Referiram se na problem komunikacije, ne ideologije.
Referiram se na problem komunikacije, ne ideologije.
Stručnjaci u raznim zemljama različito savjetuju, a vlade vrlo vrlo različito postupaju. Možda su oni u Australiji i u Švedskoj učili po različitim udžbenicima.
Ja bih ponovo postavila isto pitanje. Neovisno o gustoći naseljenosti, cirkulaciji ljudi itd. Ne može se tvrditi "ako se svi zaraze", jer u kratkom vremenu se neće svi istovremeno zaraziti, covid nema zaraznost ebole. Ako cca 10% (od necijepljenih starijih koji su oboljeli) završi s komplikacijama u bolnici, to je toliki broj da sustav puca, da je potrebno blokirati sve?
Marija, vrlo lako moguce da nas cijepljenje nece vratiti normalnom zivotu. Pogotovo u ovim postocima?
Ali sto onda hoce?
Koja je alternativa?
Prava slika lijeka se uvijek dobije tek kod stavljanja lijeka u promet. U velikoj nekontroliranoj populaciji i to je upravo ovo sto imamo s cjepivom. Zadnji put kad sam gledala, zakoni velikih brojeva bili su na strani cjepiva. Dopustam mogucnost da sam u krivu - ne istrazujem svaki dan sto se dogadja.
Stajati sa strane i cekati da se nesto dokaze 100% sigurnim dok svijet gori je u mom pogledu na svijet sebicno.
I ja bi bila sigurna, ali jbg, sta je tu je.
Na mobu sam pa da ne trazim onaj link o A.Markotic. Ali tamo su navedena neka pravila koja su mi bitna, posebno onaj dio da cjepivo mora proci mnogo ispitivanja i kontrolnih studija, a to traje od pet godina navise, najmanje.
Dakle, ne potpusujem clanak 100%, ali vecinom da.
I ono sto jos ovdje nikad nisam napisala, mora mi biti i moralno prihvatljivo.
A to ova cjepiva nikako nisu.
O tome imam dosta podataka, a linkove mogu poslati sutra ako nekoga zanima. U krevetu sam, a pokupila sam upalu mjehura pa sam strgana. Pogotovo mislim na AZ cjepivo i Modernu
Meni je ta eticka problematika vrlo bitna.
Nemam konkretne podatke za Kaliforniju, ali u Minnesoti, tocnije u moja lokalna dva okruga od 100,000 stanovnika, u bolnicama su uglavnom mladji, necijepljeni ljudi.
(99% i 95% populacije 65+ u ta dva okruga jw kompletno cijepljeno.)
Zasto sam ja uostalom cijepila svoje sinove protiv rubele?
Bolest je kod djece obicno blaga, cemu riskirati?
Pa pitaj svaku trudnicu je li joj svejedno kolika je procijepljenost stanovnistva.
Nedavno je moja trudna frendica imala lazni pozitivan nalaz na rubelu i ne moram vam uopce opisivati taj horor.
Neke stvari smatram da smo ipak u stanju staviti iznad nasih partikularnih interesa.
Mladji od 65. Ne nuzno i mladi, s obzirom da je i meni prosao taj voz (imam 43).
Pa onda je vrlo ružna demagogija reklamirati kako cjepivo služi povratku u normalu.
Ja ne očekujem 100% sigurnost. No pitam se čemu toliko grčevito inzistiranje na cijepljenju opće populacije, kad je već nakon pola godine bolesti bilo jasno koji dio populacije je rizičan i koga bi trebalo zaštititi, jer je epidemiološki, u zakonu velikih brojeva, bitno da zdravstveni sustav izdrži, a ne da se bolesti potpuno iskorijeni.
Naisla sam na zanimljiv tweet prije neki dan, isao je nesto kao: pandemija ide ovako lose jer vecina ljudi prvi put vidi kako se znanost odvija u realnom u realnom vremenu - pokusak pogreska promjena metodologije itd.
Btw ne mislim sad tebe uvrijediti da su ti jedna od tih od ljudi kad smo svi vec toliko osjetljivi (:D) ali mi se cini da ljudi maju stvarno nerealna ocekivanja od znanosti
Kod nas se otvaraju skole na puno radno vreme u ponedeljak. Videcemo da li ce biti zaraze i da li nam je vakcinacija delotvorna u tom smislu. Skole su kod nas celu godinu bile potpuno zatvorene, a onda su na prolece uveli hibridni model po kom su deca isla nesto malo uzivo u skolu - otprilike 2 puta nedeljno po 2-3 sata. Moji se nisu ni vracali.
Ja studiram i radim na univerzitetu, a na kampusu nisam bila od marta 2020. Imam dva part-time posla, i na dva predmeta sam student. Jedan posao mi trazi da budem na kampusu 'ponekad' (4-5 outa u toku semestra), drugi je skroz online. Nastava na oba predmeta ce biti online, ali ja sam tako odabrala.
Svi biznisi su otvoreni od 15.6., restrikcije su minimalne, sto se drzavnih propisa tice. Nisam jos uvek cula za outbreak u nekom od biznisa u mojoj okolini. Cerka mi je bila u 3 kampa ovog leta (aktivnosti, ne kampovanje) i u jednom su kaaaao imali osobu koja je imala pozitivan test, ali su nam rekli u petak da je osoba poslednji put 'posetila kamp' u utorak te nedelje. Naravno, niko se nije razboleo. Verovatno je to bio ili nadzornik ili servisni radnik. Ali eto, prija sve.
Sutra vodim 3 dece na testiranje pre pocetka skole. Nije obavezno, ali se preporucuje. Skolski distrikt ima deal s Lab kompanijom i deca se besplatno testiraju, a time distrikt dobija vecu transparentnost u slucaju da se pojavi osoba/dete pozitivno na koronu. Ajd videcemo kako ce sve funkcionisati...
Moram napomenuti da je vreme ovde jako povoljno za boravak napolju, nikad vruce niti prehladno. To isto pomaze.
A samo da jos nesto dodam - i ta cjepiva koja smatram dobrima imaju jednu kvaku - imam vec velike klince pa nisam potpuno u toku, ali cula sam neke mlade mame kako komentiraju cjepivo 6u1. Kako je to stvarno preagresivno za bebe…kao cesce su nuspojave od cjepiva koja su moji klinci dobivali (5u 1). I citala sam nesto sitno o tome. Ne znam je li to tocno, ali znam da rasprava o tome postoji.
Dakle, mislim da je rijec o puno vaznih faktora…
Jako sam nabacala recenice, ali valjda sam bila jasna.
jennifer_gentle, slazem se u vezi ocekivanja od 'nauke'. Dodala bih jos da je cesta zabuna, koju mediji pospesuju, mesanje nauke i upravljanja (donosenje zakona i mera). Zakoni i mere su cesto zasnovani na nekoj vrsti analize podataka, ali to je vrlo daleko od 'nauke.' Medjutim, mediji doprinose da recimo ovde CDC guidelines ljudi dozivljaju kao 'naucni pristup.' Nije...
Sve može imati kvaku ako te tako potrefi... I ja sam čitala svašta o kombiniranim cjepivima i kako je bolje jedno po jedno i onda nam se dogodilo da je mali imao strašnu reakciju na HB cjepivo. Od kojeg većina beba neće imati ništa. Takve nuspojave da su sva cjepiva odgođena, evo sad sa 16 mjeseci se cijepi redovno tamo gdje smo stali. Sve nuspojave su mu bile one koje se događaju jako rijetko, ne znam više na koliko tisuća beba, mislim na 1 od 10.000. Dogodi se nažalost, nikad ne znaš hoćeš biti ta jedna osoba, svaki lijek i svako cjepivo može imati nuspojave, to je tako.
Ja sam mislila da je i prilično bitno i hvale vredno pokušati eliminisati nešto tako gadno i nepotrebno kao korona?
Takođe sam mislila i da će ljudi raširenih ruku dočekati mogućnost da se ne kockaju sa mogućim posledicama bolesti.
Verovatno su slično rezonovali i idioti od naučnika koji su realizovali vakcinu.
A zapravo je bilo dovoljno samo napraviti dovoljno vakcine za rizične i pokazati šipak nama ostalima. Jer može da nas izdrži zdravstveni sistem pa zašto ne bismo bili bolesni tri nedelje na svakih 6 meseci, šteta da propadne kiseonik i bolnički krevet ako već ima mesta, za šta su pravili tolike nove kovid bolnice inače.
Generalno ne znam čemu toliki idioti od naučnika angažovani na ovome, kada je gro ljudi sasvim zadovoljan novom bolešću, kako sam i rekla par stranica ranije.
Hvala vam cure na lijepim rijecima![]()
Nasmijala sam se na inkviziciju![]()
Jennifer gentle, tebi takodjer hvala sto si se ukljucila u ovu raspravu na civiliziran nacin i pokrenula je u pravom smjeru bez agresivnog napadanja i s dozom toleriranja sugovornika koji ne razmisljaju identicno. Evo ja da sam "s druge strane" plota (što nisam) rado bih te čitala s pozornoscu.![]()
I to je tvoj zaključak nakon svega što se pisalo na samo posljednjih nekoliko stranica? Što reći?
Ali haj'mo na trenutak zanemariti barem ono o čemu sam ja tipkala (i slala linkove) - iako to baš i nije moguće jer u ovom trenutku mnogi imaju iste dvojbe kao i ja, a to i sami znate. Ali idemo to pokušati zanemariti i pozabaviti se nečime što je mnogima okosnica njihovih života, a i njegov smisao - a to je vjera. U kojem smislu?
Već mjesecima s prijateljem s KBF-a istražujem ovu temu (oko cjepiva) i iz jedne druge perspektive i došla sam do mnogih divnih saznanja oko događanja u Vatikanu i aktualnog pape. To je pravi kaos, sajam taštine. Sapunica bi se mogla snimiti na tu temu.
Naime, mislim na upotrebu fetalnog tkiva u farmaceutskoj industriji (ali i ne samo na to), prije svega u proizvodnji cjepiva, ali i nekih drugih farmaceutskih proizvoda. Međutim, u industriji cjepiva ta je upotreba ipak najizraženija.
Neki su znanstvenici već upoznali izabranu elitu s mogućnostima proizvodnje cjepiva iz stanica posteljice normalno/zdravo rođenog djeteta, a ne pobačenog (pritom ne mislim na spontani pobačaj, da se razumijemo) i o tome postoje određene studije i istraživanja. Ali to se jednostavno - ignorira. A zna se i zašto.
Za one koji možda ne znaju (iako sumnjam u to), upotreba fetalnog tkiva pobačene djece u farmaceutskoj je industriji izvor goleme zarade. To su činjenice. A i nije neka tajna, iskreno.
Ukratko, pristajanje na upotrebu ovih cjepiva za mene (a vjerujte mi - i za tisuće drugih ljudi) je isto što i sudjelovanje u pobačaju, odnosno u zločinu. Tu staje cijela priča. Jer pobačeno dijete za mene je isto što i dijete koje danas trčkara oko mene. Što god napisali na ovu temu, zaista što god to bilo - odbit će se o zid, ako ćete mi proturječiti. Oko toga, naime, zaista nemam baš nikakve dvojbe.
I hoćete li me onda možda ponovno prozivati i pitati me za moralnost moje odluke da se ne cijepim? Ne znam, ali ću možda ja pitati vas. Jer mnoge za to uopće nije briga, ta moralna dvojba za njih ne postoji. I to je u redu, za njih. I nisu nimalo istraživali to područje.
Međutim, postoje i cjepiva koja (koliko znam, za ovo ne mogu staviti ruku u vatru, ali je vrlo vjerojatno točno) zadovoljavaju te moralne kriterije, ali ih regulatorne agencije nisu odobrile za službenu upotrebu. Zasad.
I sad mogu zvučati patetično, iako to nisam, ali da - ja radije pristajem na to da umrem od posljedica bolesti nego da pristanem na upotrebu ovakvih cjepiva. Cjepivo Johnson&Johnson ipak nekako prednjači u svemu, ali ni ostala ne zaostaju. Jer i tu postoje određeni kriteriji - je li fetalno tkivo korišteno samo za kontrolu i nastanak cjepiva ili možda za čitavu proizvodnju.
Detalje oko ove teme ne kanim iznositi jer znam da sam na jednom uglavnom ljevičarskom forumu. Sve što sam napisala može se provjeriti i sve su informacije dostupne. Ali ja ih ne kanim dostavljati.
Dosad sam pisala o kojekakvim temama i slala različite linkove, ali sam, priznajem, svjesno izbjegavala ovu temu. A to je ništa drugo nego grijeh - mišlju, riječju, djelom i propustom.
Stvari ipak nisu crno-bijele, je li tako?
Obzirom da si tako detaljno proucavala temu( koju ocito ni papa nije dobro proucio) jasno ti je da su stanice koje se koriste u proizvodnji ( nekih cjepiva, koja djeca imaju i.u redovitom kalendaru) nastala od stanicne linije fetusa koji je pobacen prije 40 godina? Nikad nisu ni pripadala tom fetusu nego su uzgojene ( stanicna linija)?
Meni je uvijek zgodno vidjeti ljude koji su veci papa od pape.
O da, Sirius, toliko sam detaljno proučavala tu temu i shvatila da eto, ni papa, barem ne ovaj, nikakva neka moralna vertikala. Ali zagrebi malo u to područje pa vidi što mnogi vjernici misle o njemu.
A za stara cjepiva itekako znam - ali to sam već ispovjedila. Jer tada (dok sam pristajala na njih) zaista nisam ništa znala o tome. Niti sam se bavila time.
O staničnim linijama nemoj jer ne kanim ulaziti u takvu raspravu ni na trenutak. Govorim o aktualnim cjepivima.
I zasto bih otkacila? Bljezgaris potpune gluposti.
Sve mi je neugodno za citati pa cu radije otici piti kavu.
Sirius, ovakve rečenice poput tvoje - veći i od samog pape - toliko su isforsirane.
To što sam katolkinja ne znači da prihvaćam sve što mi se servira s vrha. Drugi vatikanski koncil mnogima je samo još jedan u nizu. A bome nije.
Što znači biti veći vjernik od nekoga? Ja to ili jesam ili nisam. Ne mogu i ne smijem prihvatiti samo ono što mi se sviđa, a ostalo nijekati.
Određene su crkvene strukture uistinu zagrezle u paklo pedofilije, a znaju se i imena. I da zato ja to prihvatim, jer oni su dio moje Crkve? Ne, naravno.
Ukratko, vrijeđa me da bljezgarim gluposti (ovo me uistinu vrijeđa) jer nešto iščitavamo mjesecima, godinama, razgovaramo o tome s drugim svećenicima i sl., a ti to sve svedeš pod bljezgarenje.
To nije bljezgarenje. Nikakvo.
Odmah na njegovoj naslovnici nalazi se cjelovita lista cjepiva.. https://cogforlife.org/wp-content/up...OrigFormat.pdf
Dakle, ako nekoga zanima, tu se nalazi lista cjepiva, a onda još može dobiti i detaljan ispis.
Npr. Johnson & Johnson/Janssen Tech.
Ad-Vac – Uses aborted fetal PER C6
https://www.jnj.com/johnson-johnson-...y-pandemic-use
And
https://www.janssen.com/infectious-d...d-technologies
Evo, tko želi, neka malo čita o cjepivima, stvarno ih ima. A u nas su samo neka odobrena, kao i u svim drugim zemljama. To je dobro, možda ipak ubace još koje na "našu listu".
Ja ću se samo isključiti iz daljnje rasprave, izgubim volju i želju čim to krene u katoličanstvo, grijehe, Vatikan i ostalo.
Pogledajte samo listu alternativnih cjepiva. Sva ova zažućena cjepiva (koja nemaju ništa crvenosu moralno prihvatljiva. Pfizer je od "naših" najbliži tome, ali ne potpuno.
Mislim da se i za to vrijedi boriti.
Ljudi, ugodan vam dan![]()
A dobili smo pun paket. I onaj neki lijek za svinje i cipovi s daljinskim ocitanjem i bill gates a sad i mrtvi fetusi i "zlocesti" papa (ko da su ostali inace dobri). Na kraju nista novog ali me prilicno čudi da je ama bas sve u "paketu". Ima li bar čega novog?
Pobogu, Freyja...
Stvarno.
Posteljica i pupčana vrpca isto su izgrađene od ćelija FETUSA. Jer su to organi embriona i kasnije fetusa. I posteljica i pupčana vrpca su predviđene da se odbace nakon porođaja. Možeš uzeti stotine i hiljade ćelija iz njih, i gajiti ih desetinama godina na hiljadama lokacija kao kulturu tkiva. One su nedefinisanog oblika. One ne grade dete i nisu dete.
Kao što tvoje ćelije kože, koje bi se uzgajale u labu da ti treba transplantat za ne daj bože gadnu opekotinu, ne bi bile TI, zar ne?
Dosta je puta na ovom forumu bilo postavljeno pitanje - kako bi ti riješio problem pandemije? Evo, ja sam vam danas napisala što mnoge vjernike muči, što nikako nisu moje pretpostavke, a relativno se lako može riješiti uvrštavanjem nekih drugih cjepiva na "hrvatsku" listu. Samim time bi se i jako povećala procijepljenost za kojom se toliko teži.
Zapravo, rješenje ipak nije toliko jednostavno. Što ono Plenki reče, koliko cjepiva imamo u zalihama?
Ljudi, odjavljujem se za danas. Idemo delat'.
Evo, saznali smo da su vjernici problem. To je valjda nesto novo i vezano samo uz hrvatski dio svijeta.
Dajte im da se cijepe. :johnson:
Šališ se, je li tako? Znači, je li u posteljici novorođenog djeteta fetus ili novi život? Embrij, kako već hoćeš...
Dijete je rođeno, vani je. U posteljici je fetus?
Idemo ponovno na sat biologije?
A posteljica pobačenog djeteta je posteljica pobačenog djeteta. Ništa drugo ne treba dodati.
Ali koliko se vi god iščuđavali nada mnom, ja se još više čudim.
A na GO sam, vruće je, cvrčci cvrče, kava se pije, djeca jos spavaju. Malo mi je dosadnoOvo mi je onak, antiklimaks. Nije zanimljivo.
Vec se znam, kad nam bude bas jako dosadno na moru obicno kupimo nešto, pa cu morati na onu antirecesijsku temu. Vec smo bili blizu jucer, ali srećom - manjak čipova nas spasio![]()