Stranica 291 od 383 PrviPrvi ... 191241281289290291292293301341 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 14,501 do 14,550 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa ne znam Freyja, po meni nepristrano i objektivno novinarstvo baš i ne postoji. Mogu razni portali govoriti kako su baš takvi jer ih nitko ne financira, ali činjenica je da svaki vlasnik portala, kao i svaki novinar, ima neku struju kojoj je skloniji i to se vidi iz tekstova. Osim kad se radi o nekim prometnim nesrećama i slično pa se napišu same činjenice gdje, kada i kako se dogodila, mrtvi/ozlijeđeni itd.

I isto tako i ljudi onda biraju čitati portale koji im odgovaraju prema stavovima. Recimo ja ću dobiti osip kad vidim nešto sa portala Logično, a netko će ga baš ići pročitati. To je tako, različiti smo.

Ne znam što ti točno znači taj oblik cenzure. Ja sam o svim tim prosvjedima pročitala i čula. Znam da su bili i znam zašto su bili. Meni je to dosta, ali ne znam što ti očekuješ od takvih vijesti pa moguće da te zato ne razumijem. Kažem, meni je sasvim dovoljno da znam gdje, kada i zašto. Pretpostavljam da ti očekuješ nešto više?

Za ove potvrde - događa se. Daleko od toga da se ne treba snositi odgovornost ako se nešto krivo napravi, naravno da treba. Ali inače se greške u informacijskim sustavima jednostavno događaju... Treba ih otkloniti na način da se što manje lomi na ljudima i idemo dalje.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Točno, birokratske greške nisu nikakva novina korone, a ni to da ti na granici propisuju tko pod kojim uvjetima može preći, a tko ne isto nije nastalo 2020.
    U kontekstu onoga što se trenutno događa u Afganistanu malo mi smiješno zvuče Evropljani sa svojim kukanjem o narušenoj slobodi

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Načelno se slažem s tim jer se stradavanja i ljudske žrtve ne mogu ni s čim drugim uspoređivati, ali prosvjedi su se događali i prije (Berlin, Madrid, diljem Italije itd.) pa su mediji i tada vrlo šturo izvještavali o njima. To nije nepristrano i objektivno novinarstvo. Za mene je to svojevrsni oblik cenzure.
    Nedavno mi je kolega, koji se cijepio, rekao kako ga covid putovnica uopće ne zanima jer se nije cijepio zbog nje, nego zbog vlastita zdravlja. Da njega i njegove neće nitko ucjenjivati i da on na odmor (u Austriju, kamo je planirao putovati) ide sa svojom obitelji, a ne s nekim strancima. A ako ne idu oni, ne ide ni on. Nisam išla u detalje, što je s njegovima i sl., ali čovjek je blago rečeno ogorčen (iako bi mu zdravstvena propusnica štošta olakšala/omogućila). I znam još dosta takvih slučajeva kad se ljudi žale i govore da ne pristaju na ucjene i zastrašivanja, što dokazuju i aktualni prosvjedi. Nije stvar u tome da neki od njih nisu zadovoljili sve uvjete za dobivanje propusnice, već sama činjenica da je riječ o svojevrsnoj prisili. Pa i nije to baš neka metoda postizanja cilja - što potvrđuje i situacija oko procijepljenosti u Hrvatskoj. Razni apeli, ucjene (npr. za dobivanje poticaja) i zastrašivanja samo dodatno raspiruju inat i govor mržnje, sigurna sam u to. Nije da ja imam rješenje i da ja znam kako upravljati gomilom, ali dosadašnje metode jednostavno su se pokazale pogrešnima. Ili griješim?

Isto tako, još je jedna pojavnost apsurdna. Primjerice, prijateljice moje svekrve, koja je cijepljena, ne može doći do svoje zdravstvene propusnice jer nigdje nije evidentirano da se cijepila, a ni da je preboljela koronu. Pa kako je to moguće?
    Pročitala sam i jedan zanimljiv članak na tu temu.
    https://www.glas-slavonije.hr/468352...-nisu-vidljive

Tko bi za to trebao preuzeti odgovornost?
    Odgovornost za sto?
    Ako je cijepljena, a nije uneseno u sustav, sredi se lako.
    Svaka cijepljena osoba je dobila papirnatu potvrdu na cijepljenju .

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Jučer smo cijelo poslijepodne bili na Zrmanji, a tamo internet šteka.
    Neću nikoga posebno citirati, samo ću reći da znam kako nepristrano i objektivno novinarstvo ne postoji, čista utopija, Ali nisam išla tako daleko da sam to doslovno mislila. Naime, ako se u subotu, 14. kolovoza 2021., u glavnom gradu Francuske događaju prosvjedi na kojima sudjeluje otprilike pola milijuna ljudi i gledam središnji (večernji) Dnevnik na HRT-u, kao i na Novoj i na RTL-u, a u njima ni spomena o tome, meni to nije ni normalno ni prihvatljivo. I da, naravno da očekujem više.

A ovo s birokratskim greškama - ovakvi previdi sigurno nisu samo jedni u nizu. Ti propusti samo dokazuju koliko je kaotičan i neorganiziran cijeli taj sustav. I dobivanje propusnice poslije takve pogreške uopćee se ne dobiva lako.

A da je zbog, primjerice, događanja u Afganistanu smiješno kukanje Europljana zbog narušene slobode, ne bih zapravo ni trebala komentirati. Pa i sama znaš što se tom istom narodu (ne mislim samo na Francuze) dogodilo u posljednjih godinu i pol. Da krenem sve nabrajati - od izgubljenih poslova nadalje... neću jer bi popis bio golem... A ono preko čega ću ipak najteže prijeći su mladi - samo za Austriju imam malo konkretnije podatke o velikom porastu samoubojstava mladih unazad godinu i pol. Tamo je situacija, za razliku od situacije u Hrvatskoj, bila vrlo dramatična što se zabrana tiče. Meni je to vrlo zabrinjavajući podatak. I ne samo to.
    Mogu staviti i dosta linkova na temu o porastu alkoholozma i ostalih ovisnosti od početka lockdowna, ali bolje neću, je li (ovo je samo jedan od naslova na tu temu - Nearly ONE MILLION more people in England are now addicted to alcohol as a result of Covid lockdowns, official data suggests"). I u Europi ljudi gube živote, ali ne na tako dramatičan i vidljiv način kao u Afganistanu ili u potresu na Haitiju pa se to valjda ne računa?!

Ali prihvaćam da drukčije gledamo na ista događanja, tako je uvijek bilo i bit će. To je demokracija.

Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016

Početno

Nije demokracija nego gledanje vlastite gu*zice i nedostatak empatije.
    Austrija i Afganistana pocinju na A i tu zavrsava svaka usporedba. Ti stvarno usporedjujes lockdown sa zabranom obrazovanja zenama i sibanjem zbog krive odjece?!

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Naravno da se računa, Freyja, ali sad pišeš nešto drugo od onoga o čemu si počela. Počela si o tome da se piše o Afganistanu i Haitiju, a ne o prosvjedima, pa smo komentirali da je to novije, važnije i prije svega da su to dvije tragedije koje su se SAD dogodile, pa je normalno da se to prenosi posvuda. Sad pišeš o alkoholizmu i samoubojstvima i da se to valjda ne računa. Nije da se ne računa, samo nema veze s portalima kojima je svrha da prvi prenesu najnoviju vijest, naravno, a o tome si počela.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa brat bratu, svasta je Freyja pocela, skrenula, ispricala, okrenula, prevrtila... malo ju iznervira jedno pa drugo, pa kad netko nesto pita, onda je to ipak trece. Ako se ispostavi da je zapravo netocna informacija, onda o tome valjda nije ni pisala.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Munkica prvotno napisa Vidi poruku
    Nije demokracija nego gledanje vlastite gu*zice i nedostatak empatije.
    Austrija i Afganistana pocinju na A i tu zavrsava svaka usporedba. Ti stvarno usporedjujes lockdown sa zabranom obrazovanja zenama i sibanjem zbog krive odjece?!
    Ne, negdje sam to usporedila? Spomenuto je da su prosvjedi stara tema, da se već tjednima događaju, a očito su događanja u Afganistanu neka novost? To se od jučer događa? I ne mogu ja, Munkice, ništa drugo napisati osim onoga što sam već napisala. Tako važan događaj ni spomenut u središnjem Dnevniku. Meni to jednostavno nije normalno. Nemam što drugo dodati. Kao što je spomenut Afganistan, i ta je vijest zaslužila svoje 2 minute. Barem toliko.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne čitam vijesti o covid related prosvjedima jer me nerviraju, pa ne znam, je li oni sad prosvjeduju protiv lockdowna i mjera ili protiv covid propusnica?
    Negativne posljedice lockdowna na psihičko zdravlje su dobro poznate i ovdje smo isto o njima pričali, nitko ih ne negira, kao ni to da su mnogi ljudi ostali bez primanja, mnogi od nas ovdje smo osjetili covid na novčaniku, na povećanju introvertiranosti djece.. Zato smo se i žurili cijepit jer smo upravo to vidjeli kao izlaz.
    A sada ispada da ako nema dovoljno onih koji će se cijepit, možemo očekivat opet zatvaranja. Pa ako najesen djeca opet dobiju online nastavu i ukinu im treninge, mogla bih i ja na prosvjed

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ne pratim bas vijesti ovih dana, a ni opcenito. Ali cak i letimican pogled na portale otkriva da je Afganistan jos uvijek glavna vijest, Haiti puno manje, ali da cak i tako zauzimaju mozda 2-3 glavna naslova. Ostalo su dobrim dijelom vijesti tipa: "necete vjerovati sto je..." i slicno. Tako da tesko da nema mjesta za vijesti iz Pariza, a sigurno bi bilo i zainteresiranih citatelja.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da se računa, Freyja, ali sad pišeš nešto drugo od onoga o čemu si počela. Počela si o tome da se piše o Afganistanu i Haitiju, a ne o prosvjedima, pa smo komentirali da je to novije, važnije i prije svega da su to dvije tragedije koje su se SAD dogodile, pa je normalno da se to prenosi posvuda. Sad pišeš o alkoholizmu i samoubojstvima i da se to valjda ne računa. Nije da se ne računa, samo nema veze s portalima kojima je svrha da prvi prenesu najnoviju vijest, naravno, a o tome si počela.
    Nešto drugo od onoga o čemu sam počela?
    Prosvjedi se i događaju zbog onoga što sam navela u svojem postu - ekonomska kriza, gubitak posla, porast ovisnosti, samoubojstva, porast psihičkih bolesti, nastavi niz... I zato smatram da su prosvjedi trebali biti malo više "primijećeni". Meni je to uzročno-posljedično. Nikako nešto drugo od onoga što sam počela.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Efekt lockdown-a na psiholosko zdravlje, poglavito mladih, a i na kvalitetu njihovog obrazovanja je, po onome sto vidim u svojoj okolini, zaista velik.

Nedavno sam bila na predavanju gdje je prikazan zaista dobar i razrađen on-line nastavni sat. Na kraju je bilo testiranje koliko su djeca shvatila/naučila. Rekla bih da su rezultati bili poražavajući. A ovo je bilo dobro koncipirano i osmisljeno - mogu mislit kakva je situacija s losije pripremljenim satovima/materijalima.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 16.08.2021. at 07:58

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nešto drugo od onoga o čemu sam počela?
    Prosvjedi se i događaju zbog onoga što sam navela u svojem postu - ekonomska kriza, gubitak posla, porast ovisnosti, samoubojstva, porast psihičkih bolesti, nastavi niz... I zato smatram da su prosvjedi trebali biti malo više "primijećeni". Meni je to uzročno-posljedično. Nikako nešto drugo od onoga što sam počela.
    I svega ovoga ne bi bilo da nije bilo lockdown-a?
    Kako to možeš znati?
    Kako znaš da se deo samoubistava nije desio jer je neko izgubio nekog od korone i ne može sa tim da se nosi?
    Kako znaš da se deo alkoholizma nije desio iz istog razloga- ili straha od bolesti i smrti?
    Kako znaš da deo psihičkih bolesti nije buknuo iz tog razloga?
    Kako znaš da ljudi ne bi gubili poslove i ekonomija se slomila i da je sve bilo otvoreno?

Uostalom, Hrvatska i Srbija imaju smešne mere naspram npr. Engleske. I gle, porastao broj samoubistava, psih.bolesti, otkaza, itd.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Efekt lockdown-a na psiholosko zdravlje, poglavito mladih, a i na kvalitetu njihovog obrazovanja je, po onome sto vidim u svojoj okolini, zaista velik.

Nedavno sam bila na predavanju gdje je prikazan zaista dobar i razrađen on-line nastavni sat. Na kraju je bilo testiranje koliko su djeca shvatila/naučila. Rekla bih da su rezultati bili poražavajući. A ovo je bilo dobro koncipirano i osmisljeno - mogu mislit kakva je situacija s losije pripremljenim satovima/materijalima.
    Potpis.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    A sada ispada da ako nema dovoljno onih koji će se cijepit, možemo očekivat opet zatvaranja. Pa ako najesen djeca opet dobiju online nastavu i ukinu im treninge, mogla bih i ja na prosvjed
    Mogla bih i ja.
    Osim jedne sitnice - nisam tačno sigurna protiv koga.
    Ja samo znam da osećam generalno nezadovoljstvo, ali ko mi je tačno kriv? Ljudi koji odbijaju da se vakcinišu? Vlada koja je sve od početka radila naopako i nije razbila strahove vezane za vakcinu? Godine lošeg obrazovanja koje su stvorile klimu nepoverenja u nauku? Ne znam ni sama. Samo znam da mi je "novo normalno" dosadilo i ljuta sam.
    I sigurna sam da se dobar deo ljudi u Francuskoj oseća slično kao ja.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kad čitam neke postove ja imam utisak da ljudi zaista ne smatraju koronu postojećom, ili bar ne ozbiljnom bolešću. I sve nam se ovo desilo samo zbog gadnog, gadnog, lockdown-a i gadnih, gadnih- nepotrebnih mera.

Kažem ja, živimo u totalno paralelnim svetovima.

Mada, i ja sam sve bliža ideji da treba sve pustiti da ide prirodnim tokom.
    Ko želi vakcine, dopustiti mu redovne buster doze. Ko ne želi, neka trenira svoj imunitet koliko god puta hoće. Žao mi je samo mojih roditelja, i drugih starih ljudi, koji rade sve kako treba, a opet mogu stradati od korone. I mog deteta koje je premlado da se vakciniše a može dobiti retku i opasnu komplikaciju. Ali sad kad vidim dokle ljudska sebičnost ide, ma neka idu i moja deca i moji roditelji niz vodu. Zašto bi i živeli u svetu punom ljudi koji će ih ionako ostaviti da crknu pod parolom "najjači ostaju"... Eto, meni tuđe ludilo i neempatija generišu depresiju, a živim slobodno kao ptičica bez lockdown-a.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ovakvo kategoriziranje "sebicni, neempaticni" je potpuno nepotrebno. Znam puno ljudi koji se nisu cijepili i sigurna sam da su empaticni koliko i ovi koji su se cijepili i da isto toliko vole svoje obitelji i prijatelje i da u velikok vecini ono sto rade, kao uostalom i vecina cijepljenih, rade jer vjeruju da je to najbolje i da tako i stite svoju obitelj. Zaista nema potrebe za vrijedjanjem.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam sigurna da i ljudi koji ne vezuju decu pojasom u autu isto tako vole svoju decu, porodicu i prijatelje, i da veruju da ne rade ništa loše.
    Koji pridev je politički korektan za takve ljude kada im dete u sudaru proleti kroz šoferku?

I još bolje, kada to leteće dete ubije obližnjeg pešaka? Kako treba da ih nazove porodica pešaka?
    Posljednje uređivanje od pulinka : 16.08.2021. at 08:56

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Mogla bih i ja.
    Osim jedne sitnice - nisam tačno sigurna protiv koga.
    Ja samo znam da osećam generalno nezadovoljstvo, ali ko mi je tačno kriv? Ljudi koji odbijaju da se vakcinišu? Vlada koja je sve od početka radila naopako i nije razbila strahove vezane za vakcinu? Godine lošeg obrazovanja koje su stvorile klimu nepoverenja u nauku? Ne znam ni sama. Samo znam da mi je "novo normalno" dosadilo i ljuta sam.
    I sigurna sam da se dobar deo ljudi u Francuskoj oseća slično kao ja.
    I ja sam u to sigurna, Pulinka- Kao i u to da se mnogo ljudi osjeća kao ja. Ti znaš svoje razloge, a ja svoje. I što sad, opet smo na početku? To baš i nema smisla, je li tako?

A meni se spočitava da "bježim od teme".
    Mene je osobno više zanimalo mišljenje drugih o različitim oblicima represije (a tu spada i cenzura) i zašto je ona toliko štetna, tj. zašto nije učinkovita.
    Ako u vijestima zaobiđu/ne spomenu vrlo važan događaj, počet ću sumnjati i istraživati. A to se događa od samog početka, prešućivanje, iskrivljavanje informacija i sl. Zato je i došlo do takvih podjela u narodu. Nitko više nikome ne vjeruje.

Znate onu: žena ima problem za svako rješenje. Meni se čini da se svi tako ponašaju.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kad pogledam svet sada, mislim da je sve trebalo da ide potpuno drugim tokom.
    Kina je trebala od starta da sve zataška i pravi se blesava. I svaka sledeća država isto.
    Ljudi bi umirali i gomilali bolnice od neke gadne bolesti, dali bi joj već nekakvo opšte ime- Bezmirisna ili slično..., i to bi bilo to.
    Nikakve mere, epidemije, brojevi, testiranja, gluposti.
    Do vakcina se ne bi ni došlo jer niko ne bi smeo ni da pomisli da ispita o čemu je reč.
    Možda bi bili krivi kemtrejlsi, zagađenje, loša voda, sunčeve pege, štagod.
    Ozbiljno mislim da su naučnici onaj sj.bani u glavu deo društva koji uvek sve zakomplikuje.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Potpis.
    ali cijepljenje bi trebalo biti upravo izlaz iz toga

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja moram priznati da mi neki stavovi na ovoj temi nikaki nisu jasni.
    malo me podsjećaju na one pro-lifere (ili bolje anti-choicere) koji su i protiv pobačaja, i protiv kontracepcije, i protiv seksualne edukacije, i ne vide apsolutno nikakvu posljedičnost svojih stavova
    znači analogija - protiv cijepljenja smo, protiv lockdowna, protiv bilo kakvih mjera

na koji način bi se onda trebalo nositi s pandemijom? pustiti da umre ko treba i ajmo dalje?

znači iskreno me zanima

od silne tolerancije i pustimo da svatko radi po svojoj savjesti/želji/odgovornosti bojim se da društvo u cjelini baš i neće imati neke koristi

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    od silne tolerancije i pustimo da svatko radi po svojoj savjesti/želji/odgovornosti bojim se da društvo u cjelini baš i neće imati neke koristi
    X. Mozda da otvorimo drugu temu 'Korona - znanstveni pristup' pa se nas par prebaci tamo? A ostavimo ovu temu Freyji, Jadranki, a Lili ce na obje . Freyja zagusila temu, a ona spin off tema na koju nisam ni mislila ic ostala zakljucana :/.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

baš tako Jennifer. Mada moram priznati da ovi neki moji antivakseri tog stava misle da korona nije ozbiljna bolest i da ljudi pretjeruju.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Otvorila sam ovu temu i znam da svi mogu pisati po njoj. Ali, Freyja ju je baš zagušila. Ok tolerancija, ali meni je teško tolerirati takav način razmišljanja.
    I u stvarnom životu imam takvih, naravno, i već mi je pomalo dosadilo držati se onoga :"pametniji popušta".
    Teško je svima, pa bar pokušajmo ne otežavati.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    X. Mozda da otvorimo drugu temu 'Korona - znanstveni pristup' pa se nas par prebaci tamo? A ostavimo ovu temu Freyji, Jadranki, a Lili ce na obje . Freyja zagusila temu, a ona spin off tema na koju nisam ni mislila ic ostala zakljucana :/.
    Ma kakva druga tema, Ina. Ja sam zagušila temu, zbog čega? Zar sve ovo o čemu pišem zaista nije dio teme?
    Sad nije da sam lijepila neke linkove, već postavljam konkretna pitanja. I opet ne valja. Što sam to tako krivo napisala?

Ali ako se moje tipkanje svede samo na zagušivanje teme i slično, neću je ja više zagušivati. Btw. smatram da su moja pitanja baš zanimljiva. Ali o tom - potom, očito to samo ja mislim. A nije baš da vas više želim daviti.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa dobro Freyja, možeš li onda odgovoriti na moje pitanje, koje mi se čini dosta konstruktivnim u ovom trenutku?
    na koji način TI misliš da bismo se trebali nositi s pandemijom?

svi bismo mi željeli i izbjeći nepotrebno novo cjepivo, i da ekonomija funkcionira, i da nema lockdowna, i da zdravstveni sustav funkcionira, i da djeca idu u škole, i da smijemo vidjeti i zagrliti svoje bližnje, ali odrasli smo ljudi i znamo da je život vaganje rizika i kompromis i često pristajanje na manje zlo

koliko vidim ti si protiv svakog od ponuđenih rješenja pa me iskreno zanima kako ti vidiš ovu situaciju i mogući izlaz iz nje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ovakvo kategoriziranje "sebicni, neempaticni" je potpuno nepotrebno. Znam puno ljudi koji se nisu cijepili i sigurna sam da su empaticni koliko i ovi koji su se cijepili i da isto toliko vole svoje obitelji i prijatelje i da u velikok vecini ono sto rade, kao uostalom i vecina cijepljenih, rade jer vjeruju da je to najbolje i da tako i stite svoju obitelj. Zaista nema potrebe za vrijedjanjem.
    A šta ja mogu ina kad se jednostavno slažem s Jadrankom. Vrijedjanja zaista nisu potrebna i uvijek ću biti protiv toga bez obzira jel s nekim sugovornikom dijelim razmišljanja ili ne.
    Imam također ljudi oko sebe, doduše malo, koji nisu cjepljeni, a itekako su suosjećajni i misle da rade najbolje za svoju obitelj. Ti isti ljudi su cijepili svoju djecu svim cjepivima s redovnog kalendara cjepljenja, dakle nisu "antikvakseri".

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pa dobro Freyja, možeš li onda odgovoriti na moje pitanje, koje mi se čini dosta konstruktivnim u ovom trenutku?
    na koji način TI misliš da bismo se trebali nositi s pandemijom?

svi bismo mi željeli i izbjeći nepotrebno novo cjepivo, i da ekonomija funkcionira, i da nema lockdowna, i da zdravstveni sustav funkcionira, i da djeca idu u škole, i da smijemo vidjeti i zagrliti svoje bližnje, ali odrasli smo ljudi i znamo da je život vaganje rizika i kompromis i često pristajanje na manje zlo

koliko vidim ti si protiv svakog od ponuđenih rješenja pa me iskreno zanima kako ti vidiš ovu situaciju i mogući izlaz iz nje.
    Pa krivo vidiš, jennifer, nisam protiv svakog ponuđenog rješenja. Ako misliš na cjepivo, molim te, potrudi se vratiti se nekoliko stranica unazad pa vidi jesam li to napisala. Pa nije baš fer da mi to napišeš, a ja sam bila baš ono - vrlo konkretna kad je o toj temi riječ. Nadam se da ne misliš da ću opet o tome pisati kad sam već napisala more postova.
    Što se tiče lockdowna, ne znam što bih ti odgovorila. Sad se ukidaju zabrane u nekim zemljama, primjerice, u VB, tek ćemo vidjeti što će se događati, nemam pojma. Dakle, za lockdown ne znam, kao ni vladajući. Pa kako bih ja znala? Ali moj prvi korak (u ovoj situaciji) bio bi smanjiti represiju - a ultimatume i ucjene, kao i cenzuru srezati na najmanju moguću mjeru i tako pokušati ponovno pridobiti kakvo-takvo povjerenje građana.
    Jer nastave li se vladajući ovako ponašati, ne gine nam građanski rat, ako mene pitaš.
    Jer nismo mi posijali sjeme razdora.
    A to sam i ja vas pitala - što mislite o represiji i zašto su dosadašnje mjere bile tako neučinkovite pa nisam vidjela nijedan odgovor.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jennifer, ja sam cjepivo vidjela kao rješenje zato sam se i cijepila. Veća procjepljenost mi se činila ispravnim putem.

No, po svemu sudeći u našoj moći nemamo više previše alata (ostaje jedino lockdown), mislim da nam neće ništa drugo preostati nego suživot s koronom oko nas.
    Ne znam fakat kako drugačije riješiti pandemiju.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Freyja, kako misliš nisi protiv cjepiva? A nisi se cijepila?
    Cjepivo ti nije prihvatljivo iz xy razloga, stvarno sad nije bitno za meritum rasprave
    Cjepiva imamo ta koja imamo i nisu ti prihvatljiva.
    Nije ti prihvatljiva represija, lockdown i mjere.
    Misliš da bi bilo bolje da nemamo mjere i pustimo kud koji mili moji?

Moj odgovor ću ti odmah reći - mislim da se svi trebaju cijepiti, a ako cjepivo bude neučinkovito zbog mutacija, treba ponovno uvesti mjere.

To da vladajući loše upravljaju pandemijom i da se moglo/može bolje, mislim da se svi slažemo, ali to nije okosnica rasprave.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A to sam i ja vas pitala - što mislite o represiji i zašto su dosadašnje mjere bile tako neučinkovite pa nisam vidjela nijedan odgovor.
    Freya, ako pišemo o mjerama u RH, moje mišljenje je da su bile kamilica prema svemu s čime su se morali suočiti ostali građani Europe i svijeta. Bez obzira na "kamilica izdanje" ljudima je dosta, to je onako posve prirodno očekivana reakcija svakog ljudskog bića. Ljudima je pun kufer... kome ne bi bio. To mi je posve normalan ljudski odgovor za stanje u kojem si ograničen da ne možeš raditi neke stvari koje si dosad uzimao zdravo za gotovo.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 16.08.2021. at 11:07

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Dakle, svi se slažemo da su mjere naporne, da su posljedice za goapodarstvo, zdravstvo, psihu, slobodu vidljive, da je riječ o bolesti koja je opasna, nova i nepredvidljiva, da su političari, birokracija i mediji nesposobni iz naše perspektive. O tome se već puno pisalo na temi.

Jedino je problem cijepljenje jer oni koji su se cijepili odlučili su biti dio rješenja i riskirati nuspojave. Pa zaštiti i one koji se nisu cijepili.

Odluka više od 50 posto ljudi da se ne cijepe jako je usporila proces zaustavljanja pandemije i sad smo tu gdje smo bili prije godinu dana. S 8 tisuća ljudi manje.

Umjesto sa učvrstimo sustav da možemo pomoći manje sretnima od nas, slati pomoć na Haiti ili primati izbjeglice, mi tražimo što je sve netko pogriješio.

Pa čak i ako nekog nije briga za širu sliku zar mu nije žao vlastite djece koja će opet sjediti s maskama 6 sati, imati online školu ili će kršiti mjere uz blagoslov roditelja. Koliko god mjere mogu biti naporne ostaje činjenica da se njihivim kršenjem krši zakon. Kakvu to poruju o solidarnosti i poštivanju zakona šaljemo djeci?

Uostalom, zar ne bi biko bolje da se svi zdravi odrasli sad cijepe, da djeca u razvoju ili ljudi sa zdravstvenim i psihičkim problemima (pretjerani strah od cijepljenja) ne moraju?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Freyja, kako misliš nisi protiv cjepiva? A nisi se cijepila?
    Cjepivo ti nije prihvatljivo iz xy razloga, stvarno sad nije bitno za meritum rasprave
    Cjepiva imamo ta koja imamo i nisu ti prihvatljiva.
    Nije ti prihvatljiva represija, lockdown i mjere.
    Misliš da bi bilo bolje da nemamo mjere i pustimo kud koji mili moji?

Moj odgovor ću ti odmah reći - mislim da se svi trebaju cijepiti, a ako cjepivo bude neučinkovito zbog mutacija, treba ponovno uvesti mjere.

To da vladajući loše upravljaju pandemijom i da se moglo/može bolje, mislim da se svi slažemo, ali to nije okosnica rasprave.
    Sasvim je u redu da to misliš. I to je tvoje apsolutno pravo.
    Mislim li da je bolje da nemamo mjere i pustimo kud koji mili moji? Pa ne znam, upravo to rade u Velikoj Britaniji. Jesi li gledala utakmicu u Manchesteru prije dva dana? Oko 75 000 ljudi na stadionu, bez maski. Vidjet ćemo što će biti. Od početka to govorim - tek će se vidjeti što jest, a što nije. I oni, Jennifer, eksperimentiraju. Jer se neke dosadašnje mjere nisu pokazale dovoljno dobrima. Da jesu, ne bi imali potrebe za ovime.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Uzalud se pozivate na UK i njihovu slobodu. Mi smo doslovno na dnu EU po procijepljenosti, nismo došli ni do 50%, zato je svaka daljnja rasprava besmislena. Dokazano je da se cijepljeni imaju manju i kraću sposobnost zaražavanja drugih te da cjepivo u visokom postotku štiti od TEŠKIH posljedica.
    Iznimke naravno postoje, mnoge se naopako interpretiraju (Simpsonov paradoks).
    Imajte na umu da su se FB gurui (Lauc i ekipa) cijepili i da iz svojih zaštićenih visina prosipaju mudrosti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne mozemo mi gledati britanski eksperiment pa iz toga vuci zakljucke.
    Oni su cijepljeni u visokom postotku i ne zive u zajednickim kucastvima .

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jenn, Freya bi neko drugo cjepivo, da ti skratim muke.
    Iskreno, ne citam njezine postove vise, jer nisam mazohist, a zvuce mi kao Kule stražara. Ja sam sretna da je ona druga tema zakljucana, ali mi je žao da Freya ovdje spina. Ne znam je li to Freyin cilj, da se zagusi prijenos informacija.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne mozemo mi gledati britanski eksperiment pa iz toga vuci zakljucke.
    Oni su cijepljeni u visokom postotku i ne zive u zajednickim kucastvima .
    Kako ne možemo? Onda ne možemo ni na temelju Izraela ništa zaključiti? Ili Australije? Pa cijelo se vrijeme vodimo za tim što se događa u svijetu.
    Itekako se može štošta zaključiti.
    Jučer u Barceloni, uz nešto strože mjere, na stadionu oko 20.000 ljudi. I oni eksperimentiraju. I ne žive u zajedničkim kućanstvima. Pa to će sve biti neki pokazatelji, najbolje da neće.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pardon, žive u zajedničkim kućanstvima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kako ne možemo? Onda ne možemo ni na temelju Izraela ništa zaključiti? Ili Australije? Pa cijelo se vrijeme vodimo za tim što se događa u svijetu.
    Itekako se može štošta zaključiti.
    Jučer u Barceloni, uz nešto strože mjere, na stadionu oko 20.000 ljudi. I oni eksperimentiraju. I ne žive u zajedničkim kućanstvima. Pa to će sve biti neki pokazatelji, najbolje da neće.
    Mozemo gledati, mozeo i probati, ali nasi rezultati ce biti drugaciji.
    Oni su cekali da procijepe vrlo visoki postotak, posebno rizicnih i onda isli u otvaranje.
    Posljednje uređivanje od sirius : 16.08.2021. at 13:04

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim, ne kuzim KOJE tocno mjere MI imamo?
    Nase mjere su kamilica. I svode se na lose nosenu masku u ducanima. I kovid putovnicu ili testiranje prije ulaska na Zrce.
    Posljednje uređivanje od sirius : 16.08.2021. at 13:06

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim, ne kuzim KOJE tocno mjere MI imamo?
    Nase mjere su kamilica. I svode se na lose nosenu masku u ducanima. I kovid putovnicu ili testiranje prije ulaska na Zrce.
    Upravo tako, nemamo nikakve. I zato nam i ne preostaje ništa drugo nego promatrati što se oko nas događa. Dok Vlada ne donese neke konkretnije mjere. A narod se tako ponaša jer može.
    Ja sam jedna od onih koja ne skida masku u zatvorenom prostoru, valjda je jedino ne nosim dok sam sama u autu. I što da ja sad radim s ostalim ljudima? Ja ih sigurno neću pozivati na odgovornost, pa nije to na meni / na nama (pojedincima).

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Kad vidim ovakve duge rasprave i postove, preletim i preskočim. Ne vrti mi se u krug

Inace evo upravo cula i oko nas da se ljudi s mora vraćaju s nosevima koji su zacepljeni il cure. Nitko nije poslan na test.

Mom sinu je skoro proslo, meni se zacepi samo navecer, kcer pred jutro zna imati zacepljen. Muž je sad najgore, on ima devijaciju septuma i to ga boli kad mu se nos zacepi i curi, plus ova promjena vremena. Al danas i kod njega sve ok
    Najvise ga satralo kad je nakon 5h u autu došao doma i legnuo uz upaljenu klimu i zaspao...nakon toga krenulo

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vrci i jesi prijavila doktoru i zatražila testiranje?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Dr je na godišnjem

Išla je susjeda sa svojim curama pedijatrici i ona im rekla nek inhaliraju, da je to standard od klime,a ne neka bolest

Druga susjeda vodi malce na adaptaciju u privatni vrtić, nakon tjedan dana oba su smrkava i danas doma

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam svakako i za znanstveni pristup. No i sama sam znanstvenica, i nikad (no, nikad ne reci nikad, al bar se trudim) u razgovoru sa sugovornikom s kojim se ne slazem ne koristim vrijedanje. Sto ne znaci da se slazem sa stavovima niti da ne pokusavam argumentirati svoje misljenje. Nadalje, i suprostavljena misljenja smatram vrijednima argumentirane rasprave.

No, ovdje se previse udara na osobnoj razini, a to mi jako smeta u svakoj komunikaciji.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jadro, mi identično funkcioniramo, od riječi do riječi kao da sam ja pisala.
    Još se čudim kako te ina nije spomenula "za obje teme", pa ti si znanstvenica i to nagrađivana.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Vrci i jesi prijavila doktoru i zatražila testiranje?
    Ja sam bila kod doktora. Ni pomislio nije na testiranje. Išla sam jer sada kašljem, nos više ne curi. Rekao je čaj, limun i neka se javim ako za 2 dana ne bude bolje.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja kći je došla s mora s visokom temperaturom. Preko 38. I tako tri dana. Bolilo ju je grlo. Začepljen nos. Bez kašlja. Dr odmah poslao na pcr.
    Negativna. Prethodno dvaput cijepljena s Pfizerom.
    Nije svaka viroza Covid- 19

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I kod nas je bilo prehlada i grlobolja. Svi smo se u kući izredali a i dobar dio našeg malog mjesta bio je sa sličnim simptomima. Gotovo u svakoj kući je barem po jedan testiran, svi negativni (uključujući i nas doma, dvoje smo testirani). Očito je bilo nešto u djiru a nije korona makar su simptomi delte bili 100% (nos, grlo, temperatura i nekom kašalj; brzo širuće, sve nas je dohvatilo - tad nas je 9 bilo u kući, svi smo pokupili). Srećom, brzo je prošlo, 2-3 dana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •