Stranica 14 od 16 PrviPrvi ... 41213141516 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 800

Tema: Izazovi feminizma

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Oprosti, tko nema humora? Moderni znanstvenici kao jedinstvena skupina?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mislila sam na poststrukturaliste.
    Njima je dosla maca na vratanca.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Oprosti mozda nisam bila jasna, ali stvarno mi je zanimljiva ova pojava.
    Kad god bih ja u proslosti (ovdje na forumu ili u RL) govorila o moci pojmova, strukturama moci ili predrasudama u znanosti, dobila bih odgovor da je to sve nategnuto i da pravi znanstvenik zna sta je pop a sta je bob.
    I onda citam neke postove ovdje i imam dojam da sam zalutala na sat kontinentalne filozofije 20. st.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti mozda nisam bila jasna, ali stvarno mi je zanimljiva ova pojava.
    Kad god bih ja u proslosti (ovdje na forumu ili u RL) govorila o moci pojmova, strukturama moci ili predrasudama u znanosti, dobila bih odgovor da je to sve nategnuto i da pravi znanstvenik zna sta je pop a sta je bob.
    I onda citam neke postove ovdje i imam dojam da sam zalutala na sat kontinentalne filozofije 20. st.
    To ti je zato sto sam ja znanstvenica iz discipline koja prije svega cijeni preciznost :D

Ovo ispravljam jer je pisalo "znanstvenik", a ne "znanstvenica"

No, stojim iza svega napisanog. I ne smatram svoje mišljenje "pojavom".
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 17.09.2021. at 14:09

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nije li sve sto se javlja nekakva pojava?
    Kad smo vec precizni :D

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nije li sve sto se javlja nekakva pojava?
    Kad smo vec precizni :D
    Sad sam se već pogubila

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U pojavnostima povijesne zbiljnosti i sadasnjosti, pricekajte visu osnovnu i srednju i dileme o zamjenicama u novooblikovajnoj stvarnosti. Kako god, najbolje bit bioloski i rodni he/him jos uvijek i oduvijej - svijet je na to bazdaren, od podataka o bolestima, do u sto je vazno ulagati drzavni novac, do ergonomije sjedala, ergonomije alata za sve zivo, istrazenosti lijekova i nuspojava lijekova. Zasto imati me too pokrete i slicno i osvjestavati nasilje upereno bas protiv...people s tri reda opisa kobase. Kad je to zapravo ogranicavajuce i passe.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.09.2021. at 17:10

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na ovoj temi mi često pada na pamet knjiga Slavenke Drakulić Kako smo preživjeli komunizam i pritom se smijali. Opisuje sebe i prijateljicu kako su tipa na studijskom putovanju došle negdje vani i gledale neku pravu krznenu bundu i kako im je bilo nemoguće preskočiti fazu da preskoče tu kupnju (koja je u odnosu na to koliko je to koštalo ili bilo nedostupno u ex Jugi bila turbo povoljna) i da upadnu odmah u eko svijet i preskoče fazu konzumerizma i uklizu u fazu ekologije. Tako mi se i ovo čini. Kao da živimo u nekom drugom svijetu, gdje je fakat postignuta ravnopravnost, pa se bavimo još dodatnim glancanjem ravnopravnosti. A nije. Čekam prvu ženu predsjednicu Amerike. Čekam da roditeljstvo i majčinstvo ne bude ženin teret - ne pravni, nego stvarni - gdje je neće preskakat jer je rodila, gdje neće njen problem bit da se obitelj uklapa u 50-satni radni korporativni tjedan. Vjerojatno je i komunizam/socijalizam bio uvaljotka ženama - nije baš da su se tada muževi pretrgli od kućanskih poslova, iako je porastao broj educiranih žena inženjera i žene su bile ravnopravne na radnom mjestu. To je možda sada postignuto u nordijskim zemljama, a možda je i to samo neka moja tlapnja. Gledam ove jadne mlade Afganistanke - ostavljene lijepo na cjedilu nakon što im je 20 godina usađivan "freedom" "empowerment". Kako ih je zaribalo, sad plaču - the world does not care. I u pravu su. Pa se bojim da zaribavamo same sebe.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.09.2021. at 17:25

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I još mi je nešto palo na pamet. Te mlade Afganistanke i suradnici Amerikanaca su tamo ostavljeni - stila bed luck. Po pse je došao avion. I mogu zamisliti raspravu što su jadni psi krivi, zar su njihova prava manje važna itd. U realnom svijestu postoji hijerarhija prioriteta. A ograničen broj aviona.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa da, najbolje da se svi ostali strpe dok si zapadne zene ne postignu sve sto si zamislile.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ina33 ne prica samo i iskljicivo o zapadnim zenama. Barem ne prema mom razumijevanju nego o losem polozaju zena svugdje po svijetu (u odnosu na muskarce).

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa nije problem da mi ovdje kukamo kako nas netko nije nazvao inzenjerkom nego inzenjerom dok zene u afganistanu nemaju osnovna ljudska prava.
    Ali je problem da trans osobe traze inkluzivno nazivlje, e to vec ne moze, nije jos na redu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ovo me podsjeća na svaku raspravu s mojim mužem koji smatra da su prva i najvažnija radnička prava, pa mu i ženska prava uvijek izgledaju kao glupost dok još uvijek veliki vlasnik može izrabljivat male radnike, a kad se taj problem riješi i žene će riješit sve svoje probleme

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo me podsjeća na svaku raspravu s mojim mužem koji smatra da su prva i najvažnija radnička prava, pa mu i ženska prava uvijek izgledaju kao glupost dok još uvijek veliki vlasnik može izrabljivat male radnike, a kad se taj problem riješi i žene će riješit sve svoje probleme
    Ne samo radnička, nego ljudska prava. Dijelim njegovo mišljenje. Smatram da ima puno ugroženih i zlostavljanih muškaraca koji se ne usude o tome govoriti, a još više radnika/ca obaju spolova (ili svih spolova i rodova) čija su prava ugrožena.

Mislite da neke žene ne ugrožavaju druge ljude? Da su imune od toga? Ne znam baš... Zlo nema rod ni spol.

Ovo što tvoj muž govori baš je pogodak u sridu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja se ne slažem s tim nikako, jer se tako negira sistematičnost nekih stvari. Naravno da postoje žene koje tuku muškarce, ali muškarci koji tuku žene su dominantniji, razlika u postotku je drastična, tipa ne znam sad 90:10, dakle ne radi se o tome da pojedinac tuče pojedinca, nego postoji komponenta roda koja na to utječe, tuku ih zato što su žene
    Ili u BLM priči, sigurno postoje crni policajci koji su nekad krivo procijenili i slučajno ubili bijelca, ali to ne negira da postoji racial profiling i jedan sistemski problem. A kad staviš sve pod ALM, onda ispadne kao eto loše je kad netko nekoga ubije

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tangerina slazem se.
    Naravno da postoje iznimke.
    Ali u globalu meni npr kad zena udari muskarca i kad muskarac udari zenu nikako nije isto.
    Zena u pravilu zna da je njen udarac simbolican i da ona ne predstavlja nikakvu ugrozu muskarcu.
    Kad muskarac udari zenu, ona se boji za goli zivot jer zna da je u pravilu moze satrati.
    Da ne bude zabune, ne opravdavam i ne toleriram NIKAKVO nasilje i nasilje bilo kakve vrste mi je odvratno.

Ali ne mozemo zanemariti kontekst i drilati all lives matter ili meni najdraze osudjujem sve totalitarizme.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Slazem se jenn i tang.

Zene su danas nazalost jos uvijek u losijem statusu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja npr. uopce ne zelim postovima na ovoj temi reci ovo. Ja se slazem da se odmah treba boriti za sva prava. I da trans rodne osobe ne moraju cekati svoj red. To nema nikakve veze s mojim komentarima o trudnim ljudima. Jednostavno smatram da je to fraza koja jedino moze umanjiti prava, a nikako povecati.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 18.09.2021. at 08:23

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako ne moraju cekati svoj red vec je i njihovo (trans) vrijeme sad, sto je to sto mogu dobiti, ako inkluzivni jezik nije jedna od tih stavki? Ili je problem samo kad je rijec o trudnoci? Uloske mogu kupiti ako menstruiraju.

Sto je s dojenjem? Moraju li i to obavljati samo zene?

Osobno, recimo, ne volim rijec chestfeeding, ali ne zbog onoga sto ona zapravo znaci, nego mi se bas ne svidja rijec, ne zvoni mi najljepse. Ako netko zeli da pricamo o chestfeeding, onda pricamo o tome. Inace cesto koristim frazu people who lactate ili samo glagol to lactate, osim kad znam kako osoba zeli da joj se obracam. No ok, engleski jezik je puno jednostavniji sto se tice inkluzivnosti od hrvatskog.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tangerina slazem se.
    Naravno da postoje iznimke.
    Ali u globalu meni npr kad zena udari muskarca i kad muskarac udari zenu nikako nije isto.
    Zena u pravilu zna da je njen udarac simbolican i da ona ne predstavlja nikakvu ugrozu muskarcu.
    Kad muskarac udari zenu, ona se boji za goli zivot jer zna da je u pravilu moze satrati.
    Da ne bude zabune, ne opravdavam i ne toleriram NIKAKVO nasilje i nasilje bilo kakve vrste mi je odvratno.

Ali ne mozemo zanemariti kontekst i drilati all lives matter ili meni najdraze osudjujem sve totalitarizme.
    Ovim postom rekla si da su žene slabiji spol. Nema tu puno razlike od velikog Marina Držića koji kaže da žene imaju polakšu pamet (mislim da je to iz Novele od Stanca, ali ne mogu tvrditi).

Ovim postom izričito tražiš neravnopravnost, a meni je od toga muka. Kakav simbolični udarac? Fizička snaga nema s tim nikakve veze. Bitna je namjera. Glupost je glupost, bez obzira je li izrečena iz usta muskarca, žene ili bilo koje transrodne osobe.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

kužim što je jennifer htjela reći, u praksi je tako, iako ne bi trebalo biti

npr. u seriji "Everybody loves Raymond" Debra često kaže mužu "idiot" popraćeno pljeskom i smijehom gledatelja. čisto sumnjam da bi prihvaćanje i reakcija bila ista da je situacija obrnuta

što se nazivlja tiče, od jutra prevrćem dokumente zbog posla i sjetila sam se ove teme jer sam od profesora, naslovnog predavača, predavača postala viša predavačica

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

n.grace, smatraš se ravnopravnijom sada kada ti je titula u ženskom rodu, ili baš suprotno. Ustvari, sviđa li ti se više tako u ženskom rodu ili kako je bilo, u muškom.
    Sama se dvoumim u tome što da mislim. Iako mi se sviđa i normalno mi je napisati i reći: npr.profesorica, nekako mi se čini da nije u redu napisati tako u diplomi. Kao da se ravnopravnost time smanjuje. I da, ne znači mi da su time žene postigle nešto ravnopravno u odnosu na muškarce.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Kako udarac može biti simboličan? Udarcem ponižavaš nekoga i daješ mu do znanja da imaš veća prava od njega. Možda nekad ne predstavlja fizičku ugrozu, ali predstavlja zlostavljanje.

Razumijem ja što Jennifer govori i okej, u većini slučajeva muškarac zaista jeste fizički jači od žene. Ali ako smo ravnopravni onda smo ravnopravni, ne može sad vaga ni na našu stranu, nema simbolike, 0-0 je.

Osim toga, postoje muškarci koji su fizički zlostavljani od strane žena i koji o tome neće nikad progovoriti jer ih je sramota. Gledala sam emisiju o tome jednom, bili su zamagljeni i izmjenjenih glasova. Ako dobivaju direktnu ili indirektnu poruku od javnosti da to što su prošli nije bila nikakva ugroza, što se drugo može i očekivati nego da cijeli život žive u zamagljenoj sjeni?
    Posljednje uređivanje od Riri92 : 18.09.2021. at 11:29

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Beti, iskreno, niti mi je osobito smetalo kad je naziv bio u muškom rodu, niti mi je sad nešto značajno kad je u ženskom, studenti mi se obraćaju s "profesorice" što je razumljivo, a za dokumente mi nije bitno

Riri, sve stoji što pišeš, nasilje je nasilje, ali činjenica je da žene općenito trpe više nasilja nego muškarci i da su ugroženije
    nikako ne opravdavam bilo kakvu vrstu nasilja, ali stvarnost je takva kakva je

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako udarac može biti simboličan? Udarcem ponižavaš nekoga i daješ mu do znanja da imaš veća prava od njega. Možda nekad ne predstavlja fizičku ugrozu, ali predstavlja zlostavljanje.
    Riri, naravno, očito sam se nespretno izrazila.

Pod simbolična nikako nisam mislila da je nebitna. To je i zlostavljanje, i poniženje i nasilje, ali (u većini slučajeva) nedostaje komponenta da predstavlja stvarnu fizičku ugrozu muškarcu, ono, da se boji za goli život.

Nipošto ne bih htjela da ispadne da mislim da se nasilje nad muškarcima ne događa i da nije bitno, već sam htjela ukazati da kod nasilja prema ženama postoji još ta jedna dodatna komponenta.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja tu razliku vidim ovako: naravno da postoje žene zlostavljačice, postoji i zlostavljanje u homoseksualnim vezama, i uzrok tome možemo tražiti u individualnim iskustvima i karakteristika pojedinaca u priči
    Međutim, postoji kulturološko nasljeđe cijele naše civilizacije, prema kojem je žena do zaista nedavno smatrana vlasništvom muža (a u nekim dijelovima svijeta se još uvijek smatra), preodgajanje i kontroliranje žene dužnost muškarca, kroz upotrebu sile i druge načine kontrole. To je naučeno, puno šire ponašanje od jednog pojedinca sa nesretnim djetinjstvom. Postoji kultura koja kaže muškarcu "ti ne smiješ biti slab niti ponižen, uvijek moraš biti jak i nadmoćan, bar u svojoj kući", a muškarcu "ti moraš biti poslušna", i iako smo se u odnosu na prije 70 godina daleko makli od nje, ona je još uvijek jako jako prisutna i održava to nasilje.
    I ovo što Jen spominje isto nije nevažno, fizička snaga nije uopće za zanemarit. Većina muškaraca većinu žena može nasmrt premlatit vlastitim rukama, obrnuto - rijetko.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ono sto ja mislim je da bi policija i pravosudje svako nasilje trebali promatrat kao nasilje, bez obzira tko ga nad kime cini, i da bi ga trebali jednako sankcionirati - ovisno o stupnju ozljede.

Ali, s obzirom na to da je daleko vise zlostavljanih zena nego muskaraca, smatram i da bi se mnogo vise preventivnih aktivnosti, mogucnost za sklanjanje i sl., trebalo orijentirati na zene.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Neki dan mi je jedna poznanica ispricala kako joj je susjedu opet istukao muz, pa joj se ta susjeda dosla pozalit, i tako... to traje vec dugo vremena, svi to uzimaju pod nesto sto se, eto, dogadja... sto da se kaze na to?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Upravo ta kultura koja kaže muškarcu da ne smije biti slab radi problem i ženama koje su zlostavljane i muškarcima koji su zlostavljani. Ženama jer dođu pod ruku muškarcu koji eto ne smije biti slab pa pokazuje to na njoj, a muškarcima jer ne smiju ni reći da su zlostavljani (ne mislim nužno na fizičko zlostavljanje) jer ono, otkud tebe takvu muškarčinu žena zlostavlja, jel.

Dajemo doprinos toj kulturi i ako govorimo da žena muškarca ne može premlatiti. Da se razumijemo, ne mislim da je itko tko ovdje piše za nasilje, nisam vas tako ni shvatila, samo vjerojatno meni u glavi to zvuči drugačije nego vama.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Neki dan mi je jedna poznanica ispricala kako joj je susjedu opet istukao muz, pa joj se ta susjeda dosla pozalit, i tako... to traje vec dugo vremena, svi to uzimaju pod nesto sto se, eto, dogadja... sto da se kaze na to?
    Pa ustvari bi svakako susjedi trebali to prijavit policiji, ako već žena ne prijavljuje. Nažalost se ljudi na to naviknu i normaliziraju, ili ne prijavljuju iz straha da će taj čovjek onda biti nasilan i prema njima, da će napravit toj ženi još i gore, ili da policija neće uopće reagirat kako treba..
    Nažalost nekad se dogodi da netko drugi i prijavi, a onda sama žena to poriče i brani ga, ako nije spremna izać iz svega toga još

Tvoja poznanica joj može, kad joj se već ona dolazi požalit, svakako pružit podršku da iz toga izađe, pomoć joj da vidi koje su joj opcije. Ako pričamo o Splitu, osim policije, imaju i udruge koje pružaju pomoć žrtvama obiteljskog nasilja: Domine i Bijeli krug Hrvatske, imaju na netu brojevi. Oni imaju dosta iskustva s tim. I na nacionalnoj razini: B.a.B.e., Ženska soba, Autonomna ženska kuća, vjerojatno ih ima još.. Nažalost u Splitu sigurna kuća kao postoji, ali koliko znam vrlo je mala i niti približno dovoljna u odnosu na potrebe

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ono sto ja mislim je da bi policija i pravosudje svako nasilje trebali promatrat kao nasilje, bez obzira tko ga nad kime cini, i da bi ga trebali jednako sankcionirati - ovisno o stupnju ozljede.
    Naravno. No kod nas je i to ekstremno, koliko puta sam pročitala da su u slučaju obiteljskog nasilja prijavljeni i muž i žena i to zbog remećenja javnog reda i mira (?)

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Upravo ta kultura koja kaže muškarcu da ne smije biti slab radi problem i ženama koje su zlostavljane i muškarcima koji su zlostavljani. Ženama jer dođu pod ruku muškarcu koji eto ne smije biti slab pa pokazuje to na njoj, a muškarcima jer ne smiju ni reći da su zlostavljani (ne mislim nužno na fizičko zlostavljanje) jer ono, otkud tebe takvu muškarčinu žena zlostavlja, jel.

Dajemo doprinos toj kulturi i ako govorimo da žena muškarca ne može premlatiti. Da se razumijemo, ne mislim da je itko tko ovdje piše za nasilje, nisam vas tako ni shvatila, samo vjerojatno meni u glavi to zvuči drugačije nego vama.
    Imaš pravo, vjerojatno o tome ipak treba govoriti opreznije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ali je problem da trans osobe traze inkluzivno nazivlje, e to vec ne moze, nije jos na redu.
    Tebi je inkluzivno, meni je potiruce ako ih rijec zena vrijedja. I zato mi je problem. I nekim feministicama je problem. Jer su muski problem, nasilje prema zenama ne vrse svemirci il kukci, a uglavnom ne vrse zene. A nasilje prema zenama je sveprisutno. Ne boje se sinovi toliko hodat u mraku, pa zato i postoji onaj pokret reclaim the night. Ne zivimo u zrakoprazmom prostoru izvan dodira a brojkama i statistikama da bismo 'osudjivali svako nasilje'. Ovo je bas usmjereno na zene. Je li bi bilo ok rec zene i trans zene ili je i to neosjetljivo? Zasto bas zene moraju bit people? A muskarci ostaju muskarci i to nikog ne vrijedja? Zasto?
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.09.2021. at 23:47

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slazem se s jen oko fizicke snage, a tvrdit da bioloske zadatosti ne postoje i zanemarivat cinjenicu da ce prosjecni muskarac lakse pretuc prosjecnu zenu jer ako bi se to priznalo..ispalo bi da su zene slabiji spol? Fizicki slabiji da. For that matter, da se pokefamo ja i catlyn oko inkluzivnosti..sta mislite, ko bi losije prosao? Od nas dvoje... ljudi ? Doduse, mislim da bi ona konkretno shvatila da taj fizicki boks mec ne bi bio ravnopravan pa bi bila u fizicki ravnopravnom sukobu s drugim trans zenama jer se usudila istac te neke ipak razlike. A ja bi navijala za nju s tribina.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.09.2021. at 00:10

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa ustvari bi svakako susjedi trebali to prijavit policiji, ako već žena ne prijavljuje. Nažalost se ljudi na to naviknu i normaliziraju, ili ne prijavljuju iz straha da će taj čovjek onda biti nasilan i prema njima, da će napravit toj ženi još i gore, ili da policija neće uopće reagirat kako treba..
    Nažalost nekad se dogodi da netko drugi i prijavi, a onda sama žena to poriče i brani ga, ako nije spremna izać iz svega toga još

Tvoja poznanica joj može, kad joj se već ona dolazi požalit, svakako pružit podršku da iz toga izađe, pomoć joj da vidi koje su joj opcije. Ako pričamo o Splitu, osim policije, imaju i udruge koje pružaju pomoć žrtvama obiteljskog nasilja: Domine i Bijeli krug Hrvatske, imaju na netu brojevi. Oni imaju dosta iskustva s tim. I na nacionalnoj razini: B.a.B.e., Ženska soba, Autonomna ženska kuća, vjerojatno ih ima još.. Nažalost u Splitu sigurna kuća kao postoji, ali koliko znam vrlo je mala i niti približno dovoljna u odnosu na potrebe
    Thanks Tang, mogu mozda sugerirat neku od udruga. No, ne mislim da ce bit ista od toga. Koliko shvacam, ti ljudi su vec u penziji, i situacija je dosta, "a kako bi on prezivio bez mene?". Bas tuzno.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Slazem se s jen oko fizicke snage, a tvrdit da bioloske zadatosti ne postoje i zanemarivat cinjenicu da ce prosjecni muskarac lakse pretuc prosjecnu zenu jer ako bi se to priznalo..ispalo bi da su zene slabiji spol? Fizicki slabiji da. For that matter, da se pokefamo ja i catlyn oko inkluzivnosti..sta mislite, ko bi losije prosao? Od nas dvoje... ljudi ? Doduse, mislim da bi ona konkretno shvatila da taj fizicki boks mec ne bi bio ravnopravan pa bi bila u fizicki ravnopravnom sukobu s drugim trans zenama jer se usudila istac te neke ipak razlike. A ja bi navijala za nju s tribina.
    Naravno da postoje biološke zadatosti, ali nije uvijek tako. Prosječan muškarac će zaista biti jači od prosječne žene, ali ipak, nasilje je nasilje, šta onoga kome se događa briga za prosjeke. Pa još je gore muškarcu kojem se to događa, a netko mu govori da se prosječnom muškarcu ne bi dogodilo.

Ta kultura o kojoj smo govorili, u kojoj muškarac ne smije biti slab i u kojoj se konstantno ističe da je on jači, samo može povećati broj emocionalno osakaćenih muškaraca i količinu nasilja. Evo mog djeteta od godinu ipo dana, prije sat vremena mu njemu nepoznata random osoba kaže da neće valjda plakati i da nije curica. Klasika, tipično, nema valjda muškog djeteta na našim prostorima kojem se to nije reklo bar jednom. Ali isto, da neko muško dijete sluša svakodnevno da se ne treba ponašati kao curica, da ne smije pokazati slabost, da ne smije plakati, pa onda odraste pa mu cura/žena lupi šamar, pa mu kaže da šta sad, ionako ga nije ugrozila, on je muško, pa lupi još koji pa i dalje je on muško, kako ga žena može tući, nek ne izmišlja... I što smo dobili? Meni su najvjerojatnije opcije da smo dobili muškarca koji će trpiti i biti žrtva nasilja, ili muškarca koji će se okrenuti na agresiju.

Osim toga, 20-25% žrtava obiteljskog nasilja su muškarci. Nije mi jasno da govorimo o tome kako trebamo uključiti trans osobe na način da nam ne smije biti problem reći "trudan muškarac", a na zlostavljane muškarce, koje ćemo sasvim sigurno sresti u okolini prije nego ove trudne, odmahujemo rukom u stilu: ma, ne može tebe žena ugroziti.
    Ne mislim da trebamo isključiti trans osobe, rekla sam već ranije što mislim o tome, ali ne razumijem zašto se toliko ignorira problem koji postoji u okolini svih nas. Ne čak ni ignorira, nego umanjuje.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Sta nismo imali temu "smiju li muskarci plakati" ili nesto slicno gdje se dobar dio forumasica izjasnio da ih ne privlace muskarci koji placu, odnosno da da vise vole alfa muskarce (tj muskarce koji ne placu)?

Do koje zivotne dobi se muskarci smiju ponasati kao zene, odnsno biti emotivni?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Sta nismo imali temu "smiju li muskarci plakati" ili nesto slicno gdje se dobar dio forumasica izjasnio da ih ne privlace muskarci koji placu, odnosno da da vise vole alfa muskarce (tj muskarce koji ne placu)?

Do koje zivotne dobi se muskarci smiju ponasati kao zene, odnsno biti emotivni?
    Ako sam se tad izjasnila, onda sam se sigurno izjasnila da i ja volim alfa muškarce, ali to mi nema veze s ovim što sad govorim.

To što je netko alfa ne znači da nema neki težak trenutak u životu, tako da.. U svakom slučaju, ne volim ni žene koje plaču za svaku glupost, nemam ni određeni period u životu muškarca do kojeg smije biti emotivan, a ne smatram ni da se muškarac koji je emotivan ponaša kao žena. Ja zapravo jako volim emotivne muškarce. Što ne znači da volim bilo koju osobu koja ima takvu osobnost da plače za sve živo, nego znači da volim muškarce koji se ne ponašaju ko komad drveta nego imaju stvari u životu koje ih vesele, rastužuju i koji pokazuju ljubav.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slazem se s jen oko fizicke snage, a tvrdit da bioloske zadatosti ne postoje i zanemarivat cinjenicu da ce prosjecni muskarac lakse pretuc prosjecnu zenu jer ako bi se to priznalo..ispalo bi da su zene slabiji spol? Fizicki slabiji da.
    točno i ne kužim zašto se neki protive ovome kad je to činjenica.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala! To je to!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne kuzim, inkluzivni jezik negira zlostavljane muskarce? Oni postoje, ali ovo nije njihova tema jednako kako ovdje, cini mi se, ne raspravljamo o ugrozenosti sibirskog tigra.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kuzim, inkluzivni jezik negira zlostavljane muskarce? Oni postoje, ali ovo nije njihova tema jednako kako ovdje, cini mi se, ne raspravljamo o ugrozenosti sibirskog tigra.
    Ja sam shvatila da Riri zeli reci da feminizam ukljucuje trans zene, a iskljucuje zlostavljane muskarce i da bi se feminizam trebao baviti i zlostavljanim muskarcima, odnosno muskarcima zlostavljanima od strane zena. All lives matter.
    Posljednje uređivanje od betty blue : 20.09.2021. at 10:10

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam skužila da Riri želi reći da su i muškarci žrtve patrijarhata i s tim se slažem

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ja uopće ne govorim o tome čime se feminizam treba baviti, nek se bavi čime želi, govorim svoje mišljenje samo, o temi na koju smo skrenuli sa feminizma. Ne znam uopće ni zašto bi se feminizam bavio muškarcima, ali ajd, sve je moguće.

Ali, s ovim all lives matter ću se uvijek složiti, bez obzira što se možda na ovoj temi provlači onako sarkastično.

Uglavnom, govorim o ovome što je Tang shvatila.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ali, s ovim all lives matter ću se uvijek složiti, bez obzira što se možda na ovoj temi provlači onako sarkastično.
    Samo je problem što se izraz All lives matter ustvari često koristi da bi se umanjila važnost nekog pokreta, i to je jedan jako lukavi spin. Tko se zaboga ne bi s tim složio da su svi životi važni?
    Ali ako imaš pokret BLM koji skreće pozornost na to da s nevjerojatnom lakoćom stradavaju Afroamerikanci samo zbog svoje boje kože, i netko na to kaže: "ali što je sa onim bijelcem u Californiji kojeg su nepravedno ubili policajci? Zar to ništa ne znači?", on to kaže zato da skrene pažnju sa sistemskog rasnog profiliranja i raznih društvenih pojava koje tome pridonose, i da opravda da se to i dalje radi.

Pa tako isto i svaki svakcati Međunarodni dan žena pročitamo nečiji komentar "a što je sa muškim pravima?". Svaki svakcati gay pride more komentara tipa "a što je sa mojim pravima, ostao sam bez posla, ne mogu platit stanarinu".

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Samo je problem što se izraz All lives matter ustvari često koristi da bi se umanjila važnost nekog pokreta, i to je jedan jako lukavi spin. Tko se zaboga ne bi s tim složio da su svi životi važni?
    Ali ako imaš pokret BLM koji skreće pozornost na to da s nevjerojatnom lakoćom stradavaju Afroamerikanci samo zbog svoje boje kože, i netko na to kaže: "ali što je sa onim bijelcem u Californiji kojeg su nepravedno ubili policajci? Zar to ništa ne znači?", on to kaže zato da skrene pažnju sa sistemskog rasnog profiliranja i raznih društvenih pojava koje tome pridonose, i da opravda da se to i dalje radi.

Pa tako isto i svaki svakcati Međunarodni dan žena pročitamo nečiji komentar "a što je sa muškim pravima?". Svaki svakcati gay pride more komentara tipa "a što je sa mojim pravima, ostao sam bez posla, ne mogu platit stanarinu".
    Ja mislim da je u ovome što sam boldala ključni problem prihvaćanja odnosno neprihvaćanja na ovim prostorima.
    Ista stvar s klimatskim promjenama. Hoću reći, društvo u kojem su fakat mnogi bez posla i ugrožena im je egzistencija se, nažalost, "nema vremena" baviti tako suptilnim detaljima kao što su prava trans osoba ili nasilje nad muškarcima.
    Ili, da se vratim na klimatske promjene (tj. ekologiju)-iako je ustvari poprilično lako shvatiti da ćemo i mi, kao jadna, opljačkana država iz koje se mladi iseljavaju, biti jednako pogođeni ekstremnim temperaturama, požarima i poplavama, prioriteti su ipak drugi.
    U smislu, kako da se od stotina ljudi u kontejnerima na Baniji očekuje da brinu za sibirsku šumu, kad im njihova država nije omogućila obnovu?
    Isto tako su većini problemi o kojima ovdje razgovaramo totalno apstraktni i nebitni.
    Koliko god to bilo krivo, to je realnost.

A moj avatar dovoljno govori o mom osobnom stavu
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 20.09.2021. at 14:01

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa tako isto i svaki svakcati Međunarodni dan žena pročitamo nečiji komentar "a što je sa muškim pravima?".
    Kakav dan zena? Dan people with valjda, inkluzivno treba! Meni je to the spin, to da inkluzivni jezik znaci da je termin zena iskljuciv i vrijedjajuci i trebalo bi ga zapravo izbjegavat (?).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.09.2021. at 14:15

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Kakav dan zena? Dan people with valjda, inkluzivno treba! Meni je to the spin, to da inkluzivni jezik znaci da je termin zena iskljuciv i vrijedjajuci i trebalo bi ga zapravo izbjegavat (?).
    pa ja mislim da u ovom kontekstu uopće to ne znači, i malo mi je čudno da ne vidiš razliku između značenja riječi žena u Međunarodni dan žena, i značenja riječi žena u proizvodima za menstruaciju

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa ja mislim da u ovom kontekstu uopće to ne znači, i malo mi je čudno da ne vidiš razliku između značenja riječi žena u Međunarodni dan žena, i značenja riječi žena u proizvodima za menstruaciju
    Ha? Vjerojatno sam matora.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da je u ovome što sam boldala ključni problem prihvaćanja odnosno neprihvaćanja na ovim prostorima.
    Ista stvar s klimatskim promjenama. Hoću reći, društvo u kojem su fakat mnogi bez posla i ugrožena im je egzistencija se, nažalost, "nema vremena" baviti tako suptilnim detaljima kao što su prava trans osoba ili nasilje nad muškarcima.
    Ili, da se vratim na klimatske promjene (tj. ekologiju)-iako je ustvari poprilično lako shvatiti da ćemo i mi, kao jadna, opljačkana država iz koje se mladi iseljavaju, biti jednako pogođeni ekstremnim temperaturama, požarima i poplavama, prioriteti su ipak drugi.
    U smislu, kako da se od stotina ljudi u kontejnerima na Baniji očekuje da brinu za sibirsku šumu, kad im njihova država nije omogućila obnovu?
    Isto tako su većini problemi o kojima ovdje razgovaramo totalno apstraktni i nebitni.
    Koliko god to bilo krivo, to je realnost.

A moj avatar dovoljno govori o mom osobnom stavu
    To je sve ok, ali onda prosecemo dalje i ne gubimo vrijeme na ono sto nas se ne tice ili, jos bolje, ne odmazemo onima koji za to imaju vremena.

U puno pojednostavljenoj situaciji - ako te netko trazi donaciju za sibirskog tigra, a ti nemas za kruh, a hebi ga, produzis dalje i ne gubis vrijeme (jos manje novac kojeg nemas) na tigra i to je to. Ne moras pritom udariti ovoga sto skuplja za tigrove ili mu jos ukrasti i skrabicu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •