Sto se tice nuspojava...
Moja mama je cijepljena AZ ( druga doza) nakon par sati dobija jake bolove u trbuhu, mucninu, proljev, povracanje...to traje cijeli dan i noc , te ju odlucujem voditi na hitnu.
Naprave joj nalaze koji upucuju na upalu gusterace.
Hospitaliziraju, dobiva infuzije i ne jede. U bolnici je guzva i ona ceka 5 dana na detaljnije preglede jer sumnjaju da je u kooji kamen dospio u zucne puteve ( nema zucnu vrecicu, operirala je prije 30 godina).
U meduvremenu bolovi se smiruju, nalazi drasticno padaju i dolaze u normalu, cetvrti dan je ko da nista nije bilo.
Peti dan uzv i gastroskopija su savrseni, nema kamenja.6 dan je otpustaju , ne znaju zasto je upala.
Svima napominjemo da je neposredno prije upale dobila dozu cjepiva.
Nitko ne zna nista, ja nalazim na slicne slucajeve pretrazujuci internet.
Kad je dosla doma prijavljum sve nuspojave( apsolutno sve) HALMEDU na sluzbeni obrazac.
Nakon tjedan dana se zahvaljuju, kazu da su sve nuspojave uveli u baze ( evropsku i onu za svijet). Traze dodatne dokumente i serije cjepiva. Saljem dodatne podatke i oni se zahvaljuju.
Mama je dobro, nikakve posljedice nema, osjeca se odlicno. Ja sam odradila svoju duznost gradanina. Prijavila sam ono sto se dogodilo nakon cijepljenja, a agencija neka istrazuje da li ima veze ili nema.
Ako nesto nije sluzbena nuspojava svakako to treba prijaviti, posebno ako postoje i lab.nalazi koji to dokumentiraju. Naravno da ce lijecnici na sve govoriti da misle da nema veze, ako jos nije sluzbena nuspojava. Ne ocekujem da oni pretrazuju medicinske baze podataka koji mozda imaju prikaz slicnig slucaja. Isto tako ako situacija nije strasna (sa nekim fatalnim posljedicama )vecina ne prijavljuje nuspojave svojih pacijenata. Zato to pacijent moze napraviti sam .