Hello,
Ima istine u tome što je doktor rekao, ali mislim da ovo stanje nema samo jedan uzrok. Većinu si nabrojila, a ja (na temelju iskustva) pretpostavljam da se radi o perimenopauzi. Umor i iscrpljenost je tipičan simptom, kao i otpadanje i prorjeđivanje kose, listanje noktiju itd. Noćni valovi vrućine i poremećaji probave također. Dobra je vijest da valovi vrućine s vremenom prođu i hormonska situacija se stabilizira kada prestane rad jajnika.
Doba godine (kraj zime) i razdoblje korone također nepovoljno utječu na zdravlje, pogotovo kod alergičara. Loša stvar sa starenjem je to što se sluznica usta i nosa s vremenom stanjuje, pa postajemo sve podložniji utjecaju peludnih alergija.
Kako si pomoći?
Nema univerzalnog recepta. Meni je pomogla prilagodba prehrane (iako i dalje jedem previše škroba, ali dosta manje nego prije). Ne smijem jesti meso, jaja i druge životinjske bjelančevine za večeru, jer to je siguran recept za nespavanje. Iznimka su ribe, to mogu. Osim toga, cijeli dan moram jesti u više manjih obroka, jer moja probava više ne podnosi velike količine odjednom, a i razina šećera mi je uravnoteženija ako jedem svaka 3 sata pomalo, nego ako se natrpam za ručak...
Treba voditi računa o unosu tekućine - to pomaže kod umora (podiže tlak) i tanke sluznice (isto, ako je tijelo isušeno, sluznica prva stradava, a onda je čovjek izložen alergenima). Za alergiju nama je zakon ulje crnog kima (imam muža i sina alergičare, a drugi sin je astmatičar) po potrebi, naročito prije početka sezone cvjetanja trave. Ova zima je bila baš gadna, jer je bila suha, pa je zrak i sada pun peludi ljeske, johe i sličnih biljaka koje imaju resaste cvjetove. Užas...
Osim toga, treba prihvatiti da starimo![]()
Kućne poslove delegiraš djeci i mužu prema mogućnostima. Moji su utrenirani uskakati kod čišćenja i održavanja doma (jer nisu u hotelu, to je i njihova dužnost). Odlazak na posao ne možeš izbjeći, ali vidi može li se i tu nešto prilagoditi. Ja znam ponekad doći subotom, pa odraditi zaostatke ako mi tako odgovara u određenom periodu godine. Nije to univerzalni recept, ali meni pomaže da si smanjim dnevno opterećenje, jer osjetim da ne mogu održavati tempo kao prije 20 ili 10 godina.
Valovi vrućine - nabavi pamučnu posteljinu i pidžamu, pokrivač treba biti tanak ili iz dva sloja, da po potrebi možeš regulirati debljinu. Navečer treba popiti čašu vode ili blagog čaja (menta, kopriva, lipa) i treba voditi računa o higijeni spavanja - ne ići prekasno, ne buljiti u ekrane prije spavanja, ići u krevet uvijek u isto vrijeme, prozračiti, ne spavati u toplom, zamračiti što bolje itd... Ako pratiš što te budi, nije naročito teško otkriti obrazac, pa možeš poduzeti neke mjere.
Još mi padaju na pamet minerali i vitamini - probaj malo eksperimentirati. Centravit, Supradyn... nešto od toga. Pitaj u ljekarni, možda ti predlože nešto suvislo za ublažavanje simptoma perimenopauze, ali nikad ne znaš unaprijed koja biljka će ti odgovarati. Nekome paše angelica, nekome cimicifuga, a mnogima to ne odgovara. Dok ne probaš, ne znaš... Kod problema sa spavanjem ponekad pomaže melatonin, sam ili u kombinaciji s magnezijem (oprez, meni magnezij nije sretno rješenje za probavu). Ključna stvar - probaj brinuti o sebi kao da je u pitanju netko drugi, netko do koga ti je stalo... Meni takav pristup pomaže.