vidim i godinama iz prve ruke oko sebe pratim. Ne kažem da su svi takvi, ali mnogi jesu. I u tom slavnom IK ima nastavnika koji ne ginu na poslu pa roditelji krpaju rupe, raspituju se o prijemnim ispitima, uočavaju gdje su djeca tanka itd. Naravno da ima i jako puno jako pametne djece koja su odmalena navikla na rad.
    Ne postavljam se. Al okružena sam sebi sličnima, dok na forumu se uvijek piše o velikom utjecaju roditelja. I dalje sa stava da djeca trebaju sama. Jedino kaj sam možda trebala imati više djece pa bi me možda dočekalo da okrenem mišljenje, kak to obično u životu i biva.

Iako, kad vidim kak ne možemo doći do majstora za popravke u stanu, žao mi je da nemam dijete koje bi bilo dobar majstor.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ne postavljam se. Al okružena sam sebi sličnima, dok na forumu se uvijek piše o velikom utjecaju roditelja. I dalje sa stava da djeca trebaju sama. Jedino kaj sam možda trebala imati više djece pa bi me možda dočekalo da okrenem mišljenje, kak to obično u životu i biva.
    Ni vlastito okruženje, a bogme ni ovo forumsko, nije reprezentativno za dobivanje šire slike. Statistika e-Rudnika ipak je nešto drugo.
    I to što čokolada piše - da roditelji djece u IK rade doma s djecom i kontroliraju ih - ne znači da SVI roditelji tako rade, ali da ih ima veći udio koji to ipak čini, pa se sveukupno to odražava i na školsku statistiku. Sigurno i u IK ima djece koja sve odrađuju sama, kao i u drugim školama.

Osim toga, angažiranost roditelja ne znači samo sjediti djetetu kao kobac za vratom i paziti je li napisalo zadaću. Ima i drugih oblika angažmana

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

"Dobar majstor" je jednako rijetka pojava kao i "izuzetan maturant" jer mu kvaliteta opet ovisi o talentu, količini uloženog rada, ima li dobrog vlasnika obrta koji će ga naučiti poslu itd.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod nas se treba zaslužiti ocjena,lak i više od tog,nije sve u prosjeku. Baš mi jučer pričala sestra od moje kume ,kak njena mala MORA pisati godišnji test ako želi iz hrvatskog 5, a prosjek joj je 4.58,naravno ako opravda na ispitu da je dobiti 5, ako ne onda ...
    Mala je 5. razred

Kod nas u školi su matematičari bilo koja postava jako strogi,sa puno projekata,eto moji su imali istu postavu prodala,a opet različiti od Liline male,i sve su radili ko i Lilina mala.

Usto dosta često su naši klinci na državnim prvenstvima,i osnovnoj i u srednjim školama,recimo kolega od klinke je ove godine završio na državnom iz nemwtematičkih razreda,a cure na državnom iz hrv
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.06.2021. at 11:44

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Evo, sasvim konkretan primjer - ako inače pametno dijete u nekom težem predmetu zaglavi zato što im se izmijenilo nekoliko učitelja tijekom godine (pa imaju i rupe dok se organizira stručna zamjena itd.) ili zato što je stalni učitelj nemaran/slab, što ja kao roditelj trebam poduzeti? Bi li bilo poželjno reći - koprcaj se sam kako znaš ili je mudrije nabaviti negdje sa strane zbirku zadataka s ispisanim postupcima i sugerirati djetetu da proba samo po zbirci raditi i shvatiti gradivo? (jer sam ja npr. truba za to)

Jesam li helikopter roditelj ako napravim ovo drugo? Hoću li mu napraviti dobro ako kažem - škola je tvoj problem, snađi se sam, pa u sljedeći razred ode s rupčagama u znanju?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja pomognem klincima, ako traže. Naglasak TRAŽE! Veliki zna pitati, klinac isto, klinka jaaako rijetko, ali ona se snađe da pita velikog, ili uzme njegove stvari , pa po njima.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo, traže. Naši dvoje su možda par puta nešto pitali. I obično im je mm odgovarao. To par je doslovno par.

Što ne znači da se nisu mučili u školi. I muče se još uvijek.

Ne znam, nisam se našla u situaciji, al vjerujem da ima takvih situacija isto kao što vjerujem da ima jako puno roditelja koja djeci "vise" za vratom.

Mislim da roditelji n često ne uskaču zbog rupa u znanju, neg "rupa" u ocjenama,. Jer imamo sustav kakav imamo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, sasvim konkretan primjer - ako inače pametno dijete u nekom težem predmetu zaglavi zato što im se izmijenilo nekoliko učitelja tijekom godine (pa imaju i rupe dok se organizira stručna zamjena itd.) ili zato što je stalni učitelj nemaran/slab, što ja kao roditelj trebam poduzeti? Bi li bilo poželjno reći - koprcaj se sam kako znaš ili je mudrije nabaviti negdje sa strane zbirku zadataka s ispisanim postupcima i sugerirati djetetu da proba samo po zbirci raditi i shvatiti gradivo? (jer sam ja npr. truba za to)

Jesam li helikopter roditelj ako napravim ovo drugo? Hoću li mu napraviti dobro ako kažem - škola je tvoj problem, snađi se sam, pa u sljedeći razred ode s rupčagama u znanju?
    Teško je tu dati jednoznačno rješenje...
    Kad se prisjetim generacije svog sina - zbog deficitarne nastave matematike u višim razredima osnovne škole, cijela njegova generacija bila je zakinuta. On je jedini iz generacije koji se upisao u mioc. Ne iz razreda, nego cijele generacije. Dio razloga svakako je izuzetno loša nastava matematike u tim godinama, ufff... Mlađi sin je već imao bolju situaciju. Osim toga, widim na web stranici škole da imaju par novih ljudi, pa vjerujem da je u međuvremenu stvar riješena.

Odgovor na pitanje:
    Problem je za raspravu na informacijama, roditeljskom sastanku, pa i vijeću roditelja, ali često je rješenje neizvedivo, pogotovo pred kraj škg.

Ja bih probala ovakav pristup:
    Prvo udžbenik i zbirka koju imaš, nakon toga dobra zbirka riješenih zadataka, a ako ne bi išlo, onda eventualno instrukcije. Postoji i međurješenje koje obožava moj mlađi sin, ali isto nije za svakoga - youtube kanali s predavanjima vrsta raznih (tako je naučio programirati, slušajući predavanja na engleskom, ali to je već bilo debelo u srednjoj školi). Ima toga i na hrvatskom - Toni Milun je najpoznatiji za matematiku, ali postoje i predavanja iz drugih predmeta, npr. fizike i kemije na youtube kanalu.

Problem je u tome što učenici (a i neki roditelji) ponekad ne mogu prepoznati deficite nastavnika, misle da znaju puno ako imaju dobre ocjene. Ja sam s mlađim sinom imala takav problem u nižim razredima OŠ (većina predmeta), sa starijim u višim razredima OŠ (matematika, izmijenilo im se najmanje pet nastavnika u četiri godine) i donekle u srednjoj (isto, jedne školske godine dobra matematičarka bila je na dugotrajnom bolovanju).

Meni nije bilo teško prepoznati deficite u znanju iz matematike, fizike i kemije, ali su mi drugi predmeti bili problem. Npr. promaknuo mi je deficit iz njemačkog (ista stvar - u osnovnoj školi profesorica je bila na višemjesečnom bolovanju, zamjene su bile traljave i to se nikako nije dalo nadoknaditi). To je mom starijem sinu bio najteži predmet u srednjoj školi, jer je morao pokrpati rupe iz osnovne. Bome smo se mm i ja otelili (morali učiti njemački po sinovim knjigama) ali nismo uzeli instrukcije. Da nije bilo poboljšanja, svakako bi to napravili.

Matematika, fizika i kemija - rješenje za homeschooling bio je Element https://element.hr/proizvod/matematika-8-1-dio/ (odlične zbirke riješenih zadataka - kupovali smo svaku, od petog osnovne do četvrtog razreda srednje, obično na Interliberu na popustu). Moja djeca nisu uživala da im mama i tata budu u ulozi predavača. Podnosili su roditeljske instrukcije negdje do četvrtog osnovne, a nakon toga, unatoč činjenici da smo mi znali gradivo - nije bilo šanse da im doma držimo predavanja. Naravno, to nije u kamen uklesano. Nekoj djeci dobro ide učenje iz knjiga i zbirki (moj stariji je tipičan primjer), a drugi cijelu školsku godinu knjige ni ne otvore, nego se oslanjaju na bilježnice i ppt prezentacije - e, takvima obično trebaju instrukcije.

Moji su za maturu obojica tražili da im organiziramo instrukcije iz hrvatskog, iz različitih razloga - jedan zbog toga što se u školi nije odradio cijeli program nastave koji je trebalo proći, a drugi je želio polagati A razinu (školski program bio je po B razini).

Faks - nema šanse da im sad pomognem, gradivo matematike, fizike i informatike preraslo je moje skromne mogućnosti.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Razredi bi trebali biti složeni po normalnoj raspodjeli( Gauss). Tako bi trebale biti i ocjene. Ako su ocjene previsoke treba sastavljati teže testove. Sve to ako je cilj znanje i napredak učenika. Upisivanje u srednje škole isključivo po ocjenama u Zg je potpuno poremetio sustav ocjenjivanja. Još je gore to što većina djece jedino ocjene doživljava važnima. E sad, angažirani roditelji mogu biti angažirani u nadgledanju stjecanja znanja ali i u nadgledanju ocjenjivanja.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A možda ocjene iz testova i jesu po Gaussu ?! Ali djeca danas imaju cijeli niz ocjena iz ovoga i onoga.

Premda moram priznati da mi je ocjenjivanje po Gaussu uvijek bilo čudno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Problem je u tome što učenici (a i neki roditelji) ponekad ne mogu prepoznati deficite nastavnika, misle da znaju puno ako imaju dobre ocjene.
    Ovo je vrlo čest problem.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

.
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 16.06.2021. at 13:43

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove