Kartice nisu popularne kad se priča o štednji, ali meni je puno lakše kontrolirati troškove kad plaćam karticama. Skoro sve plaćamo Mastercardom i jednom mjesečno dobijem obračun. Ako je taj iznos velik, mogu točno vidjeti na što smo potrošili novac. Kad plaćamo gotovinom, novac jednostavno nestane bez traga.
Navikla sam kupovati u Konzumu online. Tako mogu puno bolje kontrolirati što kupujem i prije blagajne znam ukupan iznos. Proizvode koji su na akciji kupujem u većim količinama, da mi izdrže do slijedeće akcije. Ono što nije na akciji obično kupujem kad imam kupon za 10% popusta. U DM idem kad je žuta srijeda i kupim zalihu za cijeli mjesec.
U H&M-u kupujem s 10% popusta u zamjenu za recikliranu odjeću. Sad sam uzela i Diners zbog popusta na D-utorak. U CineStaru koristim njihovu karticu, za nadoplaćenih 600 kn se dobiju 4 besplatne karte. Te karte trošimo kad je viša cijena, a inače nastojimo ići u kino kad je niža cijena karata.
Kad putujemo odsjedamo u apartmanima i uglavnom sama kuham. U hotele idemo samo kad ulovimo neku super akciju van sezone i na najviše par dana.
Djecu smo naučili da ne mogu uvijek dobiti sve što ugledaju i super su to prihvatili.
Ne pušimo.
Ne mogu reći da doslovno gledamo na svaku kunu, ali nikada ne plaćam bez razmišljanja o tome treba li mi to i mogu li to negdje drugdje dobiti jeftinije. Nadam se da ću s vremenom (možda kad uspijemo preseliti u veći stan?) ipak postati opuštenija s novcem.