Stranica 219 od 298 PrviPrvi ... 119169209217218219220221229269 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 10,901 do 10,950 od 14858

Tema: Gimnazije i srednje škole

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

To što predlažeš je mala matura.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku
    To što predlažeš je mala matura.
    Apsolutno ne. Mala matura bi značila da svi za završetak OS trebaju poloziti te ispite. Tko ne upisuje u srednju koja traži takvu dodatnu provjeru ili ne upisuje srednju uopće ima svoju svjedodzbu o uspješno završenom osnovnoškolskom obrazovanju i može nakon toga gdjegod poželi nastaviti (ili ne) svoje obrazovanje.

Francesca85 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2020

Početno

To bi bilo poput male mature za one koji žele upisati neku od škola koja sada traži prijemni. (Ni velika matura nije obavezna za sve srednjoškolce, obavezna je za gimnazijalce, a drugi mogu ali ne moraju izaći, pod uvjetom da su pohađali neki od četvorogodišnjih strukovnih programa.)

Ideja da prijemni ispit za srednju školu bude jednak za sve one škole koje zahtijevaju polaganje prijemnog je dobra (umjetničke škole već sada imaju svoje prijemne pa ih neću miješati u ovu priču), ali ako već sanjarimo, bolje bi bilo da svaki od gimnazijskih programa ima svoj ispit.
    Postoji 5 gimnazijskih programa u Hrvatskoj: opći, jezični, klasični, prirodoslovnomatematički i prirodoslovni, međusobno su različiti. Logično bi bilo da se - u teoriji - osmisli 5 tipova prijemnih ispita, jer predznanje i nadarenost (ili možda autentična zainteresiranost?) potrebni za njih nisu jednaki.

U Zagrebu prijemni ispit traže neke od gimnazija ali, koliko znam, zasad samo za prirodoslovnomatematički program, plus Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, za upis u prirodoslovni program.

To sam pokušala reći kad sam spomenula V. Preloga kao primjer škole koja ne ide u istu vreću kao ostale PM gimnazije. Nekako je ispalo da je prijemni ispit pokušaj dodatnog elitiziranja, pa bi jedinstven ispit bio demokratičniji i pravedniji za djecu. Međutim, po meni ipak treba uzeti u obzir objektivne razlike između različitih programa.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ok, onda bi moglo i tako, pa u krajnjem slučaju pišeš 2-3 prijemni ovis o o tipu srednje.

Generalno jasna je intencija cijelog školstva da nema vanjskog vrednovanja uspjeha osim iznimno mature na kraju srednje a i ona nema nikakvog efekta na same skole i njihov (ne)uspjeh u obrazovanju učenika i nesrazmjeru ocjena i znanja. Samim tim jasno je da u školstvu nema istinske volje za vrednovanje uspješnosti i neke posljedice iste nego eventualno provođenja forme kojom se glumi da se ista provodi. Visemanje kao i ostatak javne i državne uprave. Posljedice gledamo svaki dan...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A kojeg smisla sad ima fantazirati kako bi trebao izgledati prijemni ispit ili upisi, kad je prošla baba s kolačima, tj. javno savjetovanje. Ako je baba uopće nosila ikakve kolače jer po svemu sudeći, MZO je odlučilo napraviti po svome, a na sve komentare na javnom savjetovanju imaju uglavnom istu šprancu za odgovore.

Oni koji tek upisuju srednju školu, trebat će uzeti u obzir nove faktore kao što su datumi prijemnih ispita i moguće kolizije, možda tome prilagoditi škole i programe koje prijavljuju, a većinu bodova će i dalje nositi ocjene kao i do sada.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja sam ne znam trebam li biti sretna što mi tema upisa nije aktualna još 5 godina ili da se bojim. Mogu ići šizit zbog mature kojom plaše mog prvašića.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja upisuje iduce godine. Pa gledam koji će efekt ovo imati iduce godine, ove je jos prilicno mali...

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj Francesca85 prvotno napisa Vidi poruku

U Zagrebu prijemni ispit traže neke od gimnazija ali, koliko znam, zasad samo za prirodoslovnomatematički program, plus Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, za upis u prirodoslovni program.
    Tituš je opća gimnazija, a već godinama ima prijemni ispit.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sve jezične škole isto imaju prijemne....

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lani se u Tituš upisivalo sa malo više od 78 bodova u što su uključeni bodovi prijemnog. Prije prijemnog bilo je godina kad se isključivo sa 80 bodova moglo upisati. Dakle ranije je netko s jednom četvorkom mogao odmah eliminirati tu školu a sad i sa nižim bodovima ima dobre šanse.
    Pričam konkretno za Tituš jer imam troje u toj školi, najstarija koja je već završila je jedina upisivala prije prijemnog.
    Vjerujem da je i u drugim školama slično, prijemni daje dobre šanse nepetnulašima.

Djece iz godine u godinu nema više, samo manje, i kakva god prelijevanja se događala zbog prijemnih mora biti upisnih mjesta dovoljno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku

U međuvremenu Fuchs donio odluku da svi iz MGupca koji idu u IBU mogu direktno upisati IBU u MIOC bez prijemnog kao "nastavljači". Za te specijalne učenike ne vrijede redovni kriteriji za upis. Ma kako to

ovo prolazi ispod radara ...
    kako dobro lova radi ...
    dakle njih 20 ima izravan upis

ravnateljica kaže da djeca diplomata idu u taj program i da nemaju gdje drugdje nakon osnovne nego u MIOC ... ona očito nije upućena da postoje druge privatne srednje škole koje drže nastavu na 3 velika svjetska jezika ... ha ha ha ...

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mislim da je stres prijemnog ništa naspram stresa koji traje 2 godine a zove se 'moram imati 5 iz svih predmeta bitnih za upis'

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    kako dobro lova radi ...

ravnateljica kaže da djeca diplomata idu u taj program i da nemaju gdje drugdje nakon osnovne nego u MIOC ... ona očito nije upućena da postoje druge privatne srednje škole koje drže nastavu na 3 velika svjetska jezika ... ha ha ha ...
    A imaju li te škole IB program?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

IB u osnovnoj školi je 20 godina prisutan
    gdje su u svih tih 20 godina djeca nastavljala školovanje?
    piše u novinama da ih je prošle godine svega 7 prošlo prijemni (14 ih se prijavilo)
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 02.04.2022. at 11:21

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam gdje, ne znam puno o tome.
    Koliko sam površno čitala ne mogu se tek tako upisati u normalni srednjoškolski program.
    To mi se čini prilično nezgodno, posebno za djecu koja su strani državljani.
    Hoću reći da vidim argumente s obje strane.
    No, kako se radi o samo 20 ili čak 14 djece taj problem me bas i ne zanima previše.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa problematično je svima cija djeca su možda htjela upisati srednjoskolski IB a nisu imali pojma da odjednom neće biti njihova djeca ravnopravna nego će se smanjiti broj mjesta na koja mogu konkurirati i to za otprilike pola.

IB je dobar program za sve koji misle kasnije vani nastavljati studij.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Djeca iz naših "običnih" škola bez problema mogu nastaviti studij vani ukoliko znaju jezik. Odnosno moraju ostvariti odgovarajući rezultat ispita iz stranog jezika. Ovi iz IBa ne moraju na test iz engleskog

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Upravo tako naši polažu ispit iz engleskog, frend od mog velikog je na jednom faksu u uk

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    kako dobro lova radi ...

Ako sam dobro shvatila iz članka, sada je takva mogućnost uvrštena u najnovije izmjene pravilnika.

Pitam se zašto.

Niti ja ne razumijem zašto bi 'ta' djeca imala pravo na izravan upis.

Ako polože prijemni kao i svi drugi - onda ok.

Za djecu diplomata: oni su tu ionako najviše tri godine, a često i kraće, dakle samo će 'proći' kroz naš obrazovni sustav. Ne znam koliko je njima bitno da prođu baš kroz MIOC, tako da mi je taj argument bezveze...

Kaže ravnateljica da su se neki čak morali vraćati u domicilnu zemlju jer djeca nisu imala mogućnost nastavka školovanja po IB programu... ne znam, nekako mi ne drži vodu da bi baš to bio jedini razlog nečijeg odlaska iz Hrvatske.

Mislim da se diplomati i te kako dobro raspituju prije dolaska ovdje o svim mogućnostima školovanja, dakle i da znaju na što dolaze...

Uostalom, kao što i Vrijeska kaže postoje i druge škole...

Nekako mi je to isforsirano...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Djeca iz naših "običnih" škola bez problema mogu nastaviti studij vani ukoliko znaju jezik. Odnosno moraju ostvariti odgovarajući rezultat ispita iz stranog jezika. Ovi iz IBa ne moraju na test iz engleskog
    I kakve to ima veze s komentarom da je IB dobra priprema za studij vani?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Krenulo je od tog da učenici IB OŠ imaju direktan upis u IB SŠ. Po tvom nema nikakve veze moj komentar, a meni ima veze s ovim kaj se piše zadnjih par postova.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Koja je razlika u programu Matije Gupca i vedrih obzira, osim kaj je vedri obzir britanska škola i skoro duplo skuplja ?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vedri obzor trebalo je gore pisati

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Je, vazno je da djeca diplomanata imaju direktan upis za razliku od djece sa teskim ostecenjima zdravlja koja uredno, bez ikakve prednosti moraju na upise sa zdravima.
    I to ne upis u elitni program, nego bilo koji program nakon kojeg mogu imati mogucnist zaposlenja obzirom na svoje zdravstveno stanje.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bright Horizons nije u IB sustavu.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Je, vazno je da djeca diplomanata imaju direktan upis za razliku od djece sa teskim ostecenjima zdravlja koja uredno, bez ikakve prednosti moraju na upise sa zdravima.
    I to ne upis u elitni program, nego bilo koji program nakon kojeg mogu imati mogucnist zaposlenja obzirom na svoje zdravstveno stanje.
    Raji se prodaje privid meritokracije a iznimke bas "slucajno" pogoduju tima kojima pogoduju.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Bright Horizons nije u IB sustavu.
    I tam se upisuju i djeca diplomata,stranaca a i naših

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iz popisa učenika IBa ne bi se reklo da je na njemu puno djece diplomata.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Možda do sad nije, ovo je priča za budućnost

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa dobro, postoje i hrvatski diplomati.
    Na primjer, ex predsjednica države.
    Možda je rješenje da upis bude garantiran samo djeci diplomata.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa njena djeca su upravo bila u tom programu, dok je ona bila vani
    A zašto i ta djeca diplomata ne bi polagala ispit? Ili je samo pitanje u lovi?!
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 03.04.2022. at 10:28

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Koliko razumijem, nakon (našeg) 2. srednje svi IB-ovci ionako moraju polagati prijemni za DP (zadnje dvije godine školovanja). Sustav "grupiranja" razreda im je drugačiji, a u nas je taj IB nakaradno uveden - jedan dio u jednoj, drugi u drugoj školi.
    Rješenje bi bilo da si OŠ M. Gupca dogradi prostor pa ima kompletnu IB vertikalu do 18. godine.
    Ali onda bi i 15. gimnazija ostala bez prihoda.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mogli bi rekli su da imaju još dve učione viška

Kaj je DP?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 03.04.2022. at 15:31

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Iz popisa učenika IBa ne bi se reklo da je na njemu puno djece diplomata.
    Što nije to ista škola oko koje se glođu Severina i Milan (ime ravnateljice je isto), a i u koju ide dosta djece "poznatih"?Doduše, ne znam jesu li u IB programu ili imaju i neke druge...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko razumijem, nakon (našeg) 2. srednje svi IB-ovci ionako moraju polagati prijemni za DP (zadnje dvije godine školovanja). Sustav "grupiranja" razreda im je drugačiji, a u nas je taj IB nakaradno uveden - jedan dio u jednoj, drugi u drugoj školi.
    Rješenje bi bilo da si OŠ M. Gupca dogradi prostor pa ima kompletnu IB vertikalu do 18. godine.
    Ali onda bi i 15. gimnazija ostala bez prihoda.
    Ne bi ostala bez prihoda…
    Prošle se godine prijavilo 110 djece na 40 mjesta.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne moraju polagati prijemni ona djeca koja u prve dvije godine (prvi i drugi IB srednje) ostvare rezultat koji im daje direktan upis (to čine ocjene i završni ispiti na kraju prve dvije godine).
    Svi ostali moraju polagati prijemni za upis u 3.srednje, tj. IB treći srednje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Provodi li se to i u Miocu, prijemni nakon drugog srednje?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne, ne!
    To je samo za IB program.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj navi prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi ostala bez prihoda…
    Prošle se godine prijavilo 110 djece na 40 mjesta.
    Hm...pokušavam ovo sagledati sa svih (zainteresiranih) strana. Znači, MIOC bi zadržao IB, ali ne bi poštovao međunarodnu IB vertikalu prema kojoj za prijelaz iz njihovog Middle Year Programme 3 u MYP 4 nije predviđen prijemni ispit? (to je, koliko sam shvatila, po našem upravo prijelaz između 8.r. u 1. srednje).

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ne, ne!
    IB program koji se provodi u MIOCu? Dakle, oni neuspješniji moraju na prijemni za 3. srednje? (Diploma Programme)
    Posljednje uređivanje od čokolada : 03.04.2022. at 17:05

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne, ne!
    Pa to i mislim, imaju li djeca koja idu u IB u Miocu prijemni nakon 2. srednje?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Uveden je prijemni zbog velikog broja zainteresiranih. Prošle godine je prijemni nosio 5 bodova, a djeca koja su pohađala OŠ na engleskom jeziku imala su u startu plus dva boda, a prijemni im je donosio još tri.
    Izgleda da sad poštuje međunarodnu IB vertikalu jer ta djeca nemaju vise prijemni.
    Šteta sto se ne otvori vise takvih škola kad je tolika navala…

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imaju ako u prve dvije godine ne zadovolje kriterije. Trebaju učenjem ostvariti ocjene i dobro napisati završne ispite kako bi izbjegli prijemni za treći razred.
    Inače idu na prijemni.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ovo gore je odgovor za Mimu

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ako je tako, onda se postavlja pitanje kako učenik koji zaista doseli iz inozemstva (prethodno školovan u IB MYP) može položiti prijemni ispit za naš 1. srednje IB u Miocu ako dolazi u konkurenciju 100 izvrsnih hrvatskih matematičara, a inače u zemlji iz koje dolazi uooće ne bi morao na prijemni jer u tom uzrastu prijemni nije ni predviđen? Tu su stranci zbilja diskriminirani jer ako ne prođu MIOC prijemni (kao dosad), teško mogu upasti u državnu gimnaziju kad nisu imao kemiju, fiziku i biologiju na razini koja je u našim OŠ.
    Ako su IB škole zamišljene da omoguće mobilnost, onda su ta mobilna djeca zaista diskriminirana.
    Samo, problem je što kod nas ima hrpa naših kojima je fancy upisati klinca odmah na početku školovanja u IB.
    Kada bih baš čačkala mečku, napisala bih da zapravo domicilni Hrvati upisom u IB MIOC (nakon hrvatske OŠ) oduzimaju mjesto doseljenicima ili strancima jer upadaju u vertikalu iz koje nisu došli. Nemojte me sad kamenovati, samo naglas razmišljam .
    Stanovnicima HR nije potreban IB da bi studirali u inozemstvu.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Zapravo je sve to naopako postavljeno.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa iako hrvatskim srednjoskolcima ne treba IB za upis na strani faks svakako imaju koristi od školovanja na taj način a ne na način naših srednjih škola. Znaci ako netko zna unaprijed da ide studirati van može se odmah poštediti hrvatskog gimnazijskog programa i mature u zamijeniti to nečim kvalitetnijim i modernijim

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da podcjenjuješ srednjoškolsko znanje iz naših škola
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 03.04.2022. at 20:34

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Pa iako hrvatskim srednjoskolcima ne treba IB za upis na strani faks svakako imaju koristi od školovanja na taj način a ne na način naših srednjih škola. Znaci ako netko zna unaprijed da ide studirati van može se odmah poštediti hrvatskog gimnazijskog programa i mature u zamijeniti to nečim kvalitetnijim i modernijim
    Slazem se, s tim da u IB-u polažeš maturu iz 6 predmeta.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imate neke argumente za to osim da je modernija škola i da ranije počnu obrazovanje na engleskom?
    Iz nekih predmeta, djeca u hr. školama dobiju odlično predznanje. Odnosno sve ovisi o tome kaj dijete želi studirat i koji predmeti mu za to trebaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •