Stranica 237 od 298 PrviPrvi ... 137187227235236237238239247287 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 11,801 do 11,850 od 14858

Tema: Gimnazije i srednje škole

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moguće da dio odgovora leži u činjenici da je prošlogodišnja generacija ona koja je 7. razred započela štrajkom, onda malo išla u školu pa do kraja godine online. Ocjene su, u većini slučajeva koje ja znam, bile ipak više nego što bi bile u "normalnoj" nastavi, a i profesori su upućeni ocjenjivati trud i zalaganje gotovo jednako kao znanje.
    Osmi razred im je tek neznatno bolji bio, bili u klupama jesu, ali uz hrpu ponovo online-a zbog izolacija i divljajućeg covida.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    ako ja dobro gledam, x. opca razred s grupom predmeta na dva jezika, zadnje dete koje upada ima cc 76-77 bodova
    pa to uopce nije strasno
    Ti su pisali samo znanje jezika ili i matke? Onda X.-ta opći smjer na eng. jeziku traži puno manje bodova nego X-ta opći smjer na hrv. jeziku? Je li ja vas to dobro kužim?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

X. opća se zaustavila na 78.83
    X. dvojezična opća imala ke samo provjeru jezika. Koliko znam, svi su položili.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 08.07.2022. at 23:03

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa kako je onda za upis u x. dvojezicnu opcu dovoljno samo 76-77 bodova, jako malo interesa za to ili?

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kako je onda za upis u x. dvojezicnu opcu dovoljno samo 76-77 bodova, jako malo interesa za to ili?
    Ako je ovo točno, onda je situacija drugačija od prošlogodišnje.
    Prošle god dvojezičan program općeg smjera je bio više od boda "jači" od običnog smjera. U PM smjeru nije bilo gotovo uopće razlike između dvojezičnog i običnog razreda

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

nase dete upalo u x. opcu dvojezicnu zato i vidim..
    i zaista su bodovi zadnjeg upisanog niži nego prosle god
    pisali su samo engleski ...ali, nisu svi koji su polagali engl prosli, cak stoviše! cc trecina nije..
    no, evo pogledam danas finalno pa javim!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Jutro, očekujemo li danas u sustavu formular upisnica? Nema ničeg u sustavu (ili ja ne vidim), a ako se ne varam, danas, 9.7. bi trebalo krenuti s upisnicama.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Zar je stvarno 77 bodova 'samo'? Pa to su doslovce 3 četvorke.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mitovski prosle godine je bila samo 1 cetvorka ...
    pa zato i velim da je ove godine puuno bolje,
    radi se samo o 1 razredu..

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Iza 12 sati bi se trebalo moci ispisati upisnicu. Nakon objave konacnih lista.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Nije "samo" u općenitom kontekstu djeca koja imaju ~77 bodova su odlični učenici.
    Ovdje govorimo o tome da je X. dosta popularna među djecom i da su prošle godine (i ne samo prošle) istu upisivala djeca s eventualno jednom četvorkom od predmeta koji se boduje. Za matematički smjer bogme nije se niti jedna četvorka iz predmeta koji se boduje mogla imati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Sve je relativno. U ovom suludom vremenu je "samo" i "bogme" što hoćeš ti s 4-kama - eno, budi referent i guši se za par tisuća kuna (majke mi, šokiralo me to, ne znam ko je to napisao - to mi je strava i užas ko ravnatelj MIOC-a koji se antiintelektualno i usko "našalio" da jednog koji je upisao pravo smatraju osobnim neuspjehom njihovog kolektiva). Moja mala nije išla na prijemni za eng. smjer jer je ravnateljica dala naznačiti da se samo malo upisuje u taj smjer, zaključila je da tek to nema šanse. Prijavila se za opći, tu je debelo izvisila zbog tih par četvorki, nije imala taj 78 whatever što se mora imati za upad. Zato se pitam gledamo li tu x. u Zagrebu školu Ivana Supeka ili koju ? Zaključujem, znači, da je manja navala na taj eng. smjer jer su mislili - e, tek tamo nećemo upasti - kao i moja.

Ne znam što bih mislila o školi u koju je na kraju upala moja (upala je a konto prijemnog, da nekako overrida tih par grozomornih četvorki jer općaši ugl. nisu imali šanse overridat neku 4-ku, stemovci jesu), bojim se hoće li joj bit preteško, ali vidjet ćemo, puno nam sreće, zato i nisam u modusu jeej, wow, superrrrr, bravoo, čestitaaam u kojem je naša okolina. Bok te pita šta nas čeka, tješe nas da nije škola tako, kako ja percipiram "ubitačna" ala I., MIOC i sl., da nemaju taj od mene percipirani stav američke vojne akademije ili reklame za Orbit - if this is too heavy, then you're too weak . Jer, moja nije taj kalibar, ona u superkompetitivnom okruženju vene, a u pomagačkom cvate, a za X. smo čuli da njeguje taj stav.

Vidjet ćemo, na kraju je to ipak zatvori oči i skoči.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.07.2022. at 11:17

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Taj za mene poželjan stav - za X-tu, a ne - "bogme, ne smije se imati četvorka nažalost". I onda nam sustav vraća lopticu i tvrdi "ah, roditelji i pritisci". To mi je isto kao da likari tvrde da su pacijenti krivi za široko prepisivanje antibiotika. Morali bi svi na afirmativne seminare onda, jer debelo sudjeluju u tom kolu i oni, a ne ono, samo su "žrtve" roditelja i pacijenata.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.07.2022. at 11:21

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    nase dete upalo u x. opcu dvojezicnu zato i vidim..
    i zaista su bodovi zadnjeg upisanog niži nego prosle god
    pisali su samo engleski ...ali, nisu svi koji su polagali engl prosli, cak stoviše! cc trecina nije..
    no, evo pogledam danas finalno pa javim!
    Bilo je djece sa vise bodova, npr. dvoje sa 83 nisu prošli engleski i još dosta njih sa 80 bodova, a ovi sa manje bodova su prošli prijemni na engleskom. Interesa je bilo, no trebalo je proći prijemni na engleskom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma kakvi, položili su na kraju oni sa manje bodova, a mnogi sa 80 i 80+ nisu prošli prijemni na engleskom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ovo je gore za čokoladu odgovor

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja je isla.na taj prijemni. Rekla je da je jako jako lagan bio, sto je potvrdio njen plasman.
    Kad smo gledale rezultate i ona je bila iznenadjena brojem djece koja nisu prosla. Jer ona se nije nesto ni trudila.
    Nije izabarala X jer joj nije sjela na otvorenim danima. Ni njoj ni MM koji ju je vozio. A prije otvorenih dana bila joj je prva opcija.
    Ona ne zna tocno objasniti sto joj nije sjelo.
    Dok je V koja je bila ne zelim nakon otvorenih dana jako skocila gore.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Sve je relativno. U ovom suludom vremenu je "samo" i "bogme" što hoćeš ti s 4-kama - eno, budi referent i guši se za par tisuća kuna (majke mi, šokiralo me to, ne znam ko je to napisao - to mi je strava i užas ko ravnatelj MIOC-a koji se antiintelektualno i usko "našalio" da jednog koji je upisao pravo smatraju osobnim neuspjehom njihovog kolektiva). Moja mala nije išla na prijemni za eng. smjer jer je ravnateljica dala naznačiti da se samo malo upisuje u taj smjer, zaključila je da tek to nema šanse. Prijavila se za opći, tu je debelo izvisila zbog tih par četvorki, nije imala taj 78 whatever što se mora imati za upad. Zato se pitam gledamo li tu x. u Zagrebu školu Ivana Supeka ili koju ? Zaključujem, znači, da je manja navala na taj eng. smjer jer su mislili - e, tek tamo nećemo upasti - kao i moja.

Ne znam što bih mislila o školi u koju je na kraju upala moja (upala je a konto prijemnog, da nekako overrida tih par grozomornih četvorki jer općaši ugl. nisu imali šanse overridat neku 4-ku, stemovci jesu), bojim se hoće li joj bit preteško, ali vidjet ćemo, puno nam sreće, zato i nisam u modusu jeej, wow, superrrrr, bravoo, čestitaaam u kojem je naša okolina. Bok te pita šta nas čeka, tješe nas da nije škola tako, kako ja percipiram "ubitačna" ala I., MIOC i sl., da nemaju taj od mene percipirani stav američke vojne akademije ili reklame za Orbit - if this is too heavy, then you're too weak . Jer, moja nije taj kalibar, ona u superkompetitivnom okruženju vene, a u pomagačkom cvate, a za X. smo čuli da njeguje taj stav.

Vidjet ćemo, na kraju je to ipak zatvori oči i skoči.
    Ne znam. Nisam do sada pratila, moja je tek 5. završila. Krenula sam čitati jer su roditelji djece iz nhwnog razreda krenuli s pričama da dijete s par četvorki ne može birati gdje će se upisati. Nisam vjerovala.
    Gledam svoje dijete i baš sam tužna... Jer znam da su sve njene petice zaslužene isto kao i 2 četvorke i ona je izvrstan učenik, ali ako gledamo upise se srednju onda nije. Strašno je to.
    Ima ona i jednu 'manu', a to je da nikada neće tražiti niti da ju se pita za veću ocjenu. Sama je svjesna i zna za koliko zna i nema šanse da ju itko natjera da se bori za ocjenu ako smatra da ju nije zaslužila. Tu smo očito pogriješili u odgoju
    Nešto se mora promijeniti. Nije realno da imamo toliko odlikaša. Nije pravedno da su različiti kriteriji vrednovanja pa negdje olako dobiješ 5,a u drugoj školi 3. Evo npr., naša profesorica povijesti smatra da je 3 vrh.
    Ovaj sustav vrednovanja i upisa ne donosi ništa dobro. Ne znam što i kako, ali valjda u ovoj državi ima ljudi koji znaju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mitovski moja je shvatila koliko su bitne ocjene nakon upisa sina koji je dvije goddine ispred nje.
    On je imao 4 iz povijesti tri razreda. Zelio je PM gimnaziju i nista vise.
    Prije dvije godine nije upao u X na HR jeziku. Engl je upadao, V. Je bio prvi isppd crte.
    U svoj prvi izbor je upao.
    I u jos neke.
    U MIOC je isao rekreativno na prijemni. Kako se pripremao odlicno je prosao ali zbog udaljenosti ta skola u nasoj kuci definitivno nije opcija.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam napisala to za referentiće ali me se očito nije skužilo

napisala sam nešto u smislu (da se sad ne tražim) kako to da je klasična gimnazija elitna a kad gledaš - štanca budući naraštaj novih nezaposlenih ekonomista i pravnika koji će biti možda potplaćeni referenti ili odu na filozofski ili politologiju i poslije rade u lidlu na blagajni jer nemaju drugog izbora (čitaj: nemaju nekog da ih uhljebi)
    a vodoinstalerski smjerovi npr. se izbjegavaju u širokom luku iako će ti standard biti možda 3x veći od ovog "elitnog" gimnazijalca iz klasične

sve je to nakaradno postalo, i svi ti silni odlikaši i nepoštivanje ovih zanatskih zanimanja i školovanje općenito

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je baš zanimljivo gledati da što se više širi broj prijemnih to više djece koja nemaju 5.0 upadaju a 5.0-asi ne. Znaci kriteriji ocjenjivanja po osnovnim školama su katastrofalno neujednačeni. Krajnje je vrijeme za sveobuhvatno vanjsko vrednovanje škola i ucenickog znanja ali i povratnu vezu nastavnicima koji ne obavljaju svoj posao.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 09.07.2022. at 13:12

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Gdje to gledaš?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam napisala to za referentiće ali me se očito nije skužilo

napisala sam nešto u smislu (da se sad ne tražim) kako to da je klasična gimnazija elitna a kad gledaš - štanca budući naraštaj novih nezaposlenih ekonomista i pravnika koji će biti možda potplaćeni referenti ili odu na filozofski ili politologiju i poslije rade u lidlu na blagajni jer nemaju drugog izbora (čitaj: nemaju nekog da ih uhljebi)
    a vodoinstalerski smjerovi npr. se izbjegavaju u širokom luku iako će ti standard biti možda 3x veći od ovog "elitnog" gimnazijalca iz klasične

sve je to nakaradno postalo, i svi ti silni odlikaši i nepoštivanje ovih zanatskih zanimanja i školovanje općenito
    Ja sam završila mioc i na ovim zadnjim godišnjicama mature sam se baš iznenadila kako su se svi lijepo snašli, završili dobre fakultete i čini se kao da imaju dobar standard. Svakako bolji od vodoinstalatera. Nikada mioc nisam doživljavala kao školu za elitu, "elitu" smo smjestili u ona dva IB razreda. Ne mislim ni sada da je mioc za elitu. Djeca nisu nikakvi čudaci i ako si sami ne naprave pritisak neće im ga napraviti ni nastavnici. I naravno, nije sve savršeno, uvijek se nađe neki profesor koji bi možda mogao biti kompetentniji ali toga ima i u drugim školama.
    Ono što me iznenađuje je količina hejtera koji pljuju po miocu. To nisam čula za ni jednu drugu školu. Ja npr. ne bi nikada ni za jednu školu rekla da ne bi svom djetetu nikada dozvolila da ju upiše, a za mioc sam čula baš takve izjave, i to ne jednom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ako se misli na neku elitu valjda se misli na intelektualnu.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam završila mioc i na ovim zadnjim godišnjicama mature sam se baš iznenadila kako su se svi lijepo snašli, završili dobre fakultete i čini se kao da imaju dobar standard. Svakako bolji od vodoinstalatera. Nikada mioc nisam doživljavala kao školu za elitu, "elitu" smo smjestili u ona dva IB razreda. Ne mislim ni sada da je mioc za elitu. Djeca nisu nikakvi čudaci i ako si sami ne naprave pritisak neće im ga napraviti ni nastavnici. I naravno, nije sve savršeno, uvijek se nađe neki profesor koji bi možda mogao biti kompetentniji ali toga ima i u drugim školama.
    Ono što me iznenađuje je količina hejtera koji pljuju po miocu. To nisam čula za ni jednu drugu školu. Ja npr. ne bi nikada ni za jednu školu rekla da ne bi svom djetetu nikada dozvolila da ju upiše, a za mioc sam čula baš takve izjave, i to ne jednom.
    Ovo si dobro primjetila i ni ja to ne razumijem.
    Što se tiče IB programa, tamo je išla i kći od bivše predsjednice i imam info iz prve ruke da su se poslije roditeljskih čarobno dizale ocjene polaznicima IB programa.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Iako u pojedinačnim slučajevima možemo govoriti o neadekvatnom ponašanju pojedinog roditelja/ profesora/ učenika, oni ne kreiraju sustav.
    Sustav je kreiralo ministarstvo sa svojim odlukama. Ministarstvo koje šalje inspekcije u škole a zapravo njima treba inspekcija. Kako je moguće da tolike godine ne vide i ne rješavaju problem?
    Pod parolom ‘zaštite od stresa’ djeci je nametnut četverogodišnji stres, gotovo nemoguće očekivanje da u svemu budu izvrsna, djeca su izložena ružnom ponašanju roditelja koji se bore za svoje dijete na štetu drugih, okružena su profesorima koji se se opekli u pokušaju uspostavljanja autoriteta pa su digli ruke od svega. Profesorima koji okreću glavu i ne vide.
    I da, u trenutku kad se dijete nađe ispod crte sa 0,1 bodom manjka, nema roditelja koji se neće pomisliti ‘koja sam ja budala’.
    U vremenu kad su se za upise gledale ‘samo’ ocjene iz 7. i 8. razreda, nastavnici su upozoravali na negativne pojave takvog sustava. I što je učinilo ministarstvo? Produžili su agoniju na 4 godine.
    Mislim da je jako važno promišljati što je sve djeci oduzeto u te 4 godine?
    Vrijeme za upoznavanje samog sebe
    Pravo da dublje zaoru u područje svog interesa
    Pravo na pogrešku
    Samostalnost
    Vrijeme za emotivno sazrijevanje
    Vrijeme za mirno druženje u obitelji
    Vrijeme za druženje, igru, slobodne aktivnosti..

Pod pritiskom anonimnih prijavava, profesorima je otet autoritet u ocjenjivanju, autoritet da uvedu red u razredu..

Roditeljima je otet mir. Mir u popodnevnim satima. Mir da mogu djetetu dopustiti učenje na vlastitoj pogrešci. Mir i vrijeme posvećeno svojoj obitelji.

Meni se čini da bi ljudie koji dobivaju ovlasti da kreiraju sustav, ‘nekakvim Pisa testom’ trebalo provjeriti jesu li u stanju povezati uzroke i posljedice.
    Naravno, pod uvjetom da su voljni talasati za opće dobro.
    Moje iskustvo je vezano za Zagreb.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj navi prvotno napisa Vidi poruku
    Ma kakvi, položili su na kraju oni sa manje bodova, a mnogi sa 80 i 80+ nisu prošli prijemni na engleskom.
    Sorry, vjerojatno sam pobrkala s nekom drugom školom jer sam slušala kolegičine komentare s pola uha.

Nisam sad shvatila - ovo za engleski u X. gimnaziji govorite općem dvojezičnom ili matematičkom dvojezičnom? I u matematičkom dvojezičnom su se događali neupisi zbog engleskog?

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je baš zanimljivo gledati da što se više širi broj prijemnih to više djece koja nemaju 5.0 upadaju a 5.0-asi ne. Znaci kriteriji ocjenjivanja po osnovnim školama su katastrofalno neujednačeni. Krajnje je vrijeme za sveobuhvatno vanjsko vrednovanje škola i ucenickog znanja ali i povratnu vezu nastavnicima koji ne obavljaju svoj posao.
    Pisala sam već pa da ponovim. Meni je silno glupo to razbacivanje s "petnulaši ne upadaju, ovi što nisu upadaju" jer često, najčešće, ovi koji nemaju 80 bodova i upadaju su djeca sa 79,nešto bodova što će reći da nemaju niti jednu četvorku od predmeta bitnih za upis u određenu školu. Meni su takvi u rangu petnulaša bogme.
    U školama za koje imam uvid tj u ovima koje kćer ima na listi, onih s manje od 79 bodova, a koji su upisali ima, ali gotovo da se na prste jedne ruke mogu nabrojati.
    Svakako da ima i ovih 5.0 koji se nisu upisali ali obzirom koliki je interes za te škole, ne čudim se.

Čestitam svima na upisima i nadam se da će na kraju svatko biti zadovoljan svojim odabirom!

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa nije samo poanta u tima koji i nakon prijemnog ulaze u kvotu nego u onima koji nakon prijemnog ne ulaze a navodno su super dobri u svemu...
    Plus deset bodova je i dalje premali udio spram 80 iz ocjena, trebalo bi biti bar 80-80 i iz više ključnih predmeta da se piše, pa bi onda se vidjelo tko stvarno ima znanje a tko samo ocjene. Ovako i dalje je slika previše iskrivljena prevelikim brojem bodova na ocjene a premalim na ispit.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj navi prvotno napisa Vidi poruku
    OK, znači dobro shvaćam - bilo je bitno lakše u X. upast u taj eng. smjer nego u opći smjer (ako rasturaš eng, moja mala ga rastura).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ravnateljica X. je rekla da se ne treba bojat to eng. testa jer je kao pro forma, pa smo shvatili da ona tu ne može nadoknaditi te 3 četvrorke koje ima od 6. razreda jer će svi položit engleski enivej. Valjda su im ipak bili teži i test iz eng i test iz matke nego što je ekipa očekivala. U opći hrvatski nije imala šanse, 30 ispod crte. Čak je u I. imala bolje šanse, 10 ispod crte, vjerojatno im je došao na naplatu taj glas strogosti i zahtijevnosti koji ih bije. Na otvorenom danu smo bili u dosta škola, najbolji nam je dojam ostavila XVI., a XI. poprilično zbunila irelevantnošću prezentacije - pjevanje, izrada eko sapuna, prezentacija prve pomoći, učenja poljskog i ukrajniskog (ostali smo ???? na to, bio je i HJ i matka i eng, ali ovo drugo je nadjačalo dojam), a ona nam je prije bila favorit. U odabranu školu na kraju nismo bili na otvorenim danima. Bok te pita jesmo li odlučili dobro, time will tell. Sretno nam svima!

Ja sam za prijemne - definitivno su samo ocjene zafrk jer su neujednačene.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.07.2022. at 15:46

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Napisala si da vidiš sve više djece koja nisu 5.0, a upadaju. Možda taj trend nije prisutan u školama za koje ja imam uvid.
    Mioc je prevelik da bi proučavala, ali evo na primjeru PM smjera prve gimnazije samo jedno dijete koje ima četvorku iz predmeta koji se bodoje za upis i samim time 78,nešto bodova je nadoknadio taj bod minusa dobro napisanim prijemnim.
    Nisam gledala sve koji su ispod crte, ali prvih 10ak je podjednak broj ovih s maxinalnim brojem bodova i ovih koji nisu 4x petnulaši.

Obzirom da za tri godine sin upisuje srednju, a on svakako nije petnulaš, meni bi bilo zanimljivo čuti u kojim školama je to sve više tih bez 5.0 koji prestižu ove s 5.0?

Da bi prijemni trebao donositi značajno više bodova, s tim se slažem, a to sam i napisala koji stranicu prije.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ina33, koju ste školu na kraju upisali?
    Što se tiče eng, zar nije X. imala na svom webu primjere ispita od ranijih godina?
    Moja je polagala engleski u Prelogu, stavila si je tu opciju kao backup uz "običan" gimnazijski program, a to je odlučila nakon što je pogledala ispite od ranije. Ona nije jezilar, nije joj engleski uopće loš, ali masu djece znam koja bolje znanje imaju, a za sam prujemni je rekla da je bio baš jednostavan.

Štp se tiče Prve, kakva naplata strogosti? Pa zadnji upisani im ima jednu četvorku iz predmeta koji se boduju. Oni su škola koja puno traži, ali i puno daje, odlično pripremaju djecu za maturu i drže do djece, uvažavaju ih jako.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    Napisala si da vidiš sve više djece koja nisu 5.0, a upadaju. Možda taj trend nije prisutan u školama za koje ja imam uvid.
    Mioc je prevelik da bi proučavala, ali evo na primjeru PM smjera prve gimnazije samo jedno dijete koje ima četvorku iz predmeta koji se bodoje za upis i samim time 78,nešto bodova je nadoknadio taj bod minusa dobro napisanim prijemnim.
    Nisam gledala sve koji su ispod crte, ali prvih 10ak je podjednak broj ovih s maxinalnim brojem bodova i ovih koji nisu 4x petnulaši.

Obzirom da za tri godine sin upisuje srednju, a on svakako nije petnulaš, meni bi bilo zanimljivo čuti u kojim školama je to sve više tih bez 5.0 koji prestižu ove s 5.0?

Da bi prijemni trebao donositi značajno više bodova, s tim se slažem, a to sam i napisala koji stranicu prije.
    Možeš pratiti pragove, u ovim najtraženijim gimnazijama nema puno oscilacija. Za upisati V sa 77 bodova ove godine je bilo potrebno 7,5 boda što i nije bilo tako jako teško.
    Ali postoji i prag da bi se neka škola prijavila, u PM gimnazijama je to 76-77 bodova, osim ako imaju izravan upis.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A koliki je prosjek riješenosti ispita u V.gimnaziji? Ako je prosjek sličan npr. prosjeku Mioca koji je 55%, tada ostvatiti ovih 7.5 tj. 75% nije baš mačji kašalj.
    Pogotovo ako je puno prijavljenih i to puno s maksimalnim brojem ili vrlo blizu toga (tipa 79,nešto).
    Osim ako ne pretpostavimo da će svi s maksimalnim ocjenama riješiti prijemni ispodprosječno, a ovi sa 77,nešto iznadprosječno opet se vraćamo na priču da u trenutno sustavu u kojem je 8o bodova na ocjene, a 10na prijemni, jako je teško prijemnim nadoknaditi razliku bodova od ocjena. Nije nemoguće i biti će i takvih, ali ne u značajnom broju.

Opet, dopuštam da nisam u pravu i da netko tko ima uvid u liste X, V i Lucijanke će me demantirati. Voljela bi takvo što čuti, dapače!

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zar izravan upis ne mora zadovoljiti minimalan bodovni prag potreban za upis? Nisam pojma imala, zna li netko?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ekice ja stvarno nemam snage ni volje racunati sve ove stvari koje ti pitas. Zao mi je.

Sto se tice engl. u X. od 220 kandidata njih 153 imali su potrebnih 70% rjesenog testa. U PM smjeru primaju 52 ucenika a u opcem 26.
    Ovi iz PM smjera morali su poloziti i matematiku.
    Moja kaze da kad ih je zena pitala kome je engl smjer rezerva skoro svi su digli ruke.
    I ponovo cu reci da ona smatra da je test osnova i jako lagan.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Rezultati su dostupni na str. X. pod obavijesti.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

OK, znači dobro shvaćam - bilo je bitno lakše u X. upast u taj eng. smjer nego u opći smjer (ako rasturaš eng, moja mala ga rastura).
    Da!
    Nas je bas začudilo koliko djece nije prošlo jer je mom ispit bio lagan…

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A koliki je prosjek riješenosti ispita u V.gimnaziji? Ako je prosjek sličan npr. prosjeku Mioca koji je 55%, tada ostvatiti ovih 7.5 tj. 75% nije baš mačji kašalj.
    Pogotovo ako je puno prijavljenih i to puno s maksimalnim brojem ili vrlo blizu toga (tipa 79,nešto).
    Osim ako ne pretpostavimo da će svi s maksimalnim ocjenama riješiti prijemni ispodprosječno, a ovi sa 77,nešto iznadprosječno opet se vraćamo na priču da u trenutno sustavu u kojem je 8o bodova na ocjene, a 10na prijemni, jako je teško prijemnim nadoknaditi razliku bodova od ocjena. Nije nemoguće i biti će i takvih, ali ne u značajnom broju.

Opet, dopuštam da nisam u pravu i da netko tko ima uvid u liste X, V i Lucijanke će me demantirati. Voljela bi takvo što čuti, dapače!
    Ne znam sad na pamet jer nisam doma, ali možeš prebaciti podatke u excel i izračunati prosjeke ili što god. Mom sinu je najteži prijemni bio u X, najlakši u V, a mioc u sredini. Tim redoslijedom je bio i broj onih s deset bodova, a mislim da i prosjek.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Ekice ja stvarno nemam snage ni volje racunati sve ove stvari koje ti pitas. Zao mi je.
    Pa zapravo se nadam da će Sillyme imati volje obzirom je izjavila da s uvođenjem prijemnih je sve više djece koja prestižu petnulaše, a ja to ne vidim u školama za koje imam uvid.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

.

.
    Tri godine je jako dugo, kao prvo,akao drugo,zašto je uopće bitno u koje se gimnazije upisuju djeca koja nisu petnulaši? Tcon sin je završio peti razred. Da li je on zadovoljan svojim uspjehom? Zna li on što su gimnazije? Ima li predodžbu o srednjoj školi ikakvu? To su pitanja na koja traži odgovor.

Mij srednji nije petnulaš bio u oš, a beskrajno je pametno dijete. I lijeno. I bio je stetan sa svojom čvrstom četvorkom na kraju svake godine jer je u to uložio minimalan trud . On prezire sva 4 predmeta koja bi u bilo kojoj gimnaziji morao drviti 4 godine i njemu to nikad nije bila opcija,a ima i taman za generaciju starijeg nbrata pa jako dobro zna kako to izgleda iz prve ruke. Malo se više potrudio u sedmom i osmom razredu i upisao točno ono što je htio. Prvi razred je završio kao jedan od tri najbolja učenika u razredu. Već sad zna što će studirati, a ako se predomisli u iduće tri godine,ima prilično perspektivan kruh u rukama.
    A sretan je, ispunjen i zadovoljan sobom. A to se na kraju balade jedino i pika.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

babyboys, super za malca nadam se da će i moj tako

za 3 godine će biti svašta, ja se iskreno nadam da će uvesti nacionalne ispite i da će nositi jako puno bodova za upis pa da vidimo koje su to silne petice stvarno i realne

btw. vidjela sam da se traže profesori za izradu nac. ispita za sljedeću šk. godinu i to iz jako puno predmeta, evo moj budući osmaš će ih očito pisati onda...
    zasad će još ostati samo informativno, neće se bodovati za upis, ali vjerojatno za koju godinu hoće

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Potpisujem sve sto je babyboys napisala. Nas najstariji je dijete koje je olako proslo kroz osnovnu kao odlikas. Nikad nije ucio.
    I u osmom je samo rekao da nikako ne ide u gimnaziju. Sad je pred kraj tehnicke skole, naj ucenik i jako zadovoljan. Sprema se na srodni fax. Jako je dobar u mat/fiz.
    A kcer je skroz drugacija. Marljiva, sistematicna, sve od zareza do zareza se uci. I imala je po jednu cetvorku svake godine. Upisala je opcu koju je htjela. Nista drugo nije joj ni palo napamet osim opce jer ne zna sto bi sa sobom u zivotu.
    A ove beskrajne drame koje djeca u Zg imaju jer nisu 5,0 su apsurd. Uzasan pritisak. Pa vec na kraju cetvrtog kalkuliraju s kolko smiju proc da eto upisu dobru skolu.
    Imamo i petasicu, ta ce ziher pisat neku vrstu prijemnog u osmom i vec sad strepi jer je pod utjecaem ovih starijih. Umjesto da bezbrizno ide kroz skolu i mirno odrasta..

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    Tri godine je jako dugo, kao prvo,akao drugo,zašto je uopće bitno u koje se gimnazije upisuju djeca koja nisu petnulaši? Tcon sin je završio peti razred. Da li je on zadovoljan svojim uspjehom? Zna li on što su gimnazije? Ima li predodžbu o srednjoj školi ikakvu? To su pitanja na koja traži odgovor.
    Poput tvog, pametan i lijen, a uz to totalna beba u glavi, dakle sestra mu je u petom razredu bila 300% ozbiljnija i zrelija. Iako, iskreno, meni je prirodnije i normalnije ovako kako se on ponaša.
    Sukladno tome, zna zbog sestre i njezinih priča što su gimnazije i pomalo ima neki dojam o srednjim školama, ali sve to mu je daleko i ne razmišlja o tome. Ja razmišljam i pitam, njega sigurno ne opterećujem niti s njim uopće pričam o srednjim školama, ne planiram još makar godinu dana niti potezati priču. Reagirala sam i pitala zbog iznesene tvrdnje da djeca koja nisu 5.0 prestižu djecu koja imaju takav prosjek pa sam pitala - gdje to?
    Drago mi je zbog tvog sina, da je imao jasnu viziju što želi i, u konačnici, da je zadovoljan i uspješan u odabranoj školi!

Wilow, tako je, iduće godine osmaši, pored ovih 5 predmeta koji su se ove godine pisali (mat, Hrv, kem, fiz i bio) pišu nacionalne ispite i iz prvog stranog jezika, povijesti i geografije. 8 predmeta, pa to niti djeca na maturi nemaju!?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa zapravo se nadam da će Sillyme imati volje obzirom je izjavila da s uvođenjem prijemnih je sve više djece koja prestižu petnulaše, a ja to ne vidim u školama za koje imam uvid.
    zbog čega je to toliko važno?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Reagirala sam i pitala zbog iznesene tvrdnje da djeca koja nisu 5.0 prestižu djecu koja imaju takav prosjek pa sam pitala - gdje to?
    https://www.srednja.hr/novosti/prije...-5-0-prosjeka/

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    zbog čega je to toliko važno?
    A zbog čega je važno pisati o brojevima bodova upisanih općenito? Pišemo informativno, razmjenjujemo informacije, a kada netko napiše da ne-petnulaše prestižu (sve više) zbog prijemnih ove s 5.0 meni bi to bila doba vijest i pitam se gdje je tako? Iako sam shvatila da odgovor neću dobiti, nema veze.
    Ovaj link ne govori gotovo ništa. Kaže Dmitrović da 30-ak učenika koji nisu bili 5.0 su unutar kvote, a ja opet kažem da je taj famozni 5.0 "bullshit" i da je ovdje riječ o djeci koja su maltene 5.0 tj imaju u startu 79.93 ili 79. 84 boda.
    Ja ne znam kako da jasnije napišem, a da budem ispravno shvaćena, da mislim da uvođenje prijemnih ispita u još 3 škole i čak i s povećenjem bodova s 5 na 10 nije donio željeni efekt tj. omogućio učenicima sa 76 ili 77 bodova da pristignu ove s 80 startnih bodova! I da će se to dogoditi tek kada se još poveća udio bodova koji donosi prijemni ispit u odnosu na ocjene, što svakako zagovaram!
    Ovako smo samo dobili 3 dana kaosa i jurcanja djece s jednog prijemnog na drugi, usred zagrebačkih gužvi zbog radova na "ugodnih" 35 celzijevaca.
    ALI ako nisam u pravu i već sada postoji u nekim školama značajan broj/postotak djece s 76-77 bodova koja su zahvaljujući prijemnom ispitu upali onda bi to voljela znati.
    Eto, nije "važno", ali bi mi bilo zanimljivo i korisno (pretpostavljam ne samo meni).
    Nadam se da sam ti odgovorila na pitanje.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ako su ravnatelji MIOC-a i Pete izjavili da su se upisivali učenici koji nisu bili petnulaši i time pretekli neke petnulaše, ne razumijem kako to nije odgovor na tvoje pitanje.
    ne razumijem ni tvoja silna pitanja, analiziranja, excele, slanja maila Prelogu s upitom o sportskom razredu koji se uopće ne tiče tvog djeteta pogotovo zato što ti je, koliko sam upratila, starije dijete upisalo školu koju je htjelo, a mlađe je tek završilo 5. razred i tko zna kako će izgledati upisi kroz nekoliko godina, možda neće biti ni slični ovome kako je sada.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jel mi netko moze reci kada su osmasi koji polazu ove prijemne za pm gimnazije zapravo slobodni da se mogu "maknut" na more iz Zg?

Odmah nakon prijemnih ili moraju bit fizicki prisutni i poslije radi upisa ili neceg drugog sto zahtijeva prceduura?

Drugim rijecima, kad mogu na go dogodine? Ili barem dijete?

Hvala na odgovoru.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •