Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1000

Tema: Internet cenzura "loših" reči- je li i vama postaje pomalo preterana?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Očito onda ni ja ne razumijem ništa, no, nije isključeno da nisam baš toliko bistra koliko mislim.
    Međutim, ja sam cijelu priču shvatila potpuno drugačije od ine, odnosno, npr. termin "osoba s menstruacijom" u mojem shvaćanju ne ide za tim da obriše činjenicu postojanja bio žena, nego ukazuje na to da postoje osobe koje imaju jajnike, jajovode i maternicu, odnosno, ženski reproduktivni sustav, te stoga menstruiraju, ali ustvari nisu žene.
    Međutim, kad bih došla u sjedište Tampaxa, njihov mi se CEO svakako ne bi obraćao s "osobo", eventulano bi me pitali koje zamjenice koristim, pa kad bih rekla she/her, onda bi mi se u ostatku razgovora obraćao s Mrs, Miss ili Ms Svimbi.

No, jasno mi je da ina i ja gledamo iz drugačijih početnih pozicija, pa se niti nećemo složiti.
    Default obraćanja je "people" - u pisanom tekstu. Pisani tekst te ne može pitati kako se osjećaš pa da ti se ispravno obraća, AI recognition nije toliko napredovala da bi se pisano prilagođavalo čitaču. Dakle, "women" nestaje u pisanom tekstu - u CDC obraćanjima, u Tomaševićevim programima, u Natureu. To je OK?

I sad zamisli sve to na primjeru Crnac (a Crnkinje, tipa S. Williams se bore za preopznavanje njihovih specifičnih problema kod trudnoća) ili npr. za Ukrajince - ajmo svi bit people, šta sad inzistiranje na različitostima. Pa će te u razgovoru pitati OK - pa ako se deklariraš kao Crnkinja ili Ukrajinka, onda OK, onda će te tako zvati.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.05.2022. at 12:31

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •