ella, a i dodatno, znači li to da misliš da je cijepivo ispitano ili ne?
jer ako kliničke studije kažu da je ispitano i da pruža zaštitu u 90% slučajeva
a ti kažeš da nije ispitano
znači li to da očekuješ studiju koja kaže da je 100% učinkovito i da u 100% slučajeva nema nuspojava? je li tek tada cjepivo "ispitano"?
Točno tako. Ja osobno biram rizik od evv. negativnih posljedica covida, ako se kojim slučajem zarazim, nego od cjepiva kojeg kad primim sigurno sam ga primila. Jer nisu to samo patnje odmah ili nedugo nakon cijepljenja, ono što više brine su dugoročne posljedice, ja se sigurno ne bih s tim igrala. Po meni nismo "hrabri" mi koji se nećemo cijepiti, nego baš vi koji hoćete. Ja nisam tako hrabra da bih to riskirala.
o tome se radi svaku od ovih nabrojanih odlučujemo sami koji rizik će preuzeti.
Recimo ne idem po centru Zagreba pa imam manji rizik da mi padne crijep,
ali zato sam dosta za volanom pa imam taj rizik.
i tako za svaku od ovih što si nabrojala možemo rasčlanit.
Zašto onda radit pritisak i ucjenjivati ljude koji misle drugačije,
Zašto ako netko ne želi se cijepit (sad je to aktualno) ili koristit konvencionalnu medicinu odmah zaostao, ne informira se dovoljno.
Koliko vas tu koristi homeopatiju za održavanje svog zdravlja?
ono što ne očekujem da nakon 15-20 dana cijepljena oni kažu e ima jedna nus pojava za određen broj ljudi koji ne bi smjeli primit cjepivo to smo sad saznali.
Dvije vrste kandidata za cjepivo ( službeni naziv proizvođača) su imale takve izjave.
I same ste neke birale da li ići s ovom ili onim cjepivom nude nam kao na placu ako nećeš ovo ima i ono.
Krivo
Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.07.2021. at 14:31
Homeo, ha? Za 'odrzavanje' zdravlja? Lijepo formulirano. Ja brijem da na ovom topicu ne puno, mozda dio 'zbunjenih'. Bas si svasta zmuckala. Znanost je takva da su stalno nove spoznaje, i svi ti rizici cjepova su puno manji od rizika bolesti. A rizika uvijek ima, pa treba pitat lijecnika il apotekara.
Posljednje uređivanje od ina33 : 27.07.2021. at 14:32
Ima i drugih cjepiva osim “eksperimentalne genske terapije”, Astra Zeneca je old school cjepivo.
Cjepivo-skeptici koje ja znam ne žele dodatna ni masovnija testiranja (jer uglavnom ni ne znaju na kolikom je uzorku ni što ispitivano, kao što to ne znaju ni za polio, difteriju i gripu), oni žele da prođe 20 godina da se vide dugoročne posljedice.
A sad bih zamolila Auroru* da se javi i napiše nešto o načinu funkcioniranja cjepiva i kratkoročnim i dugoročnim posljedicama.
Astra Zeneca nije old school cjepivo.
o tome se radi, ja uvažavam vaša mišljena i stavove.
a vi ste odmah proglasili ne istomišljenike zatucanima.
Netko tko se usudi preispitivat dobivene informacije , postaviti koje pitanje.
Mene uče od malena kad ti nešto jako guraju/reklamiraju zapitaj se da li je zaista toliko dobro kao što kažu.
Tu sam već napisala da smo imali reakciju na cjepivo(ne ovo nego dječje) , ne bezazlenu.
I prevrnut ću informacije 100 puta ako treba , ali više niti andol ne pijem a da ne pročitam uputu o lijeku .
Samo zato što je netko na Tv-u izjavio da se trebamo bojati, e pa ne ide.
Još uvijek znam razmišljati donositi zaključke i odluke.
Ono što je meni zanimljivo je razmišljanje ljudi koji se cjepe.
Nije relevantni uzorak ali u mojoj okolini 9 od 10 koji su se cjepili nisu zato jer su mislili na zdravlje, nego da ne kompliciraju.
Da može kod doktora, kafić, putovat .... nastavite niz sami.
Meni je to da se ljudi cijepe zbog toga da si ne kompliciraju zivot a ne jer se boje bolesti samo živi dokaz da ljude treba štititi od samih sebe. Npr znam hrpu ljudi koji se vežu pojasom u autu samo zbog kazne a inace me uvjeravaju da je nepotrebno i da oni čvrsto drže volan pa im u sudaru ne bi bilo ništa. Pa je svejedno zakon propisao da se svi moraju vezati, logikom ovih nekih trebali bi sve prepustiti da odluče sami hoce se vezati ili ne, koliko brzo će voziti gdjegod pozele itd...
Npr. indija. Dugorocno ce planeta sagorjet i sastojat cemo se od mikroplastike.
Ok pa zašto onda Izrael koji ima veliki postotak cijepljenih ima toliko povećanje zaraženih?
Ako ćemo tom logikom kod njih ne bi trebalo biti skoro pa uopće zaraženih.
Ali ja vas ne želim odgovarati od cijepljena tko želi, to je zdravstvena odluka koju treba svatko donijeti za sebe.
Ne možemo uspoređivati pojas u autu sa cjepivom jer veliki dio njih se ne veže bez obzira na kazne,
Ovo je medicinska intervencija i postupak a ti ne možeš dobiti odgovore na logična pitanja.
Kad je mala imala godinu dana zbog snimanja na CT -u morala je pod opću anesteziju.
Mi smo morali napraviti hrpu nalaza i pročitati uputu o anesteziji moguće nus pojave i na sve to onda još sam morala potpisat da sam upoznata sa rizikom i da sam temeljito sve pročitala i dobila odgovore.
Kupuješ andol u ljekarni i teta ti tamo mora dati savjet uputu o lijeku, a za cijepivo pitaš sastav ili djelovanje i odmah si antivakser , teoretičar zavjere.
Izrael jos nije dostigao 60% cijepljenih s obje doze. To što su najbolji ne znači da je to dovoljno...jbg, za ospice je to preko 90%, ne znam koja je brojka po najnovijim istraživanjima dovoljna za koronu?
pa i ja sam prije cijepljenja čitala o cjepivima, nuspojavama, prije nego sam se cijepila doktorica mi je postavila neka pitanja, dala neke upute o postupcima poslije cijepljenja, a npr mojoj svekrvi koja je imala nekad davno alergijsku reakciju na cjepivo, rekli su: ok nećemo vas ovdje sad cijepit, dođite tad i tad tu i tu, gdje možemo reagirati ako bude problema
isto kao što se buniš da te se odmah strpava u koš antivaksera, i ti malo karikiraš, mediji su već 8 mjeseci puni pitanja i odgovora
možda si u pravu, možda i strpavam u isti koš ali kao što sam rekla većina iz moje okoline je išla na cijepljenje da si ne kompliciraju a ne zato jer misle da će im pomoć.
Sve više sam mišljenja da u ovakvoj situaciji, s ovakvom globalnom zdravstvenom krizom koja traje toliko dugo i pogađa cjelokupno stanovništvo, cijepljenje protiv korone nije samo stvar odluke pojedinca za sebe.
Iako, kampanja "misli na druge, cijepi se" pokazala se potpuno promašenom. Zato što brojni pojedinci uglavnom ne žele misliti na druge. Možda bi bilo efikasnije da su rekli "misli na sebe, cijepi se"?
možda si u pravu, možda i strpavam u isti koš ali kao što sam rekla većina iz moje okoline je išla na cijepljenje da si ne kompliciraju a ne zato jer misle da će im pomoć.<br><br><br><br><br>
Ja ću ovo ponovit jer mi se to čini kao stvarno vrlo jasan dokaz o učinkovitosti cjepiva. Kad gledaš najprocjepljenije zemlje, u Kanadi ni nema trenutno porasta broja slučajeva, u Izraelu je mali. Velika Britanija i Španjolska imaju veliku procijepljenost, ali i značajan porast broja slučajeva delta varijante, ali taj porast ne prati niti približan porast broja smrti (koji bi se dosad trebao vidjeti jer delta je tu već dugo, obično smrti prate za dva tjedna pattern)
To je kao los razlog za dobru stvar?
Ili los razoog za losu stvar?
Ili sto?
Neki ljudi jednostavno ne kompliciraju.
MM je cijepio da zastiti nasu kcer koja je rizicna skuina.
Ali da kcer nije rizicna cijepio bi se da ne ide na bolovanje i u samoizolaciju je je obrtnik koji radi u vlastitom obrtu.
I ne moze si priustiti mjesec dana da ne radi.
U meduvremenu u njegovom zanimanju su donjeli odluku da ne mozes raditi prijevoz preko granice ko nemas covid putovnicu.
Njemu svejedno. On je odluku donio davno i bez priimisli da ce mozda jednim cjepivo biti obavezno za posao.
Drugi nisu imali motive kao on. Ali sad su se morali cijepiti ako zele obavljati posao.
Posljednje uređivanje od sirius : 27.07.2021. at 15:39
istekao mi edit
Anite šupe morala sam googlat nisam znala tko je . Ali kod nje što sam vidjela na brzinu izbacite šećere, loše ugljikohidrate, birajte svoju hranu pažljivije.Nisam išla dublje , ali sad ću baš malo si dati truda i pogledat.
Haha, pa naravno da nije stvar osobne odluke pojedinca! Da je, ja se nikad ne bih cijepila. Ja sam relativno mlada i savršeno zdrava, šanse da me pokosi korona su otprilike iste kao da poginem od udara groma.
To je apsolutno stvar kolektivne odgovornosti i ne sumnjam da će cjepivo postati obavezno čim prođe onaj period od 3 godine, ako epidemija spontano ne nestane.
Dobro, kod starijih, rizicnih zaista bi trebala biti i osobna odluka.
Nije da se moja susjeda od 78 godina sa pretiloscu, dijabetesom, visokim tlakom , problemima s kicmom i koljenima , stalno na operacijama ili terapijama po bolnicama cijepi zbog mene.
Tj. ona se ne cijepi jer ocekuje da ju drugi stite.
Pa prigovara na razmak u bolnicama , guzve u javnkm prijevozu i izbjegavanje izolacija ekipe s covidom kod nje na vikendici.
Posljednje uređivanje od sirius : 27.07.2021. at 15:48
Što nije rečeno da je kinesko cjepivo "old school"? Pa sad ispada da ne štiti nešto posebno i ljudi koji su dobili njega sad dobivaju po jednu dozu mRNA
doduše sad kad ovako pišem, ovo je dušu dalo za teorije zavjere, da ćemo svi biti čipirani i da nam se mijenja DNK
tvoj suprug je donio odluku da zaštiti svoje dijete, a ne zato da si ne komplicira prelazak preko granice.
Da je bila obrnuta situacija i da je prvo došlo uvjetovanje za prelazak granice?
Ja sam svoj obrt morala zatvorit, zbog mjera više jednostavno nismo mogli podnijeti teret davanja državi ,
a nismo mogli radit u punom kapacitetu.
Pravo na potporu ili kako već hoće nazvati nismo imali jer po njihovom ne spadamo u tu skupinu.
I sad nakon 13g rada smo morali zatvorit.
Kako je tvoj suprug stavio svoje dijete na prvo mjesto pri odluci tako i ja stavljam svoju obitelj na prvo mjesto.
Kako god okreneš svi skupa igramo ruski rulet cijepili se ili ne
Pa naravno da je dobio takvu odluku zbog djeteta. Ne bi bilo lose ni da ju je donio zbig egzistencije ( da ne ide na bolovanje)
Kao sto je donio odluku da uopce NE radi prva tri mjeseca epidemije da slucajno ne bi oboje dobili virus ili samo morali u samoizolaciju zbog kontakta jer ja radim u bolnici .
Tvrdnja da stitis obitelj necijepljenjem tesko da stoji. Jer rizik od neke komplikacije bolesti je visestruko veci nego od mogucih komplikacija cjepiva. Cak i da zanemarimo rizik zaraze ostalih clanova obitelji.
Iskreno, zadnje sto mi je stalo je bilo koga uvjeravati u cijepljenje , srecom da nisam Stozer.
Ali isto tako ne misim da je jednako korisna odluka za mene gledajuci korist za zajednicu -cijepiti se ili ne.
Jasno , pojedinac u svakom slucaju moze misliti da je za njega bolje da drugi prime cjepivo prvi pa da njega zastite usputno bez da se on izlaze riziku cjepiva.
Nije to bedasto. To je fino i promisljeno, vidim to svaki dan.
Ali nije nesto sto bi mene osobno trebalo odusevljavati.
Bas to.
Tako ce, nadam se, cjepivo korone na obavezni kalendar cijepljenja kad prodje ovo razdoblje privremenog odobrenja.
Mislis stvarno da ljudi koji se cijepe ne procitaju nista o sastavu ili djelovanju i da nikad nikoga nista nisu pitali?
Antivakseri i teoreticari zavjere baljezgaju gluposti u 99% slucajeva. Tu je glavna razlika izmedju nekoga tko postavlja pitanja i trazi odgovore prije donosenja odluke o bilo cemu. Stvarno nemam neki zgodniji rjecnik za opis onoga sto rade teoreticari zavjere i antivakseri jer su izvori na kojima se informiraju i informacije koje izvlace stvarno nesuvisli i neutemeljeni u bilo kojoj znanosti, osim alternativne.
Inace, koristim homeopatiju vrlo rijetko, povremeno idem kod kiroprakticara, doktorica opce prakse mi je osteopat, a cijepljeni smo i mi i djeca svime i svacime. Moze se to i skupa.
Ja cijepljena drmnula preko vikenda sinov lijek za alergiju i homeopatiju. Testiranje u petak pcr pokazalo da sam negativna, a kasljem ko luda.
U ponedjeljak zavrsila na hitnoj, srecom bez upale pluca , samo sa bronhitisom , pa sam pocascena azitromicinom.
Sve sam ugurala u tako malo vremena![]()
moje iskustvo je da većina ljudi se cijepi podefoltu. Znači ne razmišljaju zašto nego samo prate raspored.
Ne kažem da su svi takvi,
Oni koji se ne cijepe ili biraju sa čime će se cijepiti itekako provedu sate i sate istraživajući i tražeći odgovore.
Velika većina njih je tražila zašto se cijepiti( MM je tako proveo tjedne i tjedne da meni daje argumente zašto je dobro cijepiti, a onda umjesto da me je uvjerio da cijepimo našao je puno više razloga zašto ne ili zašto neka cjepiva odgoditi koliko god je moguće.
Kao što sam već i pisala bila sam na više razgovora sa imunolozima i epidemiolozima
I uglavnom je njihov odgovor bio za neka cjepiva da je struka protiv , ali politika je rekla da mora jer je dobro za državu(konkretno hepatitis-b u rodilištu)
Kad odgađate cjepivo ili postavite par pitanja onda vas se šalje na razgovor kod imunologa i epidemiologa( da ne pitate zašto jedan ili drugi).
Nije politika uvela hepB u rodilista nego udruge oboljelih od hepB . Gdje su sva djeca prije puberteta ( prije nego postanu seksualno aktivna) hepB dobila na hospitalizacijama, zahvatima i transfuzija.
Dobiti hepB u tako ranoj dobi ima prilicno lose prognoze za razvoj bolesti.
Dakle , ekipa je predlozila , a ekipa koja donosi odluke o kalebaru cijepljenja je podrzala ideju.
Ekipa koja donosi odluke o kalendaru cijepljenja nisu politicari nego vecinom lijecnici .
Evo mene nitko nikamo ne salje kad pitam o cjepivu. Ali inace vjerujem imunolozima i epidemiolozima, nasuprot upitnim izvorima na internetu pa bi mi bilo sasvim ok da me salju kamo god.
Zapravo me ne moraju zvati jer sam jednim pozivom/porukom udaljena od izvora koje smatram relevantnima pa mogu pitati direktno na "izvoru".
Ma znam, ali kazem da, eto, kod mene onaj kod kojeg se cijepis najcesce ima odgovore na pitanja za jednu i drugu stranu. Mislim, uvijek postoji neki lijecnik koji je jednostavno manje zainteresiran za svoj posao pa mu se ne da. Toga ima svuda.
Ima raznih lijecnika, ali i raznh pitanja.
Ne pratim odavno pokret protiv obaveznog cijepljenja, davno je to otislo u jedne cudne vode, ali znam da je jedni vrijeme bilo moderno pedijatra traziti da pismeno odgovara na pitanja i da potpise neki papir na kojem garantira svojim potpisom da ce snositi odgovornist za eventualne nuspojave cijepljenja obzirom da je obavezno.
Kazem , nepratim te krugove vec dugo, ali sjecam se nekih dokumenata koji su se djelili za potpise.
Posljednje uređivanje od sirius : 27.07.2021. at 17:16
Papir se slao zato jer nisu ljudi dobivali odgovore, a o nus pojavama se nije razgovaralo.
Ne znam da li je itko ikada dobio odgovore, pisano se išlo jer sve mora imati pisani trag a ne rekla /kazala.
Potpisuje se papir o odgovornosti jer u slučaju nus pojava ili težih posljedica od cijepljenja nitko nije odgovoran,
niti proizvođač , niti onaj tko ga stavlja na tržište samo je roditelj odgovoran ako ne cijepi.
Ali za posljedice ako nešto krene krivo onda ste samo statistika. Zato ide taj potpis.
ja sam duboko uvjerena da ako netko želi naći dokaze protiv cijepljenja, da će ih naći
može to biti nobelovac koji kritizira cijepljenje ili Eric Clapton koji kaže da neće nastupati na događanjima gdje se traži potvrda o cijepljenju, ili može biti samo postojanje nuspojava
sve je to lišće, a šuma je da imamo javnozdravstvenu krizu, imamo i rješenje za krizu, al ga odbijamo
a odbijamo ga zato što ljudi nemaju povjerenja u institucije
koje bi trebale biti posrednik između znanosti, tj. ljudi koji su kompetentni govoriti o sastavu, mehanizmu učinka, kao i posljedicama cjepiva (pozitivnim ili negativnim) i običnog puka, koji je NEKOMPETENTNAN procjenjivati sve navedeno.
Džaba gugl, gugl od mene nikad neće napraviti imunologa, epidemiologa, virologa, ili bilo kog drugog stručnjaka koji je svoje godine usavršavanja utkao, nakalemio na dugogodišnja istraživanja koja su prethodila razvoju ovog cjepiva
Nitko ne gugla kako funkcionira motor s unutrašnjim izgaranjem prije nego sjedne u auto, ali veliki stručnjaci o cjepivima niču kao gljive poslije kiše, za što je dovoljno petominutno guglanje na zahodu.
I pušačima je npr prihvatljiv rizik od npr 50% da će umrijeti zbog pušenja a nije im prihvatljiv rizik manji od 1% koji nosi cjepivo. Inače, najdraže mi je kad pušači strepe od dugoročnih posljedica cjepiva.
Doista se trudim imati razumijevanja prema strahovima i nesigurnostima koje necjepiše gaje, ali neke stvari jednostavno nemaju smisla. Što mi samo govori koliko je ta odluka o necijepljenju utemeljena na nelogičnostima i nedosljednostima.
Nije me bilo par sati, vidim da je puno pametnog napisano ali uzalud.
Dokle god ti i ostali sa "genskom terapijom" krećete sa ovog stanovišta, postojaćemo "mi" i "vi", i ne može biti konstruktivnog dijaloga ako su nama osnovne postavke stvarnosti potpuno različite.
Za mene je broj umrlih tačan, koliko već može biti tačan u ovim okolnostima, a svako ko je umro pozitivan na pcr testu, a da ga nije pogazio onaj autobus iz priče naših političara, umro je OD i ZBOG korone.
Isto važi i za ostale brojke vezane za koronu na globalnom nivou- obolele, teško obolele, itd.
I dok za mene važi jedna stvarnost, a za tebe druga, naravno da nema razumevanja.
A što se tiče onoga "samo propitujemo i tražimo neke odgovore", to nije istina. Odgovori se daju već mesecima, evo onaj link koji je ina stavila pre koji dan je baš odličan, razumljivo napisan članak, obuhvata većinu takvih "propitivanja" i objašnjava zašto su ona zablude.
Ali se sve to odbacuje jednim "ja ne verujem".
Ja nemam drugo objašnjenje nego da vi imate neverovatan ego ako mislite da se znanje neophodno za makar delimično razumevanje imunologije i epidemiologije može steći petnaestominutnim slušanjem naučnika koje je nažalost pogodila neka od mentalnih bolesti. I ponovo pitam, da li vi imate takve stavove za svaku profesiju sa kojom se u životu srećete, da se u sve razumete bolje nego osoba koja je uložila ako ne ceo život, a ono bar deceniju u sticanje dovoljno znanja o nečemu?
Generalno, jelena o. sve sumirala![]()
Prema mojem iskustvu imaju.
Nisam jednom upoznala majstora koji zna bolje od ing. građevine… jer šta on zna nakon što je pročitao puste knjige, a ne zna dvije cigle složit za razliku od njega koji je cijeli dan na gradilištu.
Mene recimo zanima tok svijesti osobe koja se kategorički odbija cijepiti i onda npr. dobije koronu sa žešćim simptomima i završi recimo na respiratoru i u bolnici 10-tak dana. Što si onda misliš… “pa mogao sam se i cijepiti, možda bi isto ovako prošao…” Ili što?
Nema za ništa nikakve garancije, ništa nije 100%, ne postoji 100%, farmacija i medicina nisu lista obećanja koja se ispunjavaju nego vjerojatnost pa kako ti grah padne. Nisam se cijepila jer cijepivo štiti 50 ili 80 ili 90 ili 96%. Cjepila sam se jer očekujem da je veća vjerojatnost da mi cjepivo više pomogne nego odmogne. Samo to. Veća je vjerojatnost. Uopće me ne zanima kolika je ta brojka… zdrav razum i opća kultura mi govori da nas ne bi bilo 8 milijardi bez lijekova/cjepiva/medicine… i da je racionalnije i dalje vjerovati u njih nego ne. Meni dosta.
Inače, samo sam došla reći da je reakcija kod mene trajala 24 sata, poslije sam došla sebi. Hvala na brizi.
Super, Bubilo! Drago mi je da je brzo proslo.