Ja ne razumijem kako nitko iz OŠ (u našoj je za upise zadužena pedagogica) nije roditelju detaljno objasnio. Mi smo imali 2 roditeljska s njom vezano uz upise, nekoliko mailova, dva razgovora, nekoliko puta sam se čula sa gđom iz Zavoda koja je provodila profesionalnu i savjetovala me da nazovem sve škole za koje smo zainteresirani itd.
Jelka i Klara, pozdrav, nisam dugo bio aktivan ali vidim da je bilo nejasnoća oko XVIII. i izravnog upisa. Kad sam upisivao kćer govorilo se da je izravni upis s delfom A2 jer je to kao najveća svjedodžba koju možeš donijeti naravno uz uvjet da imaš dovoljno bodova. Koliko vidim obje ćete upisati svoje jer nemate problema s bodovima ove godine je prag 67 bodova, a lani je to bio 65. Ako imate delf A2 ne trebate pristupiti pisanoj provjeri i dođete samo na motivacijski razgovor i neka vam pripreme oko dvadesetak rečenica o sebi da se predstave i neka u nekoliko rečenica kažu zašto ih je baš privukla XVIII. gimnazija. Mogu spomenuti super profesore, učenje jezika, česte razmjene i putovanja i želju da možda oni poslije odu u inozemstvo. Neka budu pozitivni i poželjno je da dominiraju u razgovoru. Ako imaju A2 imaju ogromne šanse upasti ako zadovoljavaju bodovni prag što sam skužio Jelka da i tvoja kćer zadovoljava kao i tvoj sin Klara. Sretno na upisima pa se javite s još pitanja.
Slažem se, Mbee, stručna služba je to trebala detaljno objasniti roditeljima. Pravila upisa sa IP tj. na predupisima su stvarno dosta nelogična i zbunjujuća. Koliko se sjećam, u školi mog djeteta je stručna služba zvala roditelje djece sa IP na razgovor.
I u "mojoj" je OŠ bilo organizirano više sastanaka na kojima su objašnjene sve nedoumice, a osobito je bilo naglašeno ovo na koji način izvesti odlazak na redovne upise nakon predroka.
Posljednje uređivanje od čokolada : 25.06.2021. at 08:06
Ne znam kako je sada u "mojoj" školi, ali u vrijeme kad su se moji sinovi upisivali u srednju školu sa IP, stručna služba je bila na raspolaganju svim zainteresiranim roditeljima, ali nisu svi roditelji to i iskoristili.
Moje iskustvao sada ne znači puno, jer je prošlo nešto godina, a u ono vrijeme ja sam sama hodočastila u Ilicu 25. Najavila sam se, dobila termin kad mogu doći i odnijela papire, tako da odmah mogu dobiti povratnu informaciju je li sve u redu ili nešto nedostaje. U uvjetima korone to se više tako ne radi - vidim na web stranici Gradskog ureda da dokumentaciju dostavlja stručna služba osnovne škole:
Ovdje je cijeli tekst: https://www.zagreb.hr/upis-ucenika-s...ed-sred/171670Dokumentacija za prijavu i upis učenika u 1. razred srednje škole dostavlja se Gradskom uredu za obrazovanje, Ilica 25, u razdoblju od 24. 05. do 14. 06. 2021. u vremenu od 8:30 do 15:30 sati. Zbog važećih epidemioloških mjera, dokumentaciju ne dostavljajupojedinačno roditelji učenika, već jedan stručni suradnik škole za sve učenike 8. razreda.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 25.06.2021. at 08:20
Nek se primi knjige,fotke će se i to povećati
Gledam kako na upisi.hr nekih programa nema koji se na stranicama određene skole nude, jel mogu ocekivati da ce se pojaviti naknadno ili što je s tim( mozda su mjesta popunjena ali ni prije mjesec dana ih nije tamo bilo...)
I recite da li se dijete automatski upada u onu skolu za koju stekne dovoljan broj bodova ili od njih nekoliko za koje ima uvjete izabere jednu, hocu reci , moze li se u meduvremenu predomisliti pa da mu ona skola koju npr.stavi trecu po redu zapravo izabere i na kraju upise?
Na redovnim upisima da.
Postoji neki trenutak kad se zaključuju liste, i u tom trenutku na prvom mjestu mora biti škola koju želi upisati. Do tad može mijenjati prioritete koliko hoće.
Zadnju noć klinci znaju promijeniti redoslijed ili ubaciti / izbaciti školu. Znači pratiti do kraja
Baš su zabavne ove ljestvice poretka. Sretno svim osmašima
Hvala Vrijeska da si javila vise o upisima mislim da će to biti kao zadatak na delfu A2 pa ti onda hvala da si potvrdila no svakako moraju imati spremno predstavljanje a i ove ostale koje si teme stavila hvala ti. Jelka, Jana onda stvarno dobro zna raditi reklame ako ih je uspjela preobratiti.
Svi ostali kako je prošlo prvi dan za upise? Moj je primljen u 18., ali u 4. I 16. Nije
Nije to konačno,pola klinaca nisu se ni prijavili,a kamoli odabrali što bi
Meni su dvije mame rekle da im javlja grešku prilikom prijave, a i meni je sinoć kad sam probala neku školu dodati samo da isprobam.
Moj je u prva dva izbora prvi trenutno, a u trecem je 18. To su sve izbori sa prijemnima pa pretpostavljam da se vecina prijavila jer je rok 28. 6. U cetvrtom,petom i sestom izboru je drugi, peti i osmi. To ocekujem vece promjene jer je rok dulji
Mome je to javljalo sinoc pa kaze da je oko 1 uspio ubacit tek zdravstvenu
To znam jer je sin u predupisima naveo samo srednje koje zeli. One koje su predlozene tj. jedna , ekonomska, koju nije zelio nije ni stavio. Upisao je onu koju je zelio na redovitim upisima. Mogao je to upisati i na predupisima jer je imao dovoljno bodova, ali savjetnica na burzi je krivo tumacila njegovu alergiju kao kontraindikaciju ( sto nije bila).
Jelka, spomenula si da je tvoja kćer zvala ravnateljicu da provjeri oko delfa A2. Ako je odgovorila sto je rekla? Profesorica mog sina iz osnovne je zvala profesorice francuskog Dubravku i Miriam iz 18. i one su rekle da je delf A2 najsigurniji način da se upadne i da je to kao izravan upis ali da se mora zadovoljiti i na tom intervju-u. Također rekle su da bi delf A2 značio i više od bodova jer bi neki učenici s manje bodova a da imaju delf A2 upisali. Dakle oni s delfom A2 imaju kao izravan upis ali pod uvjetom da budu dobri na intervju-u.
Moja upadau sve svoje izbore za sada ....za Tituš ima još prijemni...
Jedino me zbunjuje što na listi piše za neke negativan uspjeh'!
Da li netko zna što to znači?
Na koji način se vrednuje provjera engleskog u IV za dvojezični? Da li dobro/loše napisana provjera može pomaknuti nečiju poziciju na rang listi? Ne vidim nigdje da piše koliko bodova nosi ….
Posljednje uređivanje od ivano2 : 26.06.2021. at 22:10
Joj to padanje sistema i crvenilo me koštalo živaca kod velikog,kod klinke prošle godine nije bilo toliko,ili mi nismo bili u tom trenu,ali pošto smo znali cake koje su moguće lakše se prebrodilo.
Može li mi netko molim vas odgovoriti na ovo. Čula sam sad od profesorice iz francuskog da je na upisima za ove dvojezične 18. i 4. bas gužva i da će prednost imati svi koji imaju francuski kao 1. jezik da će automatski biti gore na listi a vidim da ih za 18. Ima samo 3 s francuskim kao 1. Jezikom jel to znaci da ako netko još ne dođe da će moj sigurno upasti jer ima delf A2 pa ajmo reci donekle siguran upis već se dobro sprema za razgovor ima oko 30 rečenica o sebi i zna sve već reći pa se nadam da ih neće puno doći s tom prednosti da im je francuski 1. Jezik
Ne može nitko biti nigdje automatski "gore" na listi zato što je imao francuski
Gledajte bodovni poredak (tj. prema ocjenama) nakon što prođe prijemni i svima se upiše stavka jesu li položžili uvjet ili nisu
Oni koji nisu položili, oni neće biti na listi, ostat će samo djeca s diplomom A2 i s položeni prijemnim.
O hvala ti! Koliko sam ja čula ove godine nijedna škola nije polagala Delf A2 jer zbog korone nisu polagali ni A1 no ima ih par iz tih škola kojima je francuski 1. Jezik koji su ranije polagali no dobra stvar je da ih ima oko 5/6 s delfom A2 pa će onda valjda biti lakše upasti
Moj zasad upada i u Rudjera i u XIII. gimnaziju.
U Rudjeru je u prvoj polovini, u XIII. u zadnjoj trećini, al tamo ih samo 26 primaju.
Bit ce teska odluka.
Posljednje uređivanje od Yuria : 27.06.2021. at 13:36 Razlog: Krivi smajlic
Moj mlađi sin je završio Ruđer, a njegov dobar prijatelj iz osnovne škole je upisao i završio XIII gimnaziju. Obje škole su dobre. Obojica su upisali fakultet koji su htjeli.
Teško će možda biti samo u jednom kratkom trenutku. Kad konačno odluči, više neće ni razmišljati o drugim mogućnostima. Bitno je da je odluka njegova, jer to je ključna stvar za kasniju samomotivaciju. Sretno!
Hvala <3
Citala sam i tvoje stare postove o iskustvima s Miocom i Rudjerom.
Kod mog sina je jedino jasno da nije ni za što društveno niti za kompetitivnu sredinu koja traži puno ucenja. Kampanjac.
Bistar je, ali brzoplet jako, ima tu elemenata ADHD.
Iz mat, fiz, inf i tehnickog ima lake petice, ali ne znam jel ga dovoljno zanima bas taj stručni dio kojeg u Rudjeru ima napretek. Nije se nikad u skoli ni van nje trgao sudjelovati u mladim tehnicarima ili izvannastavnoj informatici.
A opet, u PM gimnaziji ce morati proći i povijest i geografiju, muke jezeve.
On je jedan dan za Rudjer, drugi za XIII.
Moglo bi kao kod tvog mlađeg presuditi to sto mu je gimnazija na pljunomet, a Rudjer je vise od pol sata tramom.
Ako upadne, naravno.
Mea culpa, nisam naglasila.
Tehnicar za računalstvo.
Kćer nažalost ne stoji dobro u XVIII. Doma teška drama, baš mi ju je žao gledati kako ispašta za svoje grijehe neučenja kad smo joj relativno na vrijeme ukazivali na izgledne suze koje sad doista lije. I što nema sreće pa je ova godina naaajjača po bodovima ikad.
Upada u druge izbore, ali nije to to...
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Dok prepišu bodove s prijemnog onda će se vidjeti u kojem smjeru ide
Jedu li joj upisali sportske bodove?
Jelka. Ja trenutno ne pratim upise i ne znam u kojoj su fazi.
Ako imaju testiranje za neku skolu, kao sto je jezik, tad nakon testiranja pise samo jesu li prosli ili ne. Ne nosi taj test poznavanja jezika nikakve bodove.
Ukoliko skola ima prijemni odmah po upisivanju bodova s prijemnog se vidi broj dobivenih bodova.
Ovo je iskustvo od prosle godine.
Sadasnje stanje na listama postaje realnije nakon upisa bodova s prijemnih. Jer tek tad zapravo djeca shvqcaju sve ozbiljnije.
Nas klinac je vece prije zakljucavanja sjeo i razmislio ozbiljno o svojoj listi. Izmjenio je skole s obzirom na broj bodova. On je imao preko 79. Stvarno se ne sjecam sad decimala. Preko 0.5
Jutro kad su se zakljucavale liste je pocelo plesanje po istim. Svakih sat vremena su azurirane i njegov poredak se mijenjao.
U svoj 1. Izbor je upao. Bio je na sredini liste. U jednoj gimnaziji je plesao. Ispod i iznad crte cijelo jutro. Zavrsio je ispod crte.
Tako da iskreno prava drama se dogadja to jutro.
Jesu se pisali prijemni za Prelog, MIOC i 1?
Mene upisna histerija ceka nagodinu opet. Mala isto nece imati 80 bodova. U 5. je imala 4 iz povijesti. I meni je nevjerojatno koliko jedna 4 utjece na upis. I to ne kad se gledaju pojedinacni predmeti. U ZGB je zbilja ludo da ti tako nesto odredjuje sudbinu. A ima klinaca koji imaju 4 iz likovnog ili tjelesnog a zeme u PM gimnaziju. Ako to nije neka s prijemnim onda nemaju sanse za upis.
Prijemni tek slijede, I. 28.06., Mioc 30.06. i Prelog 01.07.
Kćer se tek iduće godine upisuje, ali pratim pomalo kako se stvari razvijaju. Zapravo me zanima u kojim školama će biti najvidljiviji taj porast bodovnog praga o kojem (ne samo) Jokić priča i hoće li možda još koja škola dogodine zbog toga uvesti prijemni.