A sad iskreno pitam, koja je svrha ove mjere za djecu koja vec idu skolu?
Znaci placa se 3000 korisnika kojima su djeca pola dana u skoli?
Za sto?
A sad iskreno pitam, koja je svrha ove mjere za djecu koja vec idu skolu?
Znaci placa se 3000 korisnika kojima su djeca pola dana u skoli?
Za sto?
Mi smo bili organizatori edukacije/seminara, a oni su bili pozvani kao jedni od predavača.
Nisu uopće znali polaznicima odgovorit na postavljena pitanja.
Izvukli smo to tako da smo mi uskočili.
Ni kod pisanja izvješća, analiza, pripreme materijala za europsku elitu se isto nisu iskazali, izbjegavali su kako god su znali dati svoj doprinos, no uredno su uzeli svoj dio kolača (financijskog).
Nikako ne za preporuku.
Kad su rekli naši da će ukinut besplatne testove ako se situacija ne popravi, od 4.1.?
Tak je.
Što se naglosti tiče - od PRVOG dana se piše koliko je mjera apsurdno skupa, neefikasna i dugoročno neodrživa.
I moram pitati - zašto bi trebali zvati CZSS za procjenu efekta promjene DEMOGRAFSKE mjere?
Jer ovo nije SOCIJALNA mjera, to smo odavno utvrdili - da je socijalna imala bi elemente utvrđivanja bilo kakve potrebe za socijalnom pomoći.
rekla bih da niste dobro postavili uvjete natječaja/poziva
ako vam je trebao netko sa specifičnim iskustvom u određenom području, kako bi mogao odgovoriti na pitanja iz tog područja, trebali se tako postaviti poziv/natječaj
a ako ste išli mimo postupaka bagatelne/javne nabave i birali isključivo po razvikanosti, onda ste pogriješili
sve to i dalje ne znači da ekonomski stručnjaci dolaze samo iz businessa, kako si rekla
sve to znači da niste proveli dobar postupak odabira stručnjaka i takve ste stručnjake onda i dobili
Naravno da se stanje u pojedinom kvartu naglo promijeni kad se izgradi pet velikih novih stambenih zgrada koje mahom nasele mlade obitelji. Zato i jesu bitni ukupni statistički podaci, ne kvartovski.
Ja sam nedavno u drugom razgovoru na istu ovu temu komentirala upravo to isto- moja su djeca išla u vrtić bez problema i sva djeca bliže i dalje okoline, stvarno se ne sjećam da je netko ostao neupisan. A djece je navodno sve manje, pa ne kužim u čemu drama sad najednom. Međutim, kažu mi da se u Zagreb doseljava sve više ljudi i da je tu zaista sada više djece. Moguće, svejedno brojke moraju postojati koliko je predanih zahtjeva za upis djeteta u vrtić u Zg iz godine u godinu.
To ovisi o puno faktora - o gradu, o kvartu, o godini...
https://www.universitas-portal.hr/na...-i-ravnatelja/
Da, evo naprimjer 2020. godine rođeno je 264 djece manje nego 2016. godine kada je mjera uvedena. Dapače, i 2017. i 2019. je također rođen manji broj djece. jedino 2018. je imala blagi rast u odnosu na 2016.
Toliko i o demogrfskim rezultatima tih 1 800 000 000 kn.
Da, promasila je, ako drzimo da joj je cilj bio demografaki, a ne kupnja glasova. I pritom je uzasno velika kolicina novca dana jako uskom krugu. Dok bi demografske mjere koje bi se orijentirale na ranije osamostaljenje mladih, bolje stambene politike, kvalitetnu socijalnu podrsku- dakle vrtice, smjenski rad u vrticima, boravak svugdje, dobru primarnu zdravstvenu zastitu osim sto bi zasigurno imale vise uspjeha, bile i nemjerljivo pravednije jer bi od njih koristi imalo vise ljudi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Koje konkretne mjere bi pomogle osamostaljenju mladih i kakve stambene politike? Nesto tipa poticajne stanogradnje?
Smatram je vrlo uspjesnim projektom.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 15:50
Gledala sam nekidan na TV-u emisiju u kojoj je gostovao novi splitski gradonačelnik i upravo to je naveo kao jedan od svojih ciljeva - gradnja gradskih stanova za dugoročan povoljan najam kako bi omogućili ranije osamostaljenje i dugoročno stanovanje bez neizvjesnosti.
To je odlična mjera za gradove u kojima je zbog astronomskih cijena kvadrata kupovina vlastite nekretnine postala teško dostupna.
Meni bi puno smislenija mjera bila adekvatne strucne sluzbe u vrticima.
Npr logopedi na puno radno vrijeme, koji ce zbilja raditi s djecom.
Pa da dijete dobije pola sati vjezbi tjedno u vrticu, odlicno.
Znam jako puno ljudi koji su dali hrpu novaca za logopedsku terapiju, ukljucujuci i sebe.
A sto je s onima ciji roditelji nemaju novaca ili ni ne uvide da dijete ima problem
gradskih
ako može ministar u državnu, mogu valjda i neki zagrepčani u gradsku imovinu
poticajna stanogradnja podrazumijeva kupnju stana po nekoj povlaštenoj cijeni
takva rješenje gledamo godinama, i po mom mišljenju nisu dobra, pa APN je digao cijene u nebesa
idealno bi bila gradnja novih gradskih nekretnina (ako se nakon revizije gradske imovine utvrdi da ih nema dovoljno), koje bi se onda po povlaštenom najmu davale građanima (uzevši u obzir vjerojatno socijalne kriterije) na dugi rok (kao Švedska npr)
takve nekretnine, ako ih je veći broj mogu i preokrenuti tržište nekretnina, što je trenutno nemoguće napraviti jer nema snažne konkurencije privatnim iznajmljivačima i prodavačima
Posljednje uređivanje od betty blue : 10.11.2021. at 16:08
uz to, da sam ja grad, ja bih ograničila ili čak zabranila dnevni najam, kao što su to napravili mnogi europski gradovi
Navodim ono što sam čula od Kekin na TVu, a to je da je ove godine tristotinjak djece u ZG ostalo neupisano i ako pribrojimo tom broju da će polovica ovih s mjere mlađih od 7 krenuti u vrtić, onda ostaje problem od par tisuća. Ne znam ni ja, ni grad ZG koliko točno, ali očito i vlast u ZG smatra da će nedostajati kad govore o prenamjeni prostora.
A czss mi se čini odličnim sugovornikom jer određeni postotak tih obitelji je na rubu siromaštva, pa onda pitanje romske populacije, pa svih onih koji jednostavno statistički na tako velik broj nisu adekvatno roditelji. Tek kad čovjek radi s djecom, dobije širinu kojom se bave czss. Nije u šoldima sve.
ok, a zašto smo im plaćali da budu neadekvatni roditelji i zar je zaista najbolje rješenje da se nastavi s plaćanjem takvim roditeljima?
mjera nije socijalna nego demografska i zove se roditelj odgojitelj
ni uz najbolju volju ne mogu shvatiti kako je racionalno nastaviti plaćati milijunske iznose šačici građana čije kompetencije za roditeljstvo nam nisu bitne, umjesto da prekinemo s tim, i damo djecu u kakve-takve vrtiće?
da, sigurno će za neke korisnike mjere biti potrebno uključivanje CZZS-a. Ali prilično sam uvjerena da se ne radi ni o većini korisnika, nego o tek manjem dijelu. I to nije razlog da se mjera nastavi provoditi.
To Zagreb već ima, dio stanova u novosagrađenim APN-ovim zgradama se iznajmljuje za male novce s mogućnošću kupovine tog stana i priznavanjem uplaćenih rata. Kolega mi živi u takvom stanu u Novom Zg.
Uključujući i mene, slažem se s prijedlogom da ga se doda. Ne bi da mi odlučujemo, al možda se ipak čita Roda.
Čačićeva ideja poticajne stanogradnje je bila izvrsna, budući da Grad ustupa svoje zemljište te kvadrat ispadne puno povoljniji.Mnogim mladim obiteljima to je dalo šansu da imaju vlastitu nekretninu. Za ne vjerovat postupak je išlo po p.s.-u bez odgoda i kašnjenja. U roku godinu dana otkad nam je 1.put prezentirano idejno rješenja naselja do ulaska u naš stan prošlo je samo godinu dana. Čačić je imao poduzetnički duh i viziju bez obzira na sve ostalo, u to ne ulazim.
E sad zadnjih godina se taj APNov program proširio na puno više opcija (npr. kupovina stana, kuće na tržištu al uz povoljniju kamatu) što zapravo nerealno duže cijene nekretina na tržištu. To bi se trebalo nanovo razmotriti.
Puno pametnijim rješenjem mi se čini urbanistički osmisliti novo naselje sa svim sadržajima koji daju kvalitetu života te izgraditi naselja kao što su POS Špansko, Jelkovec i ono u Novom Zg (zaboravila sam naziv). To su vrlo konkretna i dugoročna rješenja za mlade i njihove obitelji.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 17:31
Naravno za manje stanove su mogli aplicirati i samci. Veličina stana/broj kvadrata je ovisio o broju članova kućanstva, što je također bilo pravedno.
Lili, ti si bila u POS-ovom stanu? kako si bila zadovoljna kvalitetom gradnje?
Ja sam bila u jednom takvom stanu (u posjeti par puta), zgrada je sagrađena 2006 i u usporedbi s mojim stanom, koji je tek nešto malo mlađi, ta zgrada izgleda jako jako staro, vidljivo je da su korišteni lošiji materijali
bila sam i u jednoj POS-ovoj zgradi u Zadru i ta je još gora. Lift u koji stanu jedva dvije osobe itd.
al ja sam generalno protiv modela kupovine stanova. Stanovi se kupuju iz dva razloga: visok trošak najma i dugoročna sigurnost. Mislim da bi dugoročni najmovi bili bolje opcija. Također mi se ne sviđa ideja izgradnje velikih naselja jer to često vodi getoizaciji.
Posljednje uređivanje od betty blue : 10.11.2021. at 17:42
Jako zadovoljna, suprug mi je te struke, pa smo obilazili i dok se gradilo.
Od 20ak zgrada recimo 2 su sfušane s lošijim materijalom,no to je do tog samog izvođača što se događa i na tržištu.
Obišla sam desetke stanova u našem naselju od naših prijatelja.
I ponovno sam kupila POSov stan. To ti sve govori.
Jako se varaš oko getoizacije ili se možda ne razumijemo dobro. Pa to i je utimativni cilj urbanizma i arhitekture da se sagrade naselja kao nekad u 80ima koja su imala smisla i sve potrebne sadržaje: N.Zg, Jarun, Špansko...a ne ovo što se danas radi da niču zgrade svugdje razbacane bez škola i vrtića, ambulanti, igrališta u blizini. Bez ikakvog urbanističkog plana.
Nadam se da će tu Korleat dati svoj obol da opet dobijemo sredjena naselja, kvartove s puno zelenila i svim popratnim sadržajima.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.11.2021. at 18:02
Za usporedbu ovo što sad Pionir gradi prema CC1 i recimo POS naselje, pa to je nebo-zemlja kvaliteta života na ta 2 mjesta.
nismo se razumjele
ja nisam protiv gradnje urbanistički prihvatljivih naselja (sa svim potrebnim sadržajima za zajednicu)
nego sam protiv toga da npr Grad Zagreb izgradi naselje (nevažno jel urbanistički prihvatljivo) u kojem će ponuditi npr dugoročni najam za socijalno ugrožene skupine. Mislim da takav pristup vodi getoizaciji. Getoizacija je gotovo neizbježna ako na malo područje smjestiš društveno marginalizirane skupine.
Ma nema straha od getoizacije ako ih pola iznajmi stan na air bnb
Ja samo problematiziram način ukidanja mjere.. i samo to. Uopće ne ulazim zašto je mjera uvedena, zašto baš tim ljudima, zašto je toliko para uloženo, je li donijela doprinos natalitetu. Ovdje sam se bavila isključivo realnom djecom, ne nekom budućom potencijalnom, koja će ovakvim modusom ukidanja mjere biti ugrožena. I to svom djecom, i onom čiji roditelji koriste i onom čiji roditelji ne koriste mjeru.
Ima li nesto dobro u promjeni mjera ? Jer se ne ukidaju nego samo reze iznos i prosiruju prava.
Nije li pozitivno to sto ce djeca moci u vrtic ? Nije li to dobro za djecu obzirom da sva istrazivanja naglasavaju predskolski odgoj kao vazan dio kasnijeg skolskog uspjeha?
( eto moj necak je
Ima, naravno, ali kao i za uvođenje tako je i za rezanje treba biti pripremljen kako bi dobro bilo najveće moguće u zadanim uvjetima, a loše najmanje moguće. I posebno je osjetljivo kad se barata tisućama djece. I svima bi u fokusu trebala biti realna djeca, pa tek onda roditelji i neka potencijalna buduća, i ispravljanje nepravdi i politizacija. U mom ružičastom svijetu. A natalitet ćemo najjednostavnije podići tako da stvorimo društvo u kojem su djeca ispred svega. Zagreb je i uz ovakvo rezanje miljama ispred moje općine, ali vjerujem da može bolje i da ljudi iz Možemo mogu bolje, da nisu ni glupi ni nesposobni ni zločesti. I baš zato ne razumijem kako jedna Kekin govori da oni rade plan... Moje očekivanje je da jedna Kekin u jednom Zagrebu plan ima, i to realan i u najboljem interesu djece.
Pa u Jelkovecu žive i druge nacionalnosti
Casa toj realnoj djeci ce biti kako je svoj ostaloj realnoj djeci bilo odvajkada pa do 2016.
Ono, nije idelano, ali nije ni tragedija.
Od nekud se mora poceti.
Ili stvarno ocekujete nerealno, da ne kazem nemoguce, u ovakvoj situaciji.
Početi se mora od plana. U svakom rukovođenju.
Nije tragedija, ali je tužno da vlast nije napravila i prezentirala realan plan kojim zadire u živote sve djece vrtićke dobi u glavnom nam gradu 2021. I nije nemoguće uskladiti datum izlaska u javnost s odlukom i planom na javnu raspravu.Ta to i mnogim manjim sredinama, s većim dugom po glavi uspijeva. Ponekad se slažem ili ne slažem, ali svakako više poštujem takve. Ja bih rekla da se tu ipak štogod izjalovilo, i da bi svi iz Možemo radije da su to tako napravili. I nije svoj djeci od vajkada do 2016. uvijek bilo kako će biti ovoj, bilo im je i mnogo gore. Argument da smo kao ljudska vrsta preživjeli, govori da onda nije bilo potrebe ni mijenjati vlast.
A sad moj osobni stav je da svaka lijeva opcija koja ne reže djecu i obrazovanje kao posljednju mjeru u katastrofi, nego ijedan tren ranije, nije lijeva. I takva ljevica ne zaslužuje moju podršku. Isto mi vrijedi i za desnicu i ta centar, ali kad to oni rade, smirenije prihvaćam. Hoćemo li ikada imati ljevicu kakvom ju ja vidim, ne znam. Znam samo da nećemo, budemo li imali očekivanja da nam bude kako nam je odvajkada bilo.
Cekaj malo, djeci koja su bila iskljucena iz sustava predskolskog obrazovanja se daje mogucnost da se ukljuce.
Sto se tu tocno i kome reze?
Slažem se, ako gledamo samo dijete, njegova prava se proširuju, jer će sada imati barem mogućnost sudjelovanja u predškolskom obrazovanju, što prije nije bio slučaj. Mogućnost uključivanja u obrazovanje predstavlja veće pravo od nemogućnosti uključivanja u obrazovanje.
Ako gledamo materijalna prava roditelja, onda se reže, to je istina.
Ali opet, mjera nije socijalna, nego je demografska.
I brutalno je skupa.
Pa upravo to da im se ne daje, jer nema mjesta. Ne znam što tu nije jasno. Ili misliš reći da im se daje sama mogućnost koju neće svi moći ostvariti...to su već i dosad imali.
Ne razumijem uopće Jennifer gentle. Ono, se ti šališ?
A ja ću i opet napisati da ima mjesta. Ako je netko neupisan u gradski redovito se može upisati u privatni koji je isto subvencioniran.
Uostalom, mogla bih tu citirati i forumašicu na mjeri koja je detaljno objasnila kako joj dijete svejedno ide u vrtić. Netko misli da je ona jedina???
Javna je tajna da mnoga djeca ipak idu u vrtiće. Privatne.
Grad je pun tzv. igraonica koje zapravo rade kao vrtići.
Oni koji ne idu u vrtić, nisu išli ni prije, a ne vjerujen ni da će sada.
Javna je tajna da mnoge majke korisnice te mjere rade na crno.
Javna je tajna da supruge raznih obrtnika i poduzetnika koriste tu mjeru, a djecu su im čuvaju dadilje i razne igraonice.
Na kraju ispada da je vrlo mali broj obitelji uistinu koristio mjeru iz razloga zbog kojih je izmišljena.
Ponavljam: posla ima i sve te gospođe imaju gdje raditi, ali ne žele.
Dakle, danas mogu početi raditi i još 6 mjeseci dobivati novce od grada.
Mjesta u gradskim vrtićima u centru ima koliko hoćeš i djeca se mogu tu upisati.
Sve je rješivo.
Samo treba htjeti.
Jedino im je grdo prihvatiti činjenicu da neće više dobivati cca 6000 kn mjesečno, već da će morati raditi mjesec dana pa i više, ovisno o radnom mjestu, za iste te novce.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ma ovoj je čak išlo dijete u pravi vrtić. Jer kao može se ako grad ne subvencionira. Znači ima ca 2500kn bez problema za privatni vrtić bez subvencije a mi joj plaćamo 6000 kn da šalabajza okolo i u miru njeguje OKP za spremanje kuće ili štovećradi svo to vrijeme.
O tim "igraonicama" bolje ne pričati. Ili radu na crno (raznim freelancanjima i sl)
Posljednje uređivanje od sillyme : 11.11.2021. at 06:58
Istekao mi edit... Kad maknemo te, maknemo njih 3000 koje ionako nemaju vrtićko dijete, maknemo one koji imaju možda jedno jasličko dijete (ako je jasličko ionako žena može uzeti onaj produljeni porodiljni) mislim da na kraju dođemo ipak do dosta manjeg broja stvarno potrebnih za vrtićem nego se voli isticati.
Odoh sad malo zaraditi i plaćati poreza i prireza da gospođe još 6 (šest) mjeseci primaju naknadu za bit roditelj.
Posljednje uređivanje od sillyme : 11.11.2021. at 07:02
Ako mjesta u vrtićima ima, zašto onda vlast misli prenamjenjivat prostore? Da plate radove prijateljima? Tek onda sam protiv ovakvog rezanja..
Zaozbiljno, nisu svi ljudi hodajuća prevara. Račun od par tisuća je jasan, tristo od ove godine i 1700 s mjere jer su na mjeri ljudi s više djece, dakle tih 1700 je u slučaju dvoje vrtiće djece 850 korisnika.